Априлчета малки слушкат и искат в мама да се гушкат :)

• 37 298
  • 748
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Включването ми е малко кусно, но все пак Simple Smile Алена, благодаря за темата. За целите на статистиката, когато можеш добави мерките на Ема: 3,900 кг. и 51 см. родена в 39 седмица. Благодаря ти Simple Smile

Дао, можеш ли да покажеш какъв е слингът, който ползваш. Искам да взема и аз един със същата цел, че ръцете ми понякога отмаляват  Embarassed

babyboopk, да ти е жива и здрава Ема   bouquet Това име ми беше едно от топ имената за дребната Simple Smile Слингът го поръчах при една жена, която ги шие - 35 лв. Реално парче памучен плат, което е дълго около 5 метра и широко 50-60 см, ако не се лъжа. Открих я пак чрез бг-мама. Ето сайтът ѝ: http://www.zilana.com Жената е много отзивчива, дори ми отговори на въпроси как да поставям бебето и т.н.

Поставям слинга по този начин: http://www.youtube.com/watch?v=rr82ii1yFW8
Нося бебето по този начин: http://www.youtube.com/watch?v=JYJ6qZ2DevY

Все още не съм сръчна, но направихме няколко разходки в квартала, дори сега и в студените дни и дребната заспива моментално, чувства се видимо добре (стига да не е гладна и да търси - тогава удържане няма), а аз мога да ходя по какъвто и да е пресечен терен, понеже до всичките градинки се стига по стълби, е ако имам време мога и да заобикалям, но се минава покрай натоварени улици.

# 181
Сърдечно ви благодаря за изчерпателния отговор .  Hug Малката пълни почти всеки път памперса, значи може би около 6-7 на ден и всеки път е пишкала. Жизнена е, когато будува и кожичката й е ок. Следващата седмица ще ходим за първи път при педиатърката и ще чуя и нейното мнение, но според тези критерий си се храни достатъчно и е ок Wink Отново благодаря за помоща  Peace Прекрасен ден и много усмивки пожелавам  Simple Smile Simple Smile Simple Smile

Според написаното следва да се справяте чудесно!   bouquet

# 182
Ето я и новата ситуация при нас и момичета от ЛЛЛ моля за съвет отново

Оказа се, че ние не наддаваме  Sad едва 50-на грама от изписването. Shocked. Дано при изписването да са го измерили грешно, защото дршките му омаляха на дължина. Иначе сме фини, не сме пълни, определено. По препоръка на лекаря, вчера взех везна. И се мерим. Исках да избегна и този филм, но няма как. Оказа се, че суче по 60-70 грама пряко сили - вече и от двете гърди давам. След това заспива още по-дълбоко или започва да ползва гърдата като залъгалка, определено не суче. И...вероятно ще стане това, което не искам - трябва да дохранвам с АМ.
Чудя се как да  се справя с проблема заспиване на гърдата още на 5-тата минута. И друго- след кърмене и изяждане на тези 60-70 грама, изглежда сит.  Rolling Eyes Освен това прави дълги паузи през нощта. Ако не о събудя в 00, прави шест часа като се буди едва в 3 през нощта и след това чак в 9 сутринта.   Crying or Very sad
моля за съвет.

Пропуснах важни детайли. Ние сме на 20 дни.

# 183
  • София
Nia_Nia_Nia, единственото, което мога да кажа в момента е да си спокойна. Това е най-важното. Кърмете се с малчо само двамката в приятна обстановка без напрежение. Надявам се, че нямаш на главата "загрижени" хора, които постоянно да намекват, че нямаш кърма, че ако имаш може да не е хранителна и т.н. Такива филми няма и такива хора веднага трябва да ги разкараш. Аз съм била бебе, което в първия си месец е наддало само 50 грама, просто съм си била гладна без да кажа, т.е. не плача и майка ми си е мислила, че се наяждам. После е направила ударно кърмене начесто и нещата бързо са се коригирали до степен, до която е трябвало да ходи отделно на консултации, за да не се депресират другите майки като ме виждали каква съм голяма. Научи се да будиш детето. Виждам, че в най-важните часове за нощно кърмене, когато най-много се стимулира кърмата, той спи - събуждай го. Давай на всеки час, час и половина или два да яде - това ще стимулира гърдите да отделят повече. Ако има още жълтеничка, ще ти е по-трудно да го будиш - най-ефективно е сменянето на памперса, ако не ти се сменя памперс - съблечи крачетата да са му малко голички стъпалцата и да му стане хладно - ще се ококори веднага. Сигурна съм, че момичетата от ЛЛЛ ще са много по-полезни от мен. Писах набързо основно с цел да си спокойна - наистина няма място за паника.

# 184
Nia_Nia_NiaИ ние сме так и незнам докъде ще я докараме с това спане.
Момичета от[b] ЛЛЛ[/b]
Не мога да разбера дали моето бебе се храни достатъчно,защото суче максимум по 10 минути и после пуска.Разбуждам,предлагам,но не поема.Когато са ми много напрегнати гърдите съм изцеждала по малко от 2-те,ами аз за 2,3 минути вадя около 40мл.Та възможно ли е и тя за такъв кратък период да консумира толкова.Понякога и струята и идва явно много силна,мръщи се и пуска.Даже понякога и се повдига-това какво е,как да го оправя.Иначе си има 2,3 наакани памперсчета и другите са напишкани,ама много спи прави паузи за повече от 3 часа,будя и ефекта е същия.А вечер след като се нахраним около 3,4 спим до 9,10 сутринта.
Как ви изглежда цялостната картинка?

# 185
  • София
Kasia, от опит знам, а и от това, което съм чела - количеството кърма, което можеш да изцедиш дори и с помпа е супер малко в сравнение с това, което бебчо може да изсуче. Дори може гърдите изобщо да не пускат при цедене, а всъщност бебчо да си изсуква количеството, което му трябва. Продължителността на сучене и количеството, което се изсуква при всяко бебе е индивидуално. Имам приятелка с 5-месечно момченце, което за 5-10 минути си изсуква необходимото му за възрастта количество и всички паузи са му през 3-4 часа.

Извинявам се предварително, ако се натрапвам  Blush, но все още са ми пресни спомените от първите две седмици мъки и постоянни намеци от роднини (независимо, че са на стотици километри далеч). И пак да кажа като Карлсон от покрива - спокойствие, спокойствие и само спокойствие.   bouquet

# 186
Здравейте,
моля, a.l.e.n.a запишете и нас Кристиян се роди на 24.04.2014г. в 06.00ч. естествено раждане с упойка.
Вече сме си вкъщи и спинкаме блаженно Heart Eyes

# 187
с тегло 3650 и 53см

# 188
Nia_Nia_Nia,

bouquet

Будя го нощем, знам, че тези часове са най-важни. Но, той толкова дълоко спи, че наистина няма събуждане. Да, още има малко жълнетичка. Давам му при всяка възможност - по 15- 30-40 грама суче с много усилия.Заспива и след малко се буди и пъха ръцете в устата. И връща по малко, все едно е преял. А кърма има, мисля че достатъчно за него. Вероятно ще започна да цедя. Ще изчакам още ден и едва тогава ако се наложи- нежеланото от мен АМ.

# 189
  • в 1001-та нощ
Момичета, на тема кърмене имаме хубава библиотека в 1 пост, ще я предложа и тук за Ваше удобство - да я разгледате, ако имате време и интересни теми да я разгледате  Hug

ЗА КЪРМЕНЕТО

Библиотека: Всичко за кърменето
Основи на кърменето: получава ли достатъчно бебето ми?
Как се хранят бебетата
За кърменето след секцио, от Пепеляшка
Сито ли е бебето ми? (+ коментара за нааканите пелени отдолу)
Защо някои майки не успяват да изцеждат нищо, а кърма има, от Пепеляшка
За цеденето, когато мама и бебе са разделени, от Пепеляшка
 Дали пробното кърмене е добра идея?
Средно наддаване на тегло при кърмените бебета
Първо довърши първата гърда
Как да увеличим кърмата си
Повръщане и рефлукс при кърменото бебе (или как да познаете дали вашето бебе е „щастливо повръщащо“)
Съвместен сън за кърмещи майки
Седем съвета за безопасен сън заедно с бебето
Указания за съхранение и третиране на изцедена кърма
От колко изцедена кърма се нуждае бебето ми?
Мога ли да дохранвам кърменото си бебе?
Когато кърменото бебе се храни от шише
Какво трябва да знам преди да дам на кърменото си бебе биберон-залъгалка?
Клуб Кърмене към Български Бебе Център
Ла Лече Лига - координати и консултантите по кърмене
Как да увеличим количеството кърма?

Предложени от:

Aidin - ЛЛЛ лидер-консултант
и
Atrakcia - ЛЛЛ помощник за кърмене

Изцеждане на кърмата
Как се хранят бебетата
Не може да е гладно. То току-що яде!”
Биберон-залъгалки
Как да разбера дали новороденото ми бебе изсуква достатъчно мляко?
Белези на огладняване - кога да храня бебето?
Компресия на гърдатаи клип на компресия
Защо кърмените бебета често са „нощни птици”?
 Сито ли е бебето ми?
От колко мляко се нуждаят бебетата?
Съхранение и третиране на кърма
Когато струята е силна и бебето се дави
Запушени каналчета в едната гърда, от нея бебето суче по-вяло
Събуждане на сънливо бебе
Запушени канали и мастит

За биберони, залъгалки и ефекта над лактация и кърмене - с баткото се кърмихме, в болницата е хранен с шише и кърма - близо 20 дни, а у дома не искаше залъгалка, но леля му го научи.

Резултатът - кърмихме се 7 месеца, след 3м започнах да дохранвам с АМ, а в края на кърменето имахме само 1 кърмене за денонощието.

Сега често си задавам въпроса - дали наистина е имало нужда да дохранвам от 3 м. нататък - или недостатъчната кърма е била 'само в главата ми" .... Обаче факт е - разреждала съм храненията и така постепенно намаляваше. Сега, като по-информирана - допускам, че и биберона и залъгалката - може би са спомогнали  Peace Не си спомням да се е променяла захапката, но .... толкова и съм разбирала - за мене било - суче или не суче  Rolling Eyes

За сукането и помпането - попаднах на мнение на един консултант - защо бебето е по-ефективно от помпата и може да изкара мляко, когато помпата не може"

"Има разлика в техниката на сукане на бебето и механичния начин, по който помпата създава вакуума.Когато бебето суче, езика прави едно вълнообразно движение и след това с челюстта спомага за изкарване на млякото от гърдата. При помпата е просто вакуум, който "изсмуква". Затова и от едно ефективно сучещо бебе по-добра помпа няма"

Дали детето е нахранено - за мен основните показатели са:

1. пълните памперси  Blush поне 8 пъти на ден
2. редовното хранене - поне 8 пъти на ден  Peace ;
3. да е спокойно след хранене, вярно е, че и от гушкане се успокояват, но едно нахранено дете е спокойно по различен начин  Blush
4. наддаване в теглото - най-добре при притеснения - едно контролно посещение при педиатъра - само за теглене - веднъж седмично е добре  Blush

Тук мисля, че е уместно да вметнем и това, че децата не са машини и не наддават линейно - всеки ден по равно - има периоди в които имат "скок" и други, в които имат задържане  Blush Затова за мен контролата е хубаво да не е всеки ден, а а на по-голям период, особено, ако майката се тревожи от това, защото при забавяне - допълнително ще се стресира  Blush

От Руни съм забелязала, че има дни, в които е залепен за мен и суче постоянно, не мога да се откажа, има и дни, в които е по-спокоен и се храни по-рядко и по-малко - свързвам го именно с тези явление - скок и забава в растежа  Blush

В тази връзка, тук ни беше предложена една много забавна и веселастатия, ще я припомня, з атези, които са я пропуснали: Сито ли е бебето ми?

Tony_st  Hug много благодаря, че отдели време на моя въпрос  Hug

Оказва се, че инстинктивно следвам основните насоки - често кърмене, контакт с кожата, компресия  Blush

За кураж на останалите майки - ще споделя, че се кърмим на поискване - от момента, в който Руни е у дома - роден в 37 г.с. с тегло 2260г, изписан на 12 ден с жълтеница, която продължава - с тегло 2225г ....

Както знаете - жълтеницата много успива, малкото тегло и слаби мускули предполагат слабо засукване, но аз прилагах компресия и за да му е по-лесно в началото и за да го разбужда - като се стече мляко в устата от компресията се стряска леко и разбужда - гълта и суче ..... По средата на кърменето сменяме памперс (не повръща) и това го разбужда допълнително.

В началото кърменията бяха продължителни и чести - да кажем по час - през 2 часа, понякога през час и половина, друг път през 2 часа и половина ....

Сега 26 дни след изписването от 2225г. сме 3170г (+945г) и в сантиметри +7 см  Peace

За мен това е отличен резултат  Peace

Този път мисля да не предлагам залъгалка и без това той не желае  newsm78 Rolling Eyes Но да не се заричам, не харесвам - абсолютните отрицания  Blush

Kasia, моите деца не съм гитеглила - по колко изсукват, но в болницата видях как теглиха едно дете - за 15 мин. изсука 90г  Crazy - детето сучеше за 1 път  Shocked Понеже бях в стаята за кърмене - кротко кърмеше - не се чуваха особени звуци или нещо да се напряга  Blush

Според това, което описваш - е възможно да се нахранва  Peace

Последна редакция: пн, 28 апр 2014, 19:20 от a.l.e.n.a

# 190
a.l.e.n.a
Прекрасен пост Simple Smile
Много полезен и наистена вдъхваш кураж
И ние сме залепени за гърдата
Първата консултация за 19 дни 800гр
Сега пак на често суче но гледам са не  се вкарвам във филми и да изчакам следващата консултация дотогава ще сме залепени
Пак благодаря на ЛЛК и на всички мами които споделят опита си за помощта и подкрепата
Ние не искаме също биберон използва мен като такъв
Колкото и меко да са ми гърдите засуче ли винаги си придърпва мляко понякога и се налага повече време но не се отказва това и мен ме окуражава да не мисля за АМ и дохранване
Предлага едната другата гърда пак връщам на първата докато не престане да иска да е спокойна
Веднъж и дадох изведена кърма изпия и пак търсеше гърда за да се успокои и заспи така че не винаги желанието за сукане е глад при нас е за успокоение приспиване просто за да е гушкана или заради коликите
При баткото спрях борбата на 4 месец реших не не стига и ам по малко по малко и се приключи със кърменето и залъгалка не излизаше от устата

Дори и като хълца пак давам гърда и веднага минава
Не се оригва обаче но метох ме ори изключително кърмените бебета и при поискване не е задължително и се успокоих сега съм решила да не се отказвам освен ски детето видимо не наддава разбира се
Не съм човек на крайностите

Dao
Благодаря пак за полезното  инфо
И аз си поръчах такъв слинг дано се справя тя иска да все гушкана
Имам кенгуру 0+ но на вилата съм повече вкъщи и по двора и ще ми е удобен слинга а за наум кенгуру и количка Simple Smile
Прегръдки за всички   bouquet

# 191
  • в 1001-та нощ
Забелязах и аз, че когато Руни суче по-често .... гърдите ми са по-меки - в първите такива дни се размислих какво става с млякото .... но следват дни, в които гърдите повече се пълнят и той суче по-малко .... Във всички случаи се убедих, че мляко има, но е факт, че когато гърдите са по-меки - понякога той се сърди, че не му тече с налягане  Blush Обаче и в такива случи не дохранвам  Blush

# 192
И тя се сърди но упорства нали са овнета
Упорити и аз не дохранвам предлагам и двете и пак вейлан докато не се задоволи
Минава ми през има да дохранвам да не я мъча но и  аз упорствам
Дано си заслужава ще видим Simple Smile
Нямам кантар и чакам следващата консултация
На мен почти винаги са ми меко  гърдите на 2 часа има прилив на кърма но не да се стига до напрежение
Не знам като се повишат нуждите и какво ще правим но ще го мислим тогава   bouquet

# 193
Искам да попитам, дали кърмата може да издържа в шише няколко часа на стайна температура, защото педиатърката ми каза да я държа само в хладилника, пък в интернет чета, че на стайна темп. издържа до 6ч.  newsm78

# 194
Ето я и новата ситуация при нас и момичета от ЛЛЛ моля за съвет отново

Оказа се, че ние не наддаваме  Sad едва 50-на грама от изписването. Shocked. Дано при изписването да са го измерили грешно, защото дршките му омаляха на дължина. Иначе сме фини, не сме пълни, определено. По препоръка на лекаря, вчера взех везна. И се мерим. Исках да избегна и този филм, но няма как. Оказа се, че суче по 60-70 грама пряко сили - вече и от двете гърди давам. След това заспива още по-дълбоко или започва да ползва гърдата като залъгалка, определено не суче. И...вероятно ще стане това, което не искам - трябва да дохранвам с АМ.
Чудя се как да  се справя с проблема заспиване на гърдата още на 5-тата минута. И друго- след кърмене и изяждане на тези 60-70 грама, изглежда сит.  Rolling Eyes Освен това прави дълги паузи през нощта. Ако не о събудя в 00, прави шест часа като се буди едва в 3 през нощта и след това чак в 9 сутринта.   Crying or Very sad
моля за съвет.

Пропуснах важни детайли. Ние сме на 20 дни.

Nia_Nia_Nia, основното за увеличаване на кърмата е честата стимулация и достъп до гърда.
Пишеш, че имате голяма нощна пауза. За толкова малко бебе е действително дълга. Добре е да не е по-голяма от 4 часа, защото от една страна това е голям период на нехранене за бебето, от друга страна е липса на стимулация на кърма и съответно по-малко производство.
Дали опита съвместен сън с бебето? Вероятно това би бил вариант нощем да суче, дори и без да се събужда.
В подобни случаи майките споделят, че когато бебетата им са по-сънливи, те предприемат инициативата и ги будят за хранене. Някои майки мислят, че спейки дълго бебето е сито и няма нужда от хранене, но при изключително кърмените бебета това не е така. Бебето не поема достатъчно калории и е възможно да няма сили да заплаче. Затова е добре да го будиш.
Често новородените могат да имат нужда от повече време и упражнения на гърдата и в първите седмици да се уморяват лесно и да се унасят. Това, което би могла да опиташ, когато забележиш, че бебето спира да суче активно е да приложиш техниката на компресия - дали я пробва вече?
Майки в подобни моменти, когато бебетата им не качват достатъчно са споделяли,че е удачен следния вариант: кърмене от едната гърда до край, докато бебето само спре да суче, след което се прилага компресия. След това прехвърляне на другата гърда, изсукване до край, компресия, последващо връщане на първата гърда, в която междувременно се е образувало мляко. Това пинг-понг кърмене е с идеята бебето да изсуче млякото и от двете гърди, а и съответно и за адекватна стимулация.
Друго, което би могла да направиш е увеличаване броя на кърменията и намаляване на паузата. Би могла да предлагаш гърда на бебето когато то пожелае или просто да си отделите време, ако това е възможно за теб и имаш помощници за домашната работа, да се отдадете на гушкане, повече контакт кожа до кожа, опознаване. Добре е бебето да има достъп до гърдите и да суче толкова често, колкото пожелае.
Ето статия за Събуждане на сънливо бебе, надявам се да ти е от полза.

Когато се налага дохранване е добре да става по следния начин- първо се предлага изцедена кърма и после, ако и тя не е достатъчна - добавка АМ.  Някои бебета лесно объркват начина си на засукване при ползването на шишета. Затова, ако се налага хранене не от гърда, добре е това да става с алтернатива на шишето . Всяко си има своето предимство в различните ситуации.
Накратко алтернативни методи на дохранване: с лъжичка ; с чашка ; с пръст  ; със спринцовка, дозатор, капкомер, пипета.

Пиши как се развиват нещата при вас.
Поздрави   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт