Велосипеди в градския транспорт - одобрявате ли?

• 16 471
  • 367
  •   1
Отговори
# 255
На еднопосочна улица колоездач щеше да ме отнесе на пешеходна пътека на обратно.  Как да не го напсувам. Пешеходец бях с бебешка количка пред себе си.

Бабичките, бутащи колички напред и смятащи, че това им дава предимство, са ми любими. Онзи ден една така щях да я блъска с ролерите си. Вижда ме, че карам срещу нея и не се мърда нито вляво, нито вдясно, твърдо по средата се придържа, явно очакваше да нагазя тревата с колецата си. Егати идиотката, как да не я напсувам. Като й спрях в сеннкика на количката се сети, че е трябвало да се мръдне.

Т.е., трябвало е жената с количката пъргаво да се отмести, за да освободи път на кралицата с ролерите?! Това сериозно ли!
Много ме изненадва този коментар и не защото на майките/бабите с колички трябва супер специално отношение, а просто защото жена с детска количка е доста по-малко маневрена от сама жена, покатерила се на кънки.

# 256
  • София
Забелязвам, че всеки на всекиго пречи в милата ми татковина и всеки е бесен на другия. Щом и майките и бабите бебешките колички станаха врагове....е, нямам думи.
Моето мнение си остава , че за всичко си има начин и ред, просто някак не успяваме да го приложим.
За мен колоездачите са силно ощетени. Реално няма как и къде да се кара колело. Тези, които карат са станали джигити и често притесняват пешеходците, но пък и често рискуват живота си. Бях свидетел на блъснато момиче с колело-караше по асфалта на супер оживено столично кръстовище лежеше в кръв. Дъхът ми спря.
Също пък бях тотално наругана, когато детето ми беше още бебе в количка и на път за парка по тротоара се оказах на пътя на желаещ шофьор да паркира трошката си върху тротоара насред проходимата му част и аз представете си му пречех. Трябвало да му дам път и място.
Категорично не съм съгласна обаче, че майките с нещо бъркат. Напротив- за тях трябва да се прави мнооого повече.
Защо се оказва толкова трудно за всеки да има място под слънцето? Все вярвам, че и за бебешките колички има място и за ролеристите и за колоездачите и за шофьорите. Самата аз обожавам и колело да карам и ролери и съм и майка.

Последна редакция: пн, 02 юни 2014, 13:16 от Мигла

# 257
Т.е., трябвало е жената с количката пъргаво да се отмести, за да освободи път на кралицата с ролерите?! Това сериозно ли!
Много ме изненадва този коментар и не защото на майките/бабите с колички трябва супер специално отношение, а просто защото жена с детска количка е доста по-малко маневрена от сама жена, покатерила се на кънки.

Aбсолютно сериозно, но явно никога не си се качвала на ролери и затова нямаш представа, че като си на колелца, можеш да се пребиеш, навлизайки в тревата, докато аз съм била и майка с количка, така че ми е съвсем ясно кой колко е маневрен. Въпрос на чест ли е да не пускаш никой да не минава покрай теб като си натоварила бебе в количка? Нищо, следващия път може да се кача на твоя сенник като си размахваш дебелия задник в средата на алеята и не се отместваш, за да може да се разминем. След няколко пъти ще се научиш  Peace
Отделно, че се знае по коя алея се карат ролери в парка Заимов и въпрос на малоумие да решиш точно там да се разхождаш или да пуснеш малко дете да тича. Разхождай се по средната алея.

# 258
  • София
От този форум оставам с впечатление, че бг майките са много нервно племе - животните в парковете ги дразнят, пиещите бира, велосипедисти, коли, пенсионери. Пълно е навън с врагове на бг майката Simple Smile

Не е така разбира се. Но ако всеки от гореизброените се държи вандалски- естествено, че е враг не само за майките, а изобщо за окръжаващите го. Важното е мярката. Ако кучето е без каишка и намордник и тича безконтролно, ако пиещите бира са агресивни, ако велосипедистите карат бясно  по алеите с прохождащи деца, ако пенсионерите ти дават акъл как да си обличаш и храниш детето и защо си му сложил такава шапка....
Всичко е до поведение, възпитание и мярка.

# 259
  • София
На всяка страница чета как в "нормалните държави" можело да си возиш велосипеда на ГТ и се цитира, че можеш да го правиш във влакове и в метрото в определени часове.... И след това вой до бога защо у нас сме такива анадолци и не можело да си го качиш в автобуса когато ти кефне  Rolling Eyes Ми и у нас е като в нормалните държава, бе хора! И тук може в метрото и влаковете и в определени часове Simple Smile

# 260

Aбсолютно сериозно, но явно никога не си се качвала на ролери и затова нямаш представа, че като си на колелца, можеш да се пребиеш, навлизайки в тревата, докато аз съм била и майка с количка, така че ми е съвсем ясно кой колко е маневрен. Въпрос на чест ли е да не пускаш никой да не минава покрай теб като си натоварила бебе в количка? Нищо, следващия път може да се кача на твоя сенник като си размахваш дебелия задник в средата на алеята и не се отместваш, за да може да се разминем. След няколко пъти ще се научиш  Peace
Отделно, че се знае по коя алея се карат ролери в парка Заимов и въпрос на малоумие да решиш точно там да се разхождаш или да пуснеш малко дете да тича. Разхождай се по средната алея.

А твоето малко задниче на колела  баш в  средата на алеята ли трябва да е? Не може ли така леко да заобиколи.

# 261
Може, но на алея за двама, единият минава вляво, другият - вдясно, ако коконата си седи по средата, или трябва да я блъсна, или да нагазя в тревата, което няма да направя.

# 262
  • София
Абе, хора не се карайте. Всеки трябва да се съобразява с другия. Всеки доколкото може да реагира и да даде път. Има ролери и ролери има колички и колички- също и алеи и алеи. Важното е добра воля да има.
Темата беше за колелетата в ГТ!

# 263
Като чета, май не са дорасли. Представям си как ще се забутат, без да се съобразяват и всички ще сме им криви, че няма място за колелетата им. 

# 264
Абе, хора не се карайте. Всеки трябва да се съобразява с другия.

От темата е видно, че всеки иска да се съобразява само със себе си, а и другите с него. Затова хора, които не се возят в ГТ, си говорят принципно за някакви права, които нямат намерение да ползват, защото им е под нивото и без това да се качат в рейс. Затова има коментари "къде е тръгнал на две гуми" и "как няма да го блъснат, като не му е мястото на пътя". Искам да започнат да осъждат на много години затвор убийците по пътя и ще видите как ще намалеят блъснатите пешеходци и велосипедисти. Толкова пък да те мързи да си ползваш огледата - има си правило - първо ляво, после дясно и после пак ляво огледало - така виждаш дори никнещите като мухи велосипедисти и мотористи. Но всемсто това всеки отворко и всяка пръдла в кола счита, че трябва да псува и надува клаксона. Между другото мотористите чупят огледалата на такива коли, по-мирните само ги обръшат навътре.

# 265

Между другото мотористите чупят огледалата на такива коли, по-мирните само ги обръшат навътре.

Културна работа. И кои са такива коли - които не се прибират веднага, щом видят някой на 2 колела.

# 266
Въобще не твърдя, че е културно, само споделям какво съм виждала - все пак докато пъпля в задръстването на Орлов мост, през прозореца наблюдавам всякакви интересни явления. Такива коли: коли, чиито шофьори не си ползват огледалата по предназначение, т.е. не гледат в тях, значи не им трябват.

# 267

Толкова пък да те мързи да си ползваш огледата - има си правило - първо ляво, после дясно и после пак ляво огледало - така виждаш дори никнещите като мухи велосипедисти и мотористи. Но всемсто това всеки отворко и всяка пръдла в кола счита, че трябва да псува и надува клаксона. Между другото мотористите чупят огледалата на такива коли, по-мирните само ги обръшат навътре.

Tова не го разбрах, би ли пояснила?

Да си прибирам огледалата, за да има място да мине моторист или колоездач ли?

# 268
А не може ли колоездачите да спазват Правилника за движение по пътищата? Или той за тях не важи, щото са еко, куул и готини, а долните, гадни шофьори нарочно ги газят?
В смисъл, няма проблем да се провираш между насрещно движещите се коли на "Патриарх Евтимий" - длъжни са да те пазят. Няма проблем да возиш друг човек на рамката на колелото по Цариградско, говорейки по телефона - длъжни са да те пазят.  Няма проблем да карате двама един до друг по международен път със средна скорост на движение 100-120 - ми длъжни са да те пазят. А като не те опазят при поредната ти дебилщина - да лежат в затвора, бе!

# 269

Толкова пък да те мързи да си ползваш огледата - има си правило - първо ляво, после дясно и после пак ляво огледало - така виждаш дори никнещите като мухи велосипедисти и мотористи. Но всемсто това всеки отворко и всяка пръдла в кола счита, че трябва да псува и надува клаксона. Между другото мотористите чупят огледалата на такива коли, по-мирните само ги обръшат навътре.

Tова не го разбрах, би ли пояснила?

Да си прибирам огледалата, за да има място да мине моторист или колоездач ли?

И аз не разбрах, като видя колоездач в огледалото , какво трябва да направя.

Общи условия

Активация на акаунт