С деца на сватба

• 23 879
  • 426
  •   1
Отговори
# 360
  • най-шареното място
Изобщо не е въпрос на бюджет.

Като човек с двама неканени гости на сватбата си и понякога някое и друго дете на детски РД, мога да кажа, че гостът се посреща с усмивка и му се осигурява комфорт. Не е въпрос на отношение, както някой беше писал по-горе. Въпрос на светоглед е. Е, в случая със сватбата остават някои изводи след това. Но няма как.

Разбира се има булки /младоженците не се вживяват Simple Smile/, които искат на "своя" ден да са център на света. Обаче и съпругът, и кумовете, и родителите им, и гостите също имат празник и заслужават да го изживеят. Сватбата не е празник на двама. Ако беше, така и щеше да се празнува.

# 361
младоженците показват своето отношение към моето семейство
Филолог съм, но ми е трудно да говоря с хора, които по презумпция се обиждат на всичко. Справка - червеното. На какъв език на теб да ти обясня, че младоженците не проявяват отношение към твоето или на друга майка семейство, а е проява на отношение към самия себе си? Не се върти всичко около теб и хлапето ти.

Значи викаш недопустимо е всичко да се върти около нея и нейното бебе, но е напълно допустимо да се върти около някой друг - върху този който не иска деца, или върху този който иска да пуши на затворено  ?!

Иначе е въпрос на отношение - да. И към гостите и към себе си! Ако уважаваш себе си - обикновено уважаваш и другите .... Конкретно младоженците на Ани евала им и за организацията и за отношението. Да са дълго щастливи!
Въпрос и на възприяти е - дали празненството се получава от роклята, украсата, речта на кума или от доброто настроение на всички ....

# 362
  • Sofia
Разбира се има булки /младоженците не се вживяват Simple Smile/, които искат на "своя" ден да са център на света. Обаче и съпругът, и кумовете, и родителите им, и гостите също имат празник и заслужават да го изживеят. Сватбата не е празник на двама. Ако беше, така и щеше да се празнува.

Естествено, че е празник за двама. Wink По твоята логика и рождения ден на човек не е само негов празник, понеже не го празнува сам. Crazy

# 363
  • най-шареното място
Да, не е. Празник е за цялото му семейство и приятели. Всички го празнуват.
Или рождените дни на твоите: родители, половинка, братя и сестри, деца не са празници за теб?

# 364
  • Sofia
Да, не е. Празник е за цялото му семейство и приятели. Всички го празнуват.
Или рождените дни на твоите: родители, половинка, братя и сестри, деца не са празници за теб?

Аз съм само и единствено гост на рождените дни на всички хора, които си споменала. Wink Никога не бих имала претенции и не бих си и помислила, че моите желания са от значение за титуляра на празника. Напротив, бих направила всичко по силите си, за да се чувства въпросният човек специален и неповторим, пък макар и за ден, просто защото това си е неговият ден. Peace

# 365
Sunny, може ли да разкажеш повече за тази сватба без партьори, че ми стана любопитно. Не си представям някой да покани само мен или мъжа ми на сватба..  Rolling Eyes
Мен са ме канили. Както и други колеги. Сватба на колежка. Ако бяхме и с половинките, щяхме да сме почти колкото родата. Приемливо, макар и странно принципно, в случая беше уместно.

За колеги е ясно, странно ми беше при сватба на приятели. Но всеки решава сам за себе си кой да покани.

# 366
  • най-шареното място
Аз пък не съм си и помислила да имаш претенции, камо ли да го напиша. Grinning
Не става дума за претенции.

Споделя се празник. Празник е за всички.
Обаче е трудно да е празник и за теб, когато си гост а се очакват един куп неща от теб /в този контектс да пърхаш, носиш, чакаш, обличаш се по конкретен начин или каквот там се сетят да поискат/.
Много по-лесно /и естесвено/ е, виновникът да иска "само" да си там с него.

ПП Dessy, при приятели е много странно и за мен. Освен при голям акомпания и стара предистория може би.. на фона на нови половинки. Но пак е странно.

# 367
Щото захванахте и рождените дни ... та по повода в някой култури има точно това разбиране за рожденият ден - това е твоят ден, в който ти трябва да подариш нещо на близките за теб хора. Знам я от години и понякога ми е много мило на някой детски рождени дни, където я спазват ...

# 368
  • Sofia

Обаче е трудно да е празник и за теб, когато си гост а се очакват един куп неща от теб /в този контектс да пърхаш, носиш, чакаш, обличаш се по конкретен начин или каквот там се сетят да поискат/.
  Според мен, това не трябва да се "очаква" или изисква от страна на булката / рожденика / домакина – все пак, предполага се, че щом си решил да уважиш събитието им, значи имаш желанието да допринесеш с каквото можеш към празничната атмосфера и настроение. Ако ли не, какво правиш на това събитие? Thinking

Споделя се празник. Празник е за всички.
  Празник е за всички хора, но е празник на един/двама човек/а, ако ме разбираш. Wink И с това смятам да приключа със спора, защото е безсмислено, въпрос на коренно противоположни възприятия. Peace

# 369
  • най-шареното място
Не съм искала да споря с теб. Не ми беше и хрумвало, че е възможно да се се случи това, за което съм писала. Обаче се случи да го видя - всички приятели впрегнати във всевъзможни /странни/ ритуали и заети от рано-зарана. Мааалко над допринасяне... по всякакви критерии. Допринасяш, но накрая щастлив, а не изтискан. Иначе си е служба "гостуването".

Иначе сме на едно мнение. Simple Smile

# 370
  • където ми харесва

Не искам да се заяждам, но сватбата е празник НА МЛАДОЖЕНЦИТЕ (не крещя, само подчертавам). Може да е празник ЗА родителите, кумовете и гостите, но е НА булката и младоженеца.
Никога не бих изисквала от хората, на чиято сватба съм гост да ми уреждат комфорта, там съм, за да се радвам за тях, да се радвам СЪС тях, а не да чакам да ми правят сватбата ИМ комфортна на МЕН. И ако си достатъчно добър гост ще оцениш всяко нещо положително, а не "това ми беше комфортно, ама за онова не се бяха постарали, как ги не е срам".
В интерес на истината, смятам едно нещо за важно-организаторът на сватбата е този, които трябва да се погрижи за комфорта на всички, иначе не си е свършил работата (става въпрос, когато сватбата се организира от специална фирма). В останалите случаи, когато младоженците са с ограничен бюджет и са направили всичко по силите си, сватбата им да е такава, каквато искат те, ти (в ролята си на техен гост) си длъжен да се съобразиш.

# 371
  • Англия
Да, така е. Тук доста се изписа колко е важен комфортът на младоженците и как това е техният ден и те определят правилата. Сякаш гостите са там преди всичко, за да им го осигурят (комфорта). Нека, обаче, да не забравят, че добрият домакин преди всичко желае гостите му да се чувстват превъзходно и  бъдат обгрижени по възможно  най-внимателния начин.

Така е, дай Боже  всекиму неограничен сватбен бюджет ако може, та да може и гувернантки и аниматори да наеме за малките деца на гостите, отделна зала с диджей за детска дискотека на по-големите и разбира се стаи и за бабите на дечицата, най добре апартаменти, че не е ясно нощта мама къде ще реши да спят - да се почувстват съвсем превъзходно мама и тати Mr. Green Това е то добрия домакин, другите кучетата ги яли като трябва да влизат в бюджет и да ти развалят кефа...
Изобщо не е въпрос на бюджет да ти дойде на акъла да врътнеш един телефон и да попиташ дали на детето ще му е нужен стол или детско легълце (във всеки хотел има преносими легълца и те са безплатни). Очевидно е, че моето бебе, ако изобщо съм имала намерение да го взимам, няма необходимост от нищо допълнително, което би натоварило финансово младоженците. Апартаментът на бабата и дядото си го поемаме ние, защото това е наше решение.

# 372
  • най-шареното място
Много интересна тема. Имаш си опит, имаш си и мнение на негова база. Вярно за всеки за почти всичко.
Но опита се променя. Аз лично споделих странен опит, в който гостите са въвлечени в празника с изисквания към тях от страна на младоженците. Това не е да се радваш и да споделяш, не е и гостуване. Определено е действие срещу комфорта, който щеше да си е налице от самосебе си иначе. Случи  ми се отдавна, но явно ме е впечатлило. Споделяш и каниш, не значи изискваш.

# 373
Въпрос не на класа, но на елементарно възпитание е да отидеш официално облечен на сватба (виждала съм хора по тениски), да подариш подарък, а не празен плик, да се съобразиш с домакините, а не да очакваш ти да си най-важният и да ти осигуряват комфорта. Отиваш когато те поканят, където те поканят, ако ти осигурят хотел си благодарен, ако не си осигуряваш сам и транспорт и настаняване. Ако не ти поканят отрочето (пардон, ангелчето), не отиваш с него по презумпция. Също толкова елементарно възпитание е като гост да попиташ можеш или не можеш да си доведеш детето, а не да се правиш на ощипана, че то се подразбирало. Нищо в този живот не се подразбира и всички конфликти идват на база някой на някого бил длъжен и другият го очаквал, пък той не се сетил. Комуникация и всички тези проблеми стават безсмислени. Ако хората си говореха
- авторката нямаше да се чуди как да го каже
- родителите сами щяха да са попитали

Аз каня гости в дома си често и им предоставям максималният комфорт и удобство, на които съм способна като време и финанси. Ако някой има специални претенции обаче - не може да ги предяви, защото това е моят дом, както е моята сватба и аз определям правилата.

# 374
За мен е нормално, да се поканят всички от дадено семейство. Например имам приятелка, която е семейна, когато каня нея, ще поканя мъжът й, включително и децата, ако има такива. Ако ли не, просто нея и приятеля й, ако има такъв.
След това, давам срок, в който да ми отговорят, дали ще присъстват със сигурност.
Голяма част от хората решават, да оставят дечицата на някой, ако са малки, за да не ги разкарват посред нощите, или в друг град и т.н.

Ако е много малко, бих попитала, дали ще има нужда от куверт, или да заявим свободна консумация.

Който реши, да дойде с детенце, ще си го гледа.
Аниматори по сватби не съм виждала.

На нашата сватба имаше 2 момиченца, мои братовчедки, които бяха на по 11-12 години. По - малки деца не е имало, по решение на родителите им, без да съм споменавала нещо.

Аз лично, не бих си взела детето на сватба, ако е малко или бебе, заради това, че то няма да се чувства добре, ще му се приспи и т.н.
Защо да не се забавляват спокойно родителите една вечер!
Обаче има хора, които нямат баби, няма кой, да го гледа и си го взимат, където и да ходят, лошо няма.  Wink

Общи условия

Активация на акаунт