Веганството - да споделим опит - 13

  • 35 374
  • 725
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 37 261
моля за малко търпение към невежеството ми - ако някой въпрос ви се стори обиден или неудачен, подминете го, не е заяждане  Hug

идеята на веганството е неексплоатация на животните ли? само?
около мен има семейство вегани, но това, което съм схванала от разговорите с тях, е по-скоро "продуктите от животински произход са отрова за тялото и за това не ги консумиране"

# 136
  • Мнения: 19 999
Бубанка, всеки си избира каква идеология да следва. Преди години гледах няколко филма за индустриалното отглеждане на животните. Започнах да се интересуам и бях погнусена от всичко. Това беше поводът да стана веган. Няколко години преди това пък не ядях месо по здравословни убеждения. С времето разбиранията ми се промениха в друга посока и сега се храня по друг начин Simple Smile

# 137
  • София
  • Мнения: 5 245
Не съм си и помисляла, че се заяждаш.  Hug

Зависи, различни хора избират различни причини да станат вегани. Едни основно заради експлоатацията на животните, други поради това, че животинските продукти не са предназначение да се консумират от хората и следователно вредят, трети защото отглеждането на животни за консумация в тези огромни мащаби води до замърсяване на околната среда и т.н. Някои поради всички причини накуп.  Peace

# 138
  • Мнения: 37 261
благодаря ви!   bouquet
/моята позната от веганското семейство казва, че отнасят адски много заяждане и подигравки по темата, за това се старая да не засегна някого/

# 139
  • Мнения: 1 732
Благодаря за отговорите за аспержите!    bouquet

Боб никога не развъжда гъгрици ако се смеси с морска сол Simple Smile поне при мен. Wink съхранявам така сместта в стъклен буркан в шкафа.
Изпитано е многократно. Peace Simple Smile
bubanka ,
темата, която си поставила е многоплоскостна, многоспектърна и винаги потенциална платформа за всякакъв род дискусии. Тук нееднократно сме споделяли опит и лични гледни точки.  Peace

# 140
  • Мнения: 37 261
не исках голяма дискусия, убедена съм, че за 13 теми е имало такава достатъчно много
имах нужда само от няколко кратки отговора  Wink
просто си мисля от известно време някакви неща за себе си и евентуалното място на такъв тип хранене в живота ми
подозирам, че липсата на всичко друго бих преживяла, но мога да се докарам до убийство за кофичка кисело мляко  Blush /не на крава, на човек  Mr. Green/

# 141
  • София
  • Мнения: 5 245
Аз така мислех за кашкавала, но се оказа, че е много лесно да се откъснеш от него. Опитай, дай си срок от 3 седмици (бях чела, че за толкова тялото отвиква от пристрастяването си към млечни). Ако след това все още ти липсват и искаш да ги ядеш, си ги яж без да се чувстваш зле от това.  Hug

# 142
  • Мнения: 37 261
Благодаря!   bouquet
много амбициозната ми цел е да пробвам от днес до 15 септ., но съм решила да не е на всяка цена
признах си  Mr. Green

# 143
  • София
  • Мнения: 5 245
Абсолютно, слупай тялото си!  Hug

# 144
  • Мнения: 9 992
По-дълго то 3 седмици не съм яла кашкавал , но пак ми се е яло и кис. мляко .Предполагам има значение и възрастта , след 30 май трудно се изграждат навици . Сега ги ям , защото почти няма какво друго , ама не ми е вкусно . Отвратих се от млечните, от начина по който се експлоатират животните и въпреки , че съм пораснала доста за кърмаче, че да трябва да ги им сега , са ми вкусни. Аз не ям месо  , защото вярвам ,че човека е създаден да не го яде , но в последствие от глад се се научил . И да ядем , то съвсем малко , не сутрин бекон с яйца, на обед пържола със салата, вечер мусака с кайма. Не вярвам , че е полезно за който и да било .

# 145
  • Мнения: 1 725
Благодаря!   bouquet
много амбициозната ми цел е да пробвам от днес до 15 септ., но съм решила да не е на всяка цена
признах си  Mr. Green
Добре дошла в темата!
Ако мога да вмъкна нещо, защото повечето вече са се включили и са споделили опит - промяната в режима на хранене, какъвто и да е той, е добре да става плавно и не насила. По-добре да се изключват/включват храни постепенно, а не рязко и изведнъж. Ще се измъчваме повече, ако ни се хапва кашкавал например, а сме го ограничили нацяло, в сравнение с това да се консумира по-рядко до пълното му изключване. Няма смисъл от стрес за организма.

# 146
  • Мнения: 1 732
bubanka  Hug

понеже се спомена думичката 'пристрастяване', много ми се прииска да вмъкна едно убеждение, до което стигнах след дългогодишно наблюдение и опит.
Историята  е следната: преди години попаднах тук на една съфорумка, която доста ентусиазирано, елейно и благозвучно обясняваше как да живеем в хармония със себе си. Та, тя се оказа веган. (Не е Вери!). Много правдиво споделеше разни неща, имаше дискусии..........и нейното мнение беше, че нашият организъм всъщност няма нужда от тези, да го наречем, 'боклучави' храни, а той просто бил пристрастен. Клетките ни били вече завсими и т.н.
Само че, за мен нещата не седят толкова просто. Един пример: моят син категорично отказва да яде шоколад и шоколадови изделия. И никога не е искал. Мрази го, както сам казва.
Моят племенник обожава шоколад. Разбира се, сестра ми не го е захранвала с шоколад и шоколадови боклучави храни, той е още малък, не е имало и кога да се пристрасти.
Всеки сам да си направи изводите.

# 147
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 355
Аз пък стигнах до извода, че съм родена вегетарианка. От малка се радвах повече на салата с домати или на филия с лютеница,отколкота на мръвки.
Ами не е вярно туй за възрастта
По-дълго то 3 седмици не съм яла кашкавал , но пак ми се е яло и кис. мляко .Предполагам има значение и възрастта , след 30 май трудно се изграждат навици . Сега ги ям , защото почти няма какво друго , ама не ми е вкусно . Отвратих се от млечните, от начина по който се експлоатират животните и въпреки , че съм пораснала доста за кърмаче, че да трябва да ги им сега , са ми вкусни. Аз не ям месо  , защото вярвам ,че човека е създаден да не го яде , но в последствие от глад се се научил . И да ядем , то съвсем малко , не сутрин бекон с яйца, на обед пържола със салата, вечер мусака с кайма. Не вярвам , че е полезно за който и да било .
.Аз например станах веге доста късно и макар че всички се чудят как така не ям кисело мляко(преди не минаваше ден без него) сега не ми липсва. И мен ме отвратиха много от филмите за развъдници на животни и как ги транспортират и ...абе  Cry
Сурови аспержи не съм яла никога! И аз си ги бера в градината, ама поне ги попарвам. Тук много уважават тези дивите, дето растат по баирите. Жалко, че им мина сезонът.

Мед ям, но много малко.Един буркан ми стига за цяла година.
Уф, днес бг.мамма има много гадно обслужване и ми къса нервите #Cussing out

# 148
  • Мнения: 19 999
Аз пък имам периоди, в които дълго не ям млечни. После пък ми се прияждат и ям всеки ден. Според мен натрупвам някаква липса и организмът сам си показва. Кисело мляко от магазина не харесвам. Дълги години не ядях, докато не започнах да квася вкъщи от време на време.

# 149
  • София
  • Мнения: 1 687
Аз мисля (без да съм напълно сигурна и то само за елдата), че зависи как точно се приготвя. Говоря за варене на чиста елда.. Опитах я за първи път в заведение тип "стол" където имаш 20 вида манджи в големи тави и си избираш (готвят много вкусно по принцип) - е не можах да я ям! Имаше ужасен вкус на пръст, ама точно на кал и се чудех как хората я ядат. Реших сама да си приготвя веднъж и от тогава колкото и пъти да съм я правила никога не е имала този вкус (аз я мия и кисна за кратко преди варене и след това я обливам със студена вода).
С киноата си беше любов от първата хапка, наистина много я харесвам, но осъзнавам, че може да не е по вкуса на всеки Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт