Камъни в жлъчката - 2

• 125 214
  • 739
  •   1
Отговори
# 75
  • София
На мен ми бяха казали да се пазя 3 месеца да не вдигам тежко, възстановяването при мен отне месец, като най-трудно беше първата седмица. Болничен мисля, че дават месец, но не съм сигурна, т.к. не ми е трябвал.

# 76
  • NE
Първите 3-4 дни бяха тежки, после бях добре и дори си носих бебето без да ме боли. Болничен не знам колко се полага, но предполагам повече от 2 седмици със сигурност.
Диетата са задължително. Благодарение на тях не направих криза в продължение на 10 дни, а преди това правех всеки втори ден. След операцията спазвах строги диета 3 месеца, а сега се въздържам от пържено максимално.

# 77
  • Sofia
Първите 3-4 дни бяха тежки

колко тежки...може ли сам човек да се обслужва,да става,лека домакинска работа да извършва/готвене/

# 78
  • NE
Аз бях 2 дни след операцията в болницата за да ми вливат венозно течности и да се изчиствам чрез дренаж. Това е задължително за премахване на жлъчен мехур.
На 4-тия час се раздвижих, но исках още по-рано защото се бях схванала жестоко и едвам стоях леглала. Биха ми обезболяващи целия първия ден, а втория ден само вечер ме обезболяваха, мисля че течен аналгин ми биха и щом не ме болеше спях постоянно. Вечерта дори можех да ходя до тоалетната. Вторият ден се движих повече, а на третия ден доктора искаше до изписването да се движа колкото мога повече, да се разхождам и да почна да ям супа и плодове. Чак когато ме видя да ги правя тези условия ми махнаха дренажа и ме изписаха. След няколко дни отидох да ми махнат шевовете и вече никакви болки нямах.
При мен беше особена ситуацията защото бях с 1 месечно бебе и кърмех и обезболяващи отказах след болницата за да мога да закърмя отново.

# 79
  • София
Мен ме изписаха деня след операцията. Първата седмица не можех да се оправям сама, напр., за да стана от леглото виках някой да ми подаде ръка, защото при стягането на коремните мускули ме болеше.

# 80
колко тежки...може ли сам човек да се обслужва,да става,лека домакинска работа да извършва/готвене/

Болничният е 30 дни / домашен /+ дните за престой в болницата. Първите дни ставане до тоалетната и хапване по диетата. Посудата оставяш друг да я мие, за готвене, чистете и други подобни забрави  Naughty . Леки разходки в къщи или навън сега лятото. Не се залежавай.

# 81
  • София
Да, помня, че боли не боли, обикалях през час стаите, за да се раздвижвам. И правех забележи кое не е сгънато и неизчистено. Blush

# 82
  • Sofia
След операцията може ли да се пие нещо обезболяващо,ако има по-силна болка?

# 83
  • NE
Искай си рецепта за течен аналгин или в краен случай алулин. Първия ден най-боли, а всеки ден все по добре става. След деня на операцията бях само вечер на обезболяване, а вкъщи само първата вечер пих течен аналгин.
И пак не боли като кризите.

# 84
  • Sofia
благодаря много за отговорите   bouquet
засега само питам,за да съм информирана какво би ме чакало...не че  съм се решила,но знае ли човек
Бъдете здрави  Hug

# 85
  • NE
Благодарна съм, че се оперирах без да го мисля прекалено много. Единственото правилно лечение е операцията според мен. Изживях повече от 10 кризи и на последната ревах, както никога. Обезболяващите спряха и те да действат.

# 86
  • София
Да, и аз подкрепям за операцията, хем бях много против и 2г се дърпах. Но, накрая беше непоносимо! По 2 кризи на седмица, дори ябълка ми дразнеше! Сравнявах ги с родилните болки, та сега децата милите ги е страх, че ще раждам догодина, защото бяха свидетели на кризите ми. Кой да се сети, че слушат внимателно всичките ми разговори с приятелки и ще направят асоциацията.

Боли веднага след операцията, вероятно ще ти бият течен аналгин. Следващият ден в къщи също може да пиеш един, мен ме боля, но издържах без да пия (много време не се бях хранила и не исках да дразня стомаха). При мен след операцията ми казаха, че освен камъните и жлъчката е била възпалена, а имало 3 съвсем нови камъка, меки като пластилин каза д-ра и с формата на тирбушон, единият бил на входа на жлъчния канал, т.е. запушвал го е и затова съм правела толкова тежки кризи накрая. И малкото сок, който се е опитвала да изхвърли жлъчката не е можела. Благодарна съм на Бог, че всичко това мина!

# 87
  • Fort Worth, TX
Имат и по-сериозни обезболяващи от течния аналгин.В случай, че не ти върши работа ги помоли.Аз не помня с какво ме бодяха, но беше вълшебно.Течния аналгин при мен почти не намаляше болката затова прибегнаха до другото.Всяка операция и възстановяване е много строго индивидуално.За мен най-важното след махането на жлъчката е пазенето на диетата.Не е вярно , че може да се яде всичко дори 3 м след операцията.Направете го и със сигурност ще сте с криза при гастрото си.Аз  направих такава грешка.Позволих си да ям айсберг и още си сърбам последствията, а са минали 3 месеца от операцията.УСЕщАМ  все едно жлъчката е още там.Хирурга ми каза, че ще е така поне още няколко месеца.

# 88
  • София
От някои храни още се лишавам (и няма и да ги ям), а октомври ще станат 2г. от операцията. Дреболии не ям (въпреки че преди обичах и готвех), кокосови стърготини - абсурд, все едно пластмасови стружки съм яла, зле ми е на стомаха и ми тежи на жлъчката (т.е. на черния дроб, където беше жлъчката). Разни сметани, маслени кремове, то и не правя в къщи, рядко при повод да опитам и ми е тежко. Също ядки не ям, без любимите семки (свиква се), царевица - онзи ден купих на детето и ми се дояде, хапнах малко, дъвча и плюя люспите; кренвирши - то не са и полезни, много рядко взимаме и като си опитам всеки път почти съжалявам; гъби - обичах ги преди, но не мога сега, ако има на пицата ги отделям, пържени картофи (друго пържено в къщи не правя), хапвала съм по 2-3-5, но не ми е комфортно след това, сладко от сини сливи. Друго засега не се сещам.

Това, което без проблем вече приемам (от по-тежките храни): кафе, шоколад, яйца, мляко с нормална масленост-2% (но домашно прясно мляко много рядко, тежи ми от него). Масло проядох съвсем наскоро и то си слагам тъничко на филийката (ако изобщо сложа).

Но и тук е индивидуално. Има хора яйцата много им тежат, например.

# 89
Така като ви чета аз направо съм за оплакване... Аз стоях 8 дни след операцията в болницата, като успях да стана сама от леглото на 5я ден и то защото беше под наклон. Когато се прибрах още седмица ме вдигаха, но мен ме срязаха не ми се размина с безкръвна. Болките бяха доста силни, дори бих предпочела да родя пак  Laughing На мен доктора ми каза като се прибера да се пазя-хапване и пак в леглото. Каза, че мога да пия аолин ако се наложи. Няколко дни след като се прибрах получавах силни болки и гадене след всяко хранене, дори когато пиех вода, но се оказа гастрита и ми изписаха лекарства и това премина. Сега 2 месеца и половина след операцията се чувствам чудесно. За диетата не ям нищо пържено, главно салата/домати и краставици/, картофи сварени или печени и общо взето не се втелявам на тази тема. И за край - има жлъчка-има проблем, няма жлъчка-няма проблем! Успех на всички на които им предстои, няма страшно и действайте докато е време.

Общи условия

Активация на акаунт