Истината ви приказвам! - куриози и безумия от учебници и подобни

• 32 162
  • 295
  •   1
Отговори
  • зад парка
Не съм попадала на подобна тема, но можем да я използваме за смях- и да се посмеем, и да станем за смях!
Както съм се е убедил всеки родител, който тръгва в 1-ви клас, учебниците са просто уникални /без коментар просто/. Тук идва всъщност основната роля на родителя, докато отрочето почне само да чете и да се интересува - разкази по картинка, историята от Адам и Ева, та до въпросния урок, консултации с вещи външни специалисти на живо, по телефон, мейл, мислене на едро и прочие практики, утвърдени вече  /от мене от позицията на завършваща 4-ти клас/

Ето моите първи 2 истории:

Действието се развива в Учебник по математика 3 клас

Баба учи с детето по математика. Стигат до следната задача:
„В квартал на Варна живеят 150 цигани, 480 българи и 260 турци. Задайте въпрос към условието и решете задачата.”
Баба подканя детето:
-   Задай въпрос към условието!
-   Бабо, кажи един турски град.
-   … Измир.
-   Колко турци живеят в Измир?

Действието се развива в 4 клас

В конкретния случай риторичният въпрос е: На колко са- на 4 годинки или трябва вече да мислят за добрия стар Маркс?

Читанка - Урокът е за Мравчо и Бълхичко
Човекът и обществото - Свободно движение на работна ръка! в Европейския съюз

При това последното, когато бабата-икономист обяснява, че има пазар и на работната сила и тя се продава както всяка друга стока на пазара, детето пита:
- Бабо, а ти колко години си се продавала?
- Близо 40.
Па като настанаха едни драми, тръшкане, ревове! 20 минути детето не може да се успокои, че баба му се е продавала 40 години!
Това ми мирише на травма в детството!

Последна редакция: ср, 16 апр 2014, 11:48 от InaDot

# 1
  • София, Младост 2
Синът ми учи по Човек и общество в трети клас - урок за Самуил. Седя аз да ми разказва урока и детето обяснява - и на еди коя си дата сърцето му спряло. Аз ей така Shocked - Е само това ли имаш да ми кажеш за Самуил? Защо му е спряло сърцето? - Ми то в учебника не пише, бе мамо. Невярващо отварям учебника - детето цитирало дословно! Няма самуилови войници, няма нищо - най-великото събитие в живота на Самуил според учебника е на коя дата му спряло сърцето...

# 2
Човек и общество III клас:
Какви селскостопански животни се отглеждат във вашия роден край?
 Какви са почвите във вашето населено място и какво вирее на тях"
Наблюдавай как расте акация. Опиши етапите на растеж:
първи ден
трети ден
пети ден
Урокът е през януари.

# 3
  • София
А, то дивотии имаше и едно време, но сякаш бяха по-малко. В учебника ми по физика за девети или десети клас имаше задача, която започваше така:
Ако ритнем с крак гюле...

# 4
При това последното, когато бабата-икономист обяснява, че има пазар и на работната сила и тя се продава както всяка друга стока на пазара, детето пита:
- Бабо, а ти колко години си се продавала?
- Близо 40.
Па като настанаха едни драми, тръшкане, ревове! 20 минути детето не може да се успокои, че баба му се е продавала 40 години!
Това ми мирише на травма в детството!
Дано поне не се е продавала евтино!

# 5
  • София
Урок за буква Б в Буквар за 1 клас, изречение за прочитане и преписване:
Лепо е при баба Бона.

newsm78
Кой/какво е лепо, не става ясно. Смятам, че единствената причина, поради която изречението не беше Баба Бона е лепотица, е, че не бяха взели още буква Ц.

Пак там, урок за звука дж - стихотворение за тенджерата (в ролята - средностатистическа градска кифла) и джипа (батка с ланец в кола "с мускули"). Емблематично и показателно.

Не помня в кой клас беше, но имаше и едно друго стихотворение - за Лиска, която искаше да стане миска и Вълчо, който трябваше да плати, за да получи тя титлата.

Човек и Общество, 4 клас, раздел История. България е превзета от османците през 14 век, след което някакси лежерно едни 5 века се изплъзват между патриотични приказки за българско Възраждане, Паисий, килийни училища, някакви преговори на материала, някакви общи теми от рода на "Битът на българите през Средновековието" - как живеят трудно, орат с рала и волове и жънат със сърпове. За "османското завоевание" се споменава в 1 (един) абзац, където децата научават, че българите нямали право да носят дрехи в ярки цветове и да носят оръжие. Толкоз.

# 6
  • В сърцето на моите съкровища...:)
Урок за буква Б в Буквар за 1 клас, изречение за прочитане и преписване:
Лепо е при баба Бона.

newsm78
Кой/какво е лепо, не става ясно. Смятам, че единствената причина, поради която изречението не беше Баба Бона е лепотица, е, че не бяха взели още буква Ц.

Не помня в кой клас беше, но имаше и едно друго стихотворение - за Лиска, която искаше да стане миска и Вълчо, който трябваше да плати, за да получи тя титлата.

Не,че е много за смях...,ама просто не мога да се въздържа...Горките ни деца!

# 7
Човек и общество III клас:
Какви селскостопански животни се отглеждат във вашия роден край?
 Какви са почвите във вашето населено място и какво вирее на тях"
Наблюдавай как расте акация. Опиши етапите на растеж:
първи ден
трети ден
пети ден
Урокът е през януари.

Дъщеря ми беше санкционирана в първи клас, защото в тест по човек и не знам какво не отбелязала овцата и кокошката като домашни животни, а само кучето и котката. Питах учителката дали не беше редно да са селскостопански животни овцата и кокошката, каза ми: "Не, разбира се.".

Днес се шашнах с домашното по литература. Отдавна не бях помагала, но този път нямаше как. Става дума за стихчетата Яйцето на живота и Родба на родбите.
Скрит текст:
ЯЙЦЕТО НА ЖИВОТА
Сънце ле, сънце ле,
Богово яйценце –
чоеко е пиленце,
от тебе изквачено –
на свето показано,
от никой не видено.

РОДБА НА РОДБИТЕ

Времето е кокошка,
звездите са яйцина –
снесени от кокошка,
дървени и шарени.
Земьата е яйценце,
живото е пиленце –
снесено от яйценце,
цървено и шарено.

Домашното е да се разсъждава над мотивите, свързани със сътворението на света. Имат и едно помагало, в което някой си е разтеглил мисълта. Например - в тези две стихотворения народът проявявал наченки на философско мислене. Във второто времето е наречено кокошка, което подсказвало търпението да се спази отреденият от Бога срок за раждане на живота. И още две страници такива мъдрости.  Thinking

# 8
А, то дивотии имаше и едно време, но сякаш бяха по-малко. В учебника ми по физика за девети или десети клас имаше задача, която започваше така:
Ако ритнем с крак гюле...

Joy

Не, не, нееееее, не мога да спра да се смея днес! Ето затова измислят такива проекти за фонтани! Не знам нашите деца какво ще измислят след години!

Ох, бе, изчетох всичко, мисля, че ще падладея. На есен съм в първи клас.

# 9
  • София
Днес се шашнах с домашното по литература. Отдавна не бях помагала, но този път нямаше как. Става дума за стихчетата Яйцето на живота и Родба на родбите.
Скрит текст:
ЯЙЦЕТО НА ЖИВОТА
Сънце ле, сънце ле,
Богово яйценце –
чоеко е пиленце,
от тебе изквачено –
на свето показано,
от никой не видено.

РОДБА НА РОДБИТЕ

Времето е кокошка,
звездите са яйцина –
снесени от кокошка,
дървени и шарени.
Земьата е яйценце,
живото е пиленце –
снесено от яйценце,
цървено и шарено.

Егасимуси  newsm09 Това с еченцата ни е подминало. Чей да се прекръстя.

# 10
  • out of space
За съжаление паметта ми е не е много добра, но скоро бях изумена от текстовете в учебника по музика  ooooh!

# 11
Ох, бе, изчетох всичко, мисля, че ще падладея. На есен съм в първи клас.

Дет' се казва, ще видиш кон боб яде ли.

# 12
После що децата имали лоши оценки...

# 13
  • Германия
Далече съм от възрастта да имам деца в училищна възраст, но в последно време в интернет попаднах на 2 статии по темата.
Първата е за начинът на (не)преподаване на българска история: цък Статията не е смешна, но си струва да се прочете.

Вторият линк е към текста на една безумна песен в учебника по музика за 4. клас: клик.
Не знам да се смея ли, да се страхувам ли за бъдещите поколения.

# 14
  • София
От учебника по ЧП за трети или четвърти клас научих, че морската вода е солена, защото в нея е разтворено голямо количество готварска сол.

Общи условия

Активация на акаунт