С деца на сватба

• 23 880
  • 426
  •   1
Отговори
# 225
Не знам как стоят нещата към днешна дата в Бъллгария, но в САЩ е съвсем нормално на поканата за сватба да пише, че е за двама души, което категорично значи, че децата не са поканени.
Това е в реда на нещата и е предпочитание на младоженците.
Никой не би се разсърдил или обидил на такава покана.

Е, да, ама в Щатите. Тук всички са много тънкообидни.
Ти не знаеш ли, че хората като се оженят и като си народят деца и трябва да ходят комплект навсякъде - без значение, дали поводът го позволява - канещият не може да има претенции.

Това като една, която си водеше трите деца на рождени дни, защото не искала да ги дели. Да, ама само едното е покането и то е това, с което празнуващият е съученик. Тя не успя да проумее, защо не трябва да води и другите и защо не среща възторг у родителите.

# 226
Директно им кажи, че не е желателно да водят децата си. Скромният ми житейски опит ми е показал, че хората си правят оглушки за твоя сметка, когато очакваш да "схванат намека".
Аз не бих завела мое дете (нямам още). Обаче - знам какво е дете да ти вие и да хълца, да не може да си поеме дъх от плач. Повярвайте ми, започнат ли цирковете, няма НИКАКВО значение от коя утроба е излязло това дете, защото за всички, освен майка му, ревът е дразнещ. Второ, майките си въобразяват, че си гледат децата сами, но истината е, че хукне ли малкото, ВСЕКИ, покрай когото мине, започва да го следи да не обърне някоя чаша, чиния или ваза.
А че децата създавали неповторима атмосфера - о, моля ви се, това може да го каже само една майка и само за собственото си дете. Хора без деца не мисля, че ще оценят "неповторимостта" на атмосферата, създадена от деца, независимо дали става дума за пронизителен смях или пронизителен плач. Дори да обичат деца, дори да искат да имат 3 собствени и 10 осиновени.

А до авторката на темата: Децата са част от семейството. И трябва да бъдат поканени.
Че коя си ти да казваш какво трябва и не трябва на моята сватба? Такава "приятелка" бих я отсвирила не заради детето (както тя неминуемо ще си въобрази), а заради наглостта да си мисли, че може да определя правила на мое мероприятие. Не понасям хора, които се натрисат навсякъде и се фукат колко са общителни и харесвани. А истината е, че просто другите са достатъчно дискретни, за да не ти кажат колко си досадна.

Последна редакция: пн, 25 авг 2014, 19:12 от *бон*бон*бон*

# 227
  • Down south
Е, да, ама в Щатите. Тук всички са много тънкообидни.
Ти не знаеш ли, че хората като се оженят и като си народят деца и трябва да ходят комплект навсякъде - без значение, дали поводът го позволява - канещият не може да има претенции.

Да, вероятно си права си.
 По-скоро имах предвид, че след като се взаимстват различни неща, като ергенско парти, моминско парти, хърляне на букета, сваляне на жартиера, може да се взаимства и момента с поканите.
Упоменава се кой е поканен и с това се елеминират терзанията на булката. Все пак тя е главното действащо лице и тя е тази, с чиито желания трябва да се съобразят гостите.

Тук практиката е такава : получава се поканата, като в нея е упоменато конкретно какво, защо, как и кой. В същия плик с поканата има самоодресиран плик с марка до младоженците. Всеки получаващ поканата, в опреден срок връща отговор
- да ще присъствам
или
- не, няма да присъствам

Тези, които ще присъстват купуват подаръците от предварително направен лист от младоженците или съответно паричен подарък, който е добре да покрива 1,5  куверта.
Тези, които не могат да присъстват, в повчето случаи изпращат подарък пак от същия лист, който булката е направила.
Има различни неща, на различна стойност.

Цялото начинание е устроено много функционално и работи безотказно Simple Smile

Последна редакция: вт, 26 авг 2014, 02:05 от Daylily

# 228
Скрит текст:
Директно им кажи, че не е желателно да водят децата си. Скромният ми житейски опит ми е показал, че хората си правят оглушки за твоя сметка, когато очакваш да "схванат намека".
Аз не бих завела мое дете (нямам още). Обаче - знам какво е дете да ти вие и да хълца, да не може да си поеме дъх от плач. Повярвайте ми, започнат ли цирковете, няма НИКАКВО значение от коя утроба е излязло това дете, защото за всички, освен майка му, ревът е дразнещ. Второ, майките си въобразяват, че си гледат децата сами, но истината е, че хукне ли малкото, ВСЕКИ, покрай когото мине, започва да го следи да не обърне някоя чаша, чиния или ваза.
А че децата създавали неповторима атмосфера - о, моля ви се, това може да го каже само една майка и само за собственото си дете. Хора без деца не мисля, че ще оценят "неповторимостта" на атмосферата, създадена от деца, независимо дали става дума за пронизителен смях или пронизителен плач. Дори да обичат деца, дори да искат да имат 3 собствени и 10 осиновени.

А до авторката на темата: Децата са част от семейството. И трябва да бъдат поканени.
Че коя си ти да казваш какво трябва и не трябва на моята сватба? Такава "приятелка" бих я отсвирила не заради детето (както тя неминуемо ще си въобрази), а заради наглостта да си мисли, че може да определя правила на мое мероприятие. Не понасям хора, които се натрисат навсякъде и се фукат колко са общителни и харесвани. А истината е, че просто другите са достатъчно дискретни, за да не ти кажат колко си досадна.

Съгласна съм с всичко казано. Ей сега ще почнат и на теб да ти обясняват как мислиш така само защото още нямаш деца. Laughing

# 229
Определено трябва да им кажеш, ако може по няколко пъти.  И пак рискуваш да дойдат с деца и да ти заобясняват как няма на кого да ги оставят. И всички майки на принцове и принцеси ще те презрат.

# 230
  • където ми харесва
Скрит текст:

Съгласна съм с всичко казано. Ей сега ще почнат и на теб да ти обясняват как мислиш така само защото още нямаш деца. Laughing
Аз имам две.  И подкрепям мнението, че малки деца НЯМАТ място на вечерна сватба, освен ако изрично младоженците не са споменали, че и децата са поканени.
Чудя ви се, на тези, които захапаха авторката и задаваха безумни въпроси, сравнявайки деца с годеници/гаджета, вие изобщо мислите ли като отделни личности, или споделяте един мозък  с децата си? То пък бива отегчени хора от живота си, ама чак такива глупости да пишат.
Една даже беше абсолютно сигурна, че всички родители ще откажат поканата за сватба, защото не могат да си заведат отрочетата с тях. Нека ви светна за няколко неща:
1. Има съобразителни хора. Веднъж се съобразяват с младоженците и втори път със собствените си деца като не ги взимат на сватбата.
2. Има хора, които не се чувстват като скачени съдове с децата си и биха се радвали на тези 5-6 часа чуждо щастие, а не нон-стоп да се цупят, че разбираш ли, скъпоценното едногодишно отроче е било пренебрегнато.
3. Когато някой те кани на своето събитие е най-логично да се съобразиш с неговите искания-място, час, облекло ако щеш, дали се пуши или не се пуши и дали можеш да отидеш с детето си, или не е желателно.
4. Като майка заявявам съвсем лично и отговорно, че не бих причинила нито на себе си, нито на хората, които са ме поканили на сватбата си, воденето на моите деца на въпросното събитие. Би било напрегнато и за мен (въпреки, че децата ми не са толкова малки) и за тях, и за децата ми.

# 231
  • Down south
Защото, какво правим, ако няма на кого да го оставя? Тогава не съм желана там, така ли? Или това си е чиста проба дискриминация: тези с деца- вън.
Намира се начин някой да гледа детето, в противен случай просто не отивате на събитието.
Ако поканата е само за възръстните, според мен е недопустимо да се водят деца.

За протокола, имам дъщеря. На последните 4 сватби, на които сме ходили деца не бяха поканени,  съответно намерих кой да се грижи за нея през това време.

# 232
Аз смятям, че колкото младоженците имат право да забраняват присъствието на определени гости на сватбата си, също толкова право имат и поканените да откажат да присъстват, щом не им харесват условията на поканата. Не виждам защо трябва да се напада едната или другата страна, всеки си е прав за себе си!

# 233
  • където ми харесва
Естествено, че имат право да откажат. Въпроса е, имат ли право да се сърдят и обиждат /съдят/младоженците... Confused

# 234
  • Русе, България
В неделя предстои да сме на сватба на моя много близка приятелка. Малко се изненадах и малко повече се подразних, когато каза, че децата не са желани гости. Говорих с нея за това, че бих искала нашето момченце (което не е бебе и вече е бил дори шафер)  да се появи за малко в ресторанта, като изрично наблегнах, че не е необходимо да му се пази място, да му се предвижда порция и подобни. След тази тема обаче.... може и да й спестя появата му. Колебая се всъщност.

И не казвайте, моля, че съм груба, като не уважавам молбата й. Напротив, когато говорих с нея, тя прие предложението ми. Аз си представям поява за не повече от половин-един час. Малкият е с много впечатления от предишната сватба, на която, както казах, беше поканен за шафер.

Пък изхождам и от нещо друго. Поканени сме (аз и мъжът ми) да участваме във всеки един момент - от "краденето" на булката чак до афтърпарти в малките часове. И ще присъстваме, да. Не смятам, че трийсет минутки в полувремето на целия празник ще навредят някому - и ние ще сме по-спокойни за детето, и то - за нас.

Децата, които присъстваха на нашата сватба преди 4 години, не бяха толкова много, нито пък малки. Присъствието им беше приятно и, честно казано, не беше подлагано дори на въпрос.

# 235
И защо  толкова държиш на тези 30 минутки?

# 236
Не мисля, че е редно да водиш детето, дори и за един час не заради условието на булката, която е дала съгласието си все пак, а заради това, че и на други гости е казано да не водят децата си и ще се окаже, че за едни важи забраната, а за други не.

# 237
  • най-шареното място
Дали, ако писне по време на церемонията, събори например тортата или залее булката със сок по време на първия танц ще и дреме, че сте си тръгнали ?

Питам хипотетично. И понеже също имам дете макар и доста малко продължавам да недоумявам, защо го приемате лично ? То не е. Не е лично срещу него, а е принципно за всички. Какво толкова странно и страшно ?

Факт е всичко написано от теб, но неините приоритети в момента са други. И не разбирам защо някой трябва да бъде осъждан за желанията си ?

Aз не го приех лично. Описах колко е обидно.

Защото някой не си гледа детето и му е по важно да присътсва на ритуал докато детето му страда и докарва страдание и на другите /и евентуално съсипва празник с истерия/, да каже че и аз бих направила така значи, че не ме познава. Не точно мен, а човекът, който ще бъде награден с отношението заслужена от майката детето, възмутила авторката.

Аз например от днес няма да смятам, че всички булки не се замислят и не могат да правят изводи. Въпреки, че авторката го прави. Няма да го реша за всички булки. Тя обаче прави точно това.

Това е грубото. И срещу това човек реагира първосигнално.

# 238
  • Sofia
Не мисля, че е редно да водиш детето, дори и за един час не заради условието на булката, която е дала съгласието си все пак, а заради това, че и на други гости е казано да не водят децата си и ще се окаже, че за едни важи забраната, а за други не.

Абсолютно подкрепям. Peace Pyjamka явно, обаче, държи детето ѝ да се разходи по червения килим за 30 мин. слава. ooooh! Наистина е интересно каква ли ще е реакцията на останалите родители, които са заръчали на бабите да гледат челядта им за няколко часа. Mr. Green

# 239
  • най-шареното място
А аз с питащата дама.
Ако ме искат цял ден на линия, но без детето. Вероятно не бих отишла.
Не защото не искат детето, а защото не обичам вземанията, а те ми ги налагат, че и условия имат.

Отиваш на сватба за да споделиш празник и така каниш на своята. Никакви условия, гостите не са поканени за да служат на младоженците, осигуряват хора на части от мероприятието или спокойствие на други.

Общи условия

Активация на акаунт