ТУЕС - 7 тема

• 81 999
  • 746
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте Мами,
имам нужда от малко помощ. Някой може ли да ми каже дали в заявлението за кандидатстване в гнездата по регион трябва да се пише ТУЕС или директно се отива в училището и се подава отделно заявлението в канцеларията на ТУЕС ?

Подавате две заявления- едното в гнездо а другото в ТУЕС. Има срокове, не се бавете.

# 61
Питах за да добия представа каква алтернатива представлява ТУЕС на СМГ и НПМГ за информатици след 7 клас.
Сигурна ли си, че успехите на състезателите, които учат в СМГ се дължат именно на училището?
Ами, всъщност много си права. Голяма част от състезателите, които учат в СМГ по лични наблюдения дублират школите в СМГ с тези в Телерик /като част от лекторите на Телерик пак са от СМГ/. И всъщност мога да кажа, че пак по лични впечатления СМГ и НПМГ са винаги плътно зад своите състезатели /което за всички състезатели по информатика от София извън тях /без да намесвам тук ТУЕС-за тях наистина нямам идея и за това питам/ е мираж, защото за другите училища тези деца/състезатели са само бреме. Не можеш да разчиташ на абсолютно никаква подкрепа от страна на училището си, защото за него състезанията по информатика са им последна грижа/. Ако детето иска да се развива в тази област и да се занимава със състезателно програмиране, то смятам, а и от опит знам, че е хубаво да можеш да разчиташ на училището си.

# 62
Alleisha
Бих се радвал да ми кажете къде са грешките ми в правописа .
Бих бил благодарен и на Naddya да сподели  , за да ми помогнете да пиша по-добре ( ако може поотделно да изкажете мнение).
Не получих отговор дали Вашите деца учат или ще учат там и коментар от сорта "обърни внимание на правописа" ме навежда на мисълта, че просто  изказвате мнения . Ако има някаква награда за повече мнения споделете , ще участвам Wink
Да афектиран съм , не точно  бесен съм и повярвайте за вбесен човек мисля че съм се справил доста добре (ама ми е интересно де , къде са тез ми ти  грешки нещо като запетайки, многоточия и т.н.) .

mitkodkn :
Дата на регистрация:   пт, 13 юни 2014, 17:06
Последно Активен:   вт, 17 юни 2014, 22:25
Мдаа доста интересно и за пореден път виждам  познати неща от предни публикации в 7-те теми . За ремонта на училището и колко добре изглежда ,май имам де жа ву от предните теми ...

За съжаление  няма да споделя повече подробности засега , понеже при всеки мой коментар или опит за тема се случваше нещо .
Нито се правя на интересен , нито нищо . Мисля че след постването на моята тема като цитат тук все пак някой може да се замисли ( говоря за децата на които им предстои кандидатстване и записване) .
Защо няма да го направя на момента ли , ами живеем в България - тук всичко е възможно . Повярвайте ми убедих се в това и то много пъти .
Както споделих и преди ,никой няма права тук от каквото и естество да са .
Та продължение ще има, но зависи от някои фактори . Мнението ми и темата бяха започнати за да не достигат други родители до моето състояние " Къде сбъркахме " и своевременно да вземат мерки.
Поздрави и успехи на всички пожелавам !

# 63
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Alleisha
Бих се радвал да ми кажете къде са грешките ми в правописа .
Бих бил благодарен и на Naddya да сподели  , за да ми помогнете да пиша по-добре ( ако може поотделно да изкажете мнение).
Не получих отговор дали Вашите деца учат или ще учат там и коментар от сорта "обърни внимание на правописа" ме навежда на мисълта, че просто  изказвате мнения . Ако има някаква награда за повече мнения, споделете , ще участвам Wink
Да, афектиран съм , не точно  бесен съм и повярвайте за вбесен човек мисля, че съм се справил доста добре (ама ми е интересно де , къде са тез ми ти  грешки нещо като запетайки, многоточия и т.н.) .

mitkodkn :
Дата на регистрация:   пт, 13 юни 2014, 17:06
Последно Активен:   вт, 17 юни 2014, 22:25
Мдаа, доста интересно и за пореден път виждам  познати неща от предни публикации в 7-те теми . За ремонта на училището и колко добре изглежда ,май имам де жа ву от предните теми ...

За съжаление  няма да споделя повече подробности засега , понеже при всеки мой коментар или опит за тема се случваше нещо .
Нито се правя на интересен , нито нищо . Мисля, че след постването на моята тема като цитат тук все пак някой може да се замисли ( говоря за децата на които им предстои кандидатстване и записване) .
Защо няма да го направя на момента ли , ами живеем в България - тук всичко е възможно . Повярвайте ми убедих се в това и то много пъти .
Както споделих и преди ,никой няма права тук от каквото и естество да са .
Та продължение ще има, но зависи от някои фактори . Мнението ми и темата бяха започнати, за да не достигат други родители до моето състояние " Къде сбъркахме " и своевременно да вземат мерки.
Поздрави и успехи на всички пожелавам !

Khan Krum, на първо четене - липсват ти запетайки  Hug Hug Hug Но не е там проблемът. На въпросът ти - децата ни учат вече там и сме почти наясно с видимата част от айсберга. Определено постовете, които само възхваляват ТУЕС и са доста захаросани, не ми се нравят. Училището има проблеми. Някой от тях са следствие от цялостното състояние на образУвателната ни система, част от тях, според мен, са резултат от самочувствието на уникалност и неповторимост. Като относително странични наблюдатели естествено, че по-голяма част от проблемите и усилията за решаването им остават скрити за нас. Но въпреки това работата трябва да продължи.

Един от проблемите според мен и този, че учителите по предметите, които са доста динамични от гледна точка на информация, не подготвят "лекции" на учениците, обхващащи най-важното, а ги карат да четат от учебници, в които нещата са доста пространно написани и като начало толкова много информация не може да бъде поета от учениците. Естествено има и учители, които се стараят да са в крак с времето, поддържат обратна връзка с родителите и учениците. Но въпреки всичко общото ниво не е такова. На родителската среща например, не помня кой учител точно го каза, но имало жалба към министерството. Информация обаче за развитието май няма.

И в резюме - твърдението, че след като едно дете иска да учи - учи, а който не иска - не учи, е старо колкото света и е вярно. Но все пак е хубаво да създадем и условията, които да подтикнат децата да го направят.  Hug Hug Hug Hug

Khan Krum, не знам за последствията, които следват след твоите думи, но говореното с недомлъвки буди още по-големи съмнения и обърква както тези, чиито деца са вече в училището, така и тези, на които предстои  Peace Peace

# 64
Здравейте на всички,бих искала да изкажа и своето мнение за това прехвалено училище ТУЕС.
Като започнем още от 8 клас -по математика децата не могат да изкарат по висока оценка от 3,с много усилия втория срок ,ако имат повече късмет може и да стигнат до 4.Все пак там децата са влезли с изпит по математика...........????Вече в по -горните класове,не е кой знае колко по-различно-ако за края на срока сте между 4 и 5,не се надявайте на 5,пише се 4.А отделно учителите не можеш да ги накараш да те изпитат за по-висока оценка,казват не може повече и толкова и все нямат време/е винаги има и изключения/.
Някой беше писал ,че по химия,биология,история и география се получава добро обучение-пълна глупост.Нищо подобно,почти нищо не се учи.
Но да напиша нещо и за специалните предмети-програмиране и др.Преподават хора ,които си нямат и представа от преподаване.Те си имат бизнес и преподаването им е по между другото,когато имат време.Закъсняват за часовете или не идват,а понякога изпращат техни асистенти ,които въобще не са назначени на работа в ТУЕС.Но това става с разрешението на директорката.
Ако вашето дете не е природно надарено по компютърните науки и иска да се запише в ТУЕС,за да може да се научи,не се надявайте.Тук се обръща внимание само на децата,които вече си ги знаят тези неща,работи се само с тях.Другите се оставят сами да се борят с уж преподадения материал,защото учебници няма,само някакви лекции/ако някой се интересува,мога да ви изпратя сайт, по който се учи програмиране и др.предмети/.
За съжаление се използват умовете на надарените деца,за решение на проблемите във фирмите на преподавателите.Взимат идеите на децата и ги представят за свои.Но нещата така се представят пред децата,че те не разбират че са използвани.
Да има ученик ,който е спечелили състезанието на GOOGLE,но повярвайте ми не благодарение на това ,което е научил в училището.Това дете знае повече и от тях.
Като цяло мога да кажа ,че няма обучение.
Базата в училището е трагична,вее и духа от всякъде.Компютърната зала е горе долу добра,но за такова училище е малка,даже смешна.
С директорката трудно можеш да проведеш нормален разговор.Крещи на учениците като някакъв хамалин.
Учебните програми,по които работят,не можеш да ги намериш никъде,защото те не работят по учебните програми одобрени от Министерството и не можеш да разбереш какво се учи и дали се спазват някакви правила.
Имат много свободни часове,защото учителите не идват.По английски-обикновенно децата знаят повече от учителите,но това не пречи да им пишат 4-четворки за края на годината.
Мога да пиша още много.Ако някой го интересува нещо конкретно да пише.Ще се радвам да помогна с повече информация.

ПП.Този mitkodkm доста е прехвалил нещата.Но всеки има право на мнение.

# 65
  • София
Хммм, интересни атаки срещу училището напоследък. И то все от новорегистрирани...

Аз, като майка на деветокласник,  не мога да се съглася с голяма част от тези думи. В 8ми клас имахме деца (не моето) със 6ци по математика. По всеки предмет до момента не е отказвано изпитване за повишаване на оценката. Все пак учим там втора година. Не знам как ще е занапред, но за момента такив проблеми няма.

Не казвам, че училището няма никакви проблеми, но да се твърдят такива неща, голяма част от които бе покритие, просто не мога да го разбера. Особено в момент, в който майките се чудят къде да записват децата си  newsm78 Бих ги посъветвала - отидете до училището, говорите с Директорката (въобще не мога да се съглася с мнението за нея в предния пост), влезте в някой от часовете, вижте как преподават учителите. Направето го и в другите училища, където искате да учите. Говорете с деца от там и вземете решението си информирано на базата на реални впечатления, не на писаници във форум.

# 66
Напълно съм съгласен с Mimi75. Няма смисъл да слушате нито мен, нито никого другиго. Идете, разпитайте, поинтересувайте се. Всеки има различно мнение и най-добре ще бъде да изградите свое.

# 67
  • София
Naddya, пише се "на въпросА ти".
Дискусията ви олеква, когато се захващате с правописа на опонента. Peace

# 68
Не бих се заяла за правопис, но ето - човекът пита какви са му грешките, и бих му казала, щом иска да знае.
Вие, Khan Krum, оставяте интервали и от двете страни на препинателните знаци, а понякога само преди препинателен знак.

Запомнете: Интервал се оставя само след препинателен знак.

Не се оставя произволно, а лолитас, друг новорегистриран пък не оставя интервали нито преди, нито след препинателните знаци.

Изключения има, разбира се, като малкото и голямото тире. 

Малкото тире е в съставни думи, като по-малък, по-голям, около него няма интервали, а голямото тире - като това тук - отделя части на изречението, около голямото тире и от двете страни се оставят интервали.
Сори за отклонението.

# 69
Добро утро и от мен. Със свито сърце следя темата и все повече се притеснявам, дали ТУЕС е нашето училище. Подадох документи за класиране и служителката в канцеларията каза, че най-вероятно ще се класираме, ако не на първо, то със сигурност на второ класиране.
Търся знаците, които да ми подскажат кой е верния избор - езикова гимназия или ТУЕС. Синът ми е по-объркан и от мен. Иска да учи език (английски), но компютрите са му слабост. В същото време не е амбициозен и точно това ме кара да мисля, че ТУЕС не е неговото училище.
Помагайте мамчета, дайте ми съвет baby_neutral

# 70
  • София
lorika, съвет ние не можем да ти дадем. Ти си познаваш детето най-добре. Единственото, което бих те посъветвала, е да помислите какво би следвал след приключването на ТУЕС/Езикова гимназия. Каква професия бихте избрали за висше, и от там да направите вашия избор.
Английския по принцип се научава, лично аз, ако избирам езикова гимназия, бих избрала друга  - немска, испанска, или даже япоски или китайски. (аз съм с английска гимназия и друг език освен английски не знам, докато всички мои приятели с друг първи език знаят и английски!) Но това би бил моя избор.
Когато ние кандидатствахме, аз дърпах за немска гимназия, но синът ми беше категорично за ТУЕС. Затова му дадох да поразгледа из нета какво представлява програмирането и някои други специфики на професията, към която се е запътил. Така че, можеш спокойно да изровиш - има толкова много видеа в нета, където да погледнете. За да можете да се ориентирате по-лесно. Simple Smile

# 71
Мими75, а Вашият син в ТУЕС ли учи сега?

Когато ние кандидатствахме, аз дърпах за немска гимназия, но синът ми беше категорично за ТУЕС.

# 72
  • София
Да, завършва 9ти клас Simple Smile Той си се пребори, аз не съжалявам. Това си беше неговия избор  Peace

# 73
Какви са ви наблюденията за училището? Всякаква информация е добре дошла.

# 74
  • София
Да, завършва 9ти клас Simple Smile Той си се пребори, аз не съжалявам. Това си беше неговия избор  Peace

И стискаме палци успешно да го завършим  Hug Hug Hug Още малко остана  Peace Peace Peace

Общи условия

Активация на акаунт