ИСТАНБУЛ 32

• 56 510
  • 739
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Да, собственост на Сабанджъ е. Тук съм писал как се стига до двореца.

Цитат
Терасата на ресторант Borsa, намиращ се в двореца Адиле Султан, предлага убийствена панорама към Босфора. Ресторантът работи всеки ден от 12,00 до 01,00 часа. Това е страницата на ресторанта.

До двореца Адиле Султан се стига със споменатите автобуси 14M и 15M ( както и с 15KÇ, 15P, 15T, 15F, 15ŞN, 15H, 15Y, 15, 15N). Слиза се на спирка KANDILLI KIZ LİSESİ. Непосредствено до спирката има бариера с път до хълма, където се намира дворецът, собственост на Сабанджъ.

99% съм сигурна, че спирката се казва "Адиле султан". Видях я от автобуса, сетих се, че в темата бяхме обсъждали двореца и се огледах наоколо. Тогава видях и указателна табела.  Wink

# 331
Може би на място има табела за улеснение на туристите, но иначе спирката в разписанията на автобусите на IETT си е KAN.KIZ LİSESİ (съкр. от Кандили Къз Лисеси). Добре се чете и в надписа на спирката.

Иначе има спирка, която се нарича Адиле Султан Касръ, но тя е на съвсем различно място в Юскюдар.

# 332
  • Варна
И на вю-то се вижда, че името на спирката е KANDILLI KIZ LİSESİ. Въпросът е какъв е достъпът до двореца, защото ми се струва, че "простосмъртни" трудно ще влязат ей така... Или греша? newsm78

# 333
Здравейте, от доста време ви чета, но за първи път се осмелявам да пиша. Благодарение на вашите ценни съвети вече посетих този красив град през май и съм горда, че  успях да отида до някои места сама. Сега искам да отида отново, но се притеснявам да организирам сама пътуването си/въпреки всичко написано от вас/. Имам няколко конкретни въпроса: първо, има много изгодни ваучери на Запрянов травел в Грабо, някой дали е ползвал услугите им, и второ, ако реша да пътувам неорганизирано, къде на автогарата трябва да презаверя билетите за връщане, а също така как да стигна до хотела от автогарата. Спряла съм се на един хостел- Istanbul Paris Hostel/още не съм запазила места, мисля, че трябва да платя % от сумата/ в близост до Топкапъ, Pierlotti Cad.моля ви помагайте, защото ще съм с дъщеря ми и искам да съм добре подготвена предварително,всички ваши съвети са ценни за мен.Благодаря ви предварително Grinning

# 334
  • Варна
Посочения от теб хо(с)тел се намира много близо до трамвайната линия, спирката при колоната Чемберлиташ... Да не казвам, че е на крачка от Ортаклар Crazy

От автогарата обикновено взимат метрото до Аксарай,  а от там прехвърлянето на едноименната спирка на трамвая е лесно (ок. 150 м). От въпросната спирка Чемберлиташ е третата поред.
Ако това те устройва, ще обясня много бързо и лесно как от спирката да слезеш до хо(с)тела (като се позовавам на картата в сайта му). Peace

# 335
Благодаря за бързия отговор, да това ме устройва, ако може по- обстойно обяснение-номера на метрото което трябва да вземем и прикачването след това.

# 336
  • Варна
Метрото е едно. В смисъл, че през автогарата минава само една от линиите, която трябва да вземете в посока Аксарай/Йеникапъ (съвсем скоро трябва да продължат линията до Йеникапъ, ако вече не са го направили). Така или иначе, вие трябва да слезете на Аксарай, да пресечете едно площадче и да се качите на трамвай Т1 (който също е единствен, там). Тълпата ще ви отведе от едната до другата спирка, а има и табели. Трябва ви трамвай в посока Еминьоню/Кабаташ (някои мотриси не отиват до последната спирка, затова може да има разлика в надписа, но вас ви устройват и двата варианта). Следват спирките Лалели университе, Капалъ чарши/Гранд базар и третата е Чемберлиташ. Слизате на нея и се спускате по първата уличка вдясно (ако продължите по посока движението на трамвая, тя е след няколко метра).

На картата, който можеш да отвориш вдясно) се вижда добре къде е спирката и къде - търсеното от вас място:
http://www.istanbulparishostel.com/location.html

Не става ясно откъде е входа, защото стрелката сочи към другата уличка, но това ще установите на място.

А на най-острия ъгъл на правоъгълния триъгълник, покрай който ще минете, е "форумския" ресторант Ортаклар. Mr. Green

# 337
  • София
Може би на място има табела за улеснение на туристите, но иначе спирката в разписанията на автобусите на IETT си е KAN.KIZ LİSESİ (съкр. от Кандили Къз Лисеси). Добре се чете и в надписа на спирката.

Иначе има спирка, която се нарича Адиле Султан Касръ, но тя е на съвсем различно място в Юскюдар.

Спирката беше на крайбрежната улица. Движехме се от Юскюдар в посока Отаатепе. Със сигурност не съм видяла голямата табела, която се вижда на стрийтвю-то, защото точно нея видях след като взех да се озъртам, а и първоначално ми беше в гръб. Остава само на спирката да е имало нещо написано.  newsm78 Но може и да греша. Въпреки това, ако някой реши да ходи, да го има предвид.

# 338
Трябва ви трамвай в посока Еминьоню/Кабаташ (някои мотриси не отиват до последната спирка, затова може да има разлика в надписа, но вас ви устройват и двата варианта). Следват спирките Лалели университе, Капалъ чарши/Гранд базар и третата е Чемберлиташ. Слизате на нея и се спускате по първата уличка вдясно (ако продължите по посока движението на трамвая, тя е след няколко метра).

Ние попаднахме в пиков час и трамваят, в който се качихме ни остави на Беязид/Гранд базар. Там изчакахме следващия за Еминьоню. Трудно се пътува сутрин с градски транспорт, особено пък с багаж. По-удобно е с безплатните шатъли на автобусните фирми от автогарата.

# 339
Благодаря за акуратния отговор на beljata и bialk. Предполагам към транспортната фирма трябва да се обърна за тези безплатни шатъли Thinking А заверяването на билетите за обратно на гише на автогарата ли става и как да обясня..... Blush

# 340
Билетите за обратно се заверяват в офиса на фирмата превозвач при пристигане. Там ще попитате и дали предлагат шатъл (на турски "сервиз") до центъра. Доколкото си спомням Gospojata спомена, че е ползвала шатъл на Матпу до Капалъ Чаршъ. Метро предлагат безплатен трансфер до Vatan Caddesi, би трябвало да слизат и до Аксарай.

http://www.istanbulmetro.com.tr/servisler.asp

# 341
Аз съм ползвала шатъл на Метро до Аксарай.

# 342
  • Варна
Естествено, че вaриaнтът зa придвижвaне, който съм дaлa, е при липсa нa шaтъл. Колкото до трaмвaя - нaписaлa съм, че ги устройвa тaкъв до Еминьоню или Кaбaтaш. Тези до Беязид сa рядкост, a и съм споменaлa, че Беязид е междиннa спиркa по техния мaршрут.

# 343
МАТПУ имат безплатен шатъл до Аксарай, но ако помолите, със сигурност ще ви закара и до Беязид/ Гранд пазар. Не знам дали е един шофьора на микробуса, но ние го видяхме и на идване и та тръгване- казва се Шабан и е много мил човек. Попита ни къде ни е хотела, казахме му и той сам каза, че ще ни остави на Беязид, за да ни е по- близо . Но и други пътници свали там, така че не вярвам да откаже и ако бъде помолен. Даже мъжът ми го гони да му даде бакшиш и той категорично отказа - това му била работата, каза. Peace
Билетите за връщане си заверихме още с пристигането и така си осигурихме и места на предните седалки. Peace

# 344
Благодаря за акуратния отговор на beljata и bialk. Предполагам към транспортната фирма трябва да се обърна за тези безплатни шатъли Thinking А заверяването на билетите за обратно на гише на автогарата ли става и как да обясня..... Blush
Да се обадя и аз по въпроса.

По-добре си вземи еднопосочни билети  и  после от автогарата си купи за връщане - по-евтино излиза.
Пролетта пътувах с дъщеря си :
  За два еднопосочни от Бургас ми взеха 110 лв.
  За обратно ми излязоха - 86 лв. (130 лири=86 лв. - 14.04.2014)

За шатълите - казваш на стюардесата в автобуса, че искаш да  ползваш "сервиз"  и те ще те свалят в началото на автогарата, където са стоянките на бусчетата. Там има над 10 линии - просто гледаш надписите отгоре и се качваш на този, който ти трябва. Има за целият град.

Общи условия

Активация на акаунт