НВ-ВМХ, част 77

• 40 292
  • 720
  •   1
Отговори
# 660
  • Пловдив
Кам, благодаря за интересните неща, които споделяш!  Hug
Връщам се назад сега да дочитам и ми излизат разни постове, които одеве със сигурност ги нямаше. Става ли нещо с форума? newsm78

# 661
Много интересно, благодаря, Камелотbouquet

# 662
Камелот, поправи ме ако греша, но от написаното разбрах, че на някой хора не им "понасят" мазнините и пълнея от тях?

Инак днес ми дойде след 24 дена закъснение.  ooooh!

закуска: две сварени яйца, две рулца кашкавал и салам, малка шепичка фъстъци
държа ме дъъълго сита, за това прескочих обяда.
вечеря: три бъркани яйца, кренвирш, кашкавал, бекон и зелена салата
за деня две мазни кафета

И естествено преди лягане няма как да пропусна моя буламач от 1/2 кофичка крем фреш 9%, кокосови стърготини и малка шепа стафиди, евентуално 1 лъжичка какао. Явно докато не ги свърша тия стафиди няма да мирясам.

Искам да попитам как да изчисля дали прекалявам с протеините? Например ако тежа 54 кг, колко протеин ми трябва? По-скоро ме вълнува, например ако ми трябват 50гр протеин от колко месо и яйца в грамове ще си ги набавя?  Embarassed Embarassed Embarassed

# 663
  • SA
Джия, не става вьпрос за пьлнеене, а за завишение на показателите от мастния профил като холестерол например.  Peace

# 664
Джия, не става вьпрос за пьлнеене, а за завишение на показателите от мастния профил като холестерол например.  Peace

Hug

# 665
кам, благодаря за труда ти
сега не мога да се съсредоточа и осмисля всичко
но ще намеря време да го прочета пак, че звучи важно

Джия, честито
дано вече цикълът ти е по-редовен

относно емоц. хранене съм напълно съгласна, че запълва липси
лошото при мен бе, че водеше до пристрастяване и то все към сладко и тестено
а и ме изнервяше страшно, дано никога не стигна отново там в онзи порочен кръг
ето и сега съм в яка дупка, ама се опитвам да я запълвам с разни занимания, кога успешно, кога не
неприятно, ама няма как, явно така ми било писано да се случи точно сега, въпреки всичките ми усилия
намерих си шантаво хоби, което поне засега ме разсейва

# 666
Юле  Hug

Мисля. че много важна стъпка по отношение на емоционалното хранене, поне при мен, е да не се чувствам виновна, да не се обвинявам и да действам насила. Просто признавам пред себе си, че го има. Но не поради мой недостатък или слаба воля. А поради някаква неразрешена нужда. И също си давам време това да се разреши, не се обвинявам, като се случи... Имам чувството, че за мен натам е пътя.

# 667
  • Vildbjerg,DK
Благодаря за отговорите и споделеното мнение за слънцезащитните кремове на всички Hug Явно ще купя някакъв, ако се налага да стоим повече време на слънце - и аз съм от тези дето не ги обича много слънцето ( лунички и бенки, при това много ).

pettesa щерката не е на режимът заради намаляне на килограми. Има проблеми ( нетолерантност към глутен, а и към прясното мляко ), младежките пъпки я нападат сериозно когато прекали със сладкото. Тя си консумира хляб, но приготвен от мен - ядков. Иначе когато е на гости, когато е на рожден ден или понякога просто и се хапва си хапва и нормален хляб, и нещо сладичко, но на следващия ден си търпи болките в корема. И се чувства прецакана - как така на другите им няма нищо , а тя страда Simple Smile

# 668
Привет, мацки!  Hug
Четох ви от-до, но май ще пропусна отчасти да се изкажа, защото ще взема да запълня страница с моите глупости!  Laughing  Но имам много неща за казване, за това...Който иска да чете - слагам в скрит текст, че е дълго! Embarassed
Скрит текст:
За пъпките - масло от вечерна иглика.  Peace Ако няма особени хормонални проблеми казват, че помага и за регулирането на цикъла, както и при естрогенова доминантност. Аз го пия в комбинация с магнезий и съм много доволна.  Wink Забелязала съм, че ми намаляха болките при цикъл, да не кажа, че почти изчезнаха.
А за фаста не разбрах - не е ли идеята да се ядат основно мазнини 3 дни? А човек като яде 4 яйца и 4 кюфтета не приема ли основно белтъчини?  newsm78 Иначе резултатите ви са забележителни! Ками и Ассос,   bouquet !
Заешката рецепта на УАСП ми е любима!  Blush
Шоки, опитвам се да увелича магнезия, но веднага ми действа разхлабващо. Ужасен случай съм аз! Crazy Мерси за инфото за калия!   bouquet И аз такива неща намерих и сега съм си купила калий, за да видя дали няма да стане по-добре с него. Предпочитам да пия добавка с калий, защото тези соли ги пробвах преди време и лично на мен не ми солят достатъчно, а даже и нагарчат. Странна работа!  Rolling Eyes А ти за твоето задържане на вода около овулацията - защо не опиташ да закусваш и вечеря с белтъци - те изхвърлят водата, поне при мен е драстично.  Peace Като те чета, ти си перфектна за вечерната иглика. Но и за прогетероновия гел. Освен това искам да ти благодаря за статиите за спкя!   bouquet Изключително са ми полезни всичките ти публикации по темата и ценя труда ти, дори да не пиша в момента, да знаеш, че чета, когато мога и си водя записки!  Hug
Радост, това масло от треска за профилактика на зъби и аз го гледах, но ти ме убеди да си го взема. А каква е разликата между ферментирало и не и как е на английски? Аз от 3 години не съм имала кариес, откакто пия витамин Д и магнезий, плюс калций по схема.  Peace Не знам дали има връзка с тези добавки, но вероятно има, защото преди това ми правеха пломби всяка година.  Peace Витамин Д е най-добре да се приема с храна, в която има мазнини. Ако в кафето има сметана или кокосово мляко, то не виждам причина да не може да се пие на капки в кафето.  Peace Само че нека е по-хладко, не горещо. Поне така си мисля.
solima, кафето дава отражение най-вече, ако се изследват тсх и кортизол.  Peace За другите няма знаечение, стига да е чисто.
Yoya, защо ще пиеш метформин? Какви са резултатите от изследванията? Чакай, как така са ти лепнали тая диагноза? Аз имам много лесен съвет за теб - купи си 50 теста за овулация с чувствителност 10miU и започни да ги прави от 10ти ден до цикъла, така 2-3 месеца. Ако наистина имаш поликистоза, то лх ще ти е високо през цялото време и няма да има овулация. Тестовете, които са по-чувствителни (10miU) засичат лх през целия месец, но не се вижда повишение на лх, каквото е тияично за поликистозата. Така ще можеш след това да кажеш на лекаря, че нямаш ову, не си го засекла, че всеки месец ти закъснява и че много те боли корема. Ако не вдене, кажи, че майка ти и сестра ти (не е нуждно да имаш такава  Mr. Green) са с поликистоза и само с инвитро са забременели. Няма начин да не ти даде направление за гиньо и да не те видят на УЗ!  Sunglasses Протеин ти трябва от 0,8 до 1гр на кг, а ако спортуваш сериозно може и до 1,5р на кг. Като имаш в превид, че около 100гр месо има 20гр белтъци, а 3 яйца - 15гр.
Вики, аз също се съобразявам като имаме гости. Винаги има хляб, ориз, картофи, десерт. Просто ние не ги ядем.  Peace Мислих си за твойте болки. Игиликата трябва да ти е по 2гр. на ден и включи магнезий. Би трябвало да ти помогне тази комбинация.  Peace Сега те прочетох, че си заслабнала с фаста. Само да не се свършиш, момиче!  Heart Eyes
Мери, за жлъчка 2 бусколизина/но-шпа или папаверина и си пушка.  Peace Твоите болки абсолютно ми звучат на жлъчна криза. Аз получавам такава от тесто - пица, баница, тесто с мазнини като цяло... Whistling За гърдите съм забелязала същото - има въглехидрати - болщт ме гърдите и се подуват, няма - няма проблеми.  Peace Витам Е с каква цел ще пиеш? Иначе спокойно може през целия цикъл до 400мг. При вит. А е важно да се спре от ову до цикъл, а при Е няма проблем. Опцията да игнорираш потребител е като не му отговориш!  Laughing Функционира безотказно, да знаеш.  Mr. Green
Like_Smoke, Аги Hug бързо да се оправяте!
Ани, аз фактор ползвам, ако се излагам на слънце между 11 и 16 часа, защото иначе получавам лунички и пигментни петна, които си остават за цял живот. Все пак нямам желанието да изглеждам като Пипи.  Wink

Моят мъж знае, че аз съм на режима и той също, защото аз готвя.  Sunglasses Но той няма нужда да сваля килограми и за това му е позволено да похапва нещо забранено от време на време. Понеже му бях разказвала за въглехидратното зареждане и той сега като иска да хапне нещо вредно, казва, че ще си прави въглехидратно зареждане.  Mr. Green Не виждам нищо лошо в това, защото вече толкова е свикнал с режима и не се чувства добре като прекали с нещо нережимно, че сам гледа какво яде и се опитва да е максимално режимен.  Peace Примерно на Великден изяде 3 парчета козунак, 2 банички и с това приключи за 5 дни. Забелязвам, че и на работа се старае да си взима режимни храни. Преди не беше така и на обед хапваше разни гадорийки. Аз се палех и се ядосвах, само му четях лекции, защото не се грижи за здравето си, но ето, че с времето и той осъзна, че храненето е важно и сам започна да се храни режимно. А пък и като сравнява изследванията ни има още какво да желае. Wink  Иначе ако е гладен, яде втора порция или ако иска някой въглехидрат, си прави зареждане, но това се случва толкова рядко, че едва би му се отразило по някакъв начин.  Laughing

И сега да ви споделя нещо лично.  Wink Повечето от вас знаят, че съм с поликистоза и ИР. Е, преди време доки ми каза за инофолик, който помагал, но не вредял и така се реших да се пробвам. Съставките му са инозитол и фолиева киселина, т.е. витамини. Намалява ИР и по този начин възстановява овулацията при пациентки със спкя и ир. Е, започнах да го пия сутрин и вечер. Обаче от човек с нормално кръвно (60-100 до 70-110) се превърнах в човек с високо кръвно (80-130 до 90/100-145/155)и с много завишен пулс (90-120 сутрин при ставане). Консултирах се с джипи, с ендото, с гиньо и с кардиолог. Всички казаха, че сърцето ми е супер и сигурно ще да е от хормони, но ендото беше категоричен, че от тези хормони, които му показвам няма начин да е. Чувствах се много зле и реших на своя глава да спра инофолика. Точно след месец пулсът ми се свали и стана пак нормален, кръвното-също. Не знам дали ще се задържи така, но просто исках да споделя за момичетата, които са със спкя или с ир, или и с двете да имат едно на ум, ако кръвното или пулсът почнат да играят! Peace Иначе ще докладвам дали при мен нещата ще останат така! Wink

А за лекарите в чужбина - тръшкайте се, симулирайте, измисляйте диагнози на вашите роднини. Иначе няма шанс!  Rolling Eyes В България здравната система все още е прекрасна - човек може да си плати за всичко и да получи добро обслужване, добро отношение, добър лекар...веднага! Това в чужбина го няма, нито в Европа, нито в Америка. И добре, че всичко у нас се развива толкова бавно!  Laughing

За анемия говорите. Не видях обаче от къде почва разговора. Ами аз съм от тези, дето каквото и да правят всеки месец пият желязо. Ами откакто хематолог ми каза да пия желязо толкова дни, колкото ми е мц и то в комбинация с вит. Ц и след хранене, се родих. За една година не само, че не съм анемична, ами съм си супер. Обаче докато намеря препарат, който да не ми дразни и без друго раздразнения стомах... Sick

Гликиран хемоглобин - не съм му фен, пускам го редовно, но не хвана хиперинсулинемията. И до днес ми е под 5, а преди години резултатите от огтт бяха просто плачевни!  ooooh!

Имам и един въпрос. Карах две седмици само на животински продукти, без зеленчуци и друго. Направих си тест-лента на урината и тя беше адски базова. Това продължи през цялото време - пх над 8. Вкарах зеленчуци на 15тия ден и веднага стана с нормална киселинност. Та се чудя защот така се получи от въпросното факирстване.  newsm78  И друго - направо ме налита смях от тия приказки за окисляването от животинските продукти при положение, че при мен всичко стана базово. Специално си купих ленти. Хахаха! Joy

За тези, които искат да отслабват:
1. Не си сипвайте допълнително. Направете си една порция и като я изядете - спрете.
2. Не добавяйте мазнини там, където вече има - яйца, мазни пържоли и т.н.
3. Не прекалявайте с храненето! 3 хранения през 5-6 часа на ден са достатъчни. Ако сте гладни по-често, значи не се храните съвсем правилно и инсулинът се вдига, а това предизвиква глад.
4. Калориите да не са прекалено много, но и да не са прекалено малко, защото и в двата случая ефектът е обратен.
5. Нужно е движение. Колкото повече, толкова по-добре.  Peace
6. Не прекалявайте с алкохола и ядките.

А при задържана вода на мен ми помага максимално изчистено хранене, т.е. цял ден белтъчини плюс мазнини.  Peace

Шоколад ям само 99% линдт и толкоз.  Laughing

И аз съм от отбора на емоционално хранилите се, но мисля, че го преодолях, защото организмът ми вече реагира толкова тежко на всичко нережимно, че малко по малко спирам всички тези храни и дори не са ми вкусни с времето.  Grinning

# 669
Янче, ама много ти се радвам, когато се обадиш! Hug Сега ще прочета, че много си писала Crazy А иначе на мен закуската ми е кажи-речи почти само белтъчинно-мазнинна всеки ден Embarassed В делничните дни, когато ям 2 варени яйца, слагам 1 сушена чушка, сол, червен пипер и малко зехтин - чушката би трябвало да има 7-8 грама въглехидрати, но пък мога точно в такива дни да я изключвам Embarassed Събота и неделя пък правя кокосова палачинка пак от 2 яйца, като доскоро я мажех със супена лъжица тахан или фъстъчено масло, но взе да ми омръзва, а и ми се ще да спра пристрастяването към тахана, така че ще го заменя с малко сирене или кашкавал. И винаги си слагам и кокосово/какаово плюс краве масло в кафето. Така че, като изключим чушката, няма кой знае какъв въглехидрат в закуските ми. Във вечерите има повече, но може пък да пробвам по-изчистен вариант в проблемните дни.  bouquet

УАСП, надявам се всичко да е наред при теб! Hug

Последна редакция: пн, 05 май 2014, 07:43 от Cioccolata

# 670
  • София
Иха, момичета, колко много сте писали!
Кам, сега ще се върна да изчета информацията, защото вчера бях в движение и не можах, а ме интересува  Hug Много благодаря за труда ти да ни преразказваш!   bouquet  bouquet  bouquet

Янче, страхотна си! Така ми се иска да пишеш по-често  Hug Винаги има какво да научи човек от теб! Благодаря ти!
Само ми се появи въпрос - какво значи базова урина и урина с нормална киселинност? Каква е разликата?
Страхотен експеримент си направила, носещ информация за всички нас. Само за да го разбера, ще ми трябва тази информация.  Embarassed
Интересни наблюдения и за изхвърлянето на задържана вода, от който проблем аз редовно страдам, благодарение на моето емоционално хранене  Embarassed Наистина действа, но белтъчините ми трябва да са или яйца или риба. От свинско не изхвърлям, а с пиле не съм опитвала, защото купувам три пъти в годината такова нещо.

В последните месеци и намен ми излизат доста пъпки, но още не мога да определя дали са в зависимост от цикъла. Ще наблюдавам. Не мога да си го обясня защо така, но се замислям за вечерна иглика. Ох, ще ми станат много добавките  Crazy

# 671
Обикновено пъпките се появяват или около овулацията, или няколко дни преди началото на кървенето (като говорим за 2-3 пъпки примерно, не за класическо акне). И най-вероятно са признак за недостиг на прогестерон. Но все пак може да има и друга причина де Embarassed

# 672
  • SA
ЯнчеHug
Страхотен пост с много интересна информация!   bouquet
Озадачи ме тази твоя реакция кьм инофолика, но сега виждам, че инозитольт макар и рядко можел да предизвика тахикардия.
Това с окисляването на организма от животински продукти... хората дето ги пишат тези неща обикновено не уточняват кое, как , защо се окислява.
Интересен експеримент си си направила с тези уринни тестове.  Simple Smile Това, че урината ти е била с алкално рН означава, че крьвта не ти е била с повишена киселинност ( или ацидоза), както някои очакват.
А гликирания хемоглобин основно дава информация за това, че човек е имал по-продьлжителни периоди с висока крьвна захар. Мисля, че в по-началните етапи от развитието на инсулинова резистнетност, крьвната захар през повечето време остава нормална, дори ниска и затова и гликирания хемоглобин не би трябвало да е особено променен.

# 673

Искам да попитам как да изчисля дали прекалявам с протеините? Например ако тежа 54 кг, колко протеин ми трябва? По-скоро ме вълнува, например ако ми трябват 50гр протеин от колко месо и яйца в грамове ще си ги набавя?  Embarassed Embarassed Embarassed

Аз го смятам по 2 гр протеин на активно тегло или по 1 гр за общо.
В 100 гр. пиле има около 23-25 гр. протеин и между 16 и 20 гр мазнини. В едно яйце има 6,7,8,9 гр. в зависимост от размера.
В нета има доста калкулатори, които могат да ти бъдат полезни.

Приемът на протеин зависи и отинтензивността на тренировките и целта им - отслабване, покачване на мускулна маса и т.н.

# 674
Наистина гликираният хемоглобин може да бъде напълно нормален, но инсулинът все пак да бъде повишен - или на гладно, или след хранене, или и в двата случая. Всъщност, поне доколкото аз знам, етапите в развитието на инс. резистентност са тези:

1. нормална или дори сравнително ниска кр. захар на гладно, нормален глик. хемоглобин, нормален инсулин на гладно, нормална захар след глюкозата, но повишен инсулин (което ще рече, че и след високовъглехидратно хранене инсулинът ще бъде повишен) - това е съвсем ранна фаза
2. нормална захар на гладно/глик. хемоглобин, повишен инсулин на гладно (или към горната граница, без да е повишен) и повишени захар и инсулин след глюкозата
3. нормална захар на гладно и глик. хемоглобин, повишен инсулин на гладно, повишена захар + инсулин след глюкозата

По-нататък, ако особено захарта на гладно е повишена, вече се подозира диабет или по-напреднала ИР. При повишена захар на гладно обикновено казват да се направи диета с по-малко тестено и сладко за 2-3 седмици и после се прави кръвно-захарен профил. Тогава вече се мери захарта и на гладно, и след хранене, и тогава може да излезе диабет, може и да не излезе. Но ако и глик. хемоглобин е повишен, това вече си е диабет.

(може да не съм съвсем права за етапите де, но идеята ми е, че развитието на нещата става бавно, отнема години и една нормална захар на гладно не значи липса на ИР, а дори нормалният глик. хемоглобин също не значи липса на ИР)

Общи условия

Активация на акаунт