НВ-ВМХ, част 76

• 41 422
  • 729
  •   1
Отговори
# 60
  • SA
Радост, а какво е мнението ти за флуорната профилактика срещу кариес ( не сьм сигурна дали се провежда още  Embarassed).
Между другото приемането на прекомерни количества флуор води до специфични увреждания на зьбите . Като деца, брат ми получи подобни на тези, които се описват, след като доста време пиеше в голямо колиество от едни флуорирани млека. Така и причината тогава не си спомням да се уточни, но все си мисля, че флуорьт е допринесьл за проблема.
Пасти за зьби ползвам най-обикновени, но винаги си изплаквам зьбите старателно. Когато купувам минерална вода обаче, гледам да е с вьзможно най-ниско сьдьржание на флуор.

# 61
Относно флуорната профилактика
Синчето имаше един почти изгнил кътник, от онези, дето порастват на 6-7 год.възраст
Според зъболекарката се е получило така, защото не съм давала флуор когато са се формирали зародишите им на 2год.възраст
А аз давах само и именно тогава, после спрях

# 62
teta75,а ти спортуваш ли заедно с режима?

Тук в БГ дали ги има тия пасти на Веледа?А детски...какви варианти се намират?

Там е работата, че НЕ спортувам, даже не ходия и пеша напоследък....Затова и толкова се зарадвах на резултата - от липсата на целулит де...

Пасти на Веледа аз гледах в ДМ че имаше, но скоро не съм влизала, за да дам по-подробна информация...

На малкия вземам на Билка, на Бочко има без флуор-те са към 3 лв., и последно на астера хомеопатика детската взех - и тя е към 3 лв. някъде...

Радост, а какво значат черни петна по детските зъбки..става въпрос за предните четири отгоре на синковеца, все се каня да посетим зъбар, ама все нещо не се организирам...

# 63
  • Пловдив
Браво на теб! PeaceИ аз така...за сега без спорт...И искам като твойте резултати.
Но аз съм на режима от скоро,почти 2мес.

И аз на детето взимам на Билка,ама за други марки питах...

# 64
mystic woman , успех и на теб и скоро да се похвалиш с добри резултати....

Преди години ходих на фитнес, после ходих пеша, вкл. и когато бях бременна, но след това не оставаше време за спорт..и желание.... Laughing

Сега мисля сутрин да възстановя ходенето пеша до работа-половин час ми се събира, но на връщане не мога, че все съм натоварена с чанти и покупки ...

# 65
Нали се отрече даването на флуор  newsm78 аз гледам и в пастите за зъби да го избягвам.
В момента сме с Билка, смятам след това да взема една на Уртекрам.

# 66
  • Варна
Флуорната профилактика все още се прави в България, въпреки че вече се знае колко токсичен е флуорът. Наистина зъбите стават по-стабилни срещу киселини, но се увреждат бъбреците и черният дроб.
Флуорозата е прекомерно натрупване на флуор в емайла на зъбите и те стават на кафеникаво-жълти петна, високо киселинно-устойчиви , но много крехки. В България през 60-те и 70-те години е имало предозиране с флуор в Питейната вода, особено изразено в някои райони като Бургас, Варна и др (не помня вече, не и София). Съвременните практики започват да се насочват към лекуване на зъбите чрез създаване на естествено-резистентни тъкани, но в България все още е табу. По тази причина получавам много негативи за болга, но все пак продължавам да пиша за тези т.нар, алтернативни методи Simple Smile
Радост, а какво значат черни петна по детските зъбки..става въпрос за предните четири отгоре на синковеца, все се каня да посетим зъбар, ама все нещо не се организирам...
Диагнози по Интернет не поставям  Laughing Ако ти кажа, че всичко е ОК няма да заведеш детето на ЗЪБОЛЕКАР и това може да му създаде проблеми. Ако пък ти дам някакво предположение, мога да се компрометирам сама. Не отлагай, процесите в детските зъби се развиват изключително бързо!

# 67
Здравейтем Шоки мерси  Hug

За флуора и аз чета колко е вреден последните години, и купувам за децата пасти без флуор но не мога вътрешно да се убедя. Спомням си че като деца ни даваха таблетки, или майка ми е казала  newsm78 аз съм родена  и израстнала в София, не знам дали е имало във водата, но да чукна на дърво съм със много здрави и чисти зъби, даже и зъбен камък не им се лепи много.  Но наистина ми е интересна дискусията за флуора, аз все още ползвам такива пасти, мислех си че може да е поредното отричане на нещо, както със мазнините, месото и прочие, замислихте ме ще попрочета допълнително.  Peace

# 68
На Билка хомеопатичните пасти ги ползваме и ние, много са добри. Последната, която купих е профилактична против пародонтоза. Много добре измива.  Peace

# 69
  • София
Флуорът приет екзогенно(външно) няма отношение към минерализацията на зъбите, но зъболекарите упорито продължават да тъпчат на едно място  от 100 години насам!  ooooh!

Да попитам - това горното не означава ли, че флуорът в пастите е без значение за зъбите?
Т.е дали го има или го няма е все тая?

Говорим, че флуора е вреден когато се поглъща, но когато е просто в досег външно, чрез пастата? newsm78
Аз го разбирам точно така - все тая е дали ползвме пасти с или без флуор, стига да не го поглъщаме и да изплакваме. По еднакъв начин се отразяват и двата вида ... Така ли е Радост?

# 70
  • Варна
Флуорът приет екзогенно(външно) няма отношение към минерализацията на зъбите, но зъболекарите упорито продължават да тъпчат на едно място  от 100 години насам!  ooooh!

Да попитам - това горното не означава ли, че флуорът в пастите е без значение за зъбите?
Т.е дали го има или го няма е все тая?

Говорим, че флуора е вреден когато се поглъща, но когато е просто в досег външно, чрез пастата? newsm78
Да, вреден е приет вътрешно и да, безполезен е като съставка на паста за зъби.

# 71
  • София
Значи паста за зъби с флуор = паста за зъби без флуор.
Разбрах, благодаря   bouquet Hug

# 72
Радост, а какво мислиш за пастата за зъби на Пародонтакс?  От край време се мия с нея и въпреки, че е с гаден вкус(само е началото ми беше гаден, сега даже ми е приятен) ми е любима и ако я сменя с друга паста с уж приятен вкус не мога дълго да издържа без нея.
Уж естествени съставки, ала бала...ама знам ли.

# 73
  • В центъра на мръсотията
Благодаря за темата!   bouquet

# 74
забравих да споделя
сменихме солта у нас
вместо морска ползваме обикновена, каменна, обогатена с йод

не знам дали има връзка, но за седмица след смяната източих около 1л вода

без друга промяна в хранене или движение

Общи условия

Активация на акаунт