Рецепти за домашни пюрета и каши

• 683 526
  • 1 374
  •   1
Отговори
# 390
За готвенето на пара - да, в съда има вода, за да се получи парата, но сомите продукти не се докосват до водата - за целта има едни метални кошнички, с крачета или с възможнаст за закачване на стените на тенджерка - в тях се слагат продуктите, използва се капак, но парата трябва и да може да излиза отнякъде, т.е. леко открехнат. Картофът може да го нарежеш на по-малки и/или по-тънки парчета, така че по-бързо да омекне. Маслото на нашия пазар (вклучително вносното) е със спорни качества, когато става дума за предлагане на бебе, но качествен студено-пресован зехтин се намира. Няколко капки са достатъчни.
Аз лично още не предлагам извлечени мазнини на бебето, а само като богати на мазнини плодове като авокадо и маслини. За авокодато у нас съм срещала пестеливи мнения и препоръки за по-късно въвеждане, но на Запад от границите ни е сред първите храни - 4-6 месеца - т.е. въпрос на избор.

# 391
Готвенето на пара може да го направиш с метална цедка ( има и специални такива за готвенена пара - с крачета)  сложена на дъното на тенджерата, като в нея нареждаш зеленчуците , сипваш малко водичка на дъното и слагаш на котлона. Проверяваш, дали не се е изпарила водата да не загори.
Спокойно можеш да свариш картофите и в малко вода, без да са точно на пара.
Аз слагах зехтин, защото не бях въвела кравето мляко, но може и масло да сложиш, ако е претопено и опенено ( така нареченото "гхи") - в пяната остават пресечените белтъци, които са тези, които биха могли да предизвикват алергия и отбягваме за начало.

# 392
Мея Благодаря! Сега ми се изясни как става работата, но нямам метална кошничка  ooooh!

Би ли казала конкретна марка качествен зехтин. Взела съм студено пресован, ама какво му е качеството   33uu

Лени Благодаря и на теб! Аз също не съм въвела кравето мляко, но педка ми каза задължително да сложа мазнина. Май няма да я послушам  Naughty

# 393
Аз ползвам за детето студенопресован БИО зехтин (има го на биощандовете, например във Фантастико)

# 394
  • София
Може ли ншкой да даде рецепта за сучика или маджичка...Вече сме на 9 месеца, и ми се струва еднообразни и доста сухи зеленчуците които му правя в уреда за готвене на пара. Въвела съм почти всичко(без свинско, телешко, яйца, краве мляко и сирене). Започнахме захранването на 6м и от понеделник почваме жълтъка.

# 395
Може ли ншкой да даде рецепта за сучика или маджичка...Вече сме на 9 месеца, и ми се струва еднообразни и доста сухи зеленчуците които му правя в уреда за готвене на пара. Въвела съм почти всичко(без свинско, телешко, яйца, краве мляко и сирене). Започнахме захранването на 6м и от понеделник почваме жълтъка.
Малко ли са ти рецептите от първите страници  newsm78

Какво разбираш под "супичка" или "манжичка" ..

Можеш да му готвиш с всичко, което си въвела, както готвиш за вас - без да запържваш и без да слагаш сол, пипер и други остри подправки..

# 396
  • София
duhi puhi, виновна! Признавам си! Малко несериозно си написах поста, без да погледна първа страница.

# 397
Колко-компонентна храна предлагате на бебетата на 9-10 м.?
Колко зеленчука, колко зърнени или бобови храни е подходящо да се смесят в едно ястие?
  bouquet

# 398
Колко-компонентна храна предлагате на бебетата на 9-10 м.?
Колко зеленчука, колко зърнени или бобови храни е подходящо да се смесят в едно ястие?
  bouquet
В интерес на истината никога не съм броила зеленчуците  Crazy Понякога слагам само 1-2.. друг път всичко, до което се докпам..
Ама за бобовите - по 1  newsm78 Не мисля, че е особено подходящо леща с фасул или грах с леща ..
За зърнените - също не мисля, че има значение - ако ги комбинираш помежду им - нали има каши със 7 зърна бебешки, значи не би трябвало да е проблем  Peace
Пак казвам - нищо по-различно от това както готвиш за вас Simple Smile
Дори бебешките манджи позволяват по-смели комбинации  Mr. Green

# 399
Блгадаря, Духи-пухи  bouquet
Колебаех се за смесването на леща със зърнени примерно, но си права за готовите храни, къде-къде по-интересни комбинации има!
Аз правя едни кракери за детето, понеже не искам да му давам хбяб с мая и изобщо нещо правено при над 100 градуса, и в тях смесвам обикновеноно 3 зърнени и 2 зуленчука, а отделно има и някоя бобова храна със зуленчуци...

# 400
  • София
Меги, ще споделиш ли рецептата си за бебешките крекери?  Grinning

# 401
Мирка, "крада" и пригаждам от "Земя на заем". Последно правих - елда, амарант и овесени ядки с моркиви и магданоз (всичко "на око4 Simple Smile) - елдата и амарнта сварени, морковът също, овесените ядки "обират" излишната вода - всичко пасирано и после с лъжица ги "размазвам" по хартия за печене. Някъде 3,5 ч. ги държах на около 40 градуса в минифурната и станаха прилични - мекички и жилави, точно като за моя звяр.
Така описано изглежда като половин ден готвене, но не е-  аз така или иначе готвя елда, амарат, киноя и просо по 1 път седмично, т.е. просто заделям по-малко за бебето и ако не иска да яде събирам в хладилника и на другия ден правя някаква смес за кракери...

# 402
3,5 часа?? Колко ток отива?

# 403
Не съм забелязала промяна в сметките за ток, а и това е минифурна, и загряването е доста слабо. Сигурно толкова, колкото и за 45 мин на 200 градуса предполагам...

# 404
Здравейте  Simple Smile
Донесоха ми 5л. домашно мляко, но понеже детето ми отказва да яде кисело, мисля да направя извара  Rolling Eyes Мога ли да я замразя в малки бурканчета във фризера  newsm78 Ще се запази ли? Колко време може да стои във фризера?

Общи условия

Активация на акаунт