С деца на сватба

• 23 880
  • 426
  •   1
Отговори
# 270
  • Berlin
E, пропуснала съм да го напиша. Нали не мислиш, че и те ще са на сватбата?

# 271
  • На земята, която е всъщност звезда.
Всички споменаваме дена, но каза ли се до каква възраст е ограничението? Защото между няколкомесечно бебе и 15-годишно дете има разлика.

...

Написано е, и то няколко пъти, но явно е по- лесно да се пише без да се чете. Деца на 9 и 13 год. ще присъстват, въпросът касае най- малките. Също така внимателно прочетох отговорите на авторката и никъде не видях да е написала, че по- големите деца са от нейната страна.  Това май тръгна от една от пишещите, която заяви  нещо от сорта"...ама те сигурно по- големите са твоята страна и затова за тях няма проблем" и се поде от няколко други съфорумки.

Признавам, че най- много ме впечатли мамата, която смята за обидно, че децата й няма да са поканени, но не и това, че винаги пропускала официалната част /заради която всъщност е събитието/ и отивала директно за похапването и танците.     

# 272
Да се включа и аз. На моята сватба (2009г.), още когато давах поканите посочвах за колко човека важат, т.е. на примерно четиричленно семейство пишеше важи за двама и съответно идваха само родителите. Никой не беше се обидил. Смятам, че всеки познава добре приятелите/близките си за да не е нужно да му се обяснява, защо така са решили, а и както казахте при неодобрение никой не е длъжен да ходи. Сещам се, че кумовете ни прецениха да не вземат на сватбата каката (тогава на 7 г), защото беше в някакъв период на ревност спрямо по-малката си сестричка и постоянно се сърдеше и искаше да е център на внимание. Кумата каза, че го обсъдили и преценили (имайки предвид и факта, че щеше да е шаферка), че няма да идва, защото това бил нашия ден и те искали да ни дадат заслуженото внимание. Малката дъщеричка взеха, но доведоха братовчедка на кумата, която през цялото време се грижеше за нея. Малката я виждахме само на дансинга и то, когато всички танцуваме, през другото време братовчедката имаше грижата (имаха стая в хотела, а отвън имаше прекрасна лятна градина).

А от страната на родител - не, не бих се обидила, ако някой каже, че присъствието на деца би ги притеснило. Ако има кой да я гледа, ще отидем, ако не ще отиде единия от нас. За всеки, сватбата е вероятно най-важното събитие, преди появата на детето. Нормално е да иска да е вълшебен момент и това как да го направи такъв е негово решение. Заради факта, че ме е поканил съм длъжна да се съобразя с желанията му, както той не би се засегнал в случай, че не мога да присъствам.

# 273
...Имам въпрос, който тази тема породи у мен.
Когато получите покана за сватба и решите, по една или друга причнина, да не присъствате на събитието, изпращате ли подарък на младоженците?
Тук (САЩ) е прието да се изпраща и би ми било интересно да кажете, как стоят нещата в това отношение към днешна дата в България?

Не, нито се смята за обидно. Ако отидеш директно в ресторанта също не е обидно. Ако си тръгнеш по- рано, защото детето ти се е разревало, а ти си го довела, защото е много кротко, също не е обидно. Но ако не поканиш бебетата на гостите определено е обидно. Така стоят работите у нас. 

И как, извинявай реши че не е обидно??? За мен е супер обидно гостите да пропуснат същината на събитието - венчалния обред и направо да дойдат в ресторанта да похапнат и да си устроят забавление на децата (интуито горните постове). За какво отиваш, да уважиш събитието, или да си похапнеш в ресторанта ? Същата обидна история - представи си че всички решат като теб и си вземат децата, съответно в един момент огромна част от тези които са под примерно 6 г.  ще ревнат или по друга причина ще стане нетърпимо и ще се наложи да си тръгнат, тогава какво се случва? Младото семейство кани гости за да споделят един от най-хубавите дни в живота им, съответно заедно да създадат атмосфера и да отпразнуват в ресторанта, а една голяма част от гостите (всички с малките деца) си тръгват примерно максимум в 9-10 ч. от вечерната сватба защото едното реве, другото кисело, третото си мисли че то е център на събитието и пищи неукротимо, на четвъртото майка му кисела че на масата се пуши и гледа кръвнишки другите гости и т.н. И на това ли смяташ че не е обидно - гостите да запразнят от вечерна сватба към 8ч, а младоженците да си празнуват с кумовете и още някой и друг гост с пораснали деца или някой дето НЕ Е гьонсурат та е решил малко от малко да се съобрази...

Направо ме изумяваш - ти и другите постове в този смисъл. По принцип предпочитам по-мекия тон, но тук май това не помага, та в случая ще бъда по директна: Крайно време е някои хора да разберат че има основни норми на възпитание и те трябва да се спазват. Това че при определени хора тези основи липсват не означава, че могат да правят каквото си поискат и чак да се обиждат, че видите ли децата им не били поканени. По цял свят на вечерен прием с консумация на алкохол и пушене малки деца нямат място.  Откъде тази наглост някой чак да тръгне да се обижда - това е сватбата на булката и тя преценява къкъв е формата, като не ви харесва просто не посещавате събитието и толкова, не разсъждавате на кой му харесва или не, на кой му било възпитано детето, кой как си го представя събитието и атмосферата по негов вкус (ха ха ха на чужда сватба) т.н. А върха на всичкото беше поста, мисля, на Пижамка - след като изрично е уточнено че деца не присъстват звъни да "мародерства" булката и накрая става на нейното - и познайте колко е възпитано това спрямо всички, които са се съобразили...

И последно  - крайно време е някои хора да разберат че има ОГРОМНА разлика във форматите на сватбените събития, затова престанете да давате примери с вашите/на стринки, приятели и т.н. и да ги изтъквате като парагон какво трябва да правят другите, в случая авторката. Защото ако някой е избрал сватба  примерно в ресторант Минзухар в Пазарджик  за двеста гости с цялата рода, деца, бабите и оркестъра, с кебапчета на корем и домашната ракия, алкохола на масите отгоре и т.н., тогава ОК - може би това всичко си пасва и е в реда на нещата" (нищо лично с примера за Пазарджик, да не се обиди някой).  НО - когато формата е друг, примерно вечерен прием в Шератън, с официален дрес код дълга рокля, предвидени т.н. "уелкъм дринк" преди приема в ресторанта, примерно със струнен квартет, пианист или арфист и т.н. да не изброявам, деца нямат място и в това няма нищо странно. Просто моля правете разликата  и се успокойте с тия изказвания за едва ли не кръвни обиди и т.н. смешни работи... Да не говорим че (мое мнение) всяка грижовна майка за каквито мисля тук всички се вземат през ум няма да й мине да влачи дете на вечерна сбирка с кански шум от музика, цигарен дим и т.н по нощите; смятам редно е малките деца вечер към 9ч. макс  да се къпят и да си лягат да спят спокойно, а не по масите и в скутовете на майка си.

Сори за дългия пост ама като изчетох последните страници ми дойде в повече - просто уважавайте основните норми на възпитание и правете разлика между вечерен прием и задушевна        сбирка с орекстър и цялата рода - в което също няма нищо лошо, въпрос на хора и на вкусове. Със здраве  Hug

# 274
Подкрепям всяка думичка от поста ти  Peace
Те много хора се взимат за върха на сладоледа и еталон за поведение, но много често се оказват обикновени простаци, поставящи останалите в неудобно положение.

Аз останах изненадана какво е това ходене на сватба или въобще официално събитие - родители, деца, баби, лели и стринки, които да ги обгрижват..Ако всеки процедира по този начин, то сватбата от планирана за 50 човека като нищо ще се окаже със стотина присъстващи.
Защото когато се организира събитие се взимат предвид много неща и едно от най-важните е броят на хората - от това зависи избора на място, храната, озвучението, ако щеш...Но няма как да го знаеш това, защото ти отиваш точно за това - да хапнеш и да забавляваш децата. Пък будалите да ходят на ритуали

# 275
  • София
vespers , иронията не я ли усети? Wink На едно мнение сте с Вселена.

# 276

Написано е, и то няколко пъти, но явно е по- лесно да се пише без да се чете. Деца на 9 и 13 год. ще присъстват, въпросът касае най- малките.

Извинявам се, наистина не съм прочела всяко мнение. Но и не формулирах питането си правилно - нямах предвид конкретно случая на авторката, а принципно такива забрани до каква възраст важат.

Както и преди казах, на нашата сватба имаше десетина деца под 6г., сватбата започна в 6ч. и нито едно семейство не си тръгна в 8 и не останахме сами с кумовете  Wink Детски вик или плач не сме чули.

За мен пък е нагло да се определя кой за какво да се обижда. Дали е прав или не е едно, но дали има право е съвсем друго!  Всеки вижда нещата различно, някои примерно няма да се обидят на к*рва, боклук и т.н., но пък други ще се засегнат и това е тяхно право.

# 277
Защото когато се организира събитие се взимат предвид много неща и едно от най-важните е броят на хората - от това зависи избора на място, храната, озвучението, ако щеш...

Напълно съм съгласна с това. Само че едва ли за децата се предвижда отделен куверт.

Така или иначе, този, чиято е сватбата е в пълното си право да определя и кой да дойде и къде, и  изобщо не може да става и дума за неочаквани гости извън поканените.

# 278
  • София
А, и ми стана забавно, че някой си представя как огромно множество невръстни гости - 20-30? -  ревват по даден знак в един глас, вероятно в най-сюблимния момент. Grinning
Който иска, може да си сложи и ограничения за възрастта на гостите 18 - 25 години, негово право е, само че трябва да бъде готов и за разнообразните реакции на хората. Защото няма универсален правилник кога можем да се обиждаме и кога не е редно.

# 279
Е, едва ли нормалните възпитани хора биха си позволили да доведат непоканен човек на сватба, трябва да си много безочен и нагъл, за да го направиш.
На нашата сватба имаше няколко семейства, които бяха възрастни родители, младо семейство и деца, ако имат. Поканили сме ги не за да пазят децата, а защото са ни близки или роднини и двете поколения (примерно чичо ми с братовчедите). Предполагам, че и тук повечето ситуации, където присъстват по две семейства са такива. Или както някой описа бабата е била в наета стая с детето или в кафене навън, но не и да заема мястото на някой гост.

# 280
vespers , иронията не я ли усети? Wink На едно мнение сте с Вселена.

Вселена, извинявай - снощи четох по-обстойно но писах днес и не съм прегледала последните две страници  Grinning

Деси - всеки може да се обижда на каквото си поиска, хора различни, възпитание различно и т.н. Нагло според мен е да такъв човек да ти заяви примерно, че е обиден в разглеждания случай, или да ти го покаже по друг начин.

abs - очаква се малките деца да пречат, защото, представи си пречат при определени формати, невероятно но факт Mr. Green Нормалните малки деца плачат, пищят, тичат, тръшкат се, късат украса цветна и по маси, търсят константно вниманието на родители или други възрастни наоколо  и други, доста по-големи бели. Само ще ти кажа за случай отпреди 4 г., разказа ми го колега на  мъжа ми, наш близък семеен приятел. Отиват на  сватба в провинцията с много деца.  Сватбата е обедна, някъде към 14.30 го вика младоженеца да помага защото е лекар - на една от масите майката станала да танцува че не могла да откаже на не знам си кой, уж бащата гледал момченце на 3-4 г. и така го гледал, че малкия изпил пълна чаша аперитив домашна ракия, защото тате така правел и той като него (така и не се разбрало какво и колко точно е изпило друго освен това което си е признало - взело си от съседна маса където хората били станали да танцуват ). На детето му станало зле и почнало да повръща, а двамата родители се тръшкали че нон-стоп го гледали и как била станала тая работа.  Друг случай пак в провинцията на сватба с много деца на моя близка приятелка -  едно от дечицата прекара над час около мен (на моя стол, долу на земята, на стола на съпруга ми ) , успя да си избърше ръчичките с торта в роклята ми, нон-стоп всичко се хвърляше по земята при мръсните обувки на другите под масата и после в устата,  друго на нашата маса разля бутилка с кола и стана ужас, а една малка групичка от около пет се бяха събрали пред вратата на ресторанта и играейки си така пищяха, че и диджея не можеше да ги надвика. Иначе бяха супер сладки децица и доста възпитани, но дечица с нормалното за възрастта им поведение.

# 281
Vespers, къде са били родителите на тези деца ? Представям си, щом нехаят какво правят децата им, какво е и тяхното поведение...

# 282
Ти, пък, ракия..Та те много родители най-редовно дават на децата си бира - кво ше му стане, а? Чудя се що не им палнат и по една цигарка - кво ше му стане, а?

# 283
  • Down south
  vespers, дано повече хора си направят труда да прочетата написаното от теб, че и да вникнат в него.
Заставам зад всяка една написана дума.

# 284
Аз смятям, че колкото младоженците имат право да забраняват присъствието на определени гости на сватбата си, също толкова право имат и поканените да откажат да присъстват, щом не им харесват условията на поканата. Не виждам защо трябва да се напада едната или другата страна, всеки си е прав за себе си!
Разбира се.
Недоумявам за нещо друго - в темата изпъква невероятен комплекс "аз желана компания ли съм" - със, без деца, съпруг, годеник, гадже, приятелка и т.н. Няма ли с какво да докажете приятелство и позиция, че се фръцкотите така? Детето й не е желано, врътва си задника и се отдалечава в акомпанимента на драматичния шум от забивани в мозайката токчета.... Смехория. Масовите мероприятия като сватба нито са времето, нито мястото да се правите на МАЙКИ с главна буква. Неадекватно е.
А това, че децата можело да са шафери и т.н. - ама приберете си личните фантазии и амбиции някъде в собствения мозък, не ги натрапвайте на другите! Като искате детето ви да е шафер, направете си втора сватба, сложете му костюмче/рокличка и готово.
А че тези без деца "не съзнавали от какво се лишават" - съзнават, че се лишават от ЧУЖДИТЕ деца и от демонстрирането на майчински инстинкт.
Сватбите като цяло са достатъчно голяма изхвърляция от страна на младоженците и родата им, няма нужда и гостите да се изхвърлят колко са велики  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт