Рецепти за домашни пюрета и каши

• 683 883
  • 1 374
  •   1
Отговори
# 600
от кога зеле? прясно, сготвено с домати и ориз  newsm78

търсих, търсих назад, но не намерих отговор. само едно питане, ама и то без отговор.
наготвила съм, но се чудя да й дам ли на шушоната или да й готвя отделно  Thinking
ми.. въвела ли си зеле и домати Simple Smile
За доматите - аз имам специално отношение и ги дадох доста след годинката, макар и готвени..
Зелето - около 10-11м. е добре Simple Smile
А и не знам колко солено готвиш..

За готвенето отделно - до 3г. си имаше негови манджи.. и все още понякога си ги има Simple Smile

# 601
  • София
не дочаках отговор и дадох. много й хареса. отдавна не е яла с такъв апетит, че много я мъчат зъбките  ooooh!
домати въведох много рано, към 7-8 месец, а сега редовно яде дори пресен домат, от сигурно място. много ги обича.
зеле не й бях давала до сега, но като гледам, добре го понася.  Peace

# 602
Привет Simple Smile
Имам въпрос за кашата от елда. Когато я правех на голямото дете, помня, че я смилах и тогава я варях. Как ставаше точно приготвянето: изпича се и се смила или...? Нещо хич не мога да се сетя Rolling Eyes

# 603
  • До хладилника, който обичам
Изпича се и се смила (по технологията от 1 страница, 1-ви пост) или пък - се сварява и после пасира. И двата начина си имат предимства и леснини Simple Smile

# 604
Изпича се и се смила (по технологията от 1 страница, 1-ви пост) или пък - се сварява и после пасира. И двата начина си имат предимства и леснини Simple Smile

Благодаря Simple Smile . Гледах първия пост, но не където трябва Embarassed

... и честито бебче bouquet

# 605
рецептите са великолепни,
нашата педиатърка ми е заповтаряла,че трябва да почна да давам пюре от 4 месец,1/4 банан,1/4 сок от портокал,1/4 ябълка и 1/4 безглутенова бисквита,да обаче моето малко момченце не ще и да чуе за пюре,пробвах само банан,мандарина сок,банан с киви,не и не,нито с биберон,нито с лъжица,снощи опитах и картофено пюре с кърма-не и това не щя,на 5 месеца е.
моя майчински инстинкт ми казва,че трябва да си продължа с кърмата до 6 месец,от там насетне пак да пробвам,забравих да кажа,че сме в Белгия,тия тука кърмят един-два месеца,ако въобще кърмят,хич не си правят труд тия белгийки,много ми е чудно,"майки"....
нашия пухчо трябва да ходи на ясла от януари,тогава ще е на 8 и половина месеца,до тогава трябва да е проял,хич не знам как ще стане тая работа...
и как познава от далече,че не е кърма,опасен е  Twisted Evil

# 606
Момичета имам купено киви и гго чакам от 2 седмици да поомекне та май дойде момента да го предложа на моя момък. Има ли някакви тънкости? Аз само съм чувала че ако се пасира повече семките горчат. ТО всъщност тези семки да ги махам ли някак или с тях да хо смеля/ Мислех нещо като нектар да му направя.

# 607
Здравейте и от мен.Дойде и нашето време за похапване.Записвам се да следя темата.Безкрайно интересни са всичките съвети,рецепти и обмяна на информацията.А между другото какво ще кажете за черния дроб.Кога да се даде,че педито каза да го въвеждам.

# 608
Според това, което съм си писала като информация от темите във форума, не е добра идея да даваш черен дроб, защото той преработва и задържа лекарства и отрови. Както решиш, разбира се, но аз не мисля да давам преди годинката, пък след това ще видим... Може би от сигурен източник, но на продавания в магазините му нямам вяра.

# 609
Здравейте и от мен.Дойде и нашето време за похапване.Записвам се да следя темата.Безкрайно интересни са всичките съвети,рецепти и обмяна на информацията.А между другото какво ще кажете за черния дроб.Кога да се даде,че педито каза да го въвеждам.
Черният дроб преработва всички отрови попаднали в тялото, дори био-то не е подходящо за толкова малко дете. По-добре си започни с месата според схемите, а субпродуктите ги остав иза след 1 г.

# 610
Благодаря за съвета.Ще ви послушам момичета.  bouquet

# 611
Мили захранващи мами, понеже няма как в момента да изчета толкова много страници, сещате се, че имам едно малко човече, искащо внимание, ще попитам направо. В някои от кашите и пюретата, се добавя краве масло. ЗНам, че прясно краве мляко е противопоказно да се дава на малки деца, понеже съдържа много алергени. Как стои въпросът с продуктите, за направата на които се използва прясно краве мляко? Преработката, която претърпява достатъчна ли е?
Мерси в аванс!   bouquet

# 612
Ако има фамилна обремененост или бебето е по-чувствително, може да искаш да избягваш употребата на прясно мляко, дори да е преработено. Ако е нужно, може да се добавя адаптирано мляко - но много майки не добавят мляко, ако бебето суче достатъчно - и дават каши и пюрета безмлечни.
Маслото обичайно се въвежда на по-късна възраст, 8-10 (според бебето), като някои майки избират в началото да дават пречистено масло - гхи. Повечето майки вместо това обаче предпочитат да дават друг вид мазнина - например зехтин екстра върджин и т.п., който може да се дава почти от самото начало на захранването (ок. 7м) и спомага за усвояване на мастноразтворимите витамини в храните - 1-2-3 капки в пюрето са достатъчни.

# 613
Благодаря, Бу!    bouquet
За първи път чувам за пречистено масло - гхи.  newsm78 И заместването със зехтин е ново за мен. Още веднъж мерси!

# 614
Гхи е един вид маслото на маслото Laughing
Цитат
Гхи
Това не е просто претопено, а пречистено краве масло. Това се постига с по-дълга термична обработка, при която водата се изпарява напълно, а белтъците се отделят. Добре приготвеното гхи има кехлибарен цвят и аромат на печени орехи. За направата му е нужен съд с дебело дъно. Маслото трябва да е прясно и несолено. То се нагрява, докато заври, след това температурата се намалява до степен, в която маслото леко къкри. На повърхността се образува пяна, която трябва да се отдели с лъжица. Могат да се появят и парченца белтъци, които също трябва да се отстранят. С времето маслото се избистря и придобива кехлибарен цвят. На този етап не бива да се допуска прегаряне на маслото – то трябва да се дръпне от огъня преди да е започнало да потъмнява. Времето за приготвяне на гхи от 1 кг масло е от 40 мин до 1 час в зависимост от качеството на маслото. След като е готово, гхи се оставя да изстине леко и се прецежда през марля. Съхранява се в буркани в хладилника.
От тук.

Общи условия

Активация на акаунт