Автоимунен тиреоидит на Хашимото (33)

• 75 192
  • 747
  •   1
Отговори
# 285
Защото този ,който я е писал, толкова е разбирал! Важно е сега да няма хипо  Hug

# 286
Абе, ти кога роди, че аз не съм разбрала  Laughing
Може да съм забравила ако си писала, че паметта страшно много ми изневерява.
Живи и здрави да сте   bouquet
И аз знам, че за вроден хипотиреоидизъм изследват бебчетата. В случая ми е странно това "Хашимото - не".

# 287
Не съм се похвалила за раждането, то и нямах време-докато доида на себе си Joy Явно нашите лекари така "успокояват" майките-абе българска му работа   ooooh!

# 288
  • В сърцето на любимия човек
Ако е удобно да си подбутна въпроса  Blush

И аз имам едно питане:
Последната ми контрола беше на 12.03 на втори ден от стимулация с клостилбегит, тогава ТСХ беше 1.81 въпреки, че бях втори пореден месец в стимулация. Въпросът ми е - кога според вас трябва да пусна нова контрола за евентуална лятна корекция? Около 12.05. рано ли ще е според вас?
Притеснявам се да не ми е висока дозата вече, предвид, че нямам автоимунен процес и не съм в стимулация в момента. Пия 0.5 от август, но тогава трябваше да сваля ТСХ. Декември месец ТСХ вече беше 0.8, но ми остави дозата за зимата, после за стимулациите, а вече е топло и се притеснявам да не закова някоя нула  Thinking

# 289
пънче-мънче, аз не съм наясно, понеже се изследвам по-начесто и затова подминах въпросите ти.
Аз бих пуснала изследване май месец и после в жегите още веднъж.  Simple Smile
Предполагам и стимулацията дава отражения на по-късен етап върху ТСХ.

# 290
Мереленда - благодаря  Hug Може би така, както предлагаш, наистина е най-добре.
До колкото разбрах стимулациите повишават почти веднага ТСХ. За съжаление нямах възможност да се видя с Начев на последната контрола, само разговарях с него по телефона и той беше силно изненадан, че въпреки всичко ТСХ ми е под 2. Затова малко се притеснявам, че в момента стойността може да е под 1 и реално дозата от 0.5 да ми е висока в момента  Rolling Eyes
Имам някакъв спомен, че ми беше казал да правя контроли поне 2 месеца след стимулация, но не съм сигурна, а и това два месеца след спирането на всички лекарства ли значи (защото имах един куп лекарства до теста) или само на лекарствата за стимулация  newsm78 Иначе се изследвам на 45-50 дни.

# 291

Имам някакъв спомен, че ми беше казал да правя контроли поне 2 месеца след стимулация, но не съм сигурна, а и това два месеца след спирането на всички лекарства ли значи (защото имах един куп лекарства до теста) или само на лекарствата за стимулация  newsm78 Иначе се изследвам на 45-50 дни.
Според мен, така и така правиш контроли на 45-50 дена, няма какво да го мислиш толкова, а направо към 12 май, както си писала, си пусни контрола и след това след 40-50 дена в жегите пак ще пуснеш изследване. За две седмици не виждам какво толкова би се променило. А и да падне чак ТСХ към нулата ме съмнява. Simple Smile

# 292
А може ли да ми помогнете и с втората част на въпроса
"И моля ви обяснете ми в  бланката на моите изследвания пише че нормата е от 0,38   до  4,31, а вие тук коментирате че е добре да е към 2 newsm78
Преди две години си бях правила профилактични изследвания и видях че тогава  ТСХ ми е 3,72 и тогава ми казаха че всички резултати са ми супер. Може ли още тогава да съм била болна и да не са ми обърнали внимание newsm78
Хормоните са Т3, Т4 и калцитонин, и кой кой е в моето изследване

FT4              11,68 при норма 10,6-21,0
hTSH             4,96  при норма 0,38-4,31
друго нямам

# 293
Благодаря Мереленда Hug
Да си призная, близка приятелка с хашимото ме притесни да не ми е висока дозата, защото тя била с по-високо ТСХ, структурно изменение на жлезата, фамилна обремененост и т.н. пък била на 37.5 л-тироксин. Знам, че е индивидуално, но въпреки това реших да се допитам и до вас.
Същата приятелка ми каза, че при продължителен прием на левотироксин натрии, се нарушавало усвояването на калции и вит. Д, вие срещали ли сте подобна информация  newsm78

# 294
Гушата си е увеличена щитовидна жлеза. Тя може да е увеличена с наличието на автоимунно заболяване, без наличието на такова, да е увеличена и при възлести структури и т.н.

Относно въпросът ти за изследванията преди години, да, възможно е още тогава да е имало индикации за наченки на заболяването. Не знам дали са правили ехография, но е възможно да е била нормална и да не е имало изменения. Но ТСХ си е бил висок и тогава, и сега.

По повод изследванията по-долу, виждам само ТСХ и ФТ4. ТСХ е висок, ФТ4 е нисък, което говори за хипофункция. Не знам дали си правила и други изследвания.  Simple Smile

Пънче-мънче, не съм чувала употребата на левотироксин да нарушава усвояването на калций и витамин Д, но съм чувала, че дефицитът на витамин Д е възможна причина за поява на автоимунни заболявания. Затова все по-често се препоръчва при наличие на изменения в структурата на щитовидната жлеза да се изследват нивата на 25ОН витамин Д.
Вчера професор Папазова говори за магнезия, не знам дали гледахте. Та там пак се заговори за дефицит и че 75% от българите имат дефицит на магнезий, а той е нужен за правилното усвояване на калция и витамин Д. Говориха и за болести на червата и неправилното усвояване на поетите витамини, за магнезиевото олио и изобщо все за интересни неща. Ако някой е пропуснал може да гледа предаването на запис.
Та, нещата са много навързани, но не мисля че употребата на левотироксин - /заместващ хормон на този който ти липсва/ води до дефицит на витамини.

# 295
А, за дозата, на мен не ми се вижда чак много висока - 0,50 микрограма, но все пак не съм доктор. И все пак, 2 месеца от стимулацията ми се вижда оптимално време, за да пуснеш контрола и вече да се прецени дали да изчакаш още 45-60 дена на същата доза или още тогава да се намали дозата. Мисля че за този период не би се случило нещо непоправимо. Все пак всички правим контроли на долу-горе същия период.  Simple Smile

# 296
Merelenda  благодаря за отговора.

А за старите изследвания и сега твърдят че съм била в норма, и че не е имало смисъл да си правя ехо. Както и да е важно е сега какво трябва да правя. Сега имам само това изследване и ехограф на който потвърдиха Хашимотото и че имам структурни промени.
Какви изследвания бих те ме посъветвали да си пусна

# 297
Ами и аз си мислех, че не е чак толкова висока, но тя като чу и ме вкара в паника, как след като нямам автоимунен процес, едва ли не съм си докарвала жлезата до хиперфункция и после нямало да функционира нормално и т.н. да не влизам в подробности.
Ще си следя по обичайния начин хормоните и ще си слушам лекаря  Peace

# 298
Ами и аз си мислех, че не е чак толкова висока, но тя като чу и ме вкара в паника, как след като нямам автоимунен процес, едва ли не съм си докарвала жлезата до хиперфункция и после нямало да функционира нормално и т.н. да не влизам в подробности.
Ще си следя по обичайния начин хормоните и ще си слушам лекаря  Peace
Докторът - разбира се. Все пак говорим за доктор Начев. Каквото е казал си го спазвай.  Hug

Зузи, за да имаш цялата картина на заболяването и да знаеш откъде започваш ти трябват хормоните ТСХ (имаш го),ФТ4 (имаш го), ФТ3 и антителата МАТ (Anti TPO) и ТАТ (Anti TG), ехография (имаш я), и читав ендокринолог, който да разчете резултатите и да назначи лечение.  Simple Smile Ако е нужно и друго да изследваш, извън хормоните и антителата на щитовидната жлеза, вече докторът ще каже.

# 299
Merelenda много, много ти благодаря за отговора и отделеното време.  Hug   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт