Веганството - да споделим опит - 13

• 35 369
  • 725
  •   1
Отговори
# 120
anette1104,
Как приготвяш суровите аспержи? Аз само готвени съм яла. Не  знаех, че стават и сурови. Ти зелените или белите ползваш за салата?

# 121
  • Sofia
днес сготвих боб с коприва

# 122
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
аз зелените ги ям сурови - измивам, махам долната част, ако е дървена или обелвам и после ги режа в салата и дресинг отгоре. много са вкусни. може и с дип да се ядат.
ама трябва да са пресни.
при нас в полето само аспержи виреят и директно от там ги взимам.

# 123
Вчера в сутрешните блокове отново заговориха за отровните зеленчуци и плодове
по нашите пазари, за многократното завишение на съдържащите нитрати и липсата
на всякакъв контрол от страна на държавата. Особено вредни са за малките деца и
онкоболните. Аз и преди избягвах вносните и несезонни зеленчуци, ама сега вече окон-
чателно реших да спра да консумирам оранжерийни тиквички, марули, лук, спанак, домати (най-
отровни били тези от Турция и Йордания). Не остана много за ядене, като се има в предвид, че
избягвам и картофите.
Ще си купувам замразени на Бондюел, докато не се появят бабите с градинските зеленчуци.
Разни там био органик не са ми по джоба. Добре поне, че вече узряват българските ягоди и черешки.

# 124
Те пък на Бондюел ГМО-тата щото много хубави . Това че е в парник не значи , че е много пръскано и обратното . Сега самите сортове са такива, като кашон . Турски от години не купувам , боядисват , пръскат и ГМО май там не е забранено . Доверявам се на гръцки и български поради липса на избор.

# 125
баш както е разказала asyalein; не топя и не режа особено ,рупам като моркови..

вчера дойдоха 2 връзки от фермата, ей на как ги употребих Laughing

http://fairridgefarms.com/food-blog/fresh-asparagus-m-m-m-good/

*

няма спасение с храните..аз съм решила че избирам "по-читава алтернатива"  и толкоз; с прости,1-5 компонентни манжи като цяло,повечко сън,вода и природа и каквото ни е писано..

# 126
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
докато не се появят бабите с градинските зеленчуци.
Разни там био органик не са ми по джоба.

ами те бабите отдавна не са гаранция за чиста продукция.
ако садят ГМО семена, то и плодът е такъв. изк. тор също слагат, нали и те искат да печелят.
по кооперативите не е толкова скъпо.
аз поръчвам там като си ходя в Бг...

# 127
  • София
Veniz, намери някой да ти купува от фирмения магазин на Гимел в Звъничево, много ви е близо. Те са донякъде вариант в сезона на парниковите зеленчуци. Само донякъде, защото собственикът е изтипосван във всички медии като сериозен закононарушител , в много посоки и не ми е гот да му купувам нещата, нито пък му имам вяра, колкото и да се сертифицира.

Бондюел са без ГМО. Купуването на техни замразени продукти е много добър вариант. Но също са скъпи.

Аз да се оплача, че съм се презапасила с био боб и био леща и няма да можем да ги изядем до новата реколта, но поне да  е преди гъгриците (в боба започнаха да ни нападат)

# 128
  • Sofia
къде ги държиш варивата?
откакто започнах да ги слагам в хладилника не са се появявали гъгрици

# 129
bob/леща-сварен,пюриран (или не),замразен (в кубчета за лед за супи,мъфини и дипове м-м-м-м);седи с месеци и няма да иде зян (храна не хвърлям никога и ми е много грешно похабяването)

# 130
извинявам се за тъпия въпрос, медът допустим ли е?
само питам  Blush

# 131
  • София
ЗаСлон, държа варива и ядки във фризера - само това ги спасява от гадинки. На Гимел нещата не ми харесват. Купувала съм краставици, домати и други зеленчуци за проба - мога да ви кажа, че насред зимата най-изкуствените домати имат повече доматен вкус. Безвкусно е всичко, което съм взимала. Да не говорим, че като ги увият в тези ми ти найлони - всичко гние за отрицателно време. Пробвала съм и на Моравско село - същата работа. Относно зеленчуците винаги се старая да купувам българско производство. Продукция от "бабите на село" е изтъркано клише.

bubanka, в начина на хранене няма разрешено и неразрешено - има свободен избор:) има вегани, които консумират мед; има такива, които не го консумират - мотивацията е, че медът е резултат от експлоатацията на пчелите; аз консумирах мед, докато бях веган; с прадядо пчелар нямам впечатление пчелите да са експлоатирани, като дете много обичах да го наблюдавам, за съжаление със смъртта му си отидоха и пчелите, кошерите пустеят на една прекрасна високопланинска полянка...

Последна редакция: чт, 15 май 2014, 07:48 от Dao

# 132
Разбира се, че е клише това за бабите, има дори такива, които са прекупвачи
от борсата и лъжат, че продават собствена продукция. Аз обаче познавам няколко,
които имат дворчета в покрайнините на Пловдив и продават пред кварталния супермаркет.
Сега продават само лапад и коприва. Лятото ще е лесно, имам приятелка, която е насяла целия
си двор с розови домати и краставици.
Заслон, мерси не го знаех това с. Звъничево, а то било до Пазарджик. В Била има май
само гимелски краставици, в Пикадили понякога- от техните моркови.Купувам, но гледам
да има от тях за детето.
Препоръката за моето хранене е да приемам основно сурова веганска храна и да избягвам зеленчуците с високо съдържание на скорбяла (съответно всички бобови ги ограничавам до 1-2 порции седмично). За това сега ми е много трудно да си измислям
менюто, направо всеки ден се чудя какво да ям Laughing.

# 133
Дао, благодаря за отговоря!   bouquet
никога не съм гледала на меда и млечните продукти като екплоатация на животните; месото, яйцата - да, там положението е ясно
мислех, че произходът е важен - да не е животински произход - медът ми е неясен по този критерий

# 134
  • София
Млечните са си експлоатация, там можем много да напишем, че и нелоши филмчета и клипчета има по въпроса.  Hug Ако питаш дали веганът по дефиниция би следвало да яде мед, то отговорът е "не", точно защото както Дао е казала се смята за експлоатация. Аз лично не съм спряла меда, но аз и не го обичам.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт