За запустелите имоти в селата

• 8 849
  • 71
  •   1
Отговори
# 60
  • в здрача
Имам роднини, които имаха финансови проблеми - продадоха си апартамента и с достойство отидоха на село. Купиха си къща, ремонтираха я, купиха си и животни и си намериха работа. ..Живота на село не е чак толкова лош. Даже е приятен.
В боднатото е ключа от бараката, защото ако имаш какво да продадеш, ако имаш и акъл, пък ако не те и мързи - работата става.
Защото животните искат всекидневни грижи и няма събота, няма неделя, няма нова година - трябва да ги нахраниш, да им изринеш, да ги издоиш /за които е необходимо/ сутрин и вечер, пък ако няма и овчар - някой който да ги разхожда по цял ден /и зиме, и лете, и в пек, и в дъжд/, че и да го слушат, да ги събира /кравите например са опасни животни, не слушат кой да е и си имат характер, а като забременеят могат и стопанина си да хвърлят/. Затова и няма особено много кандидати за кравари особено по селата - малко пари, всекидневна работа на вън, а ако има и някои животни с по-особен характер...

# 61
  • София
На мене пък ми се струва че това е разковничето "ако имаш и акъл, пък ако не те и мързи - работата става. "

# 62
Ама какви са тези истории със заплатите на краварите? Баба ми има съседи, които имат около 40 крави и плащат по 600лева чисто на кравар  Peace колко хора работят в градовете за 400лв?
Много надценявате селата ми се струва... Но сте права - трябва акъл и да не те мързи. На хората явно им е по-лесно да реват пред камери и да се молят, вместо да положат усилия за един по-добър и спокоен живот. Да не говорим, че от няколко години заможните българи си купуват къщи в близки села до големите градове, заради спокойствието, и си търсят детегледачки и домашни помощници, на които заплатите не са малки... И пак ще Ви цитирам... ако имаш и акъл, пък ако не те и мързи - работата става.

# 63
  • София
Ужасно много пари е да се ремонтира и да се поддържа една къща.
В първия момент може да е 10 пъти по-евтина от апартамент в София, но при първия дъжд и застудяване, виждате, че трябва да вложите още хиляди и хиляди.
Не е само до желание и труд.

Последна редакция: пт, 04 юли 2014, 14:33 от L'Agent

# 64
Ужасно много пари е да се ремонтира и да се поддържа една къща.
В първия момент може да е 10 пъти по-евтина от апартамент в София, но при първия дъжд и застудяване, виждате, че трябва да вложите още хиляди и хиляди.
Не е само до желание и труд.

10 пъти по-евтина от апартамент може да е, ако е палат... Мисля, че темата беше за хора, които нямат какво да ядат и облекат, а не за хора, които да се настанят в палат и някой да им копае нивата и дои кравите. Тук не говорим за хора с възможности, които да отидат на село, а за хора без възможности, пред които очевидно няма друг път, а може би път има, но те не искат да поемат по него. Нека не забравяме, че и в световен мащаб малко хора са се родили милионери и са имали прислуги. Всеки сам решава какъв да е живота му и няма по-големи глупости от тези, че нямат късмет. Никой не е започнал с късмет, а с много труд и постояноство!

# 65
  • София
И аз не говоря за палат. Нещо си  се объркал/а.
Но никой не може да живее нормално в порутена къща, на която и тече покрива.
И това как се оправя?
Само с труд?
А керемиди, а дъски, а .... не ми се изрежда.

# 66
И това как се оправя?
Само с труд?

Знаете ли... Пак стигате до това всичко да дойде на готово. Явно не отделяте достатъчно време и мисъл да разберете аз какво имам предвид. Говоря за хората, които имат собствени апартаменти и нямат пари за храна, но не напускат София, защото е СОФИЯ. Когато пред Вас няма избор, желая никога да не Ви се случи, и под мост ще живеете. С пари от един двустаен апартамент в София може да се закупи къща с чудесен покрив и няколко стаи, да се обзаведе с нови мебели, да се пребоядиса, да си купите животни, че и да Ви останат пари за няколко месеца разумно харчене, докато си намерите работа  Wink Не знам Вие за какви села говорите тук, аз говоря за обитаеми села, с над 1000 души население. Ако във Вашето въображение село е 20 срутени къщи, построени от слама и кал...  Peace Peace Peace

# 67
  • София
В София има работа за целия български народ, говоря сериозно.
Аз лично имам избор, защото имам поне 3 професии.
И аз говоря за обитаеми села.
4 месеца т.г. бях по работа в Ковачевци и района. Достатъчно се нагледах и огледах къщите и състоянието им.
Работа по селата няма. За 5 месеца 1 човек си е намерил работа в 1 ресторант. Официална статистика, до която случайно се докопах.

# 68
4 месеца т.г. бях по работа в Ковачевци и района. Достатъчно се нагледах и огледах къщите и състоянието им.
Работа по селата няма. За 5 месеца 1 човек си е намерил работа в 1 ресторант. Официална статистика, до която случайно се докопах.

И пак стигаме до това, което говорихме по-рано. Ако не те мързи...  Wink Wink Wink Wink Лека вечер Ви пожелавам!

# 69
  • гр. София
И това как се оправя?
Само с труд?

Знаете ли... Пак стигате до това всичко да дойде на готово. Явно не отделяте достатъчно време и мисъл да разберете аз какво имам предвид. Говоря за хората, които имат собствени апартаменти и нямат пари за храна, но не напускат София, защото е СОФИЯ. Когато пред Вас няма избор, желая никога да не Ви се случи, и под мост ще живеете. С пари от един двустаен апартамент в София може да се закупи къща с чудесен покрив и няколко стаи, да се обзаведе с нови мебели, да се пребоядиса, да си купите животни, че и да Ви останат пари за няколко месеца разумно харчене, докато си намерите работа  Wink Не знам Вие за какви села говорите тук, аз говоря за обитаеми села, с над 1000 души население. Ако във Вашето въображение село е 20 срутени къщи, построени от слама и кал...  Peace Peace Peace

Абсолютно съм съгласна  Peace

Не, в София НЯМА работа за целия български народ. И аз говоря сериозно. Това, че повечето хора си мислят така е друг въпрос.  Peace Хубаво е , че имате 3 професии, но колко хора имат и една? И като я имат какво е нивото им? Аз съм ЗА връщане на софийското жителство. Няма смисъл цели райони да се обезлюдяват, защото хората тичат в София, а там да няма кой да работи. А в момента и няма какво, защото никой не влага пари в опустели, ненаселени места. И така се получава един затворен кръг за съжаление........

Животът на село е в пъти по-спокоен и по-опростен. Вярно е, че е много работа, но.....

# 70
  • Ямбол
.... Аз съм ЗА връщане на софийското жителство. Няма смисъл цели райони да се обезлюдяват, защото хората тичат в София, а там да няма кой да работи. .......
Хората цяла Европа обединяват и позволяват свободно движение, ти София искаш да барикадираш. Доста неразумно предложение и ограничено мислене.

А иначе за онези, които твърдят, че било скъпо да се поддържа къща на село - не е вярно. Поддържаме такава, която ползваме само за почивка. Нищо не ни струва. Всяко лято почиваме там няколко седмици и вложението е само по почистване на двора от трева. Преди няколко години само измазахме вътре и вън и всичко си е както е било някога. В момента ако някой реши да се засели там, ще трябва само навън да запретне ръкави и да си спретне градината за каквото му трябва.

# 71
Радвам се, че сред коментарите виждам, че има хора, които харесват идеята. Ето какво намерих днес и ми допадна, за съжаление е далече http://olx.bg/davam-bezplatno-pod-naem-kscha-s-dvor-i51796033. Тъй като след известно време тази обява няма да е активна ще копирам текста: "ДАВАМ без да се плаща наем на  сериозен човек (семейство) или пенсионери,  къща с  двор в село Българско Сливово, до Свищов.  Да живее постоянно,  стопанисва и се грижи за имота - къщата и двора. Срок на време на наема-без ограничение." Хем имотът няма да се съсипе, хем някой ще може да живее безплатно и да се изхранва от дворчето Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт