ИСТАНБУЛ 32

• 56 508
  • 739
  •   1
Отговори
# 315
Моля, който е пътувал с кола да  ми даде малко разяснение за пътя и границата, необходими документи за колата (в крайна сметка трябва ли зелена карта или не), винетките за Турция не ми стана ясно как  може да се плати онлайн или на влизане къде да ги търсим. Нямам време да чета всичките теми назад.

Заслужава ли си Истанбул кард за музеите?

# 316

На малко повече,но времето е пред нас!

# 317
  • София

И аз само на 5 до момента, до Чамлъджа не успях да стигна този път, макар, че ми беше в програмата, но нали трябва и да остане нещо за следващ път  Wink

# 318
  • Варна
Моите са 6 (10, 7, 6, 5, 2, 1). Mr. Green

От останалите разпознавам със сигурност Румели хисар...

Би ли дал координати за другите 3 (9, 8 и 4) newsm78

Мимето, от Сапфир се стига изключително лесно до Каньон по улицата. Ако ти трябва, ще изровя описанията, по които ние се ориентирахме.

Последна редакция: вт, 08 юли 2014, 16:05 от beljata

# 319
Илли, съвсем скоро пътувах с въпросната компания и държа на всяка моя дума казана в предишната ми публикация #Crazy
Кливия, цената на двупосочния билет София - Истанбул в средата на юни беше 95лв.  bouquet
Здравейте!
Нашата скромна група се завърна в събота.
Скрит текст:

Малко по късно ще разкажа подробно за нашето вълшебно приключение newsm03
По въпроса с транспорта аз съм за ХАС / пътувала съм няколко пъти с тях/ или Матуп /спомням си Госпожата и Бялк бяха останал доволни от тях/. Този път обаче smile3515 не знам защо ми хрумна да пътувам с Метро и повече никога няма да повторя. Тръгнахме с директен автобус в 23:00ч. , седалките са удобни / по три на ред/ и персонала е учтив, но с това се изчерпват плюсовете на превоза с тази фирма. Сега започвам с минусите,в директния автобус се оказа, че няма работеща тоалетна, Wi-Fi до границата няма, не всички устройства работят и директния автобус се оказа не толкова директен, спира на някакъв Метро парк / кафе на фирмата/преди Истанбул. Има и още, но да не ви отегчавам. Сега започвам по-вълнуващата част с нашето прибиране. Пристигнахме с нает от нас шатъл на 121 перон на автогарата 1:30 минути преди тръгване на автобуса. При заверката на билетите /с точно определените места седмица преди това/ се оказа, че служителя от девет билета сгреши четири. Директния автобус се оказа обединен със някакъв стандартен /четири седалки на ред/, защото нямало пътници /разбира се никой не си беше направил труда да ни уведоми/. Нямаше  нищо, Wi - Fi  нямаше, нищо не работеше, всичко било за ремонт и така потеглихме, граница /висене/, Хасково, Пловдив и в 10:00ч. София. Какво да ви кажа ЧУДО.

# 320
Моля, който е пътувал с кола да  ми даде малко разяснение за пътя и границата, необходими документи за колата (в крайна сметка трябва ли зелена карта или не), винетките за Турция не ми стана ясно как  може да се плати онлайн или на влизане къде да ги търсим. Нямам време да чета всичките теми назад.

Заслужава ли си Истанбул кард за музеите?
Зелената карта си я взехме тя е задължителна.
А за винетките в Турция ето тук
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=773075.msg27857002#msg27857002

# 321
Зравейте
Тази седмица мислим да отидем до Истанбул с колата но имам един въпрос
Когато влизате в турските магистрали от къде вземате OGS или KGS - техните винетки така да го наречем.И дали гишетата работят през нощта? Thinking

HGS са и на Капъкуле не работят през нощта, в 4,30-5,00 бях там, гише има в турския безмитен, работно време няма написано, виж на връщане в 4 след обяд си работеше, но не се сетих да питам за работно време, след това на плаца до скенера  стои автомобил/мобилно гише, и то не работеше, в бензиностанцията Шел, също казаха йок, на връщане  там също ми се мерна мобилно гише, или пък е същото, което на отиване съм видяла на плаца на границата, продължаваме нататък, при излизането от магистралата, така и не видях тези гишета, за които споменават, но дори и да ги бях видяла, само през трупа ми бих позволила някой от спътниците ми да пресече магистралата пеша в това движение. След два дни в Истанбул си купихме такъв стикер от пощите, големи формалности, голямо чудо, хем с местен човек бяхме, пак откарахме 20 минути в покупката.
https://hgsmusteri.ptt.gov.tr/bosCSC/register.jsf
Това ли е линка за регистрация, че нещо не мога да се оправя, да проверя дали все пак са си дръпнали парите.

ПС Едно пътеписче и аз дължа, но моето ще е по-скромно.
evhen, ние преминахме около 03:00ч. през нощта и ми направи впечатление, че гишето /в турския безмитен/ работи.

# 322
Моите са 6 (10, 7, 6, 5, 2, 1). Mr. Green

От останалите разпознавам със сигурност Румели хисар...

Би ли дал координати за другите 3 (9, 8 и 4) newsm78

9. Yusa Tepesi

Това е най-високият хълм в Истанбул - издига се на 201 метра надморска височина. На него се намира тюрбето на Хазрети Юша (Пророк Джошуа), от където идва и името му. Тук е най-големият гроб, който някога съм виждал - дълъг цели 17 метра! От хълма се открива невероятна гледка към Босфора и Черно море.

До Юша тепеси се стига с автобус 15 от Юскюдар до Бейкоз и от там с автобус 15A за Анадолу Каваъ. Слиза се на спирка HZ.Yusa Tepesi.

8. Yavuz Selim Camii / Balat:

Джамията Явуз Селим е изградена на 5-я хълм на историческия полуостров. Това е втората най-стара джамия в Истанбул. Построена е по заповед на Сюлейман Великолепни в памет на неговия баща султан Явуз Селим, който умира през 1520 година. От външния двор се открива гледката към Златния рог от снимката.

До хълма се стига с автобуси 36CE, 399B, 399C, 44B, 48E, 99 и 99A от Еминьоню. Слиза се на спирката Фенер (спирката до желязната църква Свети Стефан).

4. Sevda Tepesi / Vanikoy:

Това е хълмът на юг от Кючюксу. Легендата разказва, че в началото на 20 век местен бей бил лудо влюбен в девойка, с която кореспондирал с писма. Но любовта им била невъзможна. Един ден този бей привикал момичето на хълма като взели със себе си всичките писма. Там ги нарязали на парчета и така се образували двете възвишения на хълма. После беят извадил пистолет и застрелял девойката в сърцето, а после и себе си. От тогава хълмът се нарича Севда тепеси (Хълм на любовта).

По време на управлението на Тургут Йозал хълмът е продаден на краля на Саудитска Арабия за сумата от 27 милиона долара. Преди 2 години Общината издава заповед за отчуждаване.

До Севда тепе се стига с някоя от 15-ките от Юскюдар. Слиза се на Кючюксу.

Последна редакция: ср, 09 юли 2014, 09:31 от bialk

# 323
bialk, мога ли да помоля, когато имаш време да ги качиш/отбележиш тези 10 хълма на една гугълска карта и за всеки от тях да напишеш как/с какво се стига до там.
Може и по друг намин - да го направиш тук в темата, за да може да се ползва ленка.

Искам да ги сложа в новата тема.

Предварително ти благодаря!   bouquet

# 324
  • Варна
Бялк, благодаря! В комбинация с карта би било чудесно...

Yusa Tepesi е далечко, но при по-дълъг престой, или n-ти по ред Mr. Green, може да влезе в програмата.

Yavuz Selim Camii също е достъпно място...

Колкото до Sevda Tepesi - Кючюксу го пропуснахме последния път, но следващия път можем да го комбинираме с хълма.

И Румели хисар... Станаха още 2 посещения... минимум! Mr. Green

# 325
  • София
За цената иде реч, а не за качеството  Peace

Преди около 2-3 седмици цената на Метро беше 120 лв от Пловдив и обратно, това 95 лв откъде е? newsm78

От София, написала съм. За студенти, пенсионери 90.

# 326
Хълмът Румели Хисаръ Юстю ще бъде лесно достъпен с метрото скоро. До края на годината ( на националния празник 29.10) ще бъде пусната в експлоатация отсечката M6 Levent-Hisarüstü:

В непосредствена близост до Севда тепеси е паркът Джемиле Султан с невероятните ресторанти в него:

Тук се намира и приказният дворец Адиле Султан.

# 327
Тук се намира и приказният дворец Адиле Султан.

Наистина е приказен-за развлекателна цел ли се използва в момента и чия собственост е?Частна,държавна,общинска?В много добър вид е за това се чудя Laughing

# 328
  • Варна
Според надписа е собственост на Сакъп Сабанджъ...

А иначе, в момента вървят серии от "Езел", в които доста от снимките са именно там.

Последна редакция: ср, 09 юли 2014, 12:08 от beljata

# 329
Да, собственост на Сабанджъ е. Тук съм писал как се стига до двореца.

Общи условия

Активация на акаунт