Майките страдат накрая

• 6 560
  • 146
  •   1
Отговори
# 60
Децата и сами се усещат, бъди сигурна.

# 61
Какво искаш да кажеш, че всяко непланирано дете усеща, че не е било планирано? Или обратното, само планираните деца живеят щастливо? Позволи ми драстично да не съм съгласна Simple Smile

# 62
  • Велико Търново
Не, аз не мисля, че повечето тук имат предвид, че деца могат да раждат само висшистите, с по няколко хиляди заплата и подсигурени с поне два имота Simple Smile Аз поне, говорих за случаите, когато семейството е в крайно лошо финансово състояние - напр. само единият родител работи за минимална заплата, имат няколко деца и въпреки лошото си материално положение, създават още едно дете/като имам предвид "живи примери" пред себе си/ -за такива случаи недоумявам - знаейки, че и към момента не можеш да осигуриш дрехи, храна и облекло на настоящите си деца, създаваш още едно  Thinking

# 63
  • Ямбол
....Как ще обясниш на едно дете, че не е желано? По-голяма част от децата са непланирани, как можете да твърдите, че всяко едно дете трябва да е планирано иначе не заслужава да го има.
А защо трябва да се стига до там да се обясняваш?
Като нямаш възможност, не правиш деца. като видиш първия път грешката си, втория и следващия внимаваш.
И има разлика между непланирано и нежелано, не са равнозначни.

# 64
Ами аз така го разбирам. Ако не го планираш, значи не си го искал. Като се появи непланирано бебе, много хора го искат, не се отървават от него. Става желано. Но е било непланирано. Именно така може да се стигне до ситуации, в които не стигат парите. Не  е ли така. Точно такива случаи визирате. Трябва всеки да мисли и да си прави сметката. Е да обаче на практика не е винаги така. Това, което ме подразни е как лесно съдите.

# 65
  • Велико Търново
Както писах, по-скоро се визират ситуации, когато знаеш,че нямаш възможност за друго дете/деца и го/ги създаваш , а не че впоследствие се стига до ситуации, когато не ти стигат парите.
Ако знаеш, че разполагаш с 400лв.месечно и сте 3- членно семейство, и въпреки немотията, хоп- създаваш още едно дете. И имам предвид хора, които цял живот са работили от дъжд на вятър/някои откровено ги мързи и разчитат само на помощи/, а не такива, които внезапно са останали без работа - те обикновено бързо се ориентират и намират нова, не се оставят с години да не работят.

# 66
Определено семейното планиране.... Никакво го няма. От там и отговорността. Защото решението да имаш дете се свързва не само с животинския инстинк, а и с отговорност.
Наистина трябва да си безкрайно безотговорен да имаш едно дете, да се грижиш сам за него, да нямаш постоянна работа и да тръгваш да създаваш второ дете. Това не е безотговорност, а си е чисто малоумие.
На какво обричаш детето си/ децата си? На мизерия. На разбит живот. Евала на такива майки, за мен това обаче не е майка.

# 67
  • София
Не мога да оправдая майка, която създава нещастни деца, а те са такива, защото тя ги обрича на глад и мизерия. Като не можеш да гледаш и издържаш едно, как ще се оправят нещата с магическа пръчка и ще можеш да се справиш финансово с две или повече. Това е супер безотговорно и не го подкрепям в никакъв случай.

# 68
  • Габрово
Titina, има едно нещо, което се казва солидарност, щото не се знае на кого кога ще му се наложи да ползва социална помощ. Идеален пример са скандинавските държави, на които завиждаме.
Щото всички ще писнат, ако направят учебниците платени, например и ще ревнат къде е държавата, нищо, че внимателно са планирали семейството си.

# 69
  • Ямбол
Това с учебниците не можах да го разбера:
Titina, има едно нещо, което се казва солидарност, щото не се знае на кого кога ще му се наложи да ползва социална помощ. Идеален пример са скандинавските държави, на които завиждаме.
Щото всички ще писнат, ако направят учебниците платени, например и ще ревнат къде е държавата, нищо, че внимателно са планирали семейството си.

# 70
  • Някъде на път....
Titina, има едно нещо, което се казва солидарност, щото не се знае на кого кога ще му се наложи да ползва социална помощ. ......
И никой от нищо не е застрахован!  Peace

# 71
Тук не стaвa думa дaли си зaстрaховaн или не. Стaвa думa зa нещо съвсем друго. Дa aко съм временно без рaботa бих се нaдявaлa нa солидaрнaтa системa, но дa си сaмотен родител, дa нямaш доходи и дa искaш и решиш дa имaш второ дете....не е въпрос нa социaлност,a нa нещо много по-дълбоко

# 72
  • Габрово
Това с учебниците не можах да го разбера:

Следиш темата за детските и знаеш, как те се чакат като манна небесна и какви обиди се сипят по адрес на държава и социални, ако закъснеят. Та така ще е и ако се отнеме някоя облага - като безплатни учебници или ако накарат родителите да плащат здравните осигуровки за децата, каквито идеи се прокрадват, или държавните служители започнат сами да си плащат здравните, примери много. Нищо, че не са роми с по десет деца и са си направили семейното планиране и на тях им е добре да ползват облекчения.

# 73
  • Ямбол
ivap, мисля, че сравнението ти с учебниците е неправилно, затова поисках пояснение.
Докато училището до определена възраст е задължително, нормално е, щом някой ме задължава да ми предостави и безплатно обучение, в това число и учебниците.
Да имаш дете обаче никак не е задължително. И ако обществото е против да плаща на някого, защото има деца, без да е помислил малко поне за добруването им, то за учебниците не може да се сърди, защото същото това общество желае всички да са образовани, е, поне до определена възраст.
Виждаш ли сега разликата или пак е едно и също детските и учебниците?

# 74
  • Габрово
Лиляна, да, съвсем никой не те задължава да имаш деца, които един ден ще те задължат да пускаш на училище. Малко по Сталински - няма дете - няма разход по него нито от родители, нито от държава.
Университетското образование не е задължително, но държавата пак делегира бюджети на ВУЗ-овете за брой студенти и детските градини /като не броим ПГ/ и ясли - не са, но общините плащат основната част от издръжката на децата там.

И аз като част от това общество искам всички да са образовани поне на някакво ниво, но на практика не се получава така, безплатните учебници не са достатъчни. Ти най-добре знаеш.

И като част от това общество не съм против да се плаща за деца, които не са случили на родители. Децата пък най-малко са виновни. Щото ако тези деца не се изведат на правилния път, ще станат като родителите си и до безкрай ще се въртят такива теми.

Последна редакция: пн, 14 апр 2014, 11:41 от ivap

Общи условия

Активация на акаунт