https://www.facebook.com/photo.php?fbid=749487965071733&set= … ype=1&theater
И докато чакаме, нека прочетем "Другите за "Мръсни пари и любов". Превод от английски bebo_sn:
"Мръсни пари и любов – Епизод 2 от Çıtı Pıtı
1 - Докато Йомер и Елиф се карат, Нилюфер плаче, Метин все още не я е накълцал на парченца, началника Али с пълна сила щрака с подшивачката нахалост, купена с държавни пари, все пак продължаваме да се запознаваме с нови герои, както и да опознаваме героите, с които се запознахме в първия епизод.
2 - Въпреки, че съм щастлива да видя Енгин за по-дълго, мисля че дължината на епизодите е много дълга. Преди все си мислех, че 90 минути е прекалено много за един епизод. Сега всеки епизод е по 2 часа. Струва ми се, че турската киноиндустрия иска да влезе в „Рекордите на Гинес”. В едно от последните си интервюта Ейлем Джанполат и Сема Ергенекон се оплакаха от дължината на епизодите и казаха, че индустрията се самоунищожава. Изглежда, че това не зависи от тях, за да се промени. Нека Господ дари актьорите и целия екип със сила и търпение, за да могат да издържат на дългите работни часове, а на сценаристките творческо въображение и разум, за да могат да задържат вниманието на зрителите. Не знам как биха могли да подготвят материал за 2 часа всяка седмица и да продължат да го правят в продължение на много сезони.
3 - Намирам за малко обезпокоително това, че използват през цялото време музика за фон, за да подчертаят промяната в емоциите на хората; особено звука от цигулката, който наслага допълнително напрежение и мелодията, която наподобява телефонен звън в сцената с Нилюфер. Напомнят ми за наслагването на смеха, който се добавя в ситкомите, за да напомни на зрителите, че е време да се смеят.
4 - Още от първия епизод ми направи впечатление, че насочват вниманието на хората към краката. Въпреки, че не съм сигурна дали това е идея на сценаристките или на режисьора. В първия епизод видяхме розови обувки на по-голямата сестра на Елиф и обувките на Сибел, които бяха на входната врата по време на церемонията по погребението. Показването на палеца на Хюсеин от скъсания чорап, обувките на Бахар, които свали преди да се качи на леглото на Елиф, голия крак на Ердал, докато Таййар оперираше трупа му и последната сцена – обувките на Йомер. Намерих за много интересно това, че бедност, богатство, тъга, ужас, отчаяние и изненада могат да бъдат изразени чрез кратата. Предполагам, че обувките и краката на хората казват много за тях.
5 - Таййар е много симпатичен мъж, отдаден баща, който е привързан към сина си, много талантлив актьор, лош певец и много внимателен и опитен, но и несръчен касапин. Няма съмнение, че той е най-добрият, най-спокойния, най-опасният и най-психясалия герой на сериала. Въпреки, че Метин го следва, той не е толкова интелигентен, колкото Таййар. Изглежда, че Метин харесва Елиф и таи злоба към сина на Таййар
6 - В първия епизод нямах изградено мнение за Илкин Тюфекчи, която е в ролята на Пели н Ахмет Тасанлар, който играе Арда, защото нямаше много сцени с тях. Реших, че са посредствени. Но в този епизод ги опознахме по-добре. И двамата са се слели с героите си. Илкин Тюфекчи пасва много добре на ролята на Пелин, която е искрена, пряма, разумна жена, която няма да предаде приятел, независимо от случващото се. Харесах я. Въпреки, че не разбирам съвсем защо Арда, който бързо стига до заключения се опитва през цялото време да опровергае Йомер. Йомер, Арда и Пелин са страхотно трио, въпреки дразгите и различията им. Има хубава химия между тях.
7 - Големия брат Хюсеин и Йомер не се различават. И двамата са инати, бързо палят и безстрашни. В семейството с такива личности, кавгите са неизбежни. Но такива семейства са по-здрави и имат по-топли взаимоотношения. Тяхното негодувание един към друг не трае дълго. Въпреки, че Хюсеин е обиден на брат си или му е ядосан, Йомер винаги ще си остане неговия интелигентен по-малък брат, с който той се гордее. Затова той винаги ще подкрепя брат си/ казвам така, но какво ли ще ни поднесат сценаристките/
8 - Елиф продължава да изненадва Йомер и му показва, че тя не е „хваната от гората”. Трудните моменти водят до трудни и смели решения. Истинската ти същност се показва наяве. Виждаме, че под нежната външност, Елиф е жена „труден случай. Тя е много интелигентна и мисли бързо. Йомер е много интелигентен и самоуверен мъж. Йомер не очаква от Елиф изречения от сорта на „ Защото те целунах ли мислиш така?, „Така или иначе, без мен не можеш да я отвориш”, „Защото не те харесвам” или пък държание като това, да блокира пътя на Йомер с колата си след гонката. Тези неочаквани поведения, карат Йомер да я харесва. Нали знаете, Йомер каза „Не знам защо, но искам да ти помогна”. Ами ето затова иска да й помогне.
9 - Елиф изненадва Йомер. Но той по-различен ли е? Когато си мисли, че се е отървала от него, Йомер просто се появява пред нея. След като казва изречения като: „Хммм”, „Така ли било?” , „Щом казваш, значи е така”, или пък „Какво става?”, придружено с онова негово присмехулно изражение, той неочаквано приключва разговора с изречения като „Ще се видим по-късно” или „ще поговорим по-късно” и вбесява Елиф. И ние обожаваме тази игра на куче и котка между тях.
10 - За мен най-въздействащата сцена в този епизод бе, когато Йомер попита Пелин „Коя беше къщата?” . Според мен това бе сцената, която най-добре показва болката и тъгата на Йомер. Йомер започна да разследва убийците и причината зад убийството на Сибел, без да има достатъчно време, за да скърби. Отстрани може да си помислите, че това изобщо не е скърбене, но не може да се разберат чувствата , които връхлитат вътрешно човек, само съдейки по лицето му. И това е много вярно, ако този човек не показва лесно емоциите си и изглежда през цялото време силен и непоклатим . Йомер ни показа как страда вътрешно като зададе 3 важни въпроса „Коя беше къщата? Къщата, която със Сибел искахме да наемем.”, „Някой нае ли я?” и „Надявам се да имат щастлив и спокоен живот”. Това е. Желанието на Йомер за „щастлив и спокоен” живот, който той не можа да има, казвайки чао като си вдига ръката, като че ли този жест бе достатъчен, за да изразят неговата скръб, неговата любов, неговата чувствителност, неговите несбъднати мечти и щастие, разрушени от внезапната смърт на неговата любима. Той скри всички тези емоции зад неговата маска на неразрушим, саркастичен и смел мъж. И свали тази маска пред Пелин, жената на която е поверил живота си , която го познава и го разбира, както собствената му майка. Благодаря на сценаристките, че не протакаха тази сцена. Енгин бавно кара зрителите да приемат Йомер, който е много интелигентен, сприхав, непреклонен, саркастичен, но също така и емоционален мъж , който не може да търпи заблудата. Не е лесно да накараш зрителите да приемат Йомер, след като са те оприличавали с Керим, герой който го направи известен и му помогна да има много фенове по света, включително и мен. Но това не е трудно за талантлив актьор като него, въпреки че много фенове на Керим все още се съпротивляват на героя на Йомер. Ето затова те обичаме толкова много, красиво същество. Енгин ти...ти... ТИ си един на милион."