Американски колеж - пета тема

• 108 532
  • 736
  •   1
Отговори
# 165
Hristush, не сте ли пускали молба за намаляване на таксата?

# 166
Пуснахме, но не одобриха искания процент. Предложиха ни доста по-малък.

# 167
  • София
Hristush, личен съвет - не приемайте избора на друго училище, а не на АК като фатално за бъдещето на детето ви. Рядко се коментира фактът, че много голям брой от учениците, които постъпват в Колежа, не се дипломират в него, а в други училища. Някак се подминава и фактът, че много голям процент от преподавателите, които не са българи, са в Колежа за 2-3 години. Колежът много акцентира на традициите в презентациите си, но как се поддържат традиции и ниво при такова "текучество" на преподавателите, е интересен въпрос.

# 168
  • София
Част от приетите деца не завършват в средното си образование в АК . Кои не издържат на темповете на учене, кои имат нисък успех и трябва да напуснат. А след това идва и стресът при преместването в новото училище. Това определено може да бъде сложено като минус при вземането на решение за избор на училище.
Не съм съгласна с поставения въпрос за учителите и така нареченото текучество. Често те идват с идеята за 2-3 години и след това отиват другаде по света. И схемата е направена така, че да няма големи колебания в учебния процес при тези смени. Е, има някои, които не са на висота, но обикновено се появяват и много добри учители и се запазва баланса.

# 169
Това с учителите не е ново, винаги чужденците са били за по няколко години тук. От времето на ренесанса на Колежа, демек от 91.. Именно там е разликата между нашенските системи и тяхната, че традициите затова са традиции, защото независимо и въпреки т.нар. "текучество", както би могло да се нарече, а всъщност нормалния процес на работа на един чужд преподавател, съчетаващ полезносто с приятното в една екзотична за него страна, та въпреки сменящите се хора има традиции, противно на нашенския начин на работа - всеки ръководител първо да срине това което заварва, като неправилно, вредно глупаво и т.н. и после да започне да гради (с нови хора, нерядко по-некадърни от уволнените) СЪЩОТО.
Тоест всеки такъв носи традицията със себе си.... Той е традицията. Що ли ми звучи вече много актуално..

Дали броят на учениците незавършващи АК е голям може всеки да провери. Голям би бил ако е повече от половината, а за последните 7-8 години, откакто имам опит с Колежа покрай дъщерите си, процента на незавършващите гравитира около 20-тина. 
Определено в друго училище оценките на отиващите от колежа там са повече от добри.
Но все повече на родителите им става ясно и друго - успехът от дипломата е фактор, но не решаващ за чуждите ВУЗ-ове (без Англия и Германия, за Щатите е повече от ясно) Основното е език, есе и интервю. Вече всеки си прави сметката...   

# 170
  • София
Дали броят на учениците незавършващи АК е голям може всеки да провери. Голям би бил ако е повече от половината, а за последните 7-8 години, откакто имам опит с Колежа покрай дъщерите си, процента на незавършващите гравитира около 20-тина. 
За мен фактът, че 20-25% напускат, не е безобиден. Ако напускащите са повече от половината, би било скандално. Но не това беше идеята на включването ми. Просто в тази тема някои родители на колежани са толкова превъзнесени и сипят такива суперлативи, че създават чувство за вина у родители, които не могат да си позволят таксите за обучение в Колежа.

# 171
Не зная кого визирате като превъзнесен и сипещ суперлативи, лично аз винаги съм се стремял за тези няколко години в темата да казвам това, което съм видял. Разбира се всеки вижда нещата от свой ъгъл, но дори чуждият ъгъл е полезен, вече всеки си преценя дали и как да го изправи, за да не се окаже криво огледало.
Напускат защото е трудно, наистина, много учат и на някои им писва. Други не се справят и не им подновяват договорите. Трети, повечето, устискват. И за да има смисъл цялото упражнение отиват в добър ВУЗ. Не непременно американски, макар там да са наистина общо-взето най-добрите условия. Вече не.
А за чувство на вина... Две думи няма, таксите са високи. и стипендиите на всички ни са иска да са повече и по-големи, факт. Просто АК е частно училище и струва пари, това е. Вече всеки си решава какво гони, какво търси и какво може да вземе ако плаща цената и как ще му се върне и дали... То въпросът е същия и ако имаш студент и той учи за 10 бона в паунди на Острова, е струва ли си да работи после за 1000 лв....
Затова и горе споменах- всеки си преценя. Но определено АК не е динственото и най-доброто средно училище. Има много още все така добри за едно, не толкова за друго а и безплатни гимназии. По-скоро дотирани от бюджета, за да сме точни, то безплатни няма. И те си имат проблеми и там приема трябва да е по 26, а стават 31 и допълнителните 5 парашутиста могат да свалят нивото на целия клас после... Навсякъде има какво да се желае, в АК включително.
Така че, за какво чувство за вина говорим, всяко зло за добро. Влакове има за всички.

# 172
  • гр. София
Подкрепям напълно казаното от Стефан! Всеки сам трябва да реши дали това е училището за неговото дете и дали може да си го позволи. Колежът наистина подпомага финансово затруднените родители, които не могат да си позволят да плащат голямата такса, но това подпомагане е само за тази година. Всеки родител трябва да знае, че следващата година може да няма финансово подпомагане и тогава той сам трябва да плати цялата такса. Аз също исках да запиша второто ми дете в частно училище от 1 до 7 клас, но преценихме с баща му, че не можем да си позволим да издържаме две деца в частни училища (по това време нашата кака беше ученичка в Колежа, а след това я издържахме 3 години във Великобритания). Затова решихме, че малкият ще учи в държавно училище до 7 клас. Той  кандидатства и го приеха в СМГ след 4 клас - попадна на страхотно амбициозни и ученолюбиви съученици, на няколко много добри учители.... но само това! Броят на учениците в паралелката му от 28 стана 33 - от тях 8 момичета и 25 момчета. Но въпреки големия брой деца, учителите бяха страхотни и ги подготвиха отлично. Даже до декември той не беше решил дали да смени СМГ с Колежа. Но, признавам си, не без помощта на каката успяхме да го убедим, че плюсовете (според нас) за Колежа са малко повече! Така, че избор винаги има! Просто семейството трябва да реши само, без да се влияе от други мнения и внушения!

# 173
Просто в тази тема някои родители на колежани са толкова превъзнесени и сипят такива суперлативи, че създават чувство за вина у родители, които не могат да си позволят таксите за обучение в Колежа.

Ахаа, значи, ако можехте да си платите таксата, щяхте и вие да изберете колежа? Ами тогава, защо упреквате родителите, които сипят суперлативи. Те са убедени в това, което казват.

Фатката не е да търсиш под вола теле да се убеждаваш против Колежа, защото не можеш да платиш таксата. Фатката е да си убеден, че Колежа не си струва. Както е например Черна станция.
Да си сигурен, че не си струва да ти побъркат детето от зубрене, да го направят робот и да не му прощават в никаква ситуация, да изкара с повече учене по-нисък успех от децата в другите гимназии, пък че и да си плащаш за това мъчение. И като завърши АК, рогца ли ще му поникнат. Кой знае къв тъпанар, завършил кварталното училище с тройки, ще му стане началник.

Ей това си казвай и да видиш как ще ти олекне дето не можеш да плащаш таксата. А ако не можеш да се убедиш в това, значи трябва да решиш въпроса с таксата - кандидатствайте за намаление, теглете кредит и т.н.

# 174
Фатката не е да търсиш под вола теле да се убеждаваш против Колежа, защото не можеш да платиш таксата. Фатката е да си убеден, че Колежа не си струва. Както е например Черна станция.

След въвеждането на новата визия на форума се отказах да пиша и почти не влизам, но сега искам все пак да се намеся във връзка с цитата по-горе. Много пресилено е да се каже, че АК не си струва и аз изобщо не съм обобщавала така по принцип. АК си е топучилище, но на времето ние решихме, че за нашия конкретен случай с нашето конкретно дете това не е най-добрият вариант като училище (без значение на парите). Отделно вече да плащаш толкова пари на инат или заради престижа, когато не мислиш, че училището не е най-добрата опция за детето ти, вече е смешно и парвенюшко. Но водещото за нашето решение не беше, че АК не струва по принцип, а че в нашата ситуация имаше по-добра опция, а и желанието на детето не беше за АК. По принцип обаче си е супер училище. Но дали си струва да се ходи там си зависи от детето.

# 175
  • София
ХВатката е да човек да опита да вникне и в мненията, които са различни от неговото.
Опитах се да изкажа мнението, че поне няколко държавни гимназии са напълно съпоставими с Колежа като качество и няма нищо фатално, ако човек не избере Колежа за детето си. Според мен внушенията, че АК превъзхожда всички останали училища, са заблуждаващи.

# 176
Всеки родител трябва да знае, че следващата година може да няма финансово подпомагане и тогава той сам трябва да плати цялата такса.
Други не се справят и не им подновяват договорите.

Имало и има ли такъв случай, когато детето (което е било със стипендия/ финансово подпомагане първата година в Колежа), имало е добри оценки (според договора спазва успеха си), няма нарушения (с две думи се старае, учи, прилежен и т.н.), след това втората година да не му подновят договора?? newsm78

До колкото разбрах от информационната среща в Колежа, от форуми и от родители за всяко дете, което учи и се старае, Колежа ще направи всичко възможно да продължи обучението си там, т.е. ще продължи с финансовата помощ. Но ако има ниски оценки, не подновяват договора.

Т.Е. финансовата помощ след първата година на обучение в Колжа зависи само от доходите на родителите или и от оценките и старанието на детето? newsm78  newsm78

# 177
  • София
Аз не смятам, че училищата са съпоставими. Всяко от желаните училища е уникално по своему, със своите предимства и недостатъци. И това е хубаво, защото всяко дете има възможност да избере това от тях, което най-много му приляга. Затова изцяло заставам зад мнението на Черна станция.
Не разбирам какъв е проблемът да завършат по-малко деца от приетите? Аз дори го намирам за добра референция.
alissa2000, не са ми известни такива случаи.

# 178
Мале, мале, каква дискусия и то само от една молба за мнение за втория чужд език.

Искам да уточня само две неща - не смятам за фатално, че детето ми няма да учи в Американския колеж и никой не ми създава чувство на вина, че не мога да платя таксата /поне аз не се чувствам така/.

Според мен мнение за колежа могат да дават само хора, чиито деца учат там и затова молбата ми беше насочена към тях. Това, че аз няма да избера колежа /което все още не е много сигурно/, не означава, че не е добро училище, а и питането ми не беше такова, че да се подхваща пак спора по-по-най.

Още веднъж благодаря на всички, които се включиха с намерение да ми помогнат с избора   bouquet

# 179
  • София
ХВатката е да човек да опита да вникне и в мненията, които са различни от неговото.
Опитах се да изкажа мнението, че поне няколко държавни гимназии са напълно съпоставими с Колежа като качество и няма нищо фатално, ако човек не избере Колежа за детето си. Според мен внушенията, че АК превъзхожда всички останали училища, са заблуждаващи.
Огромната част от пишещите и споделящите информация не са на мнение, че АК "превъзхожда" добрите държавни гимназии. Никога това не е било линия на постовете тук. Повечето дадохме напълно балансирани съвети на Христуш за това какви според нас биха били добрите страни, ако запишат детето в АК и какви са алтернативите. Всеки от нас писа и за алтернативите и затова намирам мнението ти за предубедено.
Факт е, че АК е частно училище и това нито го прави по-добър, нито по-лош избор. Фактът, че не всички успяват да го завършат е доказателство за това, че правила и изисквания има и те се спазват.

Повярвай отдавна съм свикнала с мисълта, че моето дете може да направи някоя глупост и да не завърши. На няколко пъти съм опитвала да обсъдя с него вариант за преместване, за да изкара по-висока диплома - не желае. Фактът, че за никое дете не е гарантирано, че ще успее да завърши създава напрежение, за някои деца/семейства това е голям недостатък, за други е предимство. Всяко дете и семейство има индивидуални нужди и понякога АК е най-добрия вариант, понякога - не.

По това отдавна има консенсус. Както и по въпроса, че знанията на детето на изхода в 12-ти клас зависят предимно от мотивацията и възможностите, а не в кое от добрите училища ще завърши средно образование.

Общи условия

Активация на акаунт