През АПРИЛ ще гушка вече, всяка мама своето човече

• 46 162
  • 723
  •   1
Отговори
# 435
Честито на мамите и техните малки слънчица   bouquet и ние още сме 2 в 1 и търпеливо чакаме Simple Smile Аз сега се замислих за избора на педиатър, понеже като бях в болницата ми казаха че до 48ч. след изписването трябва да дойде педиатър на преглед. Та въпросът ми е предварително ли трябва да съобщим на педиатъра, че сме избрали него или като се приберем може да му звъннем?

# 436
  • София
Честито на мамите и техните малки слънчица   bouquet и ние още сме 2 в 1 и търпеливо чакаме Simple Smile Аз сега се замислих за избора на педиатър, понеже като бях в болницата ми казаха че до 48ч. след изписването трябва да дойде педиатър на преглед. Та въпросът ми е предварително ли трябва да съобщим на педиатъра, че сме избрали него или като се приберем може да му звъннем?
Аз се запознах лично с педиатърката на която сме се спряли.  Отнех й всичко на всичко 5 мин. колкото да се видим и се разбрахме деня преди да ни изпишат да се чуем, за да може тя за следващия ден да си направи графика с идването до вкъщи. Така че може би е по-добре поне да се чуете предварително.  Peace

# 437
Аз сега се замислих за избора на педиатър, понеже като бях в болницата ми казаха че до 48ч. след изписването трябва да дойде педиатър на преглед. Та въпросът ми е предварително ли трябва да съобщим на педиатъра, че сме избрали него или като се приберем може да му звъннем?

По - добре се чуйте предварително.Когато търсех ,доста ми отказаха,защото нямали възможност за повече деца.А имаше и една дето беше " луда калинка " и изобщоооо добре ,че се видяхме предварително,а уж ми беше препоръчана.

# 438
И аз се уговорих с педиатъра предварително:)

Снимането на новородени се оказа много тегава работа, шапка свалям на всички, които успяват. Една измъчена снимка на Марк от днешните ми напъни...

Последна редакция: нд, 06 апр 2014, 23:57 от anna_p

# 439
Много е важно с педиатъра на детето да сте на една вълна Simple Smile, т.е. да може да му имате доверие. Затова е добре, наистина да отидете да поговорите, да видите какво внимание ще ви обърне, колко старателно ще прегледа първия път детето.
От това, което си спомням, трябва да види коремчето, черния дроб, гениталиите, да преслуша, да чуе сърцето, да види очите, крачетата, да премери детето. Задавайте въпроси и вижте как ви отговаря. По-добре да отделите малко време в търсене, отколкото да попаднете на някой некадърник.

# 440
Г-жа Гертруда Смехуркова  Hug мисля те, откакто сподели, че завърташ в порочния кръг на цедене и кърмене  Blush Радвам се, че има светлинка в тунела, но защо цедиш? Даваш ли със шише или просто, за да не преливат гърдите  Rolling Eyes

До преди да взема малкия - и при мен гърдите бяха ужас 0 вкаменяваха се бързо, ставаха болезнени, макар да цедях - много бързо се пълнеха. Честно казано се чудих в каква схема ще влизам, като си вземем Руни у дома, но реших да не цедя и може би в първия ден да имаше напасване и от тогава - никакъв дискомфорт, не съм цедила изобщо  Peace

...

Алена, цедя, за да облекча. В болницата ме караха да охранвам с шишето от изцедената кърма, но вкъщи вече се научих да я разбирам кога се е насукала достатъчно и сме само на сукане. Вече и цеденето намалява- 2 до 3 пъти дневно, в сравнение - след всяко хранене в началото. Колко грамчета изписаха Руни?! Питам, защото вървят почти заедно, за да се ориентирам, макар да нямам везна вкъщи.
Но дойде другият проблем - от 2 дни е с колики, днес си взех лактогонен чай с анасон и копър....даваме и капки, през деня спи, вечер будуваме всички и се налага да я държим да спи върху нас, за да я успокоим. Притеснявам се дали няма да свикне да не си спи в кошарата по-натам през нощта, а и как да я успокоим по друг начин?!  Rolling Eyes

Анна, аз не виждам снимката на Марк.

Последна редакция: нд, 06 апр 2014, 23:01 от Г-жа Гертруда Смехуркова

# 441
  • София
Честито на новите мами! Да са им живи и здрави дечицата, да растат щастливи!

Г-жа Гертруда, аз от вчера махнах протекторите и се постарах бебка да захапва добре - болка почти няма, независимо, че и моите зърна са разранени още от болницата и допълнително от помпата. Вече не цедя с нея (ползвах я буквално 2 дни). Старая се бебка да изсуква всичко. Така съм сигурна и че е нахранена, защото през протекторите сучеше продължително, но с ниска ефективност и си оставаше гладна и раздразнена. Сега е периодът на газовете (които заради протекторите се увеличават), та се научих да различавам кога скимти от коремчето и кога заради глад.

Момичета, ето и моят разказ за раждането в Надежа. Кръстихме малката Ирина. Роди се 3730 гр. и 53 см.
Скрит текст:
Всичко продължи 35 часа. Започна с обилно изтичане на околоплодни води в 3 часа сутринта на 26-ти без каквито и да е контракции. По-късно през деня се появяваха поносими такива през 30мин-1 час. Ходих до съседна болница да меря тонове на бебка, с дулата правихме упражнения за наместване, пиех вода и хапвах умерено, за да се възстановява околоплодната течност (тя продължи да си изтича на етапи през деня). Вечерта настъпи и реших, че трябва да идем до болницата. В 9 бяхме там и ни приеха през спешния кабинет. След преглед и ехограф ме качиха в родилната зала. Там бяхме с моят партньор, а дулата изпратих да си почива у дома, понеже нямаше никакви сигнали раждането да започне. Успяхме да оправим документацията и други неща. Контракциите ми започнаха в 12 полунощ през 15 мин. До сутринта към 7-8 станаха по минута и половина през 2-3 минути, но разкритието беше много малко - едва 4-5 см. Както ги усещах изключително болезнени и неефективни усещах, че директно ще ме запокитят за секцио. Затова се мобилизирах и направих всичко възможно да стигна до 7 см разкритие. След клизма и повръщане от болка бях много дехидратирата и ми сложиха (вече от новата смяна) глюкоза и комбинация от обезболяващи. През цялото време висях на един шал в стаята за естествено раждане - той е окачен на тавана и позволява да увиснеш на него, като се държиш през раменете с ръцете. Този "уред" ме спаси така да се каже и се оказва, че съм една от малкото, които го намират за удобен. Той не е, но ме спаси наистина да оцелея през най-канските контракции. През това време отклонявах предложенията за епидурална и окситоцин, защото при силни контракции и никакво разкритие знаех, че това няма да е ок. Вече при 7 см кандисах на умерени дози окситоцин и епидурална - усещах всичко силно, стигнахме пълно разкритие и зачаках моментът на напъните, който обаче така и не се появи. Оказа се, че шийката на матката има твърд ръб, който при контракции я затваря и все едно нямам пълно разкритие. Имаше борба и по този фланг. Tоновете на бебето се следяха редовно и бяха перфектни. През цялото време бях обгрижвана от моята дула и акушер Стаменова. Раждането водеше д-р Димова, но тя рядко се явяваше в стаята, защото имаше много раждания - естествени и секцио. Изглежда обаче тя загуби търпение накрая и започна да ме кара да напъвам без да имам позиви за напъни, натискаше и обръщаше корема ми - изключително болезнено. Стигна се до там една от младичките акушерки да се обляга с две ръце и лакти отгоре ми. Болките бяха кански. Естествено имам много вътрешни разкъсвания, наложи се епизиотомия. Бебка излезе с пъпна връв около врата, изчакаха малко преди да я отрежат и неонатолозите я взеха за бърза реанимация понеже не изплака веднага. Сложиха ми я след това на гърдите и тя засука. Шиха ме около 40 минути. Оставиха ме малко повече от 2 часа в залата преди да ме качат горе в стаята. Оказа се накрая, че моят случай на предлежание (не знам си какво си тилно) на бебето е супер рядко - 0.05%. Освен това само 1/3 успяват да се родят успешно естествено. Обикновено ако в началото хванат такова предлежание веднага го пращат на секцио. При мен в процеса на раждане просто се случиха поредица от неща, които доведоха до това предлежание. Изключително съм благодарна на моята дула, акушер Стаменова, акушер Денчева, анестезиологът и д-р Ташков, който ме прие вечерта. В болницата стояхме до неделя, понеже бях на антибиотик. Храната, акушерките и лекарите - всичко беше на ниво. Културно, чисто и приятно като атмосфера. Организацията на деня и документацията също беше безпроблемна.

# 442
Dao, като чета вашият разказ и все едно си припомних първото ми раждане. 37ч, с лицево предлежание...
Аз не живея в България, така че няма база за сравнение. Но успях да родя детето си, нормално, с епидурална упойка.
За сегашното предстоящо раждане ме 'успокоиха', че ще е поне на половина по-кратко и вероятността отново за лицево предлежание е минимална.
Да видим дали така ще се получи наистина Simple Smile
Тук за успешно износена бременност се приема раждане между 38 и 42 седмица. Разбира се, според индивидуалните особености и потребности. Но няма излишна драма и напрежение, каквото усещам, че има в българската система.

# 443
И аз съм настинала от няколко дни и съм притеснена, но нищо конкретно не ми каза лекарката. Да пия чай, мляко с мен, стрепсилс с мед и лимон и така. Да ама 5 ден съм така, а беба няма и намерение да излиза. Вчера бях да ми мерят тоновете в Окръжна болница (София), мисля там да раждам без екип. Единственото, което чух от ,,някоя си,, лекарка (показа си главата на вратата, акушерка ми мери тоновете) беше...какво правиш тук...не са минали 14 дни след термина  Shocked.
Наистина ли толкова трябва да чакам? Утре пак ще ходя на запис, но този път шефката на АГ ще е там и ще ме прегледа и прецени. Дано имам повече яснота, че вечееее  newsm78

Здравейте. Аз съм от май-ските мами, но отскоро започнах да следя и вашите коментари, може бебка да реши да избърза и да съм в "час". Чакам второто си дете и смятам отново да раждам в Окръжна. Първия път бях с избор на лекар и тъй като пренасях ( това само според д-рката беше така - просто не ми беше сметнала правилно термина, а и съм с нередовен цикъл) ме приеха 2 седмици след термина.  Този път обаче се колебая дали да избирам екип/ Моля, yo@n@ , да споделиш утре как е минало в болницата  bouquet Плащаш ли за меренето на тоновете/
На всички желая здрави и щастливи бебенца Flowers Four Leaf Clover

# 444
Да се похваля и аз, на 05.04 се роди бебе Спасимир 3350 грама и 51 см , естествено раждане.Още сме в
 болница , когато се приберем ще разказвам по- подробно. Честито и на другите родили мами!

# 445
  • София
svusy, да ви е жив и здрав юнакът! Бързо възстановяване и прибиране у дома:)

# 446
babyboopk Честито бебенце! Живо и здраво и много да слушка малката душичка  Heart Eyes
Аз ще раждам в Тина Киркова с избор на екип - д-р Красимир Стерков( ако случайно ти е минало през ушите това име), но засега нямаме индикации за секцио, дано да мога нормално, но никога незнае човек... та би ми било интересно да разкажеш това- онова и за самата болница, отношение на акушерките, кога ти дадоха бебето? Благодаря ти предварително!!!  Peace Бързо възстановяване на теб и повече почивка ти пожелавам!  Hug
И аз бях с избор на екип - д-р Арабаджикова и съм доволна (въпреки съмненията ми част, от които споделих и тук). В общи линии раждането протече така:
Скрит текст:
Предния ден бях в болницата за попълване на каквито документи е необходимо, среща с интернист и тест за алергии към упойки, за който аз си настоях. На другия ден ММ ме откара в 7.30 в болницата. Минах през 103 кабинет за запис на тонове, клизма (която очаквах да е отвратително преживяване, но предните дни имах стабилно разхлабване, така, че си беше приемлива) и евентулано тоалет (в случай че не си си го направила предварително, разбира се). Две момичета чакахме за секцио и двете с избор на екип, като аз минах първа, защото явно моята лекарка беше резервирала първа операционната  Mr. Green
След 105 кабинет, акушерка ме придружи до 2 ет., където е родилното. Записаха пак тонове (мисля, че на стаята й казват предродилна), сложиха ми абокат, вляха ми физиологичен разтвор (ако си спомням добре) заради предстоящата операция и евентуално кръвозагуба (това ми обясни акушерката), един стажант ме прегледа на ехограф. През това време моята лекарка я видях един път или два пъти, като ми действаше ужасно успокоително всяко виждане  Crazy голям страх ме тресеше. След това ме придружиха до операционната, качиха ме на леглото, наместиха ме (буквално... защото си бях бая туловище), закачиха ме, за да следят кръвно и други неща и зачаках анестезиолога. Не се забави, сигурна съм, но от страх, вълнение... много дълго ми се стори до момента, в който не чух Ема да плаче... Доволна съм и от анестезиолога (Д-р Николова) по време на операцията ме следи много зорко (наложи се на няколко пъти да ми вливат, я деган, я адреналин). Изваждането на Ема не беше лесно, та се наложи целия екип да се включи (половината, от които бяха скочили върху диафрагмата ми  Crazy) Извадиха я в 9.32, почистиха я и ми я показаха. От този момент съм малко недоволна, защото я зърнах за секунди, навряха ми я в лицето за една бърза целувка и хукнаха към таткото (пак за толкова кратка среща). Успях само да извикам след акушерката да подсети таткото да я снима, за да си я огледам след това добре. След като приключиха с шев и кройката ме заведоха при ММ за малко да види и мен, снимахме се тримата с лекарката ми и след това към реанимация.  В 10.30 вече пишех СМС-и и говорех по телефона. Телефона беше в мен и през цялото време след като ме качиха да раждам. В реанимация ми включиха система с окситоцин за 6 часа, което беше най най-гадния и болезнен момент от цялото раждане (дори раздвижването след секциото не боля така, както този окситоцин). Държа да подчертая, че това не е практика, защото от 3 момичета в реанимация на 2 включиха окситоцин с обяснението, че много са ни се разтегнали матките и трябва да контрахират (другото момиче, беше с близнаци, а моята дунда се роди 3,900). Докато течеше системата ми биеха болкоуспокоителни, но така и не помогнаха (все пак и моята лекарка и анестезиолога ми се редуваха да ме проверяват как съм с болките и видимо бяха загрижени). Очарована съм и то акушерките в реанимация (тези от дневната смяна). Момичетата бяха около 24-26 годишни, но много мили, грижовни.... много добро впечатление ми направи , че дойдоха да ни кажат, че им свършва смяната. Нощната смяна, от друга страна бяха коренна противоположност - тотална незаинтересованост, сякаш им пречехме, по едно време даже ни затвориха вратата на стаята, така, че никакъв контакт с тях не можеше да има (не, че преди това ни чуваха или ако ни чуеха се преструваха, че не са ...). На сутринта, т.е. след 24 часа ни преместиха в стаите, които казахме, че искаме. Аз бях в нормална стая. Тук персонала беше няколко идеи по-неучтив и некооперативен, но пак имаше изключения. Ема, можех да взема веднага след като ме преместиха в стаята ми, в моя случай мисля, че беше 10.30.
За бебетата - през цялото време (след реанимация) са си при майките (при желание от майката разбира се и ако всичко е наред с малчо). Има график за "кърмене", по което време може да си вземете детето или да го оставите на педиатрите. Те самите вземат бебетата няколко пъти на ден "за тоалет". Минус според мен, и то голям, е оскъдната информация, която дават педиатрите. Като начало, нито веднъж не влязоха в стаята ни, за да кажат как са ни лапетата, а трябваше ние в 12.30 ("часът за сведения") да ходим и питаме. После, мен леко ме нахокваха за какво идвам да питам, след като детето ми е добре, голямо .... наистина имаше дечица на антибиотик, други на загряващи легла и т.н., но пък.... и аз искам да знам какво му правят на моето дете, преглеждат ли го...
Доста неща пропускам, но мисля, че това, което писах е основното.
За мамите, които са болнави да кажа, че вечерта преди секциото ми ме заболя гърлото и то доста, което си беше признак за вирусче. Така и не успях да го оправя и затова ми даваха антибиотик в болницата, но определено това не попречи на операцията.  
п.с. Момичета, цял ден пиша този пост (все нещо, основно Ема, го прекъсва), извинете ме, ако е леко несвързан  Whistling Mr. Green

# 447
  • София
babyboopk Сърдечо ти благодаря за подробния разказ за твоето раждане. Надявам се да родя естествено и да разказвам и от друг ъгъл преживяното в тази болница. Подейства ми успокойтелно твоя разказ дотам, че да знам какво да очаквам като отношение, но определено продължава да си ме е страх и то много... Shocked Моля се всичко да мине добре и както казват всички... дано болката се забравя скоро след като си гушнеш бебенцето  Hug

# 448
  • в 1001-та нощ
svusy  Hug честит ти Спасимир Simple Smile страхотно име  bowuu

Dao, благодаря за разказа  Peace Моя близка приятелка стана майка преди няколко месеца в МД, детенцето пак беше застанало с челото - в началото са я оставили 5 часа да се мъчи, после са я срязали  Confused

Г-жа Гертруда Смехуркова, Руни го изписаха 2225г, дори не си навакса теглото то раждането, но той реално нямаше проблем с хранене и качване, основно за жълтеницата остана и като се поизчисти го пуснаха  Peace

Ние имаме кантарче от баткото, обаче сме го дали някъде и вече не помним на кого, а и те не се сещат да го върнат  Confused Много неприятно - толкова съм даваал всичко, което съм купувала, смея да кажа все скъпи неща и ...  Confused Ама здраве да е Simple Smile

Мисля на големия кантар да се претегля сама и после с Руни и да видя разликата Simple Smile

В началото - първите дни - едва имаше малко жълто в памперсите, сега направо ще се пръснат и това ми е основния критерий, че всичко е наред Simple Smile

Гърдите ми са меки и дърпа здраво - знаеш усещането на пробождане, когато суче, а не просто "дъвче" за успокоение  Peace

За коликите давам само Био Гая - те не са облекчаване на коликите, а за заселване на чревния тракт с "полезна" микрофлора .....

От баткото се убедих, че капките против колики са малко безсмислени - действат 1-2 седмици и до там, а водят до запек ....  За сега не мисля да давам и чай няма да давам, нека си поема само кърма  Peace

Внимавай ти да не приемаш храни, които образуват газове и изобщо дразнещи такива - има публикации в нета - ще се ориентираш  Peace

Ето 2 снимки от днес Simple Smile

umbre, не съм запозната с правилата, мисля, че темата ще се премести в "Родени", когато свърши април месец или когато се родят всички бебенца  Blush

# 449
 svusy, да ти е жив и здрав и третия син!  Heart Eyes

Dao, не знаех, че протекторите причиняват колики...ще се пробвам да ги махам тогава.

Алена, звучиш спокойна, може би защото ти е второ детенце. Аз съм на щрек за всичко все още. Това с тегленето с нея и без го практикувам, но днес голичка показа 2,200кг и това ме притесни. Памперсите са ми ориентир и на мен, винаги са наакани и пълни.
И аз мисля, че ще се преместим в Родени след като мине месеца и всички мами се сдобият с рожби.

Общи условия

Активация на акаунт