Рецепти за домашни пюрета и каши

• 683 502
  • 1 374
  •   1
Отговори
# 330
И аз се интересувам от пюрето от грах newsm78 В една друга тема ми казаха да беля грахчетата, но едно по едно ми се вижда голяма хамалогия. Много ще се радвам да се включите с някоя идея за граха(както и за царевицата), защото откакто съм ги въвела не съм ги включвала в менюто Peace

# 331
Аз правих няколко пъти пюре с грах, но ги белих едно по едно  Crazy, наистина е голяма хамалогия, ама не знам как иначе да се махне тази люспа  Thinking

# 332
Много нерви за това белене  Grinning

# 333
Специално грахчетата можеш да мачкаш в едра цедка. Люспите остават в цедката, а другото става като пюре и преминава. Царевицата не става така, защото е много твърда. Би могла да ползваш царевично брашно вместо царевица, докато пораснете достатъчно да си хапвате всичко в цялостен вид.

# 334
Специално грахчетата можеш да мачкаш в едра цедка. Люспите остават в цедката, а другото става като пюре и преминава.
Благодаря  Hug

# 335
До сега сгъстявах супите с пшеничени и ръжени ядки - предпочитам ги пред сухара. Не знам дали е доре така по-опитните мами ще кажат. Чудех се дали мога да сгъстявам супата с трици и зародиш. От кой месец мога да ги давам.

# 336
Специално грахчетата можеш да мачкаш в едра цедка. Люспите остават в цедката, а другото става като пюре и преминава.
Благодаря  Hug
Мерси че сподели. Изобщо нямаше да се сетя Peace

# 337
И аз се интересувам от пюрето от грах newsm78 В една друга тема ми казаха да беля грахчетата, но едно по едно ми се вижда голяма хамалогия. Много ще се радвам да се включите с някоя идея за граха(както и за царевицата), защото откакто съм ги въвела не съм ги включвала в менюто Peace

Претривала съм граха през цедка 1-2 пъти, но после спрях. Също и царевицата - пасирам си всичко с пасатора, много гладко става. Peace

# 338
До сега сгъстявах супите с пшеничени и ръжени ядки - предпочитам ги пред сухара. Не знам дали е доре така по-опитните мами ще кажат. Чудех се дали мога да сгъстявам супата с трици и зародиш. От кой месец мога да ги давам.
На малки деца в никакъв случай не е подходящо да се дават трици! Храносмилателният им тракт е много нежен и незрял, за да поемат толкова много и груби фибри. Зародиш може да се даава, но имай предвид, че макар да е много полезен, е много по-богат на протеини, което трябва да се има предвид, когато детето има или е склонно към алергии.

# 339
... дали мога да сгъстявам супата с трици и зародиш. От кой месец мога да ги давам.

Трици = след 1 год.
Зародиш = след 1 год.

Трици:
* Съдържат прекалено много фибри.
* Повечето са неразтворми.
* Създават ненужно чувство за ситост.
* Овесените ядки съдържат в себе си и трици.
* Ценните минерали и витамини се съдържат и в обвивката на зърното (т.е. в триците), и в сърцевината (в самите ядки и пълнозърести брашна)
* Има рецепти под 1 год., в които брашното или зърната се смесват с 1-2 щипки трици (с цел регулиране на стомахчето, не заради хранителната стойност)

Зародиш:
Една тема тук.

# 340
Ani_d като каза ориз...чудя се дали да не почна да му варя на мойто пате ориз и да го мешам с различни зеленчуци-морков, тикба, карфиол, тиквичка, спанак...ти как процедираш с ориза?
 newsm78 Какво ще ме посъветвате, че досега само картофа е така по-хранителен от твърдата храната която приема? Той яде на парченца, не е нужно да е пасирано, даже мисля че по-му харесва като има парченца.
[/quote
Диде аз одавна  слагам ориз. Сварявам заедно тиквички и ориз и го пасирам по на едро.  Даже мисля да увелича малко ориза, че само зеленчука не го засища за дълго.

Zdravei beba28!Аз съм нова във форума, но темата за захранването ме интересува много. Имам син на 5 месеца и половина и отскоро яде тварда храна. Засега използвам основните зеленчуци - картоф, морков, тикви4ка, спанак, карфиол и някои плодове като ябълка, круша, синя слива (само на сок), тиква като ги правя на пюрета разбира се. Но съвсем скоро Мони ше навърши 6 месеца и знам, че може да се въведат и други твърди храни. Конкретно питам за ориза например. Мога ли да сваря ориз, да го пюрирам или намачкам и да му дам на детето? А какъв ориз трябва да бъде? Обикновен бял или кафяв или пък друг? Чувала съм, че има оризово нишесте за каши. Това по-добро ли е в началото? И какво количество трябва да се свари? А бе всякакви въпроси около тази тема ме интересуват. Ако има някои и други рецепти за домашно приготвяне, ще е добре. По-нататак ще питам и за другите зърнени култури. Да не досаждам сега много:)))) Ще бъда благодарна, ако ти или някоя друга мама ми даде савети относно храненето:))))

# 341
Някой може ли да ми каже приготвените пюрета или супи с месо колко време траят вакуумирани в бурканче? А ако са без месо?

# 342
Някой може ли да ми каже приготвените пюрета или супи с месо колко време траят вакуумирани в бурканче? А ако са без месо?
2 месеца в хладилник най-много съм ги държала и 20 дни без хладилник..
Бяха си ОК (с месо)..
Не съм пробвала повече Simple Smile

# 343

[/quote]
2 месеца в хладилник най-много съм ги държала и 20 дни без хладилник..
Бяха си ОК (с месо)..
Не съм пробвала повече Simple Smile
[/quote]
Благодаря ти, доверявам ти се, защото ти си доста напред с подобен вид информация  Wink   bouquet

# 344
Аз пък съм решила да правя пюре от сушени сини сливи, някакви предложения за рецепта????

Мисля да измия сливите да ги сваря, да махна костилката и с част о водичката да ги пасирам. И да му дам да изпие водата от компота. Всичко това за да се справя със запека.

Общи условия

Активация на акаунт