Камъни в жлъчката - 2

• 125 237
  • 739
  •   1
Отговори
# 135
Диетата е от значение и помага ако нещата се хванат на време. Също зависи и от самия организъм-не на всеки помага.  Peace

# 136
  • София
Значи и след операцията се пази диета и има болки Sad Аз се надявах, че всичко ще приключи...

# 137
  • NE
Аз след операцията не съм чувствала никакви болки, все едно имам здрава жлъчка. Peace

# 138
Аз също нямам болки. Усещала съм нещо, но аз все пак съм рязана. И преди операцията, когото и да съм питала всеки ми казва, че болки няма и си хапват вече всичко/естествено операциите им не са били скоро/. Нямаше някой, който да ми каже да не я махна.  Peace

# 139
  • София
Да, на мен който чуе, че имам камъни и вика - махай я тая жлъчка да си живееш спокойно. И от много хора чувам, че не се пази диета после, а тук прочетох различни мнения. Е, аз знам, че поне няколко месеца след операцията трябва да се пази диета и много да се внимава. Въпросът ми е дали цял живот е диетата или само в началото?

# 140
  • София
josi_josi, диетата, която ми препоръчаха от болницата след операцията беше за 3 месеца. Аз си я спазвах стриктно, защото преди да ми махнат жлъчката имах запушване  и чернодробните ми ензими не бяха в норма. Но сега, 6 месеца след операцията, се чувствам много добре, нямам болки за сега и си позволявам храни, за които преди не можех и да помисля. Е, не прекалявам с шоколад и яйца, но повече защото ме е страх, а не защото ми става тежко или ме боли.

# 141
  • NE
И аз 3 месеца спазвах диетата в най-строгият им вид. Сега си позволявам малко пържено и шоколад.

# 142
От моята операция минаха повече от 4 месеца. Не си позволявам пържено и яйца, но пък шоколадче си хапвам. Честно казано пърженото изобщо не ми липсва, дори открих, че някой неща са по-вкусни изпечени. Диетата не е доживотна. Такава е ако не се махне жлъчката. Аз не бих могла да живея такъв живот-да се притеснявам и да се ограничавам защото всеки момент мога да получа криза, а да не говорим какви усложнения могат да се получат, като например запушен жлъчен канал или още по-зле да се спука жлъчката! Радвам се, че аз нямах избор дали да я махна или не защото сигурно бих се поколебала-все пак е операция, а такава досега не ми е правена, а и доста си поплаках. Не пожелавам на никого това което преживях с тая жлъчка!  Peace

# 143
Здравейте! Искам да попитам хората с отстранена жлъчка правите ли някакви пречистващи за черния дроб процедури?   bouquet

# 144
  • София
Аз не, само пиех редовно чая за жлъчка и черен дроб на Цяр. Много добре ми се отразяваше, но сега като бременна не смея.

# 145
  • NE
Нищо не пия, но и кърмя.

# 146
Здравейте Simple Smile И аз да се запиша в темата - преди няколко дни ми откриха камъни в жлъчката.

Всичко започна с неприятно, но търпимо усещане в дясно, под ребрата. (дори не мога да го нарека болка) Появи се след силно притеснение. (не знам дали има връзка) Помислих, че е черния дроб и още повече се притесних. Изпражненията ми изсветляха малко, после се появиха симптоми на стомашен вирус - какво ли не ми мина през главата, включително Хепатит Б. После усещането започна да се мести, от дясно в ляво (но по-рядко в лявата част). После се центрира в дясно до пъпа, но към края на костта на крака (не знам дали не го обясних много тъпо и неточно). От там тръгваше назад до кръста, пак в дясната част. Нещо като тежест, понякога спазъм, не мога да определя точно.

Пуснах си урина, мислейки, че са бъбреците, и отидох при ЛЛ. Тя видя изследванията и каза, че всичко е ок там. Преглеждайки ме усетих силна болка в дясно от кръста, някой прешлен?! не мога да обясня точно къде. Даде ми направление за Ехограф. Отидох в Света София в Бургас. Лекарката ме намаза и започна да "разглежда" и почти веднага каза "Има множество камъни. Не мога да ги преброя." Най-големите са с диаметър 7 мм. Каза, че всичко друго е наред - черен дроб, бъбреци... Жлъчката ми не е уголемена и няма усложнения. Само си имам камъчета. На снимката се вижда как малко по-малко от половиния мехур е зает с камъни.

Явно от много време си ги имам, но досега никога не съм имала кризи и проблеми. Усещала съм нещо там понякога, но за кратко, много рядко и не съм му отдавала значение. От два месеца ходя на фитнес с треньор - доста активно и сериозно. От няколко години насам се храня почти по режима, който се препоръчва за болна жлъчка (съвсем случайно) - хапвам само пълнозърнест хляб, обезмаслени млечни продукти, нетлъсти меса - пилешко, анешко, телешко, риба (всичко приготвям без мазнина), пия само вода и чай, зеленчуци и плодове хапвам доста. Не пия газирано от години, не пуша, не ям пържено, яйца изключително рядко ям, просто не ги обичам, единствените ми прегрешения са шоколад, кафе и сладолед (с последното прекалявам и под прекалявам имам предвид наистина прекалявам - мога да изям сама, наведнъж, от на Милка големите кутии, по 500гр. с парченца шоколад отгоре и ядки). Мисля, че кризата, ако мога така да я нарека, я предизвиках, защото имах гости за няколко дни и хапвахме пица, торта, сладолед, за закуска често кроасани и шоколад, веднъж китайски спагети и слънчоглед.

Предполагам, че от тежки кризи ме е спасил режима ми на хранене.
Когато занесох резултатите от ехографа на ЛЛ, тя още като видя снимката и каза, "О, тази жлъчка е за махане." После ми обясни какви са ми възможностите. Изписа ми Ровахол и Дуспаталин 3 по 1 на ден. Разказа ми подробно за кризите и до какво може да се стигне в най-лошия сценарий. Каза ми да опитам с хапчетата и режим на хранене и след 6 месеца да повторя изследването и тогава да си направя равносметка - имала ли съм кризи, колко, какви и дали си струва да живея с жлъчка или ще я махам.

Реших да и дам шанс, най-вече, защото до сега съм живяла така без проблеми. Не отхвърлям варианта за махане, в никакъв случай, чета много и се интересувам, но някак ми се иска да опитам и този вариант. Засега, откакто пия хапчетата и спазвам режим, се чувствам добре, единствено изпитвам дискомфорт ако прекаля с количеството храна. Но съвсем леко и поносимо състояние.

Говорих с ЛЛ за забранени и разрешени храни, но много общо. И ми се иска да се консултирам с вас за някои неща, ще съм благодарна на малко помощ и съвети Simple Smile

Знам, че пилешки дробчета, които безумно обичам и често ядях досега, са строго забранени. Някой от вас обаче хапвал ли е суши и то сред позволените храни ли е? (това е второто ми любимо нещо за хапване и се надявам да не се наложи да се отказвам от него) Наясно съм, че трябва да внимавам, в него да няма пържено, майонезени сосове и прочие. Също четох някъде, че халвата е позволена?! Някой хапвал ли е варено жито и мляко с ориз? Понеже много обичам шоколад и някак се опитвам да разбера с какво да го заместя, което също да ми е вкусно, за да не се стигне до момент, в който да не издържа и да посегна към лошото.

В салата може ли да се хапва лук или е строго забранено? И марулите позволени ли са?

Извинявам се за безумно дългия пост. Благодаря предварително и успех на всички. Бъдете здрави! Simple Smile

# 147
  • Sofia
Имах кризи в три поредни дни преди две седмици,ходих на ехограф,имала съм възпаление на жлъчката/бях яла плескавица и лютеница/....6 дни бях на венозен антибиотик в болница,всички лекари са на мнение,че трябва да я махна жлъчката...аз още се чудя какво да предприема... Sad Насочила съм се към СофияМед и хирурга д-р Атанасов,някакви мнения за него....ММ ми дава зор тази седмица да се срещна с него и да уговорим дата,да се възстановя до към нова година...не знам какво да правя,много съм объркана,много въпроси,мисли и притеснения ми са в главата Sad как ще мине,как ще я понеса,как ще се справя след това,дали няма да имам усложнения като запушване на каналите...дори си мисля дали упойката ще ме хване

за Ровахол чух миналата година от един мъж ,който е бил пред операция,но твърди,че с тези хапчета е премахнал камъните и не се е наложило да я махат.Бях се засилила да ги взимам на своя глава,но аптекарката ме спря като ме наплаши,че мога да си предизвикам запушване и др.страхотии и аз не посмях да го приема.Питах ЛЛ за него,тя пък дори не била чувала....

спазвам диетата,повече на мляко и хляб съм,плодове,зеленчуци,макарони,овесени ядки,леки пасирани супи,риба,пилешко,пия инка,билкови чайчета,по малко мед,халва,бял шоколад...бобовите храни ги премахнах,готвя нахут/махам люспата/,ориз

според мен сушито е добро,но без соевия сос,майонеза и уасаби

Последна редакция: нд, 02 ное 2014, 17:04 от Doli

# 148
  • София
Аз започнах да пия Ровахол, след 20 дни получих криза. Според лекаря- билкар това било нормално, но според лекарите - не. Хирург ми каза, че има починали след подобни лечения с билки. Наплаших се и отидох на операция. Само да спомена, че имах преди това една единствена криза, но жлъчка пълна с камъни.

# 149
  • Sofia
къде ти я правиха,с лапароскопия ли?как беше?

Общи условия

Активация на акаунт