За запустелите имоти в селата

• 8 848
  • 71
  •   1
Отговори
От много време се върти една мисъл в главата ми, по повод постоянните репортажи по телевизията за семейство от еди кой си град, с 2 деца да речем, които няма къде да живеят и няма къде да работят и търсят помощи. В същото време толкова много къщи по селата биват ограбвани и пустеят, защото няма кой да живее в тях и да ги стопанисва. Та чудех се, защо вместо да се пращат пари на такива семейства и да събират хорското съжаление, хора, които имат такива имоти не предоставят имотите си за ползване, така едните ще имат покрив и дворче за обработване - респективно начин за препитание, а другите ще имат добре стопанисани имоти.
Дори държавата може да помисли за намаляване на данъците на хората дали имотите си по този начин.
Толкова ли е екзотична тази идея, че постоянно слушаме за тези бедстващи семейства??

# 1
  • Ямбол
Аз имам наблюдения, че повечето, които искат помощи, не желаят да отиват на село. Там няма да им помагат наготово, а ще трябва сами да се потрудят.

# 2
  • Бургас
на приказки звучи добре, но на практика ....какво ще прави безработно семейство с деца в някое пусто село, нямат работа и там няма шанс да намерят, мизерни помощи, за да се поддържа къща са необходими доста средства, да не говорим за сметки, храна, дрехи, лекарства, постоянен транспорт до по-голям град....  който има селски имот що годе приличен не би  пуснал такива хора, защото само след няколко години имотът ще е съсипан, щото поддръжката става с пари, и то не малко, всеки, който е собственик на имот, независимо дали апартамент или къща, знае, че поддържането не става само с живеене, а с влагане периодично на средства за ремонти

# 3
Говорим, за хора, които нямат работа в града, съответно не им трябва да пътуват до град. На село поне ще имат покрив и двор за обработване за да може поне да се хранят - е ще трябва да работят за храната, а не да им я пращат като помощ разни хора.

# 4
Романтично звучи да идеш на село. И само толкова. Ще работиш земя, ще гледаш животни и ще има какво да ядеш. А къде ще учат децата ти? Кой ще ги лекува?

# 5
Има и села с лекари и училища все пак

# 6
  • В градината...
И аз отдавна съм мислила в тази насока. Даже съм предлагала на просещи да идат на село, да си зарежат апартамента. В отговор са ми казвали - ааа, какво ще правя на село. Отговарям - поне ще си изкарвате храната - ще имате зеленчуци, плодове, животни. А те - а, да, да .....
Ние така се прехранваме в общи линии, но не защото сме безработни, а държим на домашно произведената храна. В магазаина общо взето влизаме само за домакински потреби или за някой деликатес - сирена, например. Определено не се усещат месеците, в които нямаме почти никакви доходи.
Има едно семейство с 6 деца, на които помагах. Живеят в 1 стая. Те дори настояваха да има даде общината къща на село под наем. Еми няма кой да им откликне на молбата.

# 7
Има репортажи и за нуждаещи се семейства от селата. За отглеждане на животни, плодове и зеленчуци, също се изискват някакви средстава. Освен къщата на село, която пък изисква сериозна поддръжка, трябват пари, за да се купят животните, да се купят семена и т.н. Друг е въпросът, че има семейства, които не искат някой да им помогне да си стъпят на краката, а искат някой да ги издържа, не искат да работят, просто е по-лесно всичко да ти идва наготово.

# 8
  • В градината...
90 % от тези, които искат да им се помага, ги мързи да направят каквото и да било. Искат изцяло някой да ги издържда. Когато пътуваме към София, минаваме през едни села, в които живеят предимно цигани. Не знам дали сте забелязали, но дето има една приказка, при тях трева не никне. В дворовете им има само пепел и кал. А нашата традиция е, имаш ли и 2 квадрата дворче, да си насееш я домати, я нещо друго. На село имаме едно циганско семейство съседи. С не знам и аз вече колко деца. Постоянно идват у нас да просят. Веднъж майка ми им казала /беше пролетта/ - ето ви разсад за домати, насадете си. А циганката отговорила - ааа, како, ние не сеем. Така сме свикнали.

# 9
  • Ямбол
То ако не ги мързеше, нямаше да се докарат до помощи.

# 10
  • Sofia
И на мен често ми хрумват подобни идеи. Когато си толкова закъсал и нямаш никаква перспектива, не виждам извинение да не опиташ именно на село. Но е по-лесно да просиш и да се оплакваш. Сигурна съм, че част от хората, които живеят в бедност в някой град имат възможност да отидат на село, но не искат по своя воля, защото това е трудният начин за оцеляване.
Блу, тук не мисля, че става въпрос за романтика. Говорим за оцеляване и то достойно. Около мен бабите и дядовците ми никога не са спирали да обработват я дворче, я градина, я нива на стари години с усилия. Ами и те можеха да кръстят ръце и да молят за подаяния.
Къщата може и да не изисква кой знае каква финансова подръжка, а да се вложи повече труд. В крайна сметка апартаментите не са без разходи - таваните и на блоковете текат, има месечни разходи за асансьор и т.н.  
Ние също произвеждаме в малък двор в близък до София град продукция, за да имаме пресни зеленчуци и домашна зимнина. Майка ми подържа градината почти сама, докато работи и живее в София, в пенсионна възраст е, пътува само събота и неделя и по един цял месец живее през лятото там. Усилията й са огромни, но така чувства, че трябва и го иска. Иначе може да седне и да се размотава с пенсия от 314 лв. и да чака аз да я издържам. Такива ми ти работи.

# 11
Има разлика дали имаш имот на село , но те мързи и търсиш по-лесен вариант,или изнемогваш в града , но не отиваш на село,защото няма как.Ако нямаш пари да си купиш нещо и огромно желание да имаш  имот,какво става?Как да опиташ като нямаш никаква ,ама никаква възможност да станеш собственик на къща с двор, в който да отгледаме зеленчуците?

# 12
Много хора ги мислят тези неща, само че как се обработва земя? Трябва постоянно да си там, да се грижиш за посеви и най- вече за животните. Ако някое се разболее? Ако преди това не си гледал животни и не знаеш как да се оправиш? Вярно, че на много хора наистина не им се занимава, но тази работа не е за всеки. Елементарно, кокошки да имаш, трябва с нещо да ги храниш...Започва се с пари и то много...Иначе и аз бих си взела една къщичка с дворче и да ходя през уикенда да поливам, бера и събирам яйца...Държавата не отпуска субсидии за такива неща, за да може фермерите(да допуснем, че въпросното бедно семейство с това ще си изкарва парите).

# 13
Ако преди това не си гледал животни и не знаеш как да се оправиш? 
Ще викаш неволята Wink Шегувам се разбира се, но не е нужно всичко да го имаш от самото начало.  Говорим все пак за хора, които живеят по някакви мизерни тавани, протекли и т.н, които както беше казано по-горе също изискват средства. Пък и мисля, че може и съседите да ти дадат някой корен домат, краставица и т.н като за начало.

# 14
Има хора, които от нищо правят нещо и обратното. Трябва първо да оцениш и мизерния покрив над главата си, за да постигнеш нещо. В тази връзка...На едни им идва отвътре, на други не, да се справят с живота.

Общи условия

Активация на акаунт