Камъни в жлъчката - 2

• 126 136
  • 739
  •   1
Отговори
# 510
  • Sofia
За какво се пие Креон,кой ви го предписа,колко време трябва да се приема?

На мен нищо не ми предписаха...Скоро ще станат 2мес.от операцията,уж спазвам диета,но понякога усещам и аз подуване,къркорене и газове.През 2-3дни получавам и киселини ,а уж не ям нещо забранено.Случи ми се 2-3пъти при сутрешно навеждане да усещам много неприятна и горчива киселина в устата си,не знам откъде се надига,но е много неприятно...Когато ходих на контролен ехограф преди месец лекаря ми каза,че иска да ми направи гастроскопия,но не ми обясни защо е необходима,а на него не казах за киселините....

# 511
В болницата не са ли ти правили гастроскопия? На мен ми правиха и ми казаха, че имам гастрит и че няма начин да имам проблем с жлъчката и да нямам гастрит. Правили ли са ти го друг път?

# 512
  • Sofia
Не са ми правили.При едно от последните ми посещения там с престой бяха споменали,но после ми се размина.Никога не са ми правили,но може и да се наложи.На теб правена ли ти е?С пълна упойка или с впръскване в гърлото ?Много ли е неприятно?....страх ме е Cry

Какви симптоми за гастрит си имала?

Последна редакция: вт, 31 мар 2015, 13:40 от Doli

# 513
  • София
За какво се пие Креон,кой ви го предписа,колко време трябва да се приема?

Креонът е реално комбинация от панкреатични ензими. Служи за улесняване работата на панкреаса и подобряване на храносмилането, когато има проблеми в тази област. Гастроентеролог ми го предписва на мен, когато има данни...особено при минали панкреатити, възможност да се дразни панкреаса от нещо и тн.

Doli, то нищо не пречи да си си имала камъни в жлъчката и освен това да си имаш и някой гастрит или нещо от този сорт. Не се взаимоизключват, даже са свързани. Още повече храносмилателната система е фин механизъм. Разваля се едно зъбно колелце (че даже го и вадим), другите трябва да се нагодят някак. Сподели с лекаря, една гастроскопия сигурно ще изясни защо имаш такива оплаквания. Надявам се, че е въпрос на малко време да отшумят съвсем и да забравиш всичко.

Cleargreen, извинявай, може да се бъркам, ти беше с ERCP и папилотомия, освен с холецистектомия, нали (извинявай ако съм в грешка)? Според мен, когато е разширяван каналът е по-вероятно да се получат в последствие проблеми с храносмилането. Нали уж е срязана папилата, която отваря и затваря канала. Тоест няма как жлъчният сок да бъде дозиран спрямо храненето...следователно изтича по всяко време. Когато си хапнала повече не стига, за да осигури добро храносмилане, а когато пък е на гладно изтича и дразни лигавицата. При мен се получава и рефлукс на жлъчния сок към стомаха, където пък дразни много (явно нощем, когато съм легнала и стомахът е празен) и ми предизвиква редовно гадене и повръщане сутрин.

Повечето хора наистина влизат в ритъм лека полека. Сигурна съм, че ще се нормализират при теб нещата и ще нагласиш и хранителен режим, с който да се чувстваш добре. Иначе аз мога да свидетелствам, че има лекари, които не препоръчват никаква диета след операцията и има хора, които не спазват никаква...и са си шест. Май е въпрос на късмет. Simple Smile

# 514
На мен ми правиха преди операцията. Никаква упойка не са ми слагали, нито пръскаха нещо. Лягаш на една страна, дават ти да захапеш едно пластмасово с дупка в средата, през която влиза камерата и ти казват да глътнеш няколко пъти. Така преминава през гърлото и от там мине ли само трябва да дишаш спокойно през носа. Не се притеснявай. Неприятно е, но не е страшно и цялата процедура е много кратка. Аз направих грешката да погледна екрана и от там ми стана много кофти понеже видях всичко. Не трябва да си яла нито пила нищо от предния ден, но те ще ти кажат ако ще ти го правят. Дано се размине.   bouquet

# 515
  • София
Не са ми правили.При едно от последните ми посещения там с престой бяха споменали,но после ми се размина.Никога не са ми правили,но може и да се наложи.На теб правена ли ти е?С пълна упойка или с впръскване в гърлото ?Много ли е неприятно?....страх ме е Cry

Какви симптоми за гастрит си имала?

На мен са ми правили и двата чешита. Както Marissa_ каза, без упойка лягаш на една страна и ти мушкат една гумена тръбичка в гърлото. Уж понякога ти пръскат някакъв лидокаин локално, за да отпуснеш гърлото...ама няма файда. Реално не е кой знае какво, въпреки че аз много мразя...вероятно защото за първи път ми правиха като бях на 5 и или аз съм била много малка, или техниката е била много стара, но в съзнанието ми беше останало, че ми вкарват маркуч от прахосмукачка... Grinning На по-зрели години като правих, не ми се видя толкова стресиращо...но има дискомфорт, повици за повръщане и тн. Свършва бързо и после забравяш.

Попадала съм на лекари, които държат да правят гастроскопията с упойка от една страна, за да работят спокойно, без да мърда и да ги смущава пациентът, от друга страна, за да могат да огледат по-внимателно по-трудни места и да вземат материали за изследване при нужда (за хеликобактер, за хистология ако има полипи или нещо друго и тн.)

Лекарят ще ти каже как той смята, че ще си свърши по-добре работата. Във всеки случай, нито едното, нито другото е страшно.

# 516
  • Sofia
мерси  bouquet

# 517
  • Сливен
Здравейте момичета. От 4 март и аз съм без жлъчен мехур. Все още усещам понякога лек дискомфорт в дясно, особено в по-хладните дни, но така си е след всяка операция Wink Относно диетата: хирурзите ми казаха само първият месец да внимавам и да не хапвам най-вече раздуващи червата храни и мазно. Гастроентеролозите са на малко по друго мнение. По-възрастният от тях, който е притеснен, че операцията е лапароскопска и не можело хубаво да се огледат нещата, ми препоръча режим без ядене на мазна храна, подправки и алкохол и в никакъв случай гладуване, т.е. пропускане на хранене. Според по-младия мога по-смело да си хапвам, НО здравословно Grinning В крайна сметка на 21 март, двамата в комплект ми направиха гастроскопия, от която е видно че имам гастрит /имам го от дете/ и рефлукс. Ей това е много гадно. Преди операцията също имах оплаквания от рефлукса и като че ли бяха затихнали нещата, но след гстроскопията пак започнаха. Явно са ме поразбутали. Grinning Така, че заради гастрита не мога да съм толкова смела в хапването. Макар, че сега,10 дни след гастроскопията, вече нямам болки в стомаха. Но този гаден рефлукс си стои

# 518
  • Sofia
Как ти я направиха гастроскопията,с упойка ли?
Какво лечение ти препоръчаха за гастрита и рефлукса?

# 519
Doli, Креон ми препоръча моя близка лекарка. Най-вече заради нередовния стомах, т.е. редуване на запек и разстройство. а също и многото газове и оригвания. Взимам най-малката доза 10000 единици на хранене, а на междинните хапвания, не пия креон. След месец ако още имам нужда ще мина на ензимил, това също са ензими, но от растителен произход, по леки и добри за дълга употреба.  Още веднага след ЕРЦП-то ми предписаха и Нексиум, това е инхибитор на протонната помпа, т.е. намалява киселинността в стомаха. Казаха, че е добре за да не се дразни лигавицата. Аз пих този нексиум до 10 дни след холецистектомията.  Може би това ще е подходящо и за теб, но все пак нека каже лекар.

Faumea,  да, аз съм с  ERCP и папилотомия, освен с холецистектомия. Сигурно си съвсем права за усложненото храносмилане след всичко това. Аз наистина често  усещам как се изливат соковете, леко парене има, но аз веднага хапвам по нещо малко, залък сухар или хапка обикновена бисквита и нещата се успокояват. Бисквити нося в чантата си. Добре е стомахът да не е празен дълго време,  разбира се през нощта не бива да се яде, защото може да се превърне в лош и надебеляващ навик.  По-скоро може да  се пийва глътка вода, най-добре минерална, заради алкалността. Това, което прочетох за нашите проблеми най-добре е горнобанската вода. Ние ходим до Горна баня и си наливаме от чешмите. Когато пия още топличката вода, чувствам невероятно облекчение.

# 520
  • Сливен
Как ти я направиха гастроскопията,с упойка ли?
Какво лечение ти препоръчаха за гастрита и рефлукса?

Тази ми я направиха с упойка, а преди години имам правена без упойка. Честно да си кажа май предпочитам без упойка. Ставаш и си тръгваш. А сега трябваше да лежа 2 часа, после ме държаха до вечерта и все пак упойка си е. Замаяно ми беше, макар че веднага след 2-рия час станах и започнах с разходките и водата. 5 минути е цялата процедура и не знам дали си заслужава да си упоен newsm78
Изписаха ми Ацилесол /инхибитор на протонната помпа/ за 1 месец

# 521
  • Кьолн
Здравейте момичета! Аз уж толкова се пазя но с две малки деца е невъзможно.И вчера без да искам се ядосах и ме заболя много,но слава богу ми мина.Как да се пази човек не знам.Все ме е страх,поне да минат две седмици.Извинете, че ви споделям!А така ме е страх да не вляза пак в билница...

# 522
  • Sofia
Намери някой да те отменя поне малко в грижите за малките...
Не може веднага човек да започне с ежедневните си занимания,аз се почувствах чак след месец добре,да си върша нормалните домакински задължения...дори още не смея да вдигам повече от 2-3кг.

# 523
Здравейте момичета! Аз уж толкова се пазя но с две малки деца е невъзможно.И вчера без да искам се ядосах и ме заболя много,но слава богу ми мина.Как да се пази човек не знам.Все ме е страх,поне да минат две седмици.Извинете, че ви споделям!А така ме е страх да не вляза пак в билница...

При мен днес стават две седмици от операцията.  Боли, когато се нервирам или притесня за нещо, понякога имам нещо като спазъм, усещането е сякаш нещо те стиска отвътре, но без болка. Аз доста рано започнах с домакинстването, а и на работа ходя от понеделник. Даже и пазарувам, но щом нещата са по тежки от 2 кг., не мога да ги нося и връщам :=).
Мисля, че това са нормани усещания за толкова кратко време след операция, както е при теб, но все пак се пази максимално.  В болница няма да влезеш, не се страхувай, но не прекалявай с вдигане на тежко и натоварване физическо и психическо. Колко са големи дечицата ти, има ли как да се обслужват максимално сами, под твой контрол разбира се.

# 524
  • Кьолн
Мъжа ми се мъчи да ми помага,но ходи на работа след обяд.Децата ми са на 6 и 7 годинки.
Благодаря ви момичета! Успокоих се.Утре става една седмица от операцията и може би още съм в шок и затова така се страхувам!
Иначе няма кой да ни помогне тук,сами сме!
От сърце желая на всички много,много здраве!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт