Камъни в жлъчката - 2

• 126 096
  • 739
  •   1
Отговори
# 570
  • Sofia
На някой правили ли са РЦП?

сестра ми снощи е изхвърлила камък,имала е криза,в момента е в болница и са казали,че ще и правят тази процедура Sad

# 571
  • София
Какви лекарства пиете за жльчката?Моят син е на 11г. и от 3 години има кьмьни в жльчката.След няколко дни ще я махат в Пирогов.Той направи 2 пьти Панкреатит и вече незнам дали ,когато я махнат пак няма да си го прави и да стане хроничен.

Ужас. Милият малък герой. Имат ли представа лекарите защо толкова мъничък е направил камъни в жлъчката? Нещо наследствено ли е? Панкреатитите от камъчета в канала ли ги е получил?

Аз също бях доста малка, когато започнах да правя жлъчни кризи (по-голяма от твоето детенце обаче...на 14-15). И чак на 20 ме диагностицираха, защото преди това лекарите нито веднъж не ме погледнаха на ехограф, нито ми пуснаха чернодробни изследвания като ме водеха наще в спешното с криза. Та като най-накрая се разбра, че от жлъчката правя кризите, вече беше цялата пълна с камъни, хронично възпалена, със сраствания и тн. Пих упорито Урзофалк и Цинарикс между 20 и 23 годишна възраст и накрая се предадох и извадих жлъчката. За съжаление моите проблеми си продължиха, панкреатити правих въпреки холецистектомията и тн. И така до днес. Така че абсолютно разбирам от какво се страхуваш. И понеже все пак медицината твърди, че сме страшно малко каръците, които продължават с проблемите и след махането на мехура, много стискам палци детенце да забрави всички мъки щом извадят жлъчката. Сигурна съм, че ще се справи.

Вие сигурно много лекари сте обходили. С кого сте се консултирали (ако не е лично, разбира се)? Също така бих препоръчала една възрастна дама, проф. д-р Мария Иванова (не като основен лекар...а просто като някой, който може да сподели гледна точка). Тя има две лекарства, по-популярното е за премахване на камъни в бъбреците, но има и едни капки за жлъчни камъни (те са си патентовани лекарствени продукти, мисля, че ги има и в аптечната мрежа). Аз вече нямах жлъчка, когато се запознах с нея...и като цяло при мен явно се получиха други усложнения, но от познати съм чувала, че капките й помагат...и най-малкото се съвсем безвредни. Още повече жената е много симпатична и внимателна. Струва си човек да отиде и ако ще само да си поговори с нея и да поиска мнение или съвет. За жалост не пазя контакти...но из интернет трябва да има.

Желая ви успех и момченце да се оправи много бързо!

# 572
  • София
На някой правили ли са РЦП?

сестра ми снощи е изхвърлила камък,имала е криза,в момента е в болница и са казали,че ще и правят тази процедура Sad

Ама камъкът вече е излязъл от канала? Или го е изхвърлила от мехура в канала и там си е останал? Има си жлъчен мехур?

Влиза се ендоскопски през устата, под пълна упойка, изваждат се камъните от канала и се проверява проходимостта. Би трябвало да е сравнително бърза и безопасна процедура.

На мен са ми правили, но вече ми беше извадена жлъчката. Моето ЕРЦП беше и с папилотомия, защото смятаха, че или правя камъни в каналите, или папилата е бъгава и не работи както трябва. Направих панкреатит в следствие на ЕРЦП-то (но това било много рядко усложнение и то е по-скоро от папилотомията). Също така ако случайно има много алергии, да си каже. Аз направих алергичен шок от контрастното вещество, което се ползва.

Но в общия случай знам, че минава бързо и без проблеми. Махат камъчето и всичко е ок. Събужда се и след няколко часа или на идния ден си отива вкъщи.

Ако сте от София къде и кой ще й прави ЕРЦП-то?

Желая успех. Всичко ще е наред.

# 573
  • Sofia
Благодаря ти за отговора  bouquet

Преди 2,5год. получи две тежки кризи и тогава откриха камъни в жлъчката,не и е отстранена,спазваше диетата и е нямала оплаквания до миналия ден...При направената ехография не са видени никакви камъни в жлъчката и каналите.Чернодробните ензими са много завишени/асат-1265,алат-774,ггт-275/.

В Токуда е , д-р Карагьозов ще извърши процедурата.

Последна редакция: пт, 08 май 2015, 10:26 от Doli

# 574
  • София
Doli, на мен ми правиха ЕРЦП миналата година преди операцията. Не бях с пълна упойка , а само леко замаяна, но контактна. Цялата процедура беше около 10-15 мин, не е болезнена, а неприятна. При мен имаше запушване от дребни песъчинки. Това, което направиха при мен беше леко срязване, за да се отпуши канала. И както ти е казала Faumea, процедурата е бърза и сравнително безопасна. След около час или два бях вече в кондиция. Бях в Софиямед тогава, при д-р Пламен Петров.

# 575
  • Sofia
нейната ще е с пълна упойка

# 576
  • София
Благодаря ти за отговора  bouquet

Преди 2,5год. получи две тежки кризи и тогава откриха камъни в жлъчката,не и е отстранена,спазваше диетата и е нямала оплаквания до миналия ден...При направената ехография не са видени никакви камъни в жлъчката и каналите.Чернодробните ензими са много завишени/асат-1265,алат-774,ггт-275/.

В Токуда е , д-р Карагьозов ще извърши процедурата.

Тоест, преди две години е имало камъни, а сега не? Бря...

Те в каналите до колкото знам често не се виждат, особено на ехограф. ЕРЦП-то по принцип може и чисто с диагностични цели да се прави, за да се провери проходимостта на пътищата. Не е и необходимо да се реже каналът, за да се извадят камъчетата, може временно да се разшири.

Наистина са завишени. Странно, при мен най-много се вдига ГГТ-то. А алкалната фосфатаза? (От любопитство само питам, защото във Виена лекарите твърдяха, че не може да има запушване с нормална алкална фосфатаза.)

Те щом освободят хода на жлъчката веднага ще тръгнат да падат ензимите и бързо ще се нормализират.

За д-р Карагьозов съм чувала позитивни отзиви, а в Токуда поне не е чак толкова подтискаща обстановката, колкото на други места.

Успех й желая и много бързо да се оправи с минимални лекарски намеси.

# 577
  • Sofia
много благодаря  bouquet

# 578
  • Sofia
Всичко е минало добре,видях я когато я караха с леглото в стаята,беше вече контактна...но са и сложили стент/д ,който трябвало след месец да се махне...май пак със същата манипулация,пълна упойка и т.н.
На някой слагали ли са подобно нещо?

# 579
Здравейте на всички Simple Smile Винаги, всичко съм намирала в този форум и сега много се надявам, някой да ми даде съвет Simple Smile Преди няколко дни баба ми много пожълтя и след сума ти изследвания, в момента е в болница с диагноза рак на панкриаса. Въпросът ми обаче, не е свързан с това, а със жлъчката. В следствие на уголемяващия се тумор, каналите на жлъчката са се запушили от натиска и в тях има камъчета,които не могат да излязат. Някои предлагат операция и отстраняване на жлъчката, но това е много опасно при годините на баба ми (87), а други лекари предлагат поставяне на стенд, поне в един от каналите,за да може от там да преминат камъчетата. Защото ако остане така, казаха, че отровата от жлъчката, ще се излее в организма и, ще я натрови и всички останали органи, ще започват да отказват. Сигурно ще кажете, че е вече възрастна и и е дошло времето... наистина е така, но това си е моята баба и цялото семейство искаме да и помогнем, поне да не я боли, а доколкото разбрах, това много боли и ще си отиде в адски болки. Та въпросът ми е, на някой поставяли ли са му такъв стенд, който да облекчи временно положението. Сложна ли е процедурата и има ли рискове? Много ще съм ви благодарна, ако ми дадете малко информация, защото сме на кръстопът Sad

# 580
  • Sofia
Съжалявам за състоянието на баба ти Cry тежко е когато близък и обичан човек страда,независимо на каква възраст е...В коя болница е?
Когато мен ме оперираха имаше и една баба на тази възраст, дребна,слаба,снаха и каза,че е 40кг....,не знам какъв точно и беше проблема,но и на нея направиха лапароскопска операция за отстраняване на жлъчката,лесно я понесе, разхождаха я по коридора на следващия ден,имаше и други две също много възрастни жени,също с такава операция...

# 581
В момента е в Бургас - Дева Мария, защото ние сме от Несебър... Но в момента само и правят някакви вливания, за да я закрепят и после ще говорим за другите опции. При всички положения, ако се прави операция, а и дори само да се слага стенд, няма да е в Бургас. Може във Варна, София, Пловдив... , но трябва първо да потърсим добър специалист...

# 582
  • Sofia
Потърсете още мнения.

писах ти на лични

# 583
  • София
Здравейте на всички Simple Smile Винаги, всичко съм намирала в този форум и сега много се надявам, някой да ми даде съвет Simple Smile Преди няколко дни баба ми много пожълтя и след сума ти изследвания, в момента е в болница с диагноза рак на панкриаса. Въпросът ми обаче, не е свързан с това, а със жлъчката. В следствие на уголемяващия се тумор, каналите на жлъчката са се запушили от натиска и в тях има камъчета,които не могат да излязат. Някои предлагат операция и отстраняване на жлъчката, но това е много опасно при годините на баба ми (87), а други лекари предлагат поставяне на стенд, поне в един от каналите,за да може от там да преминат камъчетата. Защото ако остане така, казаха, че отровата от жлъчката, ще се излее в организма и, ще я натрови и всички останали органи, ще започват да отказват. Сигурно ще кажете, че е вече възрастна и и е дошло времето... наистина е така, но това си е моята баба и цялото семейство искаме да и помогнем, поне да не я боли, а доколкото разбрах, това много боли и ще си отиде в адски болки. Та въпросът ми е, на някой поставяли ли са му такъв стенд, който да облекчи временно положението. Сложна ли е процедурата и има ли рискове? Много ще съм ви благодарна, ако ми дадете малко информация, защото сме на кръстопът Sad

Много тежко, сигурна съм. Съжалявам, че сте изправени пред такъв момент. Няма значение на каква възраст е, редно е да се направи всичко възможно, за да се подобри здравето й, да има повече време със семейството си и максимален комфорт.

На мен не са ми поставяли стенд, но би трябвало да е по-щадяща процедура в сравнение с холецистектомията, дори и лапароскопска. Ако информацията ми е вярна, влиза се ендоскопски и е подобна на ЕРЦП (тоест, ЕРЦП-то е част от процедурата). И вероятно за възрастен човек е по-безопасният вариант (въпреки че като всяка друга по-инванзивна манипулация крие рискове), но, естествено, това могат да кажат само лекарите. В София има добри клиники и добри специалисти - във ВМА, ИСУЛ, Токуда...и други има.

Дано намерите подходящ специалист, който да Ви помогне да вземете най-доброто решение и да направи максималното.

# 584
Много тежко, сигурна съм. Съжалявам, че сте изправени пред такъв момент. Няма значение на каква възраст е, редно е да се направи всичко възможно, за да се подобри здравето й, да има повече време със семейството си и максимален комфорт.

На мен не са ми поставяли стенд, но би трябвало да е по-щадяща процедура в сравнение с холецистектомията, дори и лапароскопска. Ако информацията ми е вярна, влиза се ендоскопски и е подобна на ЕРЦП (тоест, ЕРЦП-то е част от процедурата). И вероятно за възрастен човек е по-безопасният вариант (въпреки че като всяка друга по-инванзивна манипулация крие рискове), но, естествено, това могат да кажат само лекарите. В София има добри клиники и добри специалисти - във ВМА, ИСУЛ, Токуда...и други има.

Дано намерите подходящ специалист, който да Ви помогне да вземете най-доброто решение и да направи максималното.

Благодаря много за информацията и подкрепата! Днес говорихме със завеждащия отделение в Дева Мария и той каза, че това е възможно най-безопаснатапроцедура, в сръвнение с другите, но разбира се, че крие рискове. Изпрати ни във ВМА и чакаме да се обади, кога ще имачас, за да я караме направо там.

Общи условия

Активация на акаунт