За запустелите имоти в селата

• 8 865
  • 71
  •   1
Отговори
# 15
Двама възрастни спокойно могат да се грижат за къща на село и без да й правят ремонт в стил "Брава Каза". Аман от претенции, не се тревожи, че няма да има какво да засади, ами се тревожи, че няма да има къща като от списание.
Според мен не искат да ходят, защото ще им е адски трудно Аз пък познавам хора, коитоса в чужбина и си дават селските къщи и без наем, само и само да има хора там да ги чистят редовно и да пъдят крадците.
Който иска - отива, който не иска - мрънка. Разсадите и семената не струват вола и коня. Като дадат малко помощи, финансовата страна на въпроса е оправена.
Допреди 50 години в селата и ток и течаща вода не е имало, но никой не е умрял точно от това. Сега тези безработни пак нямат ток и водата им е на косъм от спиране - къде е разликата с живот на село, където ще имаш и двор да садиш и сееш?

# 16
Аз имам наблюдения, че повечето, които искат помощи, не желаят да отиват на село. Там няма да им помагат наготово, а ще трябва сами да се потрудят.

Това е моето наблюдение. Усобенно покрай професията на мъжа ми съм се наслушала на такива истории, че просто ми настръхват косите. Обаче никой не се наема да се бъхти на село в градинката, а предпочита да е в големия град и може да умира от глад, ама пак тука ще си мизерува... Stop ooooh! #Crazy

# 17
Има и села с лекари и училища все пак

Има, но са с преобладаващо циганско население.
Тези с пустеещите имоти. Tired

# 18
Има и села с лекари и училища все пак

Има, но са с преобладаващо циганско население.
Тези с пустеещите имоти. Tired
Ами те и тези за помощите и без покрив и препитание са преобладаващо цигани...

# 19
  • в здрача
От много време се върти една мисъл в главата ми, по повод постоянните репортажи по телевизията за семейство от еди кой си град, с 2 деца да речем, които няма къде да живеят и няма къде да работят и търсят помощи. В същото време толкова много къщи по селата биват ограбвани и пустеят, защото няма кой да живее в тях и да ги стопанисва. Та чудех се, защо вместо да се пращат пари на такива семейства и да събират хорското съжаление, хора, които имат такива имоти не предоставят имотите си за ползване, така едните ще имат покрив и дворче за обработване - респективно начин за препитание, а другите ще имат добре стопанисани имоти.
Дори държавата може да помисли за намаляване на данъците на хората дали имотите си по този начин.
Толкова ли е екзотична тази идея, че постоянно слушаме за тези бедстващи семейства??

Първо не всяка къща дори и на село предполага двор с  достатъчно пространство за да ти стигне за изхранване на семейство, второ - много хора не знаят как се отглеждат различните култури, какво, кога и как се прави, трето- има ли намесени деца в картинката, селата, които могат да обитават драстично намаляват и четвърто - престъпността по селата, и не, не е от местните.

Да не говорим, че често отглеждането на разни култури може да ти излезе по-солено, отколкото ако си ги купиш от пазара.
А отглеждането на животни е още по-скъпо занимание.

# 20
  • София
И пето, защо да ги караме хората да се напъват, ами направо не си ги изхранваме докато се почиват. Понеже нали, не знаят, не могат, не са свикнали, и не им е в кръвта, дет се вика.

Боже!

# 21
  • в здрача
И пето, защо да ги караме хората да се напъват, ами направо не си ги изхранваме докато се почиват. Понеже нали, не знаят, не могат, не са свикнали, и не им е в кръвта, дет се вика.

Боже!
То който го може си го прави. Хайде да ми изброиш с кои култури можеш да изхраниш семейството си в примерно 100 акра дворче и какво, и кога е необходимо за да ги отгледаш.
Аз не виждам собственици да раздават ей-така къщите си по селата. Често дори собствениците /защото рядко е само един/ не могат да се споразумеят помежду си какво да я правят - кой ще я поддържа, кой ще я продава, пък толкова купувачи са се засилили ...

Реално за да започнеш нещо такова ти трябват доста пари, време, усилия, акъл и да издържаш на физическа работа или семейството ти никога да не е спирало и ти просто да продължиш.

# 22
Ние за първа година живеем на село.Под наем сме .Имаме си малка градинка ,но е достатъчна .Града ни изтощи  и финансово и психически.Много е хубаво да си набереш магданоз от градинката колкото ти е нужен .И не само ,сега градината е пълна чакаме реколта ,а цената на семената + препаратите не е повече от 30лв. всичко. От лично моя гледна точка мисля ,че няма по хубаво от това да се трудиш и да виждаш резултата всеки ден. Идеята е много добра - хора запрятайте ръкави и се учете да работите и самочувствие ще ви дойде и спокойствие ,а от там и всичко останало

# 23
  • В градината...
миналата година изкарахме около половин тон домати - викахме познати да берат, бурканите са ни още пълни. Още - зелен боб, грах, картофи, лук и прочие. Това беше между другото - ходим на работа, правим инвитро ....

# 24
  • в здрача
Ако човек ще се изхранва, по-добре да заложи на боб и картофи, по-малко на домати и краставици. Примерно 10 корена домати са достатъчни за едно семейство, освен салатите и консервите.

...,а цената на семената + препаратите не е повече от 30лв. всичко.
да, за малка градинка, ако не залагаш на по-изтънчени семена - 2 лв за 10 семки, пък ако си ги имаш е направо безплатно. Ако купуваш разсад - 0.50 ст коренчето. Понякога разсада не се получава по независещи от теб причини. Тази година беше такава - 3 разсада загубихме - пониква и се изцулява точно за 1 ден. 4-тия обаче стана и както имахме много събрано семе, даже мислех да раздавам, така и не остана.  Една каруца оборски тор преди 5 г беше 5 лв, сега е 10 лв /ако искаш/. Реално една каруца ще ти стигне за малка градинка /нашата е близо декар и една каруца не ме оправя отникъде/.
Естествено можеш да заложиш на био-земеделие - значително по-евтино е, но продукцията  особено първите години не е никак обилна ако се бориш сам, но  тук можеш да намериш чудесни съвети. Аз от тук разбрах, че колтуците от домати, които хвърляхме на кокошките морят въшките по боба и сливите. А една година за малко да загубя семената си на любимия си боб - дъждовете го унищожиха, а после и въшките и не събрахме реколта дори за семе. Казвам за малко, защото щерката беше хвърлила едно-единствено семе в оранжерията до доматите и то взе, че поникна, че и върза и събрахме малко семе, та на по-следващата година вече имахме.

Та, който не е живял на село, който не е отгледал нито една култура да не ми обяснява колко е лесно и колко по-добре е, защото на село няма училище, няма лекар, няма аптека, зимата докато  разринат пътя ... Да не говорим колко ти струва транспорта до училище за децата.  Ако нямаш мотика от време оно новите, които закупуваш се чупят, дори огъват  ooooh! за един сезон работа. Не знам от какви материали ги правят. Една фреза е 500 лв, с 5 литра бензин изкарваме сезона, но за есенната оран се плаща. За поливането също се плаща, независимо, че кладенеца обикновено е пълен, щернята - също, но това в края на зимата. Не всяка година вали като по поръчка когато ти трябва, а когато се засуши по традиция и в кладенеца няма вода.

Не че нещо, аз предпочитам да живея на село, харесва ми градинката, зеленината, тишината, но не и всичко останало, та карам на съботно-неделно земеделие.

А поддръжката на къщата. Знаете ли, че голяма част от старите къщи са с пръстен под? Това означава, че пода на къщата е от пръст. Едни новодомци, комшии останаха неприятно изненадани от покупката си. Не разбрали - то имало черги навсякъде. Втора година не могат да стегнат къщата, че да влязат, а млади пенсионери искат да живеят там, да разработят градината, а тя - буренясала, не просто бурени, все едно дървета трябва да изкорениш, че да обработваш земята. Една година да не се обработва и вече е адски трудно да подготвиш, а повечето изоставени къщи по селата човек не е влизал десетилетие.

Та искам да кажа - трудно е, да. И изисква време, ресурс за да започнеш, една година общо взето трябва да има от какво да се изхранваш преди да започнеш да събираш собствената си реколта.

# 25
  • София
Tsv, не съм ти чела целия ферман, но ок, убеди ме. Невъзможно е да се гледа градинка на село. Една каруца тор била цели 10 лв!!! Уау! Как издържаш, честно! И "фенси семена"? Когато си гладен не садиш такива, садиш картофи, лук, боб. За оцеляване говорим, нали?

# 26
  • В градината...
Интересно, защо през нашето село минава училищен автобус да вози децата и имаме страхотна детска градина  Thinking

# 27
Tsv, не съм ти чела целия ферман, но ок, убеди ме. Невъзможно е да се гледа градинка на село. Една каруца тор била цели 10 лв!!! Уау! Как издържаш, честно! И "фенси семена"? Когато си гладен не садиш такива, садиш картофи, лук, боб. За оцеляване говорим, нали?

Нали се коментират порутени къщи и запустели дворове.
Искат се много труд и средства да ги приведеш в използваем вид.

Аз не бих дала имот на цигани да го ползват.
После не мога да си го взема.

# 28
  • в здрача
А какво правиш докато обработиш земята и поникне реколтата? Караш на фотосинтеза, храниш се от слънцето или обираш мазетата на комшиите?
Именно за оцеляване в порутени къщи, които вървят и с изоставени дворове, които приличат на джунгла, не на градинка. Порутените къщи в изоставените села не вървят с детска градина, училищен автобус, лекар и аптека, база минимум за живот. Щото там можели да се трудят и да не висят на помощи, щели да оцелеят, ама те и в града оцеляват.
Аз не познавам хора, които да си раздават ей така имотите, дори и по селата.
Или не могат собствениците да се разберат, или не им е хрумвало, или са се напатили, или ги е страх да не се напатят, затова или продават или дават под наем. Който го е закъсал нито може да го купи, нито да плаща наем.

# 29
Да са само запустелите имоти в селата, ами вече цели градове запустяват, особено в северозападна България, именно защото няма препитание. С градинка с картофи и боб не може да платиш образованието на децата си и лекарствата им. Затова и София се напълни с нови "софиянци", защото всеки търси препитание. Чудя се на софиянките с "грижа"за бедните и онеправданите, защо не си дадат апартаментите в София под наем и да се отдадат на селска идилия с мотиката?!?

Общи условия

Активация на акаунт