Истината ви приказвам! - куриози и безумия от учебници и подобни

• 32 279
  • 295
  •   1
Отговори
# 45
Ами например, че като направиш кръстче или хиксче и четирите ъгъла, които се получават от пресичането на двете линии, трябва да са равни. Дъщеря ми сама стигна до подобен извод за ъгъла от 60 градуса, рисувайки снежинки. Първи клас е и не знае що ето 360 градуса.

За дефиниция става, но и другото е удобно за практически цели (упражнения и изпитване за намиране на прав ъгъл).

# 46
  • София
Да, де, ама кой от трите ъгъла на триъгълника е прав? И защо? Да се наложи тетрадка или книга - същата работа.

# 47
  • София
И в моя учебник по човека и природата пишеше, че морето е солено, защото има голямо количество готварска сол в него. Беше преди десет години и нашите бяха в недоумение как може да пише такива глупости в учебник.
Брех, за трети път срещам този "бисер". Моля обяснете ми къде е глупостта? Shocked
Сериозен ли е въпросът ти?

# 48
И в моя учебник по човека и природата пишеше, че морето е солено, защото има голямо количество готварска сол в него. Беше преди десет години и нашите бяха в недоумение как може да пише такива глупости в учебник.
Брех, за трети път срещам този "бисер". Моля обяснете ми къде е глупостта? Shocked

Абсолютно, какво куриозно има в това твърдение?

# 49
# 50

Абсолютно, какво куриозно има в това твърдение?

Примерно ,че солта е морска и те аджеба от там се добива. Не е готварска , все едно някой го е посолил примерно .

# 51
В помагало по бълг. език имаше упражнение да се подредят имена на писатели по азбучен ред по второ име-Ангел Каралийчев, Иван Вазов- не си ги спомням всички, куриозът беше в тора, че се искаше по описания начин да се подреди и Елин Пелин Shocked

Не си спомням само в края на І клас или в началото на втори, но мисля, че е помагало за втори клас

# 52
Примерно ,че солта е морска и те аджеба от там се добива. Не е готварска , все едно някой го е посолил примерно .

В грешка си. Соли има много. Солите са клас химични съединения, получавани от основа и киселина. Една от всичките видове соли е НАТРИЕВ ХЛОРИД, като цивилното название на натриевия хлорид е именно ГОТВАРСКА СОЛ, защото става за ядене/готвене, за разлика от другите соли ( натриев хлорид ). Това дали солта се добива от морето (морска сол) или от мина (каменна сол) нищо не променя - все си е натриев хлорид и все си е готварска сол. И морето е солено именно, защото в него е разтворена готварска сол. Затова и чрез изпарение от морската вода се добива готварска сол. Няма начин да я добиваме от морето, ако не е там.

# 53
  • София
"Светското" име на натриевия  хлорид (NaCl) е именно готварска сол. Твърдението е вярно. Не обърквайте допълнително децата.
А,  Черна станция ме е изпреварила Simple Smile

# 54
  • София
Твърдението е вярно, но съгласете се, че не е поднесено на децата по най-удачния начин. Можеха да напишат, че в морската вода се съдържа сол, която хората добиват и използват еди-къде си и те наричат еди-как си.

# 55
  • София
Е, доколкото виждам
    "Водата е солена, защото в нея е разтворено голямо количество готварска сол"
вече е променено на
    "Веществото, което използваме като готварска сол, е разтворено в морската вода. Затова тя е солена."

# 56
Твърдението е вярно, но съгласете се, че не е поднесено на децата по най-удачния начин. Можеха да напишат, че в морската вода се съдържа сол, която хората добиват и използват еди-къде си и те наричат еди-как си.

Сигурно е можело и по-добре да се каже, но в никакъв случай не е невярно, а още по-малко пък глупост, както някои форумки твърдяха. А и в морската вода се съдържа главно конкретен вид сол, а не каква да е сол. Така че научно най-коректното е да се каже, че морето е солено, защото във водата му е разтворен натриев хлорид. Обаче понеже децата не знаят какво е натрий и какво е хлор, то да се каже, че е разтворена готварска сол е съвсем коректно.

# 57
  • София
Всичко това са дреболии, че кой ти помни знанията от началния курс.
По-важно за мен е, че оспорвайки знанията на учителите, каквито и да са те, се уронва престижа им. И оттам детето губи мотивация. Наблюдавам го непрекъснато около себе си.

# 58
  • Варна
За момента моето не е загубило мотивация, а не е като да не е слушала как оплюваме учебниците и и т.н. Още в първи клас се разбрахме, че и госпожите са хора и като всички хора може да сгрешат или да не знаят/видят всичко. Беше по повод на домашните. Тя ходи на занималня и когато беше първа смяна, вечер  проверявах домашните, които е писала в занималнята. Ако е втора смяна и г-жата в училище е прегледала и оценила домашно, пак го преглеждам.
Така дъщеря ми видя и двата варианта - в домашно прегледано от мен, госпожата да намира грешки и обратното, в домашно прегледано от госпожата, аз да открия непоправени грешки. Няма драми.

# 59
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Убийствена тема, скоро не се бях смяла така   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт