Истината ви приказвам! - куриози и безумия от учебници и подобни

• 32 277
  • 295
  •   1
Отговори
# 60
  • зад парка
Смях се много на яйченацата. Така и не разбрах обаче какво е точно това.

# 61
  • Майничка
Яйчица.

П.П. Четири дни го осмислям това, баси космологията! ooooh!

Последна редакция: нд, 20 апр 2014, 14:36 от gargamela

# 62
  • София
Днес се шашнах с домашното по литература. Отдавна не бях помагала, но този път нямаше как. Става дума за стихчетата Яйцето на живота и Родба на родбите.
Скрит текст:
ЯЙЦЕТО НА ЖИВОТА
Сънце ле, сънце ле,
Богово яйценце –
чоеко е пиленце,
от тебе изквачено –
на свето показано,
от никой не видено.

РОДБА НА РОДБИТЕ

Времето е кокошка,
звездите са яйцина –
снесени от кокошка,
дървени и шарени.
Земьата е яйценце,
живото е пиленце –
снесено от яйценце,
цървено и шарено.

Егасимуси  newsm09 Това с еченцата ни е подминало. Чей да се прекръстя.

И мен ме е подминало...май... в кой клас е тоз бисер неземен?  newsm78

# 63
Това са народни песни, и са на диалект, затова така звучат.

# 64

Пети.

# 65
  • София

Пети.
О, не! Значи може и да не ни подмине догодина!  newsm43
То хубаво народни песни, ама и аз се затрудних в тоз диалект! Да не говорим, че и досега има в някои текстове по БЕЛ разни стари думи, които уж са преведени, ама толкова се и запомнят  Wink
Онзи ден дребната рече, че "кафез" значело място, където хората пият кафе и така  hahaha

# 66
  • Велико Търново
Дъщеря ми е в първи клас, и повечето "бисери" вече са изброени Wink
Съгласна съм, че в учебниците и помагалата има доста материал, написан трудноразбираем за учениците в съответния клас Confused

# 67
  • Анкх-Морпорк
Да не би да са ви дали за домашна да познавате коя песен е закодирана? Защо карате детето да разпознава песента?  Това се работи в клас, с помощта на учителя. Не виждам защо родителите би трябвало да могат да го правят и защо се притеснявате, че не можете да ги разчетете.

Абсолютно точно това се случи.  Shocked И аз си мисля, че това трябва да се направи в клас, но не. Не за първи път пишем домашни по музика.  ooooh! Преди няколко месеца трабваше да разпознаем кой е братовчед на акордеона измежду роял, пиано и компютър. Верните отговори били пиано и роял. Обаче защо? Не са им обяснили.

Всъщност органът е  "братовчед" на акордеона, защото е духово-клавишен инструмент, а роял и пиано нямат нищо общо.

Спомням си, че като студенти (биология) редовно ни повтаряха, че рибите имат перки, а плавници са гумените неща, които слагат на краката си водолазите. Обаче в един нов учебник видях, че рибите имат плавници. И какво би трябвало да преподава учителят?

# 68
  • Пловдив
Доколкото помня има рисунка на пиано или роял, компютър, акордеон и контрабас. И отговорът е, че пианото е роднина на акордеона, защото имат клавиши. Не съм много сигурна, защото от 3 години съм сменила авторът и учим по друг учебник, но във вторник ще проверя като отида на училище, все още имам от тези тетрадки и ги ползвам от време на време.
Материалът е от втори клас, тогава тепърва се уточняват видовете музикални инструменти, а органът се изучава чак в четвърти, така че няма как да се засегне в задачата.

# 69
  • Варна
firebird, орган въобще нямаше в отговорите. Иначе аз се сетих за него, даже рових в нета, за да съм сигурна. Обяснявах на детето, но колко ме е разбрал той си знае.

п.п. Аз ей сега погледнах в учебната тетрадка. Нарисувани са и пиано и роял. Другото е компютър и контрабас (него го бях забравила). Вещице, да не би да си учител по музика?

# 70
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Blush извън темата за учебниците е, но винаги съм се чудила на подобни задачки. ако се иска групиране по подобие кой решава дали да са "пиано, роял, компютър" - признак "имат клавиатури" или "пиано, роял, контрабас" - музикални инструменти са.

ако задачата е зададена в час по пеене, това е до известна степен подсказка какво се иска, но ако не е?

# 71
  • Варна
То и аз се чудя, поне да имаше някаква логика, а то...

# 72
Доколкото помня има рисунка на пиано или роял, компютър, акордеон и контрабас. И отговорът е, че пианото е роднина на акордеона, защото имат клавиши. Не съм много сигурна, защото от 3 години съм сменила авторът и учим по друг учебник, но във вторник ще проверя като отида на училище, все още имам от тези тетрадки и ги ползвам от време на време.
Материалът е от втори клас, тогава тепърва се уточняват видовете музикални инструменти, а органът се изучава чак в четвърти, така че няма как да се засегне в задачата.

Познатият у нас акордеон с клавиши, го наричат "пиано-акордеон" и по тази логика е роднина на пианото. Има и друг тип акордеон, с копчета, който ние наричаме другояче. Иначе, като духов инструмент, е "роднина" на органа, а пианото го водят percussion (ударен) инструмент, защото чукчетата удрят струните и така "произвеждат" музика.

По тази логика, акордеона е роднина на пианото, но не на компютъра, защото 1) е музикален инструмент 2) има клавиши.

# 73
  • Пловдив
п.п. Аз ей сега погледнах в учебната тетрадка. Нарисувани са и пиано и роял. Другото е компютър и контрабас (него го бях забравила). Вещице, да не би да си учител по музика?

Да, казах го в първия си пост  Laughing

Blush извън темата за учебниците е, но винаги съм се чудила на подобни задачки. ако се иска групиране по подобие кой решава дали да са "пиано, роял, компютър" - признак "имат клавиатури" или "пиано, роял, контрабас" - музикални инструменти са.

ако задачата е зададена в час по пеене, това е до известна степен подсказка какво се иска, но ако не е?

Задачата е в учебната тетрадка по музика, така че компютъра се изключва Wink

# 74
  • Варна
Упс, явно и тогава ми се е спяло както сега, извинявай.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт