Майчинството счетоводно-60

• 30 856
  • 746
  •   1
Отговори
# 30
  • В полите на Пирин планина
А за майчинството от кога да го прекратя, може ли и то да е от 26.05 или да го направим от от 24.05. Приятел счетоводител ми каза, че най-добрия вариант е да си пусна няколко дни отпуска след прекратяването на майчинството и след това да подпишем по взаимно съгласие.

Договорът може да се прекрати дори да си в майчинство щом е по взаимно съгласие - не е нужен отпуск.

Здравейте! За пръв път пиша във форума и не знам дали тук е правилното място да задам въпроса си, но ще бъда много благодарна ако получа отговор. Въпросът ми е следния: съгласно Кодекса на труда, бременната служителка трябва да уведоми работодателя за бременността писмено с надлежен документ. Кое се приема като надлежен документ, тоест какво трябва да представя на работодателя си? Резултата от феталната ехография приема ли се за "надлежен документ /тъй като в него никъде не пише черно на бяло, че съм бременна, а в същото време няма как да се направи такова изследване без наличие на бременност/или...? Държа всичко да е оформено документално, защото не знам работодателя как би реагирал на новината.

Уведомлението от твоя страна е свободен текст. Прилага се документ от гинеколог - няма конкретен такъв, така, че какъв то имаш, в който да пише, че си бременна и определение термин.

Здравейте! Ето и моят казус:
Имам над 10 години трудов стаж. През 02.2013. бях съкратена. От 03.2013 до 12.2013 бях на трудовата борса и взимах обезщетение.
В момента съм бременна в 13 г.с.  Simple Smile
През м.04.2014 регистрирахме фирма, в която аз съм съсобственик и управител. Фирмата ще започне дейност през м. 05.2014. Тоест ще имам прекъсване за м. 01, 02, 03 и 04.2014 г.
Моля ви, да ми дадете съвет за оптималния начин на осигуряване през оставащите няколко месеца до излизането ми в отпуск по майчинство.
Благодаря ви предварително!

База за обезщетението за бременност и раждане са осиг. доходи през 18 месеца назад, преди излизане в болничен 45 дни преди термин. Предвид, че голяма част от този период ще ти бъде на МРЗ не виждам нещо оптимално за няколко месеца. Излишно е да се плащат пари за високи осигуровки, които едва ли ще си върнеш като обезщетение. Има калкулатори и може да си сметнеш ефекта.

# 31
Искам да попитам  когато има прекъсване в болничните 180 дни почват да текът от първия нов болничен или са общо за цялата година така ли е:)

# 32
Благодаря Lady Brinne!
Според теб кой е по-добрия вариант: през тези 5 месеца - да се осигурявам на трудов договор или като СОЛ?

# 33
Здравейте! От четеното тук съм информирана, че в случаите на раждане след датата на термин АГ следящ бременността издава нов болничен, т.е. удължава 45 дневния, правилно ли съм разбрала?

Та да попитам конкретно в моя случай как трябва да процедирам сега. Остават ми 4 дена до раждане, т.е. термин на 16.05 - петък. Но аз нямам никакви признаци. Вярно 4 дена са, но на 15.05 ми изтича 45 дневния, а и тогава ден преди термин ще ходя на преглед, ако не се появи до тогава бебчо. Може ли в такъв случай АГ-то да го удължи още тогава на 15.05 като го посетя за преглед? и изобщо правилно ли съм разбрала каква е процедурата в тези случаи на раждане след термин

# 34
  • Варна
Искам да попитам  когато има прекъсване в болничните 180 дни почват да текът от първия нов болничен или са общо за цялата година така ли е:)
Имаш право на 40 дни ендолично от ЛЛ и 180дни от ЛКК за календарната година. Ако трябва да ги превишиш се издават болнични от ТЕЛК. Това, че има прекъсване не влияе на този принцип,

# 35
Благодаря Lady Brinne!
Според теб кой е по-добрия вариант: през тези 5 месеца - да се осигурявам на трудов договор или като СОЛ?

Като управител трябва да си на ДУК. В осигуровките разлика няма и в правата като осигурено лице - също, просто договорът не е по КТ.

Здравейте! От четеното тук съм информирана, че в случаите на раждане след датата на термин АГ следящ бременността издава нов болничен, т.е. удължава 45 дневния, правилно ли съм разбрала?

Та да попитам конкретно в моя случай как трябва да процедирам сега. Остават ми 4 дена до раждане, т.е. термин на 16.05 - петък. Но аз нямам никакви признаци. Вярно 4 дена са, но на 15.05 ми изтича 45 дневния, а и тогава ден преди термин ще ходя на преглед, ако не се появи до тогава бебчо. Може ли в такъв случай АГ-то да го удължи още тогава на 15.05 като го посетя за преглед? и изобщо правилно ли съм разбрала каква е процедурата в тези случаи на раждане след термин

Болничен лист за преносването се издава от наблюдаващя АГ след раждането, като се знае за колко точно дни трябва да е.

# 36
В такъв случай от болницата издават 42 дневния след раждане и после отивам при АГ да удължи 45 дневния до датата на раждането така ли? и след това представям на счети да внесе и двата едновременно?

# 37
В такъв случай от болницата издават 42 дневния след раждане и после отивам при АГ да удължи 45 дневния до датата на раждането така ли? и след това представям на счети да внесе и двата едновременно?

Да.

# 38
Здравейте! За пръв път пиша във форума и не знам дали тук е правилното място да задам въпроса си, но ще бъда много благодарна ако получа отговор. Въпросът ми е следния: съгласно Кодекса на труда, бременната служителка трябва да уведоми работодателя за бременността писмено с надлежен документ. Кое се приема като надлежен документ, тоест какво трябва да представя на работодателя си? Резултата от феталната ехография приема ли се за "надлежен документ /тъй като в него никъде не пише черно на бяло, че съм бременна, а в същото време няма как да се направи такова изследване без наличие на бременност/или...? Държа всичко да е оформено документално, защото не знам работодателя как би реагирал на новината.
Аз вече минах по този път преди седмица и мога да ти кажа какво представих пред работодателя - амбулаторен лист от АГ, водещ ми женската консултация, в който пишеше лицето XYZ с ЕГН: хххххх е бременна в 12 г.с. Отдолу дата, подпис и печат на лекаря плюс печат на болницата, в която работи лекаря. Този документ занесох в личен състав, от където задължително си изискай да ти сложат входящ номер и с вече написан такъв номер си ксерокопирай документа. От там нататъка си защитена от закона и работодателя не може с пръст да те мръдне, освен ако не закрие цялото предприятие.  Peace

Благодаря ти за бързия отговор! Работата е там, че в нашата фирма ситуацията е малко деликатна, тъй като първо-ние сме регионален офис, а централния е в София /а нямам намерение да се грабна до София само за да им представя документа, че съм бременна/ и второ-няма друга такава неуредена фирма, в която всеки ти казва "Аааа, не е в моята компетенция това и не знам кой отговаря за него"!!! Нямаме отдел човешки ресурси и при това положение предполагам, че трябва да изпратя уведомлението, придружено с документа/амбулаторния лист на някой от шефовете /мисля първо по ел.поща, а след това да го пусна и по пощата/, но ме притеснява това, че няма как да кажа на шефа да ми го входира при положение, че май няма такава практика във фирмата. Дано да се окажат коректни и да нямам проблеми занапред.

# 39
При подписване на фиктивен договор, работникът какво трябва да плаща? Само Со и Зо или и удръжките ?!

# 40

Да.

Благодаря, Лейди Брин! Дай Боже всичко успешно преди или след 16.05 preggo   ylinfant

# 41
dragmi, понеже и при мен беше трудничко да отида до централния офис, който е във друг град, помолих лекарят да ми сложи някакъв номер, все едно е архивиран при него.

# 42
dragmi, понеже и при мен беше трудничко да отида до централния офис, който е във друг град, помолих лекарят да ми сложи някакъв номер, все едно е архивиран при него.
Еййй, това е идея! HugВъпреки че работодателя ако реши да се заяжда и да ми прави сечено, пак може да каже, че не е уведомен и не е получавал документ с такъв номер, но да се надяваме, че няма да се стигне до този грозен сценарий. А е крайно време да го уведомя, защото след няколко дни влизам в 6ти месец и трябва да намерят човек, който да ме замества.

# 43
  • Пловдив
При подписване на фиктивен договор, работникът какво трябва да плаща? Само Со и Зо или и удръжките ?!

Зависи.Работникът ще се води,че работи или ще е в болничен?

# 44
Еййй, това е идея! HugВъпреки че работодателя ако реши да се заяжда и да ми прави сечено, пак може да каже, че не е уведомен и не е получавал документ с такъв номер, но да се надяваме, че няма да се стигне до този грозен сценарий. А е крайно време да го уведомя, защото след няколко дни влизам в 6ти месец и трябва да намерят човек, който да ме замества.
да,обаче аз го изпратих заедно със болничен лист и няма как едното да е пристигнало,пък другото не

Общи условия

Активация на акаунт