НВ-ВМХ, част 77

• 39 880
  • 720
  •   1
Отговори
# 540
Салати купуват всички, предполагам - и хранещите се основно с хляб и картофи, и другите, които ядат повече месо и яйца, така че този разход, независимо от абсолютната стойност за съответната държава, е константа. Но сладките неща, безалкохолните и снаксовете са ненужна добавка, която обаче оскъпява.

Разбира се, съвсем бедните хора (пенсионерите например) вероятно ще предпочетат да си купят хляб, картофи, боб, кисело мляко и малко сирене. Но пък вместо много хляб, картофи и боб, мисля, че все пак е добре същата сума да се похарчи или за месо, или за яйца, или за повече сирене и кисело мляко...

Абе, има продукти (не казвам храни), които по принцип не трябва да се купуват от никой. Те са не просто празни калории, а са и излишен харч - само за удоволствие се купуват. Тези пари могат да се похарчат по-смислено за по-качествена храна. Но първо трябва да се промени мисленето, разбира се - да проумееш, че ежедневната вафла с кока-кола е пълен боклук и повече те товари, отколкото ти дава. И вместо това да си насочиш финансите към по-смислени покупки. А със сигурност вафлите, чипсовете, безалкохолните и т.н. носят огромна печалба, защото са много купувани.

# 541
Мнее
Тукашните не са много по салатите
Нито по готвенето със зеленчуци
Знаеш предполагам, масово се ядат бързи макарони и подобие на салам с кетчуп
И това се купува основно
В супера в количките им рядко ще видиш продукти за истинско готвене

# 542
Знам, че шведите ядат много макарони и картофи Laughing Но имах предвид, че в целия свят вероятно най-купувани са безалкохолните, снаксовете (неща от рода на чипс, царевични пръчици и подобни) и сладките неща.

# 543

ида, ида   bouquet

Вивито ме пренасочи към тази тема тук - висока съм около 170-171, тежа към момента около 50кг, искам да кача 4-5 кг. От известно време - 3-4 седмици, се храня НВ-ВМ, но може би и аз само си мисля, че така се храня. Факт е, че имам отклонения, но не са залитания. По принцип ми е много досадно да меря постоянно храната и затова и не се ориентирам какво количесто храна поемам. Опитвам се да си сборя бричовете + целулит, спортувам, не супер редовно, но поне 3-4 пъти в седмицата гледам да има. И така.

Много ще ми е полезно да си сравня малко часовника с вас по отношение на менюто, като успоредно с това ще позачета в темата.

Като за начало да ви кажа с какво се храня най-общо: сутрин гледам да закусвам кашкавал, варено яйце, по принцип преди ядях и филия черен хляб, но сега гледам да я изключвам. Обедно хапвам пържола със салата, вечер горе-долу пак така - някакво месо със зеленчук. Това е. Може би е твърде малко количеството. Сега съм решила да си правя смутита, попаднах на един сайт с рецепти и си мисля, че е добър начин да приемам допълнително протеини и мазнини.

Пия достатъчно вода - поне по 2л на ден, не ям сладко (не обичам), само от време на време нещо ми се прихапва; не пия газирани напитки, не ям снаксове, чипсове и такива неща. Като ми стане гладно, преди си хапвах някой крекер, сега не знам какво да ям. Ако ям зеленчук, не ме насища. Не искам да ям повече от 2-3 яйца на ден, защото се притеснявам да не се алергизирам. И отделно - бях чувала, че диетата на Аткинс, която толкова дълго време е била предпочитана, се е оказало, че води до някакви здравословни проблеми, но тогава не се бях задълбочила. А пък НВ-ВМХ малко ми напомня на Аткинс - може ли някой да изкоментира?

Ще се радвам на всякакви полезни съвети за меню  Hug

# 544
Шанс, зависи за какви здравословни проблеми си чула. Много неща са се писали, но вероятно всичко, което си чела, е значително преувеличено, ако изобщо е вярно. А НВ-ВМХ е кажи-речи Аткинс. Има известни разлики, примерно това, че Аткинс е одобрявал напълно употребата на подсладители и не е разграничавал мазнините, а НВ-ВМХ не поощрява употребата на подсладители и категорично отрича богатите на омега-6 мазнини (слънчогледово, соево, гроздово и подобни олия). Освен това Аткинс е на фази - отначало много стриктно (до 20 грама въгл. на ден), после постепенно увеличаване. Не знам точно как става увеличаването, но когато се достигне желаното тегло, тогава със сигурност разрешава да се пробва да се увеличат въглехидратите, докато не започне влошаване (връщане на килограмите, влошаване на триглицеридите, кръвната захар) - така се установява колко може да се простира във въглехидратите съответният човек. А НВ-ВМХ не предполага етапи по принцип, макар че и не задава едни и същи параметри за всички, а по-скоро човек трябва да прилага такова ограничение, каквото му е необходимо за целите му или пък каквото предпочита (това последното при условие че няма здравословни проблеми или проблеми с теглото).

Последна редакция: чт, 01 май 2014, 13:31 от Cioccolata

# 545
  • София
Шанс-че, здравей вече тук  Hug

По твоя въпрос за качването на кг - според мен, най-разумно е да хапваш протеини, мазнини и 2-4 плода на ден. Може и един път седмично да ядеш и ориз, картофи ... Така мисля, че ще започнеш да качваш активно тегло, и няма да качваш мазнини. Разбира се и тренировките  Peace
Освен това гледай да си в калориен плюс. Изчисли си някъде колко калории ти трябват при твоя начин на живот и яж с 10 % повече + спорта. Така мисля, че се качва със сигурност активно тегло.
Ще се радвам да се включат и другите момичета със съвети  Embarassed
Смутитата не знам какъв протеин толкова ще ти носят, освен ако не ги блъскаш с ядки, което пак е вариант. Но за да качиш кг и то хубави, положителни кг.  Wink формулата е такава: Ядене в калориен плюс, основаващо се на протеини, мазнини и средно количество В от добри източници (плодове, зеленчуци, вкл. картоф) + спорт.
Добър източник на протеин е изварата, нея можеш да си я включваш в смутитата примерно.

Интересен е твоят казус  Heart Eyes

Менюто ти за момента е много минималистично и по-скоро е за отслабване, отколкото за качване.

# 546
Краси и hjkl;,защо не се погрижите малко за дюкянките
минете там и им разкажете това ,което ни постоянно повтаряте
Таня, нищо чудно да ям повече мазнини от теб. По принцип ям много мазно.

# 547
Благодаря, момичета!
Виви, можеш ли да ми помогнеш с менюто? Като калории, ще видя после като съм пред компа, колко са ми, но си спомням, че нещо май бяха към 1700..
Май трябва сериозно да започна да си смятам грамажите.
Виви, ти на моето меню, минималистичното Simple Smile , какво би допълнила?

# 548
Шоки, мерси за статията  Hug
Нищо ново под слънцето не е. Просто към магнезия и вит. Д ще добавя и цинк.

В интерес на истината просто ей така ми лепнаха диагноза поликистоза, само от един преглед на видеозон в бг(а за да стигна до лекар, имах прокървяване между същинското кървене). Втория лекар в бг ми каза, че е просто фоликул. Значи може да не съм с поликистоза, а проблема да е от щитовидната. Качила съм килограми, много вода, подута съм нон-стоп, предишното тъпкане със сладко ми развали и зрението(или просто е от възрастта). Поне кожата ми се изчисти. Така пъпчасвах преди от това сладко, ужас  ooooh!

# 549
Ама чакай сега, как така сладкото ти е развалило зрението? Shocked Кога е станало това и какво точно е станало?

Диагнозата поликистоза се раздава много щедро и с много лека ръка ooooh! Със сигурност невинаги това е точната диагноза. Но в твоя сегашен случай не знам каква може да е причината Sad Дано да можеш да отидеш скоро на лекар и да се изяснят нещата. И да не е нещо неприятно! Hug

# 550
  • София
Ох, Шанс, аз не съм особен капацитет ... надявам се някои от другите момичета да се включат със съвет.
От моя гледна точка, към менюто ти бих добавила още протеин от мазно месо и ли яйца, риба, кашкавал, сирене ... Отделно от това, за да качиш малко мускул трябва да има и повишаване на инсулина, та в този контекст ще ти трябва и повече въглехидрат. Но какъв да бъде той - аз мисля, че трябва да е от картофи, ориз. Плодове също, макар че те пък не вдигат инсулина, но все пак доставят захар, а останалата захар от картофите и ориза така или иначе ще ти го вдигнат  newsm78 Яж и ядки, тахан, прави си десерти от тези по режима (виж в темата с рецептите). Въобще трябва ти стабилно ядене на протеин и въглехидрат (протеина да преобладава).
Като проценти мисля, че 20 % въглехидрати е достатъчно, за да качиш активно тегло.  Embarassed

Момичета, помагайте, кажете си мнението и вие  Praynig

# 551
Благодаря ти пак, Виви  Hug
Сега си купих извара, аз си я правя с лук, много обичам, и авокадо си купих, та сега ще хапна и това.
Като си прочетох менюто по-горе, чак сега виждам, че всъщност наистина е малко. Ще чакам и другите момичета да се включат и ще разгледам рецептите  Peace

# 552
Утре ще правя фаст-а / планирам да е 4 дни /и се чудя кокосовото масло /1 с.л/ на колко калории го смятате ?По мои  сметки трябва да е към 120к, но не съм сигурна. Мисля  да се придържам към кокосово масло, 3-4 яйца и зехтин.

# 553
Ама чакай сега, как така сладкото ти е развалило зрението? Shocked Кога е станало това и какво точно е станало?

Ами миналото лято прекалявах със сладкото и то си даде отражение. И преди това доста си хапвах, без да пълнея, ама то от всяка лакомия си има последствия после. Забелязах, че трудно фокусирам надалеч, абе направо не си виждам. Сега съм мааалко по-добре, ама малко.
 Hug

# 554
  • SA
Аз да ви се оплача, май ще спирам да ям и фьстьчено масло.  Embarassed
Както е трьгнало напоследьк, май ще остана основно на месо, яйца и зеленчуци.  Simple Smile Последната година спрях мляко, сирене, кашкавал, от известно време и масло.
Сега за фьстьченото масло. От известно време бях забелязала, че понякога скоро след хранене ми се появяват болки в стомаха. Не са били особено силни и продьлжителни, но си мислех, че трябва да наблюдавам и да разбера след какви храни са ми тези симптоми.
И сега с този фаст, спрях напьлно да ям фьстьчено масло и така 3 седмици стана. Днес следобед реших да си хапна фьстьчено масло и отразих стотина грама. Само 10-15 минути след това така ме заболя стомаха, че просто не можех да стоя права от болка. Поизмьчих се известно време с надеждата, че са някакви спазми и ще преминат, но уви, свирепи болки. Накрая си направих стомашна промивка с 2-3 литра вода и край, болката буквално изчезна. Не ми останаха никакви сьмнения, че фьстьченото масло явно е причина. И очевидно ще го спирам напьлно и него. След седмица мисля да направя пак проба с една малка льжичка, да видя дали ще се повтори това. Но сьм почти сигурна, че имам някаква непоносимост, може и да е кьм конкретното масло, заради някакви добавки, знам ли.  newsm78
Шанс, добре дошла в темата! Мисля, че Вивчето ти е дала добри сьвети. Щом искаш да качваш килограми, добре е това да е активно тегло, а не мазнини и целулит.
Трябва да имаш тьрпение, преди всичко, защото мускули не се изграждат толкова бьрзо и лесно.
Наблегни на подходящи тренировки с тежести, кардиото не е подходящо за твоите цели.
Увеличи храната, например на закуска може да хапваш 3 яйца с някаква добавка ( бекон, сирене, кашкавал). Няма нужда стриктно да ограничаваш вьглехидратите, но пьк и няма смисьл да ядеш хляб и тестени произведения. Ако искаш , разгледай и темата на Милко Георгиев за неговия прогрес с годините, защото той точно е имал нужда от качване на килограми, а не от отслабване и се е справил с ВМ-НВХ:
http://spidersport.com/forum/viewtopic.php?t=39

Общи условия

Активация на акаунт