Велосипеди в градския транспорт - одобрявате ли?

• 16 505
  • 367
  •   1
Отговори
# 120
Atlantis_Dea   Hands Clap omm  Hands Thumbsup newsm26 ЕВРИКА !!!!  Hug  bouquet  bouquet

# 121
Пише го в Закона за движение по пътищата, това че мястото на велосипедист над 12 години не е на площите определени за пешеходци:

Скрит текст:
Закон за движението по пътищата – ЗДвП (извадки за велосипедисти)

Закона онлайн: http://www.mvr.bg

Извадки от закона, касаещи велосипедния транспорт

Раздел III.
Разположение на нерелсовите пътни превозни средства върху пътя

(5) Когато няма специално предназначена за тях пътна лента или алея, водачите на
мотопеди, велосипеди и други немоторни превозни средства може да използват за движение
разположения отдясно по посоката на движението им пътен банкет, ако той е годен за това и
ако това не пречи на другите участници в движението.

Раздел XVIII.
Особени правила за някои участници в движението

Чл. 79. За да участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване,
всеки велосипед трябва да има изправни:
1. спирачки;
2. звънец и да няма друг звуков сигнал;
3. устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и
червен светлоотразител отзад; допуска се поставянето на устройство за излъчване на червена
светлина отзад;
4. бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на
колелата.

Чл. 80. (Изм. – ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 07.08.2012 г.) Водачът на велосипед е
длъжен:
1. да ползва светлоотразителна жилетка при управлението му извън населените места,
през тъмната част на денонощието и при намалена видимост;
2. да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.
Чл. 81. На водача на двуколесно пътно превозно средство е забранено:
1. да се движи успоредно до друго двуколесно пътно превозно средство;
2. да управлява превозното средство, без да държи кормилото с ръка, както и да
освобождава педалите, с които контролира превозното средство;
3. да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се
държи за него;
4. да превозва, тегли или тласка предмети, които пречат на управлението на
превозното средство или създават опасност за другите участници в движението;
5. да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци;
тази забрана не се отнася за велосипедисти на възраст до 12 години.
Чл. 82. Забранено е движението на велосипедисти в група за тренировка, ако пред и
зад групата няма придружители с автомобил или мотоциклет.

Чл. 98. (1) Престоят и паркирането са забранени:

5. на пешеходни или велосипедни пътеки и на разстояние, по-малко от 5 метра преди
тях;

Раздел XXI.
Правила за движение на пешеходците

Чл. 107. Пешеходец е всеки участник в движението, който се намира на пътя извън
пътно превозно средство и не извършва работа по пътя. За пешеходци се считат и лицата:

2. които бутат велосипед, мотопед или мотоциклет;

Чл. 110. Извън населените места, при липса на банкет или тротоар или при
невъзможност те да бъдат използвани, лицата, бутащи велосипед, мотопед или мотоциклет, са
длъжни да се движат по платното за движение, като се придържат възможно най-близо до
дясната му граница.

5. (нова – ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 07.08.2012 г.) управлява велосипед без
светлоотразителна жилетка в нарушение на чл. 80, т. 1.

Допълнителни разпоредби

19. “Велосипед” е пътно превозно средство най-малко с две колела, което се привежда
в движение с мускулната сила на лицето, което го управлява, с изключение на инвалидните
колички.

Изобщо защо спорите за спора, без да сте прочели ни един закон и наредба, а после обявявате другите за нервни и незачитащи правата ви?

# 122
Между другото, има си съвсем интелигентно решение за тези, които искат да покарат и се нарича колело под наем. В Бургас може да си вземеш от Морската градина и да го върнеш в друг пункт. В София има колела и ролри под наем при стадиона.

пп: Защо не ходите да си качвате велосипедите в нормалните държави като ги давате за пример? Тук изглежда, не е нормална държава, така че ще карате, където може. И аз не карам, където си искам, а много ми се кара.

Това е за хора, които искат да покарат малко. А какво правят хората, които карат редовно? Които ходят така на работа? Колела под наем има в цяла Европа, те се ползват от туристи и местни, обикновено местните стигат до някой пункт с колата и продължават през града с колелото.

Както сте тръгнали така ще забраните всичко, което е различно от вас и вашето виждане за нещата.

Междо другото, качвала съм се и във влак с колело, там е разрешено, има си и билет за велосипеди. И въпреки това понякога се е налагало да чакам следващ влак, защото този е пълен с хора, няма място за колелото, а към композицията няма товарен вагон, в който да се качи. Е, не е нормално това. Не е нормално да се изключват групи от хора, защото някой е решил, че му пречат.

Още веднъж ще кажа, съобразителност и толерантност се изисква от всички!

Касита, ти карала ли си някога колело в София? Само това ще те попитам. А аз законите съм ги чела и много добре ги знам.

Има сериозни колоездачи, които спазват законите и се качват на тротоара само когато се налага, както споменах, аз го правя при невъзможност да мина по платното, или когато има подлез, през който трябва да пресека, защото кръстовището е голямо и не мога да се изнеса заедно с колите.

Има и лумпени, за които е кеф да карат само по тротоарите и да газят де що видят пешеходец, да ги псуват и да се радват как са вдигнали над 40 км/ч на тротоар. Познавам такъв, за съжаление. Моля ви само не слагайте всички под общ знаменател!

Последна редакция: чт, 29 май 2014, 17:14 от dieci_angeli

# 123
Като няма място на тротоара за обособена велоалея, би трябвало да обособят малка част от пътното платно. Ако няма и такова нещо, трябва да се кара на платното. Тротоарът е за пешеходците Peace
къде пише, че тротоарът е само и единствено за пешеходци, ами добре, тогава, хората с ролери, с кънки, със скейт бордове, с колела, с колички, с кучета, какво да ги газят колите ли, абсурдно е в софия да се кара по платното, защото ще те отнесат като стой та гледай, мен ме е страх, за вас не знам (поне на по-големите булеварди и кръстовища, макар, че то в цяла София е пълно с коли)
До колкото знам хората с колички и кучета се движат с краката си? Ако те е страх да караш колело на улицата, тогава не карай. Мястото му не е на тротоара. Живея в чужбина, тук също няма навсякъде велоалеи, често се налага да се включиш в движението на пътя. Велосипедистите се качват на тротоара само ако няма пешеходци, иначе - на улицата.

# 124
Това е за хора, които искат да покарат малко. А какво правят хората, които карат редовно? Които ходят така на работа?

Ще ти кажа какво, защото мъжът ми ходи с колело до работата си през лятото. Просто си кара от нас до работата, не се тътри в трамвая, въпреки че му е много удобно да се метне за 4-5 спирки.

# 125
  • София
Днес излязох с колелото за работа. При пороя, който се излива в момента, какво следва да направя - да карам под дъжда, да чакам да спре с риск да стане 8 часа и децата да са изпукали сами, да си зарежа колелото и утре да е изчезнало или какво?
Въпросът е към противниците на велосипеди в ГТ.

# 126
Върви се баба по тротоара и си води кравата.
- Бабо, тук е само за пешеходци.
- Че мойта крава да не е на велосипед.

Да си оставиш колелото в работата и да се качиш  на ГТ.

# 127
Като няма място на тротоара за обособена велоалея, би трябвало да обособят малка част от пътното платно. Ако няма и такова нещо, трябва да се кара на платното. Тротоарът е за пешеходците Peace
къде пише, че тротоарът е само и единствено за пешеходци, ами добре, тогава, хората с ролери, с кънки, със скейт бордове, с колела, с колички, с кучета, какво да ги газят колите ли, абсурдно е в софия да се кара по платното, защото ще те отнесат като стой та гледай, мен ме е страх, за вас не знам (поне на по-големите булеварди и кръстовища, макар, че то в цяла София е пълно с коли)
До колкото знам хората с колички и кучета се движат с краката си? Ако те е страх да караш колело на улицата, тогава не карай. Мястото му не е на тротоара. Живея в чужбина, тук също няма навсякъде велоалеи, често се налага да се включиш в движението на пътя. Велосипедистите се качват на тротоара само ако няма пешеходци, иначе - на улицата.
Точно и освен това има едни хубави глоби, които им се налагат ако карат по тротоара или място, където не е позволено.

Има закон, не разбирам какво има да се обсъжда, там ясно е посочено къде и кога може да си качиш колелото.

# 128
Днес излязох с колелото за работа. При пороят, който се излива в момента, какво следва да направя - да карам под дъжда, да чакам да спре с риск да стане 8 часа и децата да са изпукали сами, да си зарежа колелото и утре да е изчезнало или какво?

Ами пробвай в рейса, да видим ще успееш ли да се качиш. Ако и аз съм в тоя рейс, няма да се качиш  Peace
пп: Мисля, че ако днес си излязла с колело, си много тъпа, защото всеки велосипедист следи прогнозите.

# 129
Ако в час пик изобщо успееш да си качиш колелото в ГТ, лично аз ще ти черпя едно отстъпване на място..
И, ако и да прозвучи като заяждане, но като от поне пет дни се знае, че днес ще вали като из ведро, що тръгна с колелото?  Mr. Green

# 130
Само че не е същото, когато на улицата трябва да маневрират между паркиралите коли и бясно преминаващите такива. Едно е да си на улицата в някое малко градче, друго е в центъра на София...

Цитат
Днес излязох с колелото за работа. При пороят, който се излива в момента, какво следва да направя - да карам под дъжда, да чакам да спре с риск да стане 8 часа и децата да са изпукали сами, да си зарежа колелото и утре да е изчезнало или какво?

И на мен ми е интересно. И отговорът на Янечек въобще не се брои. Янечек, чакам и майки с колички да започнат да не могат да се качват в твоя рейс.Само за протокола - пешеходец съм.

# 131
Всички да се качват, стига да могат.

# 132
Днес излязох с колелото за работа. При пороя, който се излива в момента, какво следва да направя - да карам под дъжда, да чакам да спре с риск да стане 8 часа и децата да са изпукали сами, да си зарежа колелото и утре да е изчезнало или какво?

Сега в пороя и реките по улиците, и както има и задръстване и по спирките е пълно с народ много ще ти се зарадват и с мокрото колело ако се опиташ да се качиш в рейса.
 Аз също имам един колега, който почти всеки ден идва с колело - ако вали го оставя в работата и се прибира с транспорт.

# 133
То ще е и кално, така че не може според наредбата. Достатъчно е един да се обади и глей какво става. Аз много обичам да давам тон  Sunglasses

# 134
Абе, вие май сте по-упорити от колоездачите по тротоарите. Същите думи слушам и от познатия, който упорито отказва да слезе от тротоара "А нека само някой пешеходец се опита да ме спре, такъв ще отнесе, че ще забрави къде е тръгнал. К'во ми се разхождат насреща, тротоар има, да си ходят в едната страна." Докато и едните и другите се държите по този начин, няма да се спре. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт