При цялото си уважение към Русия, тук аз ще се съглася донякъде с Гери. Без да съм чела като вас чак толкова детайлно статистики, ми се струва, че образованието и при тях се е срутило. Може би не чак така както нашето, но все пак. Самите руснаци го обсъждат нерядко. Трябва да се опитваме да не идеализираме нещата, за да бъдат в синхрон с нашите симпатии.
Що се отнася до споменатото от Samuil гражданско общество... и аз смятам, че тази нация има прекалено много мислещи хора. Напоследък започнах да гледам по-често You Tube каналите на День Тв, Комсомольская правда, Познавательное Тв, Телеканал Звезда, Политкафе и т.н. Има трибуна за други мнения. И изобщо други нения има. При нас са единици. Хората нямат навика да гледат/слушат такива неща тук. Щом не е показвано по БиТи Ви и Нова... значи не го знаем, откачено е, не се е случвало или най-малкото няма значение. При русите подобен отказ от инакомислие е невъзможен.
Ох, това с диктатора Путин ме отегчава до смърт вече. Отегчава ме дори когато идва от обединението на социалистическите им сили, което вече се вижда на небосклона (Платошкин и сие). Даже и да е диктатор, то какво от това? Нима в т.нар. "демократичен свят" няма диктатура? Я да потърсим малко кадри от разправите на френската полиция с жълтите жилетки, а? Някъде е полиция, другаде (като в САЩ) е диктатура на глупостта. Излиза рошавият Тръмбо, говори небивалици и всички го приемат за нормално. Подобно е положението и при другия несресан блондин от брат'чедите на острова.Така че стига с тая Путинова диктатура. Всяка една власт полага нужните усилия да се задържи като такава. Далеч съм от мисълта да идеализирам Путин във всяко отношение, но факт е, че този политик върна Русия на политическата сцена и то като фактор. Хубав, лош... с този нещата седят горе-долу така: "Шапки долу". Ще остане в историята. Има безброй сенчести неща в неговата биография (да не забравяме кой го назначи например и чии семейни необезпоености пази дълги години). Но е фактор, това е.