Истината ви приказвам! - куриози и безумия от учебници и подобни

• 32 193
  • 295
  •   1
Отговори
# 30
  • Пазете Гор
И в моя учебник по човека и природата пишеше, че морето е солено, защото има голямо количество готварска сол в него. Беше преди десет години и нашите бяха в недоумение как може да пише такива глупости в учебник.

Това не е глупост, но доста тромав изказ.

Твърдението формално е абсолютно вярно - соленият вкус на морската вода наистина се дължи най-вече на разтворения в нея натриев хлорид. За беда това вещество е познато под името "готварска сол" и се получва досадна тафталогия - соленият вкус се дължи на солта. Това може да се избегне при по-елегантно боравене с думите. Например - особеният вкус на морската вода се дължи на натриевият хлорид, разтворен в нея.

Работата е там, че макар и вярно, твърдението е безполезно.

Представете си следната ситуация. Ако ви се случи солена супа и попитате: Защо супата е солена?, може да получите два коректни отговора:

- Защото в нея има много сол!
- Защото готвачът изпусна солницата в тенджерата!

И двете съждения са верни, само че второто носи в пъти повече информация.

Та в случая би било полезно да обяснят откъде се е взел натриевият хлорид във водата на океаните и защо го няма в реките, вместо подобно на по програмисти, да пишат нещо принципно вярно, но напълно неизползваемо.

# 31
  • Варна

Вторият линк е към текста на една безумна песен в учебника по музика за 4. клас: клик.
Не знам да се смея ли, да се страхувам ли за бъдещите поколения.

Бях в 4ти клас преди малко повече от 10 години и сме се разпявали с тази песен. Дори сега като видях текста, си го затананиках наум.  Mr. Green Но тогава още нямаше такава пандемия от интернет, та не ми е повлияло по никакъв начин. Сега не знам...  Thinking

# 32
  • Пловдив
Не мога да се включа активно в темата, но засега, във втори клас съм изумена от учебника по музика. Нарисували някакви правоъгълничета на различна височина и ха познай коя е песента!

Тоновете се движат по височина - нагоре и надолу. Децата се учат с ръка да показват посоката на движение на тона и това се изразява  графично с правоъгълници. За вас може да е абсурдно, но по този начин се показва движението, оттам се познава мелодията и коя е песента.

Не виждам нищо лошо в песента "Интернет" - текстът е леко ироничен, децата много добре го разбират и пеят с удоволствие. Композитор е Хайгашон Агасян - един от любимите автори на децата.

Песента за Лиска с Мицубишито е оцеляла само една година в учебника. Следващата вече я нямаше.

ПП. Учителка по музика съм.

# 33
  • Варна
Вещице, аз добре разбирам какво представляват тези правоъгълници. Обаче е факт, че детето не можа да познае песента. Аз също, въпреки че прегледах учебника за жокер.

# 34
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
всичко ми предстои. пак. но като ви чета ми се струва, че ще ми е като за първи път  Laughing

след септември ще докладвам, а до тогава ще ви чета и ще се подготвям психически.  Hug

саня, пусни правоъгълниците, все ще ги разпознае някой  Laughing тук тра-та-тааа-таа-та-там познаха, та едни правоъгълници няма  Laughing

# 35
  • Пловдив
Да не би да са ви дали за домашна да познавате коя песен е закодирана? Защо карате детето да разпознава песента?  Това се работи в клас, с помощта на учителя. Не виждам защо родителите би трябвало да могат да го правят и защо се притеснявате, че не можете да ги разчетете.

Между другото се сетих за още една свалена песен от учебника за 4 клас - "Ретро" ("Две кебапчета крилати"). Доколкото разбрах по желание на възмутени родители Simple Smile

# 36
  • Варна
Най-силно впечатление от учебниците и помагалата за 1 клас ми направиха тези по математика.
Резултата от първата задача показваше колко живее котката. Последцва логични явъпрос "А нашата котка на колко години е?". Друга задача показва колко живее катеричката. Следваха орела, кучето и разни други. Тъй де. Най-важното математическо знание е за продължителността на живота...

Съвсем отделно месеци наред беснеех, че учебниците и помагалата са направени така, че децата на неграмотни родители са осъдени да станат не особенбо неграмотни деца.

# 37
  • София
Да не би да са ви дали за домашна да познавате коя песен е закодирана? Защо карате детето да разпознава песента?  Това се работи в клас, с помощта на учителя. Не виждам защо родителите би трябвало да могат да го правят и защо се притеснявате, че не можете да ги разчетете.

Между другото се сетих за още една свалена песен от учебника за 4 клас - "Ретро" ("Две кебапчета крилати"). Доколкото разбрах по желание на възмутени родители Simple Smile
Коя ужасна консерва се възмути от "Две кебапчета крилати"? Възмутена съм от възмутените  Crossing Arms

# 38
  • Пазете Гор
...Съвсем отделно месеци наред беснеех, че учебниците и помагалата са направени така, че децата на неграмотни родители са осъдени да станат не особенбо неграмотни деца.

Това е вярно и по моему е най-значимият недостатък на учебниците, на помагалата, че и на образованието ни даже.

# 39
  • Варна

Абсолютно точно това се случи.  Shocked И аз си мисля, че това трябва да се направи в клас, но не. Не за първи път пишем домашни по музика.  ooooh! Преди няколко месеца трабваше да разпознаем кой е братовчед на акордеона измежду роял, пиано и компютър. Верните отговори били пиано и роял. Обаче защо? Не са им обяснили.

# 40
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
... Преди няколко месеца трабваше да разпознаем кой е братовчед на акордеона измежду роял, пиано и компютър. Верните отговори били пиано и роял. Обаче защо? Не са им обяснили.

Joy Joy А де, и трите са с клавиатури, и трите свирят.  Joy Joy

защото са музикални инструменти най-вероятно  Hug

# 41
.

Последна редакция: пт, 18 апр 2014, 21:25 от Черна станция

# 42
И в моя учебник по човека и природата пишеше, че морето е солено, защото има голямо количество готварска сол в него. Беше преди десет години и нашите бяха в недоумение как може да пише такива глупости в учебник.
Брех, за трети път срещам този "бисер". Моля обяснете ми къде е глупостта? Shocked

# 43

Имаше и определение за прав ъгъл - този ъгъл, на който като наложиш триъгълника (пластмасовият), ъгълът съвпада.

Е, ако става дума за 1-2 клас и трябва децата да се подготвят за упражнение за намиране на прав ъгъл какво друго да им кажат? Малко е раничко за въвеждане на градуси.

# 44
  • София
Ами например, че като направиш кръстче или хиксче и четирите ъгъла, които се получават от пресичането на двете линии, трябва да са равни. Дъщеря ми сама стигна до подобен извод за ъгъла от 60 градуса, рисувайки снежинки. Първи клас е и не знае що ето 360 градуса.

Общи условия

Активация на акаунт