Рецепта за Тирамису

• 5 356
  • 25
  •   1
Отговори
Здравейте мами.
Не знам дали някъде има вече качена рецептата за Тирамису, търсих но ми излизат само коментари където е спомената думата.
Ще ми дадете ли изпробвана и утвърдена рецепта за Тирамису? Много бих искал да се пробвам да си направя сам, но дори не знам какви съдове и уреди ще ми трябват (студент съм и средата ми е много ограничена).
Благодаря ви предварително Simple Smile

# 1
Аз обожавам този блог: http://www.kulinarno-joana.com/2009/02/tiramisu/.
Всичко, което съм опитвала да правя по рецепти от него, е било безупречно. Рецептите не винаги са най-простите, но пък резултатът си струва. Авторката е изключително мила и любезна, така че ще отговори на всички твои въпроси относно процеса на приготвяне, в случай че имаш такива. Може да питаш и тук! Успех и да пишеш после какво си сътворил! Wink

# 2
  • под тепетата
   http://www.kulinarno-joana.com/2009/02/tiramisu/
  Тази ползвам и нямам оплаквания  Laughing    Вече я похвалиха !

# 3
Най-вкусното, което съм правила, беше по тази рецепта:

Рецепта за „Тирамису“ от град Тревизо (за 6 порции)

Продукти:
4 жълтъка
3/4 ч.ч. захар
500 грама „Маскарпоне“
Бишкоти „Савоярди“ (над 20 броя)
2 ч.ч. силно еспресо (изстудено)
180 мл „Марсала“
Какао на прах

Приготовление:
Разбийте жълтъците, добавете захарта и продължете да биете до бледожълт цвят. Добавете сиренето „Маскарпоне“ и бавно и внимателно го смесете с жълтъците.
Налейте кафето и виното в подходяща купа. Потопете една по една бишкотите в сместа, но бързо, за да не се разпаднат, и ги наредете на дъното на дълбок съд (за предпочитане стъклен). Покрийте с половината от крема. Поръсете с какао. Повторете с още по един слой бишкоти и крем, но без да ръсите какао отгоре (ще го добавите преди сервиране).
Покрийте съда с фолио и го приберете в хладилник, където трябва да престои минимум 2 часа, а още по-добре – до другия ден.
Преди сервиране извадете съда с десерта, отстранете фолиото, поръсете с плътен слой какао и сервирайте.

Копи/пейст оттук.

# 4
Страхотни сте, много ви благодаря!
За жалост нямам нито миксер, нито толкова голяма тава, в която да побера всичко.
Ще разпитам съседките, може и някоя от тях да има с какво да ми услужи, ако не - когато се прибера в родния си град ще се развихря в кухнята Grinning
Описанието е лесно разбираемо и има изображения, които също ще ми помогнат като ориентир.
Още веднъж ви благодаря Simple Smile

П.П.: В случай, че се получи благополучно сте поканени да дегустирате с по чашка кафе Simple Smile

# 5
  • гр. София
Моята модификация:

400 гр. Маскарпоне
4 яйца (разделени на жълтъци и белтъци)
100 гр. пудра захар
2 с. л. коняк (Амарето, ром или Марсала)
250 мл. силно кафе еспресо - аз си правя повече, защото не ми стига
1 голяма опаковка бишкоти Савоярди
1-2 кутии сладоледени еклери
2 ч. л. натурално какао

Приготвяне:

• Жълтъците се разбиват с пудра захар докато не увеличат обема си 3-4 пъти.
• Прибавя се Маскарпонето и се размесва внимателно с дървена лъжица.
• Белтъците се разбиват на твърд сняг.
• Добавят се при Маскарпонето внимателно се разбъркват.
• В свареното кафе се прибавят 2 с л коняк (амарето или ром).
• Бишкотите се потапят една по една в кафеената смес и се нареждат една до друга.
• Отгоре се поставя един слой крем.
• Отгоре отново потопените бишкоти, крем.
• Най - горният слой трябва да бъде крем,оставен върху сладоледени еклери.
• Така наредените бишкоти се поставят в хладилника да престоят една нощ.
• Преди сервирането се поръсват с какао.

Аз предпочитам да го правя в по - дълбока тава / съд, за да може кремът между пластовете е ок. 1 пръст .
Правя двойно крем - 2 кутии Маскарпоне, двойна захар, яйца и Амарето.  Peace

# 6
Страхотни сте, много ви благодаря!
За жалост нямам нито миксер, нито толкова голяма тава, в която да побера всичко.
Ще разпитам съседките, може и някоя от тях да има с какво да ми услужи, ако не - когато се прибера в родния си град ще се развихря в кухнята Grinning
Описанието е лесно разбираемо и има изображения, които също ще ми помогнат като ориентир.
Още веднъж ви благодаря Simple Smile

П.П.: В случай, че се получи благополучно сте поканени да дегустирате с по чашка кафе Simple Smile

Пробвай да измолиш един миксер, а защо не и тава, която да върнеш частично напълнена... При такъв ангажимент от твоя страна, едва ли някоя съседка ще ти откаже.
Иначе винаги има вариант да направиш половин доза, ако нямаш голяма тава. Тъкмо ще се застраховаш и дори да не успееш от първия път, няма да те е яд чак толкова за похабените продукти. Peace

# 7

А за какво ти е голяма тава?  newsm78
Тирамисуто се прави в дълбок, но неголям съд. Спокойно можеш да ползваш форма за кекс или стъклен съд, стига да е правоъгълен. Пък и да е кръгла формата, едва ли някой ще го приеме за дефект.  Simple Smile

# 8
Момичета ,да не отварям друга тема - правил ли някой Тирамису (или подобен десерт) без сурови яйца?

# 9
  • под тепетата
dany,  в линка използваната от мен рецепта е с крем забайоне -т.е. жълтъците са минали термична обработка на водна баня.

# 10
dany,  в линка използваната от мен рецепта е с крем забайоне -т.е. жълтъците са минали термична обработка на водна баня.

Hug много благодаря

# 11
# 12
Windy, страхотна идея ми даваш Grinning
Естествено, че ще почерпя, стига творението ми да е ядливо хаха Stuck Out Tongue

Сийке, както споменах съм студент и тук нямам кой знае какви съдове, все пак си готвя по-простовати вкусотии. Разполагам с две тенджери, една доста дълбока квадратна тава, която си взех от домашни потреби за 4лв. и един дълбок тиган със счупена дръжка, който отново използвам за тава Grinning

Щом така стоят нещата, значи само ще ми трябва миксер и мога да действам, нали? Simple Smile

# 13
Windy, страхотна идея ми даваш Grinning
Естествено, че ще почерпя, стига творението ми да е ядливо хаха Stuck Out Tongue

Сийке, както споменах съм студент и тук нямам кой знае какви съдове, все пак си готвя по-простовати вкусотии. Разполагам с две тенджери, една доста дълбока квадратна тава, която си взех от домашни потреби за 4лв. и един дълбок тиган със счупена дръжка, който отново използвам за тава Grinning

Щом така стоят нещата, значи само ще ми трябва миксер и мога да действам, нали? Simple Smile

Точно квадратната тава ще ти е перфектна за целта. Peace
Щом имаш счупен тиган, пробвай рецептата за Тарт Татен от същия блог - гарантирам, че ще си оближеш пръстите и ще забравиш за Тирамисуто. Този тарт ми е в Топ 3 на любими десерти и се прави лесно, с минимално количество продукти. Резултатът обаче е впечатляващ и разкошен. За разточването на масленото тесто можеш да ползваш бутилка от бира или вино (достатъчно е да е с правилна цилиндрична форма).

# 14
Е, хайде сега, дядо ти все с миксер е разбивал...  Laughing
Мъж си, можеш и с тел за разбиване. Тъкмо ще спестиш малко упражнения във фитнеса.   Mr. Green

Скрит текст:
ПП Помоли някоя съседка да ти услужи. А ако е млада и хубава, ехеееей...  Flutter

Общи условия

Активация на акаунт