Русия 1

• 1 134 958
  • 23 588
  •   1
Отговори
# 135
Емоки и още четири -пет яростни Путинославци,
Направихте си тема да славите Путин и когато някой каже че не го кефят насилствените ви  похвати значи е лош така ли?
Защо толкова подценявате умствения капацитет на аудиторията?

# 136
http://www.extremecentrepoint.com/archives/335

Който се интересува, да прочете. Захари Стоянов и други видни българи за Русия. Whistling

# 137
  • Valencia-estadio de Mestalla, Barcelona-estadio de Camp Nou
Направихте си тема да славите Путин и когато някой каже че не го кефят насилствените ви  похвати значи е лош така ли?
Къде видя ярост в моите постове? "Насилствените ми похвати" - Къде видя да прилагаме насилие - хората които пишем тук? Напротив - ти обиждаш потребители на бг мама в темата за Украйна. А за подценяването на капацитета на аудиторията - ти го правиш най-много.
http://www.extremecentrepoint.com/archives/335

Който се интересува, да прочете. Захари Стоянов и други видни българи за Русия. Whistling

Сайт чието лого е "С бензин в кръвта !" е много достоверен. Naughty

# 138
Същото инфо можеш да намериш в хиляди други сайтове. Whistling
Потърси си.
С бензин или без бензин в кръвта, там са постнати само цитати от изказвания, статии и др. на велики българи и повечето от тях недолюбват имперските амбиции  на Русия.  Mr. Green  Прочети и Достоевски, и той е цитиран.
Историята, поднасяна ни повече от 45 години изглежда не е съвсем достоверна и обективна. Wink

# 139
Къде видя ярост в моите постове? "Насилствените ми похвати" - Къде видя да прилагаме насилие - хората които пишем тук?

При положение че се пише с възхвала за един диктатор, който преследва всички неудобни нему.
При положение, че се премълчават всички неудобни факти за неговата насилствена политика и в Русия и в Украйна.
При положение че се подминава с гузно мълчание бившите кръвопролития на СССР в източна Европа, а и не само там-все едно не са се случили и хората които ги припомнят тези факти са клеймени като лоши.
При това положение аз какво заключение да си извадя?
Какви са хората които възхваляват насилствената политика на една империя?
Ако не са платени, то са много объркани хора.

# 140
  • Русия
Реших и аз да се изкажа, защото виждам нещата отвътре.

Живея в Русия. В Москва. Тук съм от няколко месеца. И много, ама много ми харесва. Живея в район, който е в покрайнините на града, никак не е за туристи. Виждам, как живеят тук обикновените московчани и емигранти, които тук са поне половината население на града. Преди всичко тук е чисто. Много детски кътове - във всеки двор. Много зеленина, много паркове. Удобен транспорт. Метрото е супер, красота е отвсякъде.
Руснаците се чувстват щастливи. Лъхат на оптимизъм за бъдещето си. Харесват политиката на държавата си. Специално за Крим много се радват. Относно източна Украйна са разделени. Някои казват да им се окаже военна помощ, някои - че не е проблемът на Русия и украинците да си решават проблемите сами.

На мен лично политиката на Русия не ми харесва много-много. Не ми харесват тези имперски амбиции. Не ми харесва натрапчивата религиозност, не ми харесва, например, това, че на военните и военизираните държавни служители от тази година им е забранено да напускат държавата дори и за почивка. Това ме плаши. Мъжът ми пък не му харесват руснаците и Русия. Смята, че тук зле се отнасят към емигрантите, че руснаците са алкохолици. Аз не съм забелязала такова нещо. Явно е до средата, в която се въртиш: той е строител, аз съм офисен работник (планктон, както тук казват).

Работя във визов сервизен център. Работата ми е да обработвам документите и анкетите, които се подават за издаване на визи (през лятото са най-вече визи за туризъм, но има и доста бизнес, и с културна цел). Всеки ден работим от 10 сутринта до 10-11 вечерта, някои и по-дълго, защото желаещите да си почиват зад граница са страшно много, при все че не е евтино. Пък такива визови центрове са много на брой, да не говорим за хората, които отиват да си подават документите направо в посолството.
Направи ми огромно впечатление, кой  тръгва да си почива зад граница. Например, учителка от Сахалин (който не знае, това е остров в Тихия океан, до Япония), желае до посети Полша. Значи, в пъти по-евтино ще й е да си почива в Япония, Китай, Корея и т.п. Но не, тя иска Полша. Само прелета ще й струва към 5000 лева, да не говорим за престоя. Но тя може да си го позволи. Учителка! От дълбоката провинция! Иска й се и не си поплюва. Майка ми е учителка - и в най-розовите си мечти не може да си представи да си почива някъде по-далеч от Черното море. Максимално в Турция. Според мен това, че представителите на традиционно най-неплатените професии (като учители и лекари) могат да си позволят такива разходи, си е показател на благосъстоянието.
Към анкетите обикновено се прилагат бележки от банките, уверения от работодателите и т.н. финансови документи. Поне 1/4 от пътуващите са пенсионери. Имат спестявания, за които дори и не мечтая. Заплатите на хората са високи. Не е рядкост, когато едно семейство от двама съпрузи, две деца и двама неработещи пенсионери, тръгват да си почиват в Париж или Флоренция. При това съпрузите не са банкери или собственици на фирми. Съвсем обикновени хора, обикновени работници.

Преди няколко седмици решихме със съпруга ми да си направим малко пътешествие из Русия. Да видим прословутите дървени къщи и друга екзотика. Simple Smile Пътувахме из големи градове, малки градчета и безброй селца. Московска, Тулска, Орловска, Курска, Брянска и Калужка области. Красиво е тук. Не е толкова красиво, колкото в България, но е хубаво по свой начин. Правят впечатление размерите на държавата. Но да се върна на думата си. Когато виждам, че в някое село на гъза на географията в градината растят лалета и нарциси, а не картофи - значи, могат да си купят картофите, значи, имат пари за това, значи, доходите им са добри. В най-затънените места хората са усмихнати. Няма каруци и т.н. Коли стоят в дворовете, пък все нови. Моята е по-стара. Просто се вижда, че хората имат пари.
Имаме и роднини-руснаци. Имаме и роднини-емигранти, които са тук от десетина години, че и повече. Не само в Москва. Никой от тях не мисли да напуска Русия. Вички им харесва тук. Всички са доволни от заплатите си. Да уточня: специално емигрантите планират да работят тук до пенсионирането, а после да се завърнат у дома. Защото вкъщи жилищата са евтини, климатът е много по-добър, а руската пенсия е по-голяма от заплатата вкъщи.

Та от видяното досега, от общуването с роднините и не само, си правя извода, че втърешната политика на Русия е успешна. Хората тук поддържат управляващите. Точно днес в Москва са местните избори. Единствената агитация, която съм видяла, са налепените няколко хартийки пред входа. На хората им е все тая, кой ще бъде избран, според тях, в бюджета има пари, а значи, ще бъде направено всичко, което трябва, който и да ги управлява.

Що се отнася до външната политика, лично на мен ми писна САЩ и ЕС да си правят каквото си поискат. Те лъжат и водят войни по целия свят. Двулични лицемери са. В такава ситуация ако си сложиш ръчичките и се правиш на ангелче, жив ще те изядат, каквото западът и правеше при Елцин. Путин пази интересите на руските олигарси. Ами защо да пази интересите на западните милиардери, а не руските? Ако от такова пазене на обикновените руснаци им е добре, защо пък не? Сега да не се правим на идеалисти и да не си мислим, че някъде по света управниците мислят преди всичко за народа. Народът получава трохите от масата на богаташите. Въпросът е дали трохите са големи, вкусни и стигат ли за задоволяване на глада (образно казано).

Последна редакция: нд, 08 юни 2014, 12:44 от Naili

# 141
от Форбс:
Така са го видяли хората на числата.
Based on the data, then, a representative “middle class” household in Russia, two working parents and a child, could have an income of anywhere between $12,000 and $30,000 (or $15,600 and $39,000 adjusted for purchasing power) . I can easily see how the top end of that range qualifies as what Americans would understand as “middle class:” outside of Moscow, thirty or forty thousand dollars can go a pretty long way. But I don’t think I’m being uncharitable when I say that $12,000 for a household of three is not at all what Westerners have in mind when they speak about an “emerging middle class” that is going to challenge Putin’s political supremacy. $4,000 a year, even if you adjust that figure to capture Russia’s lower costs, is just not a lot of money, certainly not enough money for a new car, foreign vacations, flat screen televisions, Ikea furniture, extensive apartment renovations, or other things that are commonly associated with the consumerism of the emerging middle class.

Russia is clearly getting wealthier, and that’s all well and good. It is still, though, a very poor country: a significant chunk of its population experiences a kind of material deprivation that has, thankfully, been absent from advanced Western countries for a couple of generations. “Middle class” incomes, that is incomes that are broadly representative of Russians working decent jobs, are still extremely low by Western standards, and it will be a very long time before they are comparable.

If you judge by the numbers, if you look at how much Russians actually earn, the “emerging Russian middle class” of the Western media narrative (i.e. people who have smartphones, iPods, iPads, digital cameras, and all of the other accouterments of modern consumerism) is actually quite a bit wealthier than average. And that’s fine. It’s not exactly a shock, indeed it’s entirely unsurprising, that the best-educated,  most productive, and wealthiest Russians are increasingly dissatisfied with the country’s brittle and unrepresentative political institutions. Upper class Russians are every bit as “real” and genuine as their less well-off brethren, and they ought to have every right to make their demands heard.

But “middle class” doesn’t have some sort of universal or transcendental meaning, it’s entirely dependent on a country’s particular circumstances and level of development. The actual Russian “middle class” is much better off than it was a few years ago, but is still in a pretty precarious financial position. Its standard of living is much, much lower than a Western “middle class” standard and will remain lower for the foreseeable future.

За който не знае английски с две думи:
Русия е по-богата от преди , но все още е бедна страна-голяма част от населението преживява материални несгоди, които ги няма в живота на няколко поколения в западните страни.

Последна редакция: нд, 08 юни 2014, 13:59 от Герри

# 142
Всъщност значителна част от хората, които напоследък се размърдаха и твърдят, че са русофили, са по-точно съветофили
Абсолютно вярно. Всичките тези яростни "русофили" са израстнали в семейства, които са се ползвали от благинките на диктатурата на цървула.  Конфликтът на партийното "русофилство" се състои в невъзможността му да скъса със "славното" комунистическо минало. Точно затова "се подминава с гузно мълчание бившите кръвопролития на СССР в източна Европа, а и не само там-все едно не са се случили и хората които ги припомнят тези факти са клеймени като лоши".
Лошите са русофоби  изповядващи империалистически либерализъм и неразбиращи тайнствата на неразгаданата руска душа.  Laughing

Истина е че пенсиите в Русия са по големи от тези в България, която е европейско мини копие на Русия с тази ралика че няма  експортни енергоносители, но положението там не е толкова розово колкото се мъчат да го представят някои хора:

ЖИЗНЬ ПЕНСИОНЕРОВ В РОССИИ И ЗА ГРАНИЦЕЙ
В СССР современная Пенсионная Система была введена 14 июля 1956 года. В колхозах пенсию не платили, люди работали за трудодни, а жили на то, что давало подсобное хозяйство. Платить пенсии колхозникам стали начиная с конца 60-х годов при Брежневе, причём всех уравняли
http://subscribe.ru/group/chem-horosha-zhizn-za-granitsejvse-za-i-protiv/5104874/

В России на бюджетные расходы в сфере здравоохранения приходится менее 4% ВВП против 7-8% в европейских странах.
Из-за крайне высокого уровня смертности лишь 60% мужчин доживают до пенсионного возраста.
http://www.online812.ru/2012/09/28/002/

В 2006 году по предварительным оценкам показатель ожидаемой продолжительности жизни мужчин впервые за последние 8 лет превысил пенсионный возраст, увеличившись на 1,5 года (с 58,87 лет в 2005 г. до 60,37 лет).

Уровень смертности в России вдвое превышает средний по странам ОЭСР, более того — его рост прекратился только в середине 2000-х, тогда как в других странах ОЭСР он неуклонно снижался с 1970-х гг
http://www.vedomosti.ru/politics/news/1837965/krizis_zdorovya

Россия заняла 78-е место в мире по уровню жизни пенсионеров
В мировом рейтинге из 91-й страны по качеству жизни пенсионеров Россия заняла «почетное» 78-е место
По уровню материальной обеспеченности Россия стала 69-й, по состоянию здоровья пожилых граждан — 78-й. По социальным условиям, куда вошли доступность транспортной инфраструктуры, гражданские свободы, физическая безопасность и т. д., Россия оказалась на предпоследнем, 90-м месте.
http://www.vedomosti.ru/career/news/16975181/rossiya-zanyala-78- … po-urovnyu-zhizni

# 143
  • Русия
     Вижте, недейте вярва много-много на Форбс и други писаници. Най-добре елате и вижте, как хората живеят тук.
     Аз ако съдя по телевизията, списанията и писаниците на известните блогъри за Русия, ще си имам представа за нея като за някаква пълна дупка, където хората всеки ден ги измъчват полицаите. Ама не е така. Допускам, че някъде в Лондон или Берлин живеят по-охолно. Но и тук си е добре.
     Между другото, общувам тук с хора от различни социални кръгове: от работници до собственици на фирми. Ще пиша за родата.
     Братовчед ми работи като обущар, доходът му е 70-100000 лева на месец. Тук, в Москва, хубавите обувки са много ценени: налага се да ходиш пеш много. Затова обущарите печелят като скъсани.
     Брат ми е работник в завода (неквалифициран, минал е обучение на самия завод) печели 7000 лева на месец.
     Друг братовчед е водопроводчик, собственик на фирма. Не му знам доходите. Но има неработеща съпруга и три малки деца. За 15 години тук е купил къща и апартамент в Санкт-Петербург.
     Друг братовчед ми е заварчик. Заплата 5000 лева.
     Братовчедка - продавачка в магазин. Купи си къща в един от регионите, изучила е сина си.
     Друга братовчедка - коафьор. Печели 5-6000 лева на месец. Дъщеря й учи в местния университет, работи като радиоводеща, печели 2000 лева на месец (половин работен ден).
     Квалифицираните работници тук много се ценят и заплатите им често са по-големи от тези на хората с висше образование.
     Всички, за които писах, са емигранти.  Местните получават по-високи заплати и плащат по-малко данъци.

# 144
Истина е че пенсиите в Русия са по големи от тези в България, която е европейско мини копие на Русия
Разбира се-това беше и целта на троянското магаре.
Да покаже не ЕС, че все още могат да грабят и подтискат населението на една европейска страна с инструмента на енергийния си монополизъм и затварянето на пазара си за българска продукция. Целта е разделяй и владей-както всяка една империя прави.
Сега навлизането на общото европейско законодателство на наша територия и спирането на ключови за тях проекти ги разгневи максимално. Още повече ги гневи и въвеждането на обща европейска ценова политика за горивата-затова е това кряскане, вряскане и показване на мускули.
Но колкото и да се крещи пътят на България е ясен-от ЕС не само че няма изваждане, но  скоро и троянската идеология ще бъде прекъсната. Това бие здраво по интересите на Русия.
В Украйна интересите на Русия също бяха немилостиво настъпани.

Вижте, недейте вярва много-много на Форбс и други писаници. Най-добре елате и вижте, как хората живеят тук.

Ходила съм в Томск и Новосибирск-видях дворци и много бедни силски хижини с хора, дето едвам свързват двата края.
Живейте си в розовия балон и бъдете щастливи.
Оставете ни нас да си живеем нашия живот и не отричайте правото на хората да не са съгласни с попълзновенията на една Империя. Когато българите, а и западняците почнат да бягат масово от ЕС в Русия и да бъдат там щастливи, тогава ще си говорим пак.

Последна редакция: нд, 08 юни 2014, 14:45 от Герри

# 145
За и против политиката на Путин.
Россия Путина?
Справя ли се.

Против.
Справя се, да.
Но няма да е задълго. Времената са други и много ги подценява.

# 146
  • Русия
Герри, а теб не те ли дразни, че по волята на ЕС България от държава - износител на електроенергия, най-едрия на Балканите, е станала държава, която е принудена енергия да внася? Ако те слушаш тебе, все едно ЕС е решил да помогне на България от голяма добрина.
Не те ли дразни, каква съпротива оказват по въпроса със строежа на Белене? Не те ли дразни, че въпреки собственото си експертно мнение, са накарали България да закрият двата блока в Козлодуй?
Не те ли дразни, че в България електроенергията е най-скъпа, когато стига до потребителя?
Не те ли дразни, че когато се появи алтернатива - "Южния поток" (а значи, по-евтин газ, пък и доходи от транзита), ЕС скочи срещу този проект? Много ги идеализираш европейците.

Всеки си гледа интересите и всяка голяма държава потиска по-слабите. Държавите от ЕС не са изключение. България е дребна и слаба държава и най-добрата политика за нея ще е да лавира между големите сили.

# 147
Направо се разплаквам при мисълта за огромните руски заплати. Развълнувана съм особено от факта, че един обущар печели повече от ядрен физик.... Mr. Green

Както и да е,  като размер наистина взимат доста, въпросът е какво могат да си позволят с тези пари, тъй като знаем каква скъпотия е там. Преди 15 години в Москва едно кафе струваше 8 лв.  Mr. Green Сега не знам колко струва, но Москва се води може би най-скъпият град в света. Wink
Е с тези заплати, могат да си позволят почивки в Турция и България, но какво от това?! Парите ли са най-важното?
Корупцията, милиционерщината и мафията са в потресаващи размери.

Ааа, а пък проблемите ни в енергетиката са 100% свързани с влиянието точно на Русия и руските червени подлоги, които се вихрят в този сектор и от години го източват.

# 148
Ходила съм в Томск и Новосибирск-видях дворци и много бедни силски хижини с хора, дето едвам свързват двата края.
Живейте си в розовия балон и бъдете щастливи.
Оставете ни нас да си живеем нашия живот и не отричайте правото на хората да не са съгласни с попълзновенията на една Империя. Когато българите, а и западняците почнат да бягат масово от ЕС в Русия и да бъдат там щастливи, тогава ще си говорим пак.
Офф. Хората ти го казват как е, а ти казваш на черното бяло. Да, щастливи са и това много те дразни, нали? А нещо да имаш да казваш за Американската империя. Или тя е империя на "доброто". А според теб защо нямаше референдум в България за влизане в ЕС? Остави хората да си живеят както си искат било то в Русия или Украйна. Щом като хората в източна Украйна не искат да живеят в тази измислена страна, нека се отделят. Ама ЕС и САЩ не са съгласни - все пак Доннбас е богат район на енергийни ресурси. Как да се откажат? Нищо че там са 90% руснаци и не искат да са зависими от Киев, Берлин и Вашингтон.

# 149
Всеки си гледа интересите и всяка голяма държава потиска по-слабите. Държавите от ЕС не са изключение. България е дребна и слаба държава и най-добрата политика за нея ще е да лавира между големите сили.
  Peace

Общи условия

Активация на акаунт