Тренировки в домашни условия: Тема 46

• 33 532
  • 743
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Ето един добър блог, препоръчвам го за четене и изяждане с кориците, както се казва  Peace
Много полезна информация съдържа, а това е скъпоценност в българското интернет пространство.  http://lubomirivanov.com/
На англ. вече има информация бол, който иска - може да чете и на англ.

Ориентировъчно като мазнини имам предвид - ако например се яде вратна пържола, към салатата или гарнитурата от зеленчуци да има 1 с.л. зехтин.
Ако се ядат яйца, може 1 с.л масло.
Ако се ядат ребра, не се маха сланинката към тях.
Ако се яде филе, добавя се 2-3 с.л зехтин към салатата.
И т.н  баланс да има, не да няма никаква мазнина или да плува храната в мазнина.

Относно калориите - когато в храната има В. (изключвам зеленчуците и 1-2 плода на ден, имам предвид ВЪГЛЕХИДРАТИИИИ  Crazy ), те се разграждат до глюкоза, която се използва за енергия от тялото. Тя винаги е с предимство. Има ли я в кръвта - тялото ползва нея, съответно не посяга към мазнините (собствените или тези от храната).
Когато обаче не постъпват В. (пак да кажа - зеленчуци и 1 -2 плода на ден са напълно в реда на нещата) - тогава тялото се обръща към следващия възможен източник на енергия, за да работи - мазнините. Затова и трупаме мазнини, за да си имаме източник на енергия "за после".
Колкото и калории да сме изяли, когато те са от протеин и мазнини - вероятността да се образуват в мазнини, т.е да качим тегло във вид на сланинки е изключително малка. За да качим тегло ядейки мазнини и протеин (и В. само от зеленчуци) ще ни трябват години на свръхконсумация от примерно 5000 калории дневно и пак няма да можем да качим толкова, че да заприличаме на това, на което заприличваме от В.
Защо е така - защото когато няма глюкоза в кръвта (не сме яли В),тогава инсулина е нисък и няма как да се отключи складиране, той е ключето към мастните клетки. Той ги отваря и затваря. Нисък ли е - мастните клетки са отворени и ако няма глюкоза, която да се използва за енергия, се използват мазнините. Висок ли е (яли сме В) - има глюкоза която се използва за енергия, а излишъка от нея - се набутва в мастните депа с помощта на инсулина във вид на мазнинки.

Накратко -
Ядем В –> висока кръвна захар (глюкоза) – > висок инсулин = затварят се депата и се трупа, не се използва наличната мазнина, само се добавя още.

Не ядем В. – > ниска кръвна захар (глюкоза) - нисък инсулин = отварят се депата и мазнините от тях се "изливат" в кръвта под формата на мастни киселини, които се използват за енергия, т.е отслабваме на сланинки.  Mr. Green

Като погледнем последната опростена разбира се формулка става ясно, че при ядене на големи количества калории от мазнини и протеини няма как да натрупаме мазнини. Просто защото инсулина е нисък и не могат да се складират в мастните клетки, няма кой да ги отключи.

Втори аспект на същото - когато ядем протеин и мазнини и В са на минимум (само от зеленчук и 1- 2 плода на ден), тогава нямаме и такъв глад, трудно е да се превишат и 2000 калории, защото тази храна е твърде засищаща и чувство на глад реално няма въобще.
Мисля че Марк Сисън прави такъв опит - храни се 22 дни с 5000 калории дневно от мазнини и протеини и качи активно тегло около 1 кг. а намали процента си мазнини доста (не претендирам за точност в числата, не ми се рови да търся експеримента му).
И обратоното след това направи втори експеримент, в който ядеше 22 дни преимуществено бавни (т.нар. полезни въглехидрати) и качи около 1 кг чисти мазнини.

В блога на Шоколата има преведена на БГ информация на много проучвания относно калориите. Важно е от какво идват и каква е комбинацията между макронутриентите.

Абе с всичкото това исках да кажа, че няма опасност за Ели да си хапва протеини с мазнините към тях, както са си в естествената им форма и да трупа мазнини. Стига да не прекалява с В.
На първо време за всеки човек, който сменя така драстично начина си на хранене е много трудно да му се каже да брои и калории. А не е и нужно.  С времето апетита се регулира по естествен начин и вече нямаш нужда да мислиш толкова за ядене и да ядеш несметни количества храна, защото тялото си получава качествено и количествено каквото точно му трябва.
Аз съм 160 см. и свалих 4 кг чиста мазнина, като не съм броила и грам калория, яла съм си на корем колкото и както ми се яде протеини и мазнини, че и плодове(малко) и зеленчуци.  Наистина е важно от какво идват и как са комбинирани храните. Защото биохимичните процеси в тялото са различни, а оттам и последствията( хубави или лоши  Wink )

И вече наистина спирам, край. Извинете ме за последен път с моите лекции.  Embarassed
Дано не ми се разсърдите много  Embarassed Обещавам публично, че няма да пиша в темата поне 3 дни, за да не ме намразите тотално  Crazy

Мери, вярно темата си е и за хранене   Laughing  Hug

# 316
Вив, 2-3 с.л. са си има-няма 300 калории и горница, това си е едно хранене, какво направи ти.... Люба, няма как да прекалиш ли ... само с тоя зехтин ти се взима дажбата от филе, салата, плод?! 100 г ядки са 600 калории. Няма как да прекалиш, ама друг път.
Вив, сега почвам да те нареждам, щото няма да пишеш 3 дни, а след 3 дни темата ще се напълни с много коментари и няма да помниш  Joy Joy  bouquet
Хареса ми информацията за протеини и мазнини и за изследванията, които споменаваш. Затова ще се поразровя малко, стана ми любопитно  Peace

Другата тема със сигурност ще има хранене в заглавието си  Laughing

# 317
На мен са ми много интересни хранителните дискусии тук!
Но имам големи затруднения с яденето на месо (върху които работя горе долу) и особено мразя риба! Но ще се възползвам от заформилата се тема за да се допитам до вас. Понеже съм в процес на прояждане на месо (колкото и странно да звучи) и всички говорят за тези филета, ама какво точно ядете? Аз като отида в магазина и им погледна съдържанието на тези вакуумираните и ми се отщява  ooooh!
А още не мога да се престраша да си взема истинско сурово месо и да си сготвя, защото има риск и да го изхвърля накрая.
Та за тези филета ми е въпросът, такива вакумирани с гадости, каквито има в околните ми магазини ли ядете, или има нещо по-добро, за което съм в невидение  Embarassed

# 318
  • Пловдив
Мери, аз съм отслабвала със стабилно хапване като посоченото от Вив, но наистина стриктно, без никакъв хляб, ориз и картофи (останалите вредности изобщо не ги споменавам, те се подразбират, че не трябва да се ядат, поне не често), само с по 1-2 плода от време на време. При това с прием на около 2000 калории всеки ден. Тренировки - 5 дни в седмицата по 30 мин. И не е като да съм била 100 кг (от 73 на 63 за около 6 месеца).
Майка ми има инсулинова резистентност. Спазва стриктно диета с 1200-1500 калории, обаче въглехидратите й бяха основни, така й беше структурирана диетата, уж от лекар-ендокринолог.. За 1 месец грам не свали, а беше 109 кг.
Значи не е само въпрос на калории и 2+2 невинаги прави 4.  Wink
Разбира се, не всеки начин на хранене е подходящ за всеки и дава винаги едни и същи резултати. Но трябва четене, мислене и пробване, докато човек си намери начин на хранене, който може да следва дългосрочно. Понеже да се отслабне може по един или друг начин. Ако няма негативна поддържаща високото тегло причина, и с глад става, и с разни диети. Въпросът е после какво става. Понеже повечето хора, които познавам и са свалили 20-30 кг, после бавно и славно се връщат към вредните си навици и съответно започват да качват пак...
Аз се храня ВМ НВХ от 1 година и половина и тази година, за първи път, излязох от зимата без излишни кг. При това следва режима доста либерално, даже и хляб ям понякога.
Разбира се, не само храненето е от значение. Значими са и сънят, и контролът на стреса, и отношението към себе си, със себе си и другите, хидратацията, хормоналният баланс и куп други фактори.
За всеки има индивидуален начин на хранене, който е най-подходящ. За един може да включва месо, за друг - не. Един може да има непоносимост към някаква храна и затова да пълнее (една позната така с млечните и глутена). Човек трябва да е отворен към различните възможности, да пробва, за да види кое най-добре му пасва. И да бъде търпелив и последователен. За всяка промяна се изисква време да даде резултат и да породи положителни навици. Не може като една позната, която 3 дни била на еди-каква си диета и качила 1 кг. Значи диетата не действала.  Joy А тя е 49 кг с дрехите и живее само на мед, орехи и солети... Crazy
Но със сигурност трябва да се изключат максимално захарта, бялото брашно, газираното, купешките натурални сокове и всички останали пакетирани храни. Обичайно тази стъпка дава положителен резултат при повечето хора.

Последна редакция: пн, 21 апр 2014, 15:41 от yulinga

# 319
  • София
Оп, край, йок  Joy Никакви филета, пушени, мушени и т.н. Само сурово месо, сготвено от теб самата.
Дали ще си взимаш контрафиле или ребра - преценяваш си. Ама тия готовите работи -не, не и пак не! Това е всичко друго, но не и месо.   Hug

Мерка, не ме карай да ти пусна снимки  hahaha, да видиш нагледно какво чудо се е махнало от мене с много повече от 2- 3 с.л зехтин, направо поливах отгоре с шишето. 
Виж, сега броя калориите, защото искам да изкарам поне пресата, наполовина съм го постигнала. Но докато свалях мазнините, големите работи от мене, не съм броила нищо. А съм и доста по-ниска, а и не тренирах. Яла съм едно 3000 кал. дневно винаги! Аз въобще не се ограничавам, и месото ми е тлъсто, и сирене ям овче, в салатата слагах зехтин доволно, а и след ядене си замезвам нон стоп с кашкавали и разни сиренца от по 55 % мазнини  Laughing
Не казвам да се прекалява де, просто не им се плашете. Има толкова инфо за четене ...

Диетолозите масово ги ограничават, първо защото десетилентия се е пропагандирало, че от тях се пълнее, и второ - в крайна сметка плащаш и искаш бързи и видими резултати. Как да стане, освен ако не ти преобладава протеина. Иначе ще кажеш - от тая диета ефект няма  Laughing Затова ги ограничават и мазнините и калориите - защото трябва клиента да има бързи и видими резултати. Но такова хранене не е хич полезно, да не кажа че си е вредно за дълъг период от време. А ние искаме да се научим как да ядем цял живот, а не само докато отслабнем, нали  Heart Eyes

Леле, пак изписах пет тона  Blush

А, ето и Юлчето писала  Heart Eyes  Hug

# 320
djiniv, като не ти харесва месото, не яж. Яж сирене, кашкавал, мляко, яйца.
А ако все пак искаш да пробваш с месото - има места, на които продават готови печени на място, взимай си такова, а не вакумирано с хиляда Е-та, за да издържа 2 месеца в магазина, докато някой се излъже да си купи... или сурово.

# 321
Ох много странно положението при мене с месото, защото някое ми харесва, друго не, ама след 15 години неядене на месо изведжнъж нещо ми прищрака и малко по малко почвам да пробвам разни неща  Laughing и дори да ми харесва. Ама като постоянно пишете за филе, отивам в магазина и гледам някакви гадости, на които пише филе и  Sick Но аз просто наистина съм супер боса, дори в терминологията явно  Embarassed (идвам от друг, безмесен свят  Laughing) Но ще се експериментира, поне тук давате чудесни насоки, благодаря за което  Peace

# 322
  • Пловдив
Ех с тези Е-таааа,,,! Не са толкова страшни, дори витамин С/аскорбинова киселина/ също има Е. Дали да напише Е номера нанпродукта или да си изпише съдържанието с думи Е решение на прозиводителя. Изхитриха се и пишат имената на съсъавките/някои от които наистона врвдни/ с имена, а не Е номера и хоп... Потребителя купува. Пфу пфу. Та, дали филето е вакумирано и опечено или не, все е шприцнато. Все пак най-добре е сурово месо от магазина и на скарата /фурната вкъщи. Няма какво да му се обърка. Аз също месо не ям, но месо готвя. Най-добре е да се взема свинско или охладено пилешко/цялото пиле на Градус наистина не е шприцнато/
 телешко в бг хубаво няма, повечето пилешко също е шприцнато, както и почти цялото свинско, но от това не се умира. Да си призная, попаднах от Пикадили и на толкпва обработена охладена сьомга,че направо почти повърнах и се наложи да я хвърля. А аз сьомга обожавам...

# 323
  • В полите на Пирин планина
На мен дискусията за храненето много ми харесва и ще се възползвам от дадените насоки.
Отивам да поразмърдам д-то, пък дано сваля някой и друг грам тлъстинка от него  Mr. Green

# 324
  • Пловдив
Mamma Mil, сега се върнах назад, че май съм пропуснала за четене. Сърдечно благодаря за програмата на ФБ! Hug  

Последна редакция: пн, 21 апр 2014, 15:40 от yulinga

# 325
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
djiniv, ако не ти се яде месо, не се насилвай  Peace Аз съм го свела до минимум - сигурно ям 2 пъти в месеца, ей така, защото ми се прияжда, но не защото нещо съм се фанатизирала по веган/вегетарианството, а така ми идва от вътре.
Правя пилешки гърди най-често и кюфтета, като и 2-те са от домашни животни  Peace

Вив, Мери и двете сте прави - аз затова казах - ограничаване на въглехидратите и броене на калории му е майката. И пак може да си сит, да ти е вкусно и да си доволен от живота.

Аз си спретнах една салатка: 
Скрит текст:
спанак (100гр.), домат(300гр.), настъргано сиренце(50гр.) и 2 настъргани яйчица (100гр) - всичко измерено с новата -ретро везна   smile3534. Добавих си и зехтин и балсамов оцет Wink Това става една голяяяма салата - 2-те с майка ми не можахме да я изядем, според мен е поне за 3-ма. Една порция от тази салата (аз в калкулатора я писах за 2 порции) е 330 калории. Нахраних се доволно, сита съм и ми беше много вкусно  Mr. Green

# 326
  • София
Леле колко сте изписали...

Добре дошли на новите момичета!
Елена, 100 кг. за млада жена и майка на бебе са притеснителни не толкова от гледна точна на това, че няма какво да си облечеш, а че здравето ти е застрашено.
Освен това Вега тестовете, до колкото знам, се повтарят на определен период, защото показвали временно състояние на нетолерантност към определени храни, така че можеш да смяташ, че тия пари си ги дала абсолютно на вятъра...  Twisted Evil
И аз като Люба смятам, че имаш хормонални проблеми. Казваш, че си правила множество изследвания, колко ти е кръвната захар, как ти е щитовидната жлеза? Изследвала ли си ТСХ, ФТ3,ФТ4 ТАТ, МАТ?
Всичко това за храненето, което е написала Вив съм го доказала на практика и то по време на бременност. Висока съм 167 см и деня на раждането тежах 66.5кг. с подобен режим на 35 години.

Вчера най-после си купих пудовка - 8 кг. и смятам днес да я използвам с любима тренировка от ФБ - 40 Minute Brutal HIIT Cardio and Kettlebell Workout - Workout to Build Lean Muscle and Burn Fat Fast.
Едит: отчитам я, обаче установих, че половината от упражненията с пудовка са ми по-удобни с гири.  Sad
Също така си взех ластик на Рийбок - намален от 24 на 14лв. от Декатлон. Имаше 3 степени на трудност, всички са били 24 лв., аз взех №2.
Подарявам на който иска Кауфландския, здрав е, използван около 3-4 пъти само.  

Последна редакция: пн, 21 апр 2014, 16:46 от Dandiela

# 327
  • В полите на Пирин планина
Тъй, да се отчета като съвсем начинаеща с нискоинтензивната аеробика на Румяна Илиева / ох, хич не ми допадат тези скоци - с какво да ги заменя / и тъй като реших, че не е достатъчно - карах 30 минути велоергометър. За днес стига. Дано ме държи ентусиазЪма и за напред  Mr. Green

Мисля да хапна една доматена салатка с много сиренце   chef

# 328
Мале малее колко сте писали Simple Smile
Влизам да кажа, че съм напълно съгласна с Вив относно храненето, но всичко е до пробване не малко пъти съм го казвала - не може един ти казва нещо и хоп от днеска ти да мислиш по този начин - човек трябва да се убеди в това и това става само с пробване Simple Smile
Аз съм си вкъщи вечеее ама нещо ме мързи да тренирам и за сметка на това си правя шоколадови бонбони Grinning, но от утре съм в редиците с програмата умирай трудно на Руми - Меги мисля, че и тя ще е на нея така, че ако желаеш може да обсъждаме Simple Smile

# 329
TDI,
Скрит текст:
изобщо не виждам лесен начин да купя книгата на Боб Харпър и да ти я пратя по мейла. Навсякъде я намирам с книжни корици, а това означава да трябва да сканирам книгата страница по страница. Определено не разполагам с време за това... Единственият вариант, който аз намерих да си купиш електронна версия на изданието, е ако имаш Apple устройство...

Няма да се включвам в дискусията за храненето, защото вие сте обсъдили основните положения. Само и аз да кажа на djiniv, че няма нужда да се насилва за месото.

Общи условия

Активация на акаунт