Kонсултации с адвокат

• 212 185
  • 1 235
  •   1
Отговори
# 375
  • Враца
На теория няма разлика в ДТ.
На практика- може да има разлика, но това е нещо относително, зависи от съдията.
Имала съм такива казуси, няма да навлизам в подробности.  Sunglasses

Искът трябва да се подаде в районния съд по адреса на ответника.
Ако искът е за издръжка- може и по адреса на ищеца.

# 376
Има ли право бащата на синът ми когато го вземе лятото за един месец,както е по решение от съда,да прекрати неговите курсове и уроци?Защото той отказва да го води,а аз незнам как да му обясня,че са важни за детето.С него не се говори и птсви всичко напук.

# 377
  • Враца
Слънчице,
Всички решения за детето, за неговото здраве, психическо и физическо развитие би трябвало да се взимат по взаимно съгласие между родителите.
Така гласи нормалната житейска логика, така гласи и Семейният кодекс.
Задължение на родителите е да се грижат за нормалното развитие на детето.
Това, за което Вие споделяте, е едно разногласие между двамата родители, каквото нерядко съществува и между родители, които не са разделени.

Ако детето е на възраст, но която предстои кандидатсване с предмета, по който взима уроци, или има някаква подобна, специфична причина, която прави това непосещаване на уроците особено важно, то Вие можете да се обърнете към съда с иск по повод разногласието при упражняване на родителските задължения.  Вие не споделяте нито възрастта на детето, нито кой клас е. Ако е например в детска градина, едва ли тези уроци са толкова наложителни през лятото.
Разбира се, надявам се да не ми се обидите. Може да сте много амбициозен родител, като не Ви съдя за това, а само Ви давам насоки за мислене по въпроса, който задавате.

Или, казано по друг начин, внимателно премислете дали  поведението на бащата е само дразнещо ,или е в реална вреда на детето.

# 378
Синът ми е 6клас и след 7ми ще кандидатства.Всички учители са категорични ,че уроците трябва да започнат още юли,а школите са от август.Аз ги плащам,а таткото го прави напук.Той е против всякакви уроци,незнам защо.

# 379
  • Враца
Е, след като е така, спокойно можете да се обърнете към съда, зада реши спора, и да се произнесе с решение.
По закон спорът може да се разреши и от медиатор... но аз не ги одобрявам, досега съм попадала само на крайно некомпетентни, а това е всичко друго, но не и полезно.

Тук се задават много въпроси, но е важно преди дори да попитате нещо, да се замислите дали това нещо може да се докаже в съда /ако въпросът е свързан със съдебен иск/.
Това важи за всички. Ако твърдите нещо, което не можете да докажете, ще загубите делото, колкото е да сте сигурни, че Вие сте прави.

# 380
Здравейте,
  1. Исках да попитам в момента съм в рзавод с мъжа ми разбрахме се да е по взаймно съгласие в такъв случай това решение има ли срок за обжалване?
   2. Адвокатка ми каза при предварителния разговор, че ще може да я вземе след седмата година с преспиване при него, но когато подписахме допълнителното споразумение там пишеше че трябва да я вземе в петък в 18:00 h и да я върне в неделя 18:00. Аз не се усетих и го подписах, на 19.04.2016 г. ни е делото исках да питам това нещо може ли се коригира по някакъв начин (Малката е на 3.5 г.)

# 381
Мише, споразумението може да се коригира непосредствено преди или дори по време на делото (и при мен имаше подобна корекция, но в обратния вариант - първоначално бях писала без преспиване, а после реших да е с преспиване) Wink

Срок за обжалване мисля, че има при всяко дело/решение

Peace

# 382
Благодаря!

# 383
  • Враца
Няма срок за обжалване.
Решенията за развод по взаимно съгласие са необжалваеми и влизат в сила веднага.

За корекцията, като започне делото, просто кажете пред съдията за това, че е допусната грешка.
Поправката се нанася в споразумението, подписвате се и двамата, а съдията се произнася с решение, което включва корекцията.

# 384
Много Благодаря за бързия отговор !

# 385
В споразумението пише, че трябва да я взема първата и третата седмица от месеца, та въпроса ми е както сега се пада 30.04.2016 /събота/ и 01.05.2016 /неделя/, той трябва да я вземе в тази седмица или следващата  седмица 07.05. 08.05.2016 г.  взема за първа.

Извинявам се, че не го публикувах в първия си пост, а се налага да пусна втори!

# 386
В споразумението пише, че трябва да я взема първата и третата седмица от месеца, та въпроса ми е както сега се пада 30.04.2016 /събота/ и 01.05.2016 /неделя/, той трябва да я вземе в тази седмица или .следващата  седмица 07.05. 08.05.2016 г  взема за първа.

Извинявам се, че не го публикувах в първия си пост, а се налага да пусна втори!
Следващата седмица седмица 07.05. 08.05.2016 г, освен ако не сте се разбрали нещо друго за Великденските празници.

2. Адвокатка ми каза при предварителния разговор, че ще може да я вземе след седмата година с преспиване при него, но когато подписахме допълнителното споразумение там пишеше че трябва да я вземе в петък в 18:00 h и да я върне в неделя 18:00. Аз не се усетих и го подписах, на 19.04.2016 г. ни е делото исках да питам това нещо може ли се коригира по някакъв начин (Малката е на 3.5 г.)
По закон е с приспиване след 3-та година, но ако бащата е съгласен може и след седмата. Нашето споразумение е 1 и 3 събота и неделя от  10 ч. в събота до 18 ч. в неделя, както и на всички официални празници на всяка четна година например. Отделно за личните празници на семейството му.
Ако е по взаимно съгласие не може да се обжалва, но пък все още имате време да го промените.  Peace

# 387
Здравейте! Разведена съм и получавам издръжка за детето чрез ЧСИ. Мислех, че ходенето по мъките ми е свършило, след като вече БНД си плаща редовно през съдебния изпълнител, но не би... Проблемът ми е, че този ЧСИ ми задържа сумите и сякаш умишлено не ми превежда парите. Давам пример: последната издръжка, която ми беше превел, беше за декември миналата година. Миналата седмица му звъннах и обеща, че ще ги пусне. След няколко разговора, в които го подканвах да го направи, днес най-накрая получих парите, но каква беше изненадата ми - само за два месеца, като очаквах за четири. БНД твърди, че внася парите редовно и няма пропуск, оказва се, че ЧСИ-то ме мята на черешата периодично, защото тези разговори ги водим през месец. Вече се отказах да си чакам издръжката за детето всеки месец и просто му звъня през 2-3 месеца да му опресня паметта. Въпросът ми е: имате ли информация и други съдия-изпълнители да правят така и как е редно да постъпя? Все пак това са парите на детето ми и аз предпочитам, дори и да не ги харча, да ги слагам на влог и да им тече лихва, вместо някакъв съдебен изпълнител да разполага с тях месеци наред. Мога ли да сменя съдия-изпълнителя, лесно ли става, ще трябва ли да плащам и това много ли ще изтормози БНД? Изобщо как ще ми препоръчате да действам, защото съм доста шокирана - та аз всеки месец още 13 години трябва да се моля на този човек да ми превежда пари, а вече ми писна.
Благодаря предварително за отговора!  bouquet

Последна редакция: вт, 12 апр 2016, 21:59 от maminka_sladka

# 388
  • София
Какви са най-разширените права на лични контакти, при положение, че бащата не е живял никога с майката и детето (на 2 месеца е).
Това, че е изпратил запис за издръжка, без да имаме брак и споразумение дава ли му точки да изисква повече в съда?
Има ли значение, че ме в обиждал в имейл, докато съм била бременна?
Какво му дава изобщо права да поиска по-разширен режим на лични контакти?
Детето е момче, ако има значение?

# 389
Здравейте,
искам да попитам когато се развеждаме по взаимно съгласие, трябва ли да има задължително свидетел от страната на мъжа да потвърди, че аз си гледам добре детето? Или това нещо е отпаднало. Адвокатката нищо не каза, но моите колеги ми го казаха, че преди се е правило така.

Общи условия

Активация на акаунт