Истината ви приказвам! - куриози и безумия от учебници и подобни

• 32 268
  • 295
  •   1
Отговори
# 75
Из учебно помагало за 2 клас - "Ако неударената гласна в крайната затворена сричка изпадне при изменение на думата, пишем Ъ. Ако не изпадне, пишем А."

Tired  И не, не съм го извадила от контекста. Това се мъдри оградено и явно ВАЖНО! То, че е вярно е вярно, ама ха да видим как 8-годишно дете го разбира.  ooooh!

# 76
  • Варна
Много ясно, разбира го като "ъъъъъъъъъъъъ  newsm78 ".
Ако гледа повечко телевизия, го разбира като "Ъъъъъъъъ, ко рьечи?"  Laughing

В допълнение, тъй като го разбирам по същия начин, явно също съм на 8, нищо че по документи съм 35 годишна магистърка.
Да се смееш ли, да плачеш ли...

# 77
Из учебно помагало за 2 клас - "Ако неударената гласна в крайната затворена сричка изпадне при изменение на думата, пишем Ъ. Ако не изпадне, пишем А."

Tired  И не, не съм го извадила от контекста. Това се мъдри оградено и явно ВАЖНО! То, че е вярно е вярно, ама ха да видим как 8-годишно дете го разбира.  ooooh!

Дай пример де, то и аз съм на повече от осем, пък нищо не разбрах.  Laughing

# 78
  • София
Ей това имах в предвид преди няколко страници, ама не ми се влизаше в безсмислени спорове (за готварски соли, наръсени в морето) - и това твърдение е вярно, ама какво от това, като е напъъълно безумно обяснено!!!
Прочитайки го се почувствах откровено тъпа, но и по-млада - на към 7 години някъде  Mr. Green

Последна редакция: пн, 21 апр 2014, 11:09 от tzvety26

# 79
  • София
Много ясно, разбира го като "ъъъъъъъъъъъъ  newsm78 ".
Ако гледа повечко телевизия, го разбира като "Ъъъъъъъъ, ко рьечи?"  Laughing

В допълнение, тъй като го разбирам по същия начин, явно също съм на 8, нищо че по документи съм 35 годишна магистърка.
Да се смееш ли, да плачеш ли...
То по таз причина докъм 12-ти клас викат предимно "ъъъъъъъъъъ ко рьечи? newsm78" щото колкото по-нагоре толкова повече безумия просто. Накрая пуберите изпадат в една интровертност на духа както рече спортната министърка и става манджа с грозде  Joy Joy Joy Joy

# 80

Дай пример де, то и аз съм на повече от осем, пък нищо не разбрах.  Laughing

Ето тука го обсъждат същото ВАЖНО ПРАВИЛО - http://www.bg-mamma.com/index.php?nomobile=1;topic=530221.690  ooooh!

# 81
Примерно ,че солта е морска и те аджеба от там се добива. Не е готварска , все едно някой го е посолил примерно .

В грешка си. Соли има много. Солите са клас химични съединения, получавани от основа и киселина. Една от всичките видове соли е НАТРИЕВ ХЛОРИД, като цивилното название на натриевия хлорид е именно ГОТВАРСКА СОЛ, защото става за ядене/готвене, за разлика от другите соли ( натриев хлорид ). Това дали солта се добива от морето (морска сол) или от мина (каменна сол) нищо не променя - все си е натриев хлорид и все си е готварска сол. И морето е солено именно, защото в него е разтворена готварска сол. Затова и чрез изпарение от морската вода се добива готварска сол. Няма начин да я добиваме от морето, ако не е там.

Това са игра на думи , и както и да ми го обясняваш , от морската сол се добива готварската , която се добива от морето , а не вода се соли с готварска сол и става морска вода .

Без да е натоварено с безумни глупости изречението да бяха написали "в морската вода има НАТРИЕВ ХЛОРИД , вкуса му е солен , той се добива от морето и се ползва в домакинството с название , готварска /морска сол".

"Готварска сол" е търговско название , универсална е химическата формула , на други езици наименованието се променя. Иначе в хималаите  с хималайска сол са осолени моретата .

Последна редакция: пн, 21 апр 2014, 09:51 от adelinda

# 82
  • София
Точно така - ако някой се беше постарал да придаде разбираема форма на фактите за натриевия хлорид, нямаше да се стига до ужким вярно, но абсурдно твърдение. Има едни такива работи, дето се казват психолингвистични характеристики - как хората възприемат речта. В случая човек спокойно може и дори си мисли, че някой е хванал пакета с готварска сол и е започнал да ръси в морето, и затова то е солено.
Честно да ви кажа, имам чувството, че писачите на учебници се стараят, когато пишат за студенти, а когато става въпрос за училищни учебници, гледат на това само като на бизнес. Не казвам, че всички автори са такива, слава Богу, все още има хора, които наистина искат да напишат учебник, който да е точен и полезен за децата, но май като по правило, точно те са извън играта.

# 83
Твърдението е вярно, но съгласете се, че не е поднесено на децата по най-удачния начин. Можеха да напишат, че в морската вода се съдържа сол, която хората добиват и използват еди-къде си и те наричат еди-как си.

Сигурно е можело и по-добре да се каже, но в никакъв случай не е невярно, а още по-малко пък глупост, както някои форумки твърдяха. А и в морската вода се съдържа главно конкретен вид сол, а не каква да е сол. Така че научно най-коректното е да се каже, че морето е солено, защото във водата му е разтворен натриев хлорид. Обаче понеже децата не знаят какво е натрий и какво е хлор, то да се каже, че е разтворена готварска сол е съвсем коректно.

Не е коректно . Аз съм чела учебник по английски до третия урок пишеха any както им падне , после мина урока за some и any и чак тогава започнаха да го пишат правилно , явно пак по логика да не се бъркат децата. Ама аз в 5 текста като съм го чела всичко с any  така ми се набива в главата.
Явно разбираш от сол , каменната сол , пак е дошла от морето и в морето има МОРСКА СОЛ приемам че си права, в мините сИ има каменна , ние за море говорим.

# 84
Хвана ме" носталгия" по ученическите ми години , когато чета не вдявам , чета не вдявам , и си виках бре толкова ли съм проста, а то такава глупост, че акъла ми не го побира /за подобни обяснения говоря/. Не са прости децата, не трябва да им се говори като на идиоти , ако ще да ги гледаме умни хора да стават. Такова инфантилно обяснение  ooooh!

# 85
  • София
Определено не сме ние прости и глупави. Учебниците са написани безобразно. Все още на моменти чета и се пуля какво точно обясняват в учебника, ровя в моите ученически знания, и накрая ми е по-лесно да дръпна някоя статия от мрежата, която парадоксално е писана за възрастни хора, при това най научно.

# 86
То от такова "обучение" ще затъпеят децата.  Laughing Също масово оценки се пишат по инерция или по симпатия. Ако някой е с добър успех и за по-слабо представяне пак му пишат висока оценка и обратното , а повечето учители винаги си имат любимци . За това обикновено както тръгне едно дете , така си върви до края , то и да се старае като е неблагодарно и не се оценя правилно. И после казват учителите не носели отговорност , само родителите.

# 87

Честно да ви кажа, имам чувството, че писачите на учебници се стараят, когато пишат за студенти, а когато става въпрос за училищни учебници, гледат на това само като на бизнес.
В университета много ме измъчи един изпит по Електротехника. От университетския учебник нищо не можех да схвана. Един учебник от Електротехникум също ми се опря. Чак когато баща ми изрови отнякъде учебник за десети клас издаден 1957г успях да схвана всичко.

# 88
  • София
Без да е натоварено с безумни глупости изречението да бяха написали "в морската вода има НАТРИЕВ ХЛОРИД , вкуса му е солен , той се добива от морето и се ползва в домакинството с название , готварска /морска сол".

"Готварска сол" е търговско название , универсална е химическата формула , на други езици наименованието се променя. Иначе в хималаите  с хималайска сол са осолени моретата .

"Готварска сол" не е търговско наименование  Tired
Готварска сол е името на NaCl, точно както варовик е името на CaCO3, английска сол - на MgSO4 (магнезиев сулфат) и сода бикарбонат е на NaHCO3 (натриев хидрогенкарбонат).

В опита си да изправите една глупост, сътворихте още няколко.

# 89

"Готварска сол" е търговско название , универсална е химическата формула , на други езици наименованието се променя. Иначе в хималаите  с хималайска сол са осолени моретата .

"Готварска сол" не е търговско наименование Tired
Готварска сол е името на NaCl, точно както варовик е името на CaCO3, английска сол - на MgSO4 (магнезиев сулфат) и сода бикарбонат е на NaHCO3 (натриев хидрогенкарбонат).

В опита си да изправите една глупост, сътворихте още няколко.

Това не е вярно : http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%B2_%D1%8[/color]5%D0%BB%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B4

Сега пак излизаме тъпите, че не знаем ,че всичко си има съответната формула .

Последна редакция: пн, 21 апр 2014, 10:33 от adelinda

Общи условия

Активация на акаунт