НВ-ВМХ, част 77

• 39 868
  • 720
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте и от мен,
След първите няколко дни отбелязвам и първите трудности, за които ми се ще помоля за съвет.  Опитвам се постепенно да намаля протеините и въглехидратите и да завиша мазнините, но ми е много гладно. Явно все още не успявам да уцеля баланса. Това е примерно дневно меню, нямам големи различия през различните дни. Часовете на храненията зависят от работата ми и просто няма начин да ги променям.
Закусвам много обилно (около 7 часа) - палачинка, приготвена от 1 яйце, малко прясно мляко, 1 лъжица овесени трици, запечена върху тефлонов тиган, обилно намазан с масло. Палачинката я пълня с натрошено сирене, и освен нея ям едно кисело мляко с малко ленено семе и пия две кафета с мляко.
Около 11 часа - втора закуска от още една абсолютно идентична на първата палачинка със сирене.
Обядвам късно - към 14,30 часа - например последно готвих задушени в масло пилешки бутчета с тиквички със заливка като за мусака - от яйце и кисело мляко и към порцията един домат с малко зехтин.
Вечерята е около 19-20 часа и общо взето повтаря обяда.
През деня обикновено  пия и доста течности - днес например си бях запарила около литър зелен чай на работа и си го изпих почти целия там, а след това и у дома пих доста вода.
Проблемът ми е, че много бързо след като обядвам, започвам да огладнявам сериозно. Така, като гледам всичкото това количество храна написано, си мисля, че просто не е възможно човек да наобикаля хладилника целия следобяд, след като я е погълнал, но това е факт. Явно нещо не мога да уцеля в съотношението на мазнини-протеини-въглехидрати и се надявам да помогнете.

Струва ми се, че храната ти все още е по-въглехидратна, а няма достатъчно протеин като цяло. Закуската трябва да е по-голяма и без овесени ядки. Никакви 2-3-4 кафета с мляко: всичко това е въглехидрат! Събира ти се сигурно към 200-300мл мляко, което е 12гр въглени само от това.

Не ти достига протеин! Протеинът винаги е едно и също кол-во според активното тегло: 2гр на кг активно тегло (теглото на мускули и кости, без мастната тъкан в организма). Или 1-1,5 гр на реално тегло. Ако тежиш общо 75кг, можеш да ядеш между 75 и 100гр протеин, което е около 400-500гр животин. продукт на ден: 2 пържоли и 3 яйца. Понеже животинските храни съдържат и мазнини, ще ти с еполучат и автоматично необходимите мазнинни проценти от калориите. Преди допусках грешакат умишлено да правя храната си "по-мазна", ограничавайки протеина до много малки кол-ва и добавяйки излишна мазнина. Ами, бях ужасно гладна! Няма нужда нарочно да правиш храната си високомазнинна, достатъчно е просто да ядеш само зеленчуци и тук там някой плод. Но няма нужда да се оливаш с примерно кофичка или 2 заквасена сметана, за да докараш високомазнинен ефект.  Hug

Лазарина, тази менструация ми прилича на естрогенова доминантност, при това тежка! Изследвала ли си естрогена, другите женски хормони? Защото има данни, че много естроген причинява чести и продължителни менструации с много болки, крампи, както и тежък ПМС. Обилното кървене е признак на хормонален дисбаланс. По принцип храненето помага донякъде, но ако има проблем и  конкретно с излишен естроген в тялото, се вземат конкретни мерки за елиминиране на ксеноестрогените в организма: хранителна добавка за изчистване (DIM се нарича, но не се продава в БГ), тотално отказване от модерни козметики и препарати за почистване, пластмасови шишета за вода, топлене на храна в пластмасови съдове, да не се ползват лакове за нокти и подобни, както и всякаква козметика, която се маже по тялото (не мога това да го спазвам за жалост, а трябва), да започнеш да вдигаш тежести, за да се балансира по естствен начин тестостерон с естроген, да се храниш нисковъглехидратно, защото повишеният инсулин също има общо, да не консумираш фитоестрогени като соя, ленено семе, бобови и т.н.

# 496
Лазарина, аз пък съм другата противоположност, ако хапвам по-малко хляб всеки ден никога няма да го откажа окончателно, винаги искам още малко. Затова спрях от веднъж, мислех че ще ми е много трудно, но всъщност с добро планиране и добро запасяване с храна по време на работа, добре се получават нещата при мен.
И аз като теб има още много да уча за режима.

# 497
  • София
Джия, напиши как се храниш, малко менюта, да поразсъждаваме защо така задържаш вода  newsm78 Не вярвам да е от ябълката  Hug

Lazarina D , добре дошла   bouquet Желая ти много успехи!
Много ми харесва вашето стопанство!  Heart Eyes Така е много удобно, да си имаш всичко  Heart Eyes
Аз също купувам само домашни яйца от една женица, сиренето ми е домашно, овче, от някъде го носи мъжа ми, от овчари ... Кашкавала също домашен, млякото си го квася аз, за Великден се заредихме и с агнешко пак от село. Само зеленчуците, дето купувам от пазара  Joy 
Щом ти е по-удобно плавното преминаване, направи го така, само гледай, този период да не го разтеглиш прекалено много във времето, защото честно казано на мен лично хляба не ми се вмества в представите за нещо здравословно, ако ще и да е най-чистия пълнозърнест. Дори и да влиза в проценти и грамове въглехидрати, пак не го приемам ...

Kukita, и аз мисля, че протеина ти е супер малко, а тия трици са напълно излишни.
ПРави палачинката с две яйца и кокосови стърготини, пълни си я пак ъсс сиренце  Heart Eyes
На обяд и вечеря ми се вижда добре храната, само яж повече протеин - дали ще е месо, яйца или сирене/кашкавал, риба. Зеленчуци - задушени, сурови, в яхнии, манджи, салати ...

Има един период в началото, на повишен глад, защото организма не е адаптиран и си търси глюкозата. Хапвай си доволно от храната, без да я ограничаваш, апетита с времето доста се регулира и ще влезе в съсвем други граници, когато преминеш адаптацията.

# 498
  • Варна
Добро утро!
Много и бързо пишете бре... не мога да насмогвам с изчитането....

Добре дошла на Lazarina D!

След фаст-а още нямам плюс ... сиреч задържам резултата.
Отивам да чета  Hug

# 499
При мен има толкова много симптоми на нещо, което те първа ще се изяснява с малоумните доктори тук. Успях да си запиша час, но чак за края на другата седмица, щот' били много заети. И ме държа 10мин на телефона в работно време(хем и казах, че съм  на работа), за да ме разпитва..и за какво? Да ме откаже от преглед. Тука са меко казано малоумни. Опитвам се да не се настройвам предварително, но ми е трудно. Ти му обясняваш, че корема ти е подут с месеци, тя пак си лала, че било от стреса.  ooooh!
Решила съм да си искам пълни изследвания, кръв, урина и най-важното видеозон(само да не се окаже пак, като миналия път, че и този доктор няма в кабинета си).
Искам да попитам какво означава симптоми на обструкция?
Не знам дали бях споменала, но на ред с останалите симптоми(преди бяха повече, но явно с отказването от сладкото съм по-добре, но не напълно) имам и това:
интермитентна или намалена сила на струята; усещане за ненапълно изпразване на пикочния мехур; напъване при уриниране, често уриниране. Не е цистит(имала съм), не ме боли, просто изпитвам дискомфот и не се чувствам като преди. И това е от дълго време. Не че се навивам за рак, но ако имаше нещо подобно трябваше да започне да боли за толкова дълго време... Embarassed
И този подут корем направо ме побърква.

Вив Hug
То в един момент осъзнах, че се храня повече палео, отколкото ВМ НВ.  Embarassed
Вчера ядох много малко кашкавал за закуска. Две мазни кафета. За съжаление слагам по малко мляко не мога иначе. Обяд две сварени яйца, малко зелени маслини
Следобед пак кафе. Вечеря три бъркани яйца, бекон(май трябва да го преустановя, че е доста солен и прекрасен  Laughing Blush), купичка таратор. По-късно ябълка и моркови. И преди да си легна кокосови стърготини, кисело мляко, лъжичка какао, малко стафиди и всичко това в половин чаша  ooooh! Но аз така или иначе се подух след ябълката.
Опитвам се да откажа прясното мляко, но не става само със сметана или кокосова такава. То и те са въглехидратни де. Ама сам чисто кафе ми е неприемливо  Crossing Arms
Общо взето вечер ми е трудно, да не си правя от време на време някакви странични буламачи с крем фреш(то и за това спрях да го купувам, ама пък кис. мляко нямам как да не купувам) и кокосови стърготини или ядки. Все съм гладна след вечеря без значение, колко обилна и за някой засищаща е. На психична основа е.
Ще ви пиша какво ям, за наред  Peace
Трябва да се отърва от стафидите в шкафа.  Thinking

# 500
Ще чета и отговарям по ред на номерата, че сте писали много Wink

Lazarina D, добре дошла и успех! Hug Холестерол 6,1 и триглицериди 1,28 не са много лоши резултати. Всъщност за триглицеридите този резултат на практика е в нормите (мисля, че на повечето места горната граница е 1,7 или 2), но все пак е добре да бъде под 1 стойността. Така че не е толкова лошо положението. А общият холестерол от 6,1 също не е прекалено висок по принцип, но ако не са изследвани ХДЛ и ЛДЛ, а само триглицеридите, няма смисъл да се коментира стойността му.

И аз съм по плавните преходи Embarassed Въпрос на темперамент е. Важното е, че си взела решение да промениш храненето си и съм сигурна, че си много мотивирана, защото става въпрос за здравето ти. Така постепенно ще направиш всички необходими промени Hug

Kukita, наистина може да хапваш повече протеин. А също яж до ситост, не се ограничавай. Този глад отначало е нормален и ще премине, но точно в момента не трябва да се мисли нито за калории, нито за количества, а да се яде до ситост.

Джия, изключено е от една ябълка да задържиш вода Embarassed Нещо друго трябва да е. Може дори да не е от храната, а да е от хормоните. При дисбаланс в полза на естрогена (т.е. висок естроген спрямо прогестерона) се повишава един хормон - алдостерон, който кара бъбреците да задържат натрия, а така се задържа и вода. При теб нали има в момента някакво хормонално смущение? Сигурно то е причината.

А за този проблем с пикочния мехур не знам какво да ти кажа Embarassed Да не е хронична форма на цистит или някакво друго възпаление? Embarassed

Няма лошо да се храниш палео. Но беконът наистина може да доведе до задържане на вода, солен си е.

Подуването може да не е било от ябълката, а примерно от таратора. Аз, макар че иначе обичам таратор, миналата година си забелязах, че не мога да ям и таратор, и някакво основно - много ми е. Самият таратор ми действа подуващо и ми натежава в стомаха, не знам защо така ooooh! И затова предпочитам вече да карам без таратор, но пък си правя млечна салата с биволско мляко (тези моите измишльотини с чушка и варени яйца, не само краставица, евентуално и с горчица), но нея я ям като основно, не към основното. И въобще, вече не мога да ям като преди 2 или 3 ястия - предястие, основно и десерт ooooh! Абсурд направо. Ако ям основно, десертът трябва да е малък или примерно да ям по-малко от основното. Ако има предястие, трябва да хапна примерно половината порция и от основното да намаля, защото наистина ми е много. Чудя се как съм изяждала такива количества преди ooooh!

Последна редакция: ср, 30 апр 2014, 08:04 от Cioccolata

# 501
Здравейте, девойки  Hug
Не съм писала отдавна и май изтървах няколко теми.
Прочетох последните 5-6 страници и искам да се включа с коментар за режима и щитовидната жлеза.
Доколкото разбрах /не съм чела статиите/, с този режим има опасност от хипофункция, така се твърди, правилно ли съм разбрала? Не знам кой твърди това и на каква база опит го твърди, защото аз самата съм опитното зайче и не само аз. Няколко сме в темата с болна щитовидна жлеза.
Моята е хиперактивна и се надявах с този режим да се регулират нещата. До хипоактивност не съм стигнала - де тоз късмет  Laughing Както казват хората: Внимавай какво си пожелаваш, че може да се сбъдне!".
От ноември 2012 съм на режима, но последните няколко месеца се храня по-високо въглехидратно. Приемем до 100 г въглехидрати дневно /вече инстинктивно, без да смятам нищо, то си стана навик/ и теглото ми е запазено. Чувствам се добре от тази гледна точка, но жлезата ми не иска да се кротва и това е.
Предстоят ми нови изследвания след празниците и манипулации и консултации, и ще видя според резултатите накъде ще поемам. Възможно е да се касае за рязък спад на хормоните след спиране на терапията и в последствие да се регулират сами, но както казах, това изследванията ще покажат и според тях ще решавам накъде да поема, дали да се оперирам или да изчаквам с проследяване и без хапчета.

И още за щитовидната жлеза... според многото статии в интернет, според цитирани от вас доктори и според докторите, които се изявяват по телевизията и цитират именно тези известни доктори и проучвания, за които се пише в темата, ВМ-НВХ хранене е почти еднакво с техните препоръки.
- месото да е от домашно отглеждани животни - препоръчва се тревопасни
- риба и морски дарове, но тук пак имаше някакви ограничения, които не помня, защото риба не обичам и ям изключително рядко
- да се хапват домашни кокоши яйца, пъдпъдъчи яйца
- да се приемат повече зеленчуци за сметка на плодове /дребни плодчета/, в съотношение 3:1
- от млечните най-подходящо е биволското мляко /имаше някакви обяснения за краве и овче мляко, за млечните как влияели на щитовидната жлеза, но не си спомням точно какво беше, а не ми се търси сега/. Аз лично ям само домашно козе сирене и от време на време си купувам кашкавал.
- да се хапват животински мазнини - краве масло, сметана, да се консумира кокосово масло - много полезно за нас щитовидно болните.
- разрешават се безглутенови храни, като елда примерно, но аз много рядко хапвам. На месец ако ми се случи веднъж. Някои доктори препоръчват като алтернатива консумация на хляб от лимец, заради по-ниската хромозома на глутен и бил подходящ за хора с ИР, Диабет, щитовидни заболявания, - автоимунни заболявания. Други доктори изобщо изключват всякакви зърнени храни и храни съдържащи глутен.
Общо взето - месо, риба, яйца, мазнини, зеленчуци - това е при болна щитовидна жлеза, което е напълно съвместимо с режима ВМ-НВХ. Явно не води до хипофункция, защото се препоръчва именно при хипофункция - Хашимото и най-често за това говорят докторите. За Базедова болест изключително рядко споменават нещо, но с болна щитовидна жлеза и преддиабетно състояние се придържам и аз към този режим.

Щях да пиша и докъде доведе увеличения прием на вода - 8-10 чаши дневно. Ами, доведе до жажда за още повече вода.  Mr. Green Истината е, че с повече вода се чувствам много по-добре. Кръвното ми е по-нормално, урината ми е по-чиста, а и като често карала цистити, докторът все ме питаше дали пия вода, че аз нямам този навик. И червата ми се чувстват по-добре с повече вода. Та, с повече вода разбутах явно нещо - песъчинки да е било, нямам идея, но ми пареше след уриниране доста дни. Увеличено количество урина и чести позиви. Пуснах изследвания и се откриха единствено 4-5 еритроцита в урината и докторът каза, че е възможно песъчинки да съм изхвърлила. На ехография всичко е ок. Каза да си приемам фитопрепарати профилактично. Трябваше да направя и контролно урина пак и ако има пак еритроцити да му се обадя, ама не съм пускала изследвания. Симтомите бяха изчезнали като посетих доктор и той затова предположи, че песъчинки е било.

Май щях да коментирам още нещо, ама сега забравих какво, та по-късно ако се сетя ще се включа пак.
Хубав ден   bouquet

# 502
Шоки, много точно си го казала за мен.Благодаря  Hug
Холестерола ми е 6.10
Триглицериди- 1.28
HDL - 0.92
LDL- 4.60
C REACTIV PROTEIN 15.35
В момента на пускане на изследванията бях с тежка вирусна инфекция.Не знам дали това се отразява по някакъв начин на резултатите  Rolling Eyes Освен отслабване търся и здравословния ефект от това хранене и мисля, че съм на прав път.
За хормоните ТТХ беше почти 10 сега падна на 4.6 но увеличихме дозата на еутирокса от 0.75 на 0.100 мкг.Тъй като след приема на еутирокса ми се нормализира цикъла гинеколога ми смята, че виновникът е тя.Но за по сигурно като нормализираме ТТХ ще пускаме и другите хормони.Но той препоръчва първо да оправим нещата с хашимотото и тогава другото.Знам, че само с храната няма да стане, но едно добро хранене винаги е от полза.Ефектът, който забелязах за една седмица (не 100% НВ-ВМХ) е усещането за прибран корем.Хранейки се първоначално изпитвам глад за въглехидрати, но след половин час забравям за това и най- хубавото е, че не разбирам кога е дошло времето за обяд или вечеря.Хем не съм преяла а съм сита.Преди с това тесто и сладко какво беше  ooooh! хем ми е тежко и пак ми се яде и все чакам да стане време пак да се хапва.Свинска история направо  EmbarassedОтносно спорта за сега съм започнала каране на велоергометър и упражнения с 3 кг. гирички.С моите 100 кг. ме е страх да не си ушетам нещо.За по нататък съм се замислила за една пудовка  Thinking, защото с тия малки деца нямам възможност да ходя някъде да тренирам извън дома.Извинявам се за дългия пост и за това, че ви занимавам със себе си.Още ми е превъзбудено и интересно и имам много въпроси на които да си отговарям.Ще падне голямо четене на линковете от 1 страница Mr. Green

# 503
Мереленда, точно защото попаднах на такава информация за щитовидната и така намерих и вас

# 504
Лазарина, напълно е възможно вирусът да е повлиял на стойностите, макар че може и от самата щитовидна да е било. Но мисля, че не са толкова зле Hug

Браво, че си започнала и тренировки! Hug Наистина не се изсилвай засега, но прави каквото и колкото ти е комфортно. Това стимулира и психически, освен че подпомага и обмяната на веществата.

Мереленда, дано да се размине без операция! Hug Но наистина, тези препоръки за храненето са право в десетката! Simple Smile

# 505
  • София
Lazarina D , когато аз започвах режима си спомням, че ми беше една мътна и кървава  Laughing и все се извинявах, че имам въпроси ... И тогава Кам ми каза, да не се безпокоя, защото тук сме се събрали хора, на които ни се обсъждат точно тези теми и ни се говори за това  Hug  Много мил спомен ми е това, Камче  Hug
Така че не се притеснявай, питай си, чети си и така  Hug
Велоергометъра е перфектното нещо за твоите кг. в момента. Много подкрепям  Peace
Гирите мисля че няма смисъл, защото тялото ти тежи така или иначе. Можеш например да правиш многоставни упражнения, но по мъничко. Да кажем по две- три лицеви опори, ако можеш, или два - три клека.

Мер, много се радвам да те "видя"  Heart Eyes Напоследък никаква те няма!

Джия, явно нещо на хормонална основа, наистина ... Но определено не е в храната, храната ти е бомба!

# 506
Lazarina D, правилно си се ориентирала. Четох назад мненията ти и съм сигурна, че ще се справиш и с килограмите и щитовидната ще се нормализира плавно, вероятно и ИР ако има при теб и в тази посока ще подейства, но е хубаво да се изследваш (ИР профил, захар профил), че щитовидно болните ни съпътстват и такива проблеми.
Иначе за менструацията си права. И аз съм проблемна и като заиграят хороните и кръвната захар с тях, стой та гледай. Като се нормализират ТСХ и хормоните и кръвната захар и инсулина (ако се докаже проблем с тях), а и като включиш режима на хранене и спорт, съм сигурна, че всичко ще си дойде на място. Много търпение се иска и постоянство. С времето става навик, отначало само е ентусиазиращо, анагажиращо и натоварващо от към много информация, но постепенно свикваш с всичко и ти става навик. Правиш си храната инстинктивно, без да смяташ грамове порции или да изчисляваш проценти.

И още нещо Лазарина, CRP е възможно да е увеличено от възпаления в щитовидната жлеза, но може и от прекарания вирус. Но и вирусът рефлектира върху самата щитовидна и има отношение към възпаленията в нея. ТСХ хормонът ти е висок в момента. Не знам колко е нормата на лабораторията където си го изследвала, но ще ти дам пример при мен как е когато жлезата е активна и възпалена.
Докторът ми иска предимно СУЕ, защото то пада по-бавно при оздравителни процес, докато CRP скача първо и пада първо при възпалителни процеси, но да кажем, че нормата на СУЕ е до 12 на лабораторията, а като ми се възпали жлезата вдигам до 20 СУЕ. Докторът ми е казвал, че е от нея и не е проблемно. Важно е да не скача на 35-40.
Та така стои и с CRP - повишава се при възпалена жлеза, а твоята в момента явно не е в еутиреоидно състояние все още, щом ТСХ е 10.
Следи си и СУЕ като пускаш кръвни изследвания. Около 2 лв струва.
Аз при възпалена щитовидна поддържах около година СУЕ около 18-20, и макар жлезата да влезе в еутиреоидно състояние и да нямах други инфекции си стоеше в тези стойности. Докторът хич не обърна внимание. От няколко месеца насам СУЕ ми беше 3-5 като стойност.  Simple Smile
Дано се задържи така.

Шоки
 Hug Виви  Hug, аз се чудя що не пишете на другото място, а вие сте тук. Ама и аз толкова чета напоследък, та се сетих, че не ми изскача темата, а само рецептите и тръгнах да ви търся.

# 507
Да, активността там намаля много напоследък Embarassed Но нищо, важното е, че все пак на едното място си пишем Hug

# 508
  • SA
Ех, колко сте ранобудни само! Най-обичам като си пия сутрешното кафе, да чета интересни постове в нашата си тема.  Hug
Джия, при тези оплаквания, които споделяш, мисля че си права да искаш изследване на корема с ултразвук. Симптомите на обструкция, за които са ти споменали, вероятно са имали предвид обструкция на пикочните пьтища - заради това по-затруднено уриниране и чувство за ненапьлно изпразване на пикочния мехур. Обструкция означава нарушена проходимост/ запушване/притискане на някакьв канал( или кухина, отвор). Ако наистина при теб тези симптоми са от повече време, то е наложително да бьдат изяснени с образни изследвания.
За храната ти - мисля, че ядеш твьрде малко през деня и прегладняваш вечер и затова имаш нужда от ябьлки, сметани и други допьлнения , докато си легнеш. Вьможно е и затова да се чувстваш по-подута.
Мер, кьде се губиш? Липсваш ни, да знаеш!  Hug
Имам предчувствия, че този пьт ще си влязла в трайна ремисия. Стискам палци да е така!
Вивче, kiss
Lazarina D, наистина резултатите от мастния ти профил не са много добри, но не са чак пьк и толкова лоши, както ти е казала Шоки. ВМ-НВХ сьс сигурност ще им повлияе в положителна посока. Холестерольт при хипофункция на щитовидната жлеза обичайно е завишен.
Дано скоро се похвалиш с много здравословни подобрения!

# 509
  • Пловдив
Здравейте,момичета!Както винаги сте писали много полезни неща и ви чета с голям интерес.Аз да ви се похваля,от миналата седмица доста съм изчистила храненето и резултатите не закъсняват.Оказа се,че е грешка за мен да добавям допълнително мазнини,ям си мазно,но само това което си е в самата храна.Другата ми грешка я отчетох след като прочетох скоро един пост на Шоки тук,а именно храня се режимно,след това през уикенда 1-2 дни нережимно,после пак режимно.Така се завърта един порочен кръг,от който трудно се излиза и нищо не се постига.

Общи условия

Активация на акаунт