Православието като начин на живот 4

• 42 488
  • 740
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Мора Hug
zazo  и друг път се случва свещеници да участват в такива празници, в които се намесват и не православни действия. Не разбирам защо се прави курбан, например.
Също и защо църквата взима пари за тайнствата. Това разбира се не може да ме отклони от вярата, но някак може да създаде смут.
По темата за майката, за родителството..ох, доста съм старомодна и не мога да приема, че е нормално  в днешното общество майчинството да е така е тотално презряно.
Бях много разстроена, когато отидохме на служба с детето- беше още в количка около годинка и нещо и не беше кротък. Казаха ни да напуснем литургията защото пречим на свещенниците. А не бяхме чак толкова шумни все пак.
Майките са в пълен тупик как да смогват. Много от нас дори смятат за правилно да прехвърлят задълженията си върху друг. Много голяма тема ми е това.
Имало е майки, които даже са се изказвали, че по-добро новородените им бебета да ги гледа платена жена, защото е по-компетентна, а майката да си е на работа....
Молитвите са невероятни,Мора.

Последна редакция: ср, 25 юни 2014, 11:31 от Мигла

# 61
Кученце спасява коте от наводненията.

Снимката е от една друга тема на форума.
Реших, че заслужава да я видите и вие.

Последна редакция: ср, 25 юни 2014, 10:58 от simpatikonia

# 62
simpatikonia, от сърце ти благодаря, че ми даде възможност да видя тази снимка. Снимката е чудесна, ценна и поучителна и в пряк смисъл и в иносказателен.

Мигла, за курбана тук са писали хората и статии имаше, на мен не ми се пише за това, но мога да кажа, че разбирам и приемам: "Жертва Богу е дух съкрушен; сърце съкрушено и смирено Ти, Боже, не ще презреш." и "Милост искам, а не жертва".

# 63
  • София
simpatikonia, снимката е много сладка, благодаря!

Относно отминалия ден 24-ти като ден на билкарството. В самото билкарство не виждам нещо лошо, просто не бива да се бърка творението с Твореца. Билките, пък било то и еньовски, не могат да излекуват никого ако не е такава Божията воля. Хората обичат да спазват разни ритуали и магически обреди и за мен е страшничко като си помисля кой може да е източникът им. На мен например сериозно ми се скараха, че не съм изгорила някакъв миналогодишен еньовски букет. Като ми го подариха миналата година, го приех любезно мислейки, че мога да си направя билков чай от него. Оказа се, че трябвало да го пазя и на следващата година да го изгоря ритуално   ooooh!

Скрит текст:
Според този тип календари риба се разрешава по време на целия пост с изключение на сряда и петък, а не само на празника Рождество на Йоан Кръстител. Така ли е?

# 64
Като стана въпрос за еньовската китка, да питам нещо - за великденските яйца и върбичката от Цветница също съм чувала за разни ритуали ли, обреди ли, поверия ли... и аз не знам точно как да ги нарека. Например, че първото яйце се слага пред домашната икона и се пази до следващия Великден, че по съдържанието му след една година се гадае, а за венеца от върбичка, който всички закачат на входа на дома си, че трябва да се хвърли в течаща вода.
Това според вас не са ли пак някакви поверия и вид магически ритуали, които са извън християнския смисъл на тези символи? Дори самото вземане на осветено в църквата върбово клонче от свещеника, свиването му на венец, носенето му на главата и слагането му по вратите на домовете, не е ли също един вид магически ритуал?

# 65

zazo,

Хубави въпроси поставяш.  Дано някой по компетентен ти даде отговор.  Hug

Последна редакция: вт, 01 юли 2014, 12:09 от Mama_Nana

# 66
  • София
Навремето питах в "нашата" църква какво се прави след време с ореховата шума от Петдесетница, върбата от Цветница, ако щете и със салфетките, в които взимаме нафора. Бабите ми казаха да ги горя, но ще се радвам и на по-компетентен отговор. Според мен е грозно просто да отиват в кофата за боклук. Обикновено ги оставям в градината да си изгният по естествен начин.
Като бях по-млада се черкувах в друг квартал и там бабите разказваха, че ако изпуснеш на земята трошичка нафора някой от родителите ти ще почине до дни. Леле като ги чу отеца как им се скара ...

# 67
  • София
Църковните баби понякога са опасни и се стигна до там, че руския патриарх Кирил отправи специално обръщение към църковната пълнота да ги укроти.

Значи аз три пъти в годината правя петохлебие. Та ... там освен петте просфора, виното и олиото се туря и жито (защо ... не знам). И после естествено това жито ми стои. Питам аз там клисарката, оная вика аууууу ми как така ще го свариш. Бе не обичам да ям сварено жито - ми тури го казва у супа. Свещеника вика, бе я без тия - дай го на гълъбите и те са Божия създания. В последна сметка го накисвам с вода едно денонощие смилам го и го правя на квас, за който после меся питки и раздавам на възрастните хора за здраве.

# 68
  • София
Темата за ритуалите е важна. Има тънка граница. Докато учех  иконопис многократно е ставало дума за канон. За символи и за допустими означения, също и за всичко свързано с отбелязването на християнски празници.
На мен пък ми е трудно да преценя какво да правя с календарите. Всяка година си слагам православни календари - всеки месец различна икона на светец. Като свърши годината и не мога да го хвърля. Какво мислите да правя?

# 69
За ритуалите- питки, боядисване на яйца, пазенето на първото червено яйце, слагането на венец на вратата и т.н. за съжаление не мога да се включа, много съм боса.  Blush Може би някои от нещата, които правя по празници граничат с езичество, не знам , така или наче, ги правя като православна християнка.
Относно календарите: изрязвай си иконите и си ги събирай в папка- албум. Peace

# 70
  • В царството на игрите:)
Държането на яйце пред икона до следващия Великден, както и гадаенето по него няма НИЩО канонично...Това е обичай сътворен от хората, разпространяван от хората и в крайна сметка придобил такава популярност, че вече се чудиш канонично или магично е Mr. Green В къщи никога не се е правило, но аз го научих по - късно. Така и не го въведох в семейството си, но това е друга тема. Според мен и да го правиш не пречи, стига да не го вземаш много на сериозно! Върбичките на Цветница са символ на празника и на много съществен момент от живота на Иисус Христос. В този смисъл във върбичките няма нищо магично. Украсявам дома си с тях: първо за да различа този ден от всички останали и да почета празника, второ: да подчертая, че това е християнски дом.След като изсъхнат трябва да се изгорят, но си признавам, че не винаги го правя точно така.
Спокойна нощ на всички:)

# 71
Осветените предмети винаги са ми били голяма грижа - заради специалното отношение, което им се полага и заради особения режим на унищожаване, който изискват.

За мен свято е всичко онова, което се посвещава на Бога.
Затова считам за осветени не само предметите, над които е четена свещеническа молитва (за освещаване), но и всички онези, които ние самите посвещаваме на Бога по някакъв повод. Затова имам по-особено отношение към елея от домашното кандило, остатъците от тамян в домашната кадилница, парчето хляб от трапезата на Бъдни вечер, което е посветено на Бога и на св. Богородица, храната, която раздавам в памет на починалите, дори когато тя не е осветена на панихидата в храма, цветята, които са украсявали домашните икони и т.н.

Иконите и осветените предмети, които поради една или друга причина не могат да се ползват, се унищожават чрез изгаряне, а пепелта се заравя на чисто място, което не се тъпче.
Вестници, в които има свещени текстове и изображения (напр. "Църковен вестник" или църковни списания), също не се хвърлят на боклука и не се ползват за битови нужди. Ако не са вече нужни - се изгарят. 

Хляб, който е осветен, житото и храната от панихидата, също не се хвърлят.
Ако тази храна не може да се изяде или по някаква причина мухляса, нападната е от мравки и т.н. се хвърля (заравя) на чисто място, което не се тъпче. Светената вода, когато застои много също се излива на чисто място. Шишетата, в които съм съхранявала вода или елей, първо изплаквам (измивам), а едва след това изхвърлям.

Дрехите или кърпите, които купувам понякога от храма (преди това те са били дарени, т.е. посветени са на Бога), знам, че първо трябва да се изплакнат с малко чиста вода, която се хвърля на чисто място (в саксиите на цветята), а едва след това се перат по нормален начин и се ползват.

Сухите цветя, клоните от върба и орех, също е най-добре да се изгарят, а пепелта да се хвърля на чисто място. Чувала съм, че в Чепеларе има обичай осветените цветя и клонки да се събират и с тях да се правят възглавници (за християнско погребение).

Принципно, ако нямате възможност да се погрижите сами за т.нар."чист отпадък", можете да го занесете в храма, където ще го обработят по съответния начин. Със сигурност ще имат подходящо място за изхвърляне на "чист отпадък".

# 72
  • София
Честит празник!

Тропар на св. ап. Петър и Павел,
отпустителен, глас 4

Апостоли първопрестолници и учитeли на вселената,
молете Владиката на всички мир да дарува на вселената и на нашите души велика милост.

Вие от апостолите, които седите на първите престоли и сте учители на света, помолете се на Владиката на всички
да дарува мир на хората и на душите ни велика милост.

Кондак, глас 2

Твърдите и боговдъхновени проповедници,
върховните изсред Твоите апостоли си приел, Господи,
в наслаждение на Твоите блага и покой,
защото техните болести и смърт си приел повече от всяко всеплодие,
Единствен Позднаващ сърцата.

simpatikonia, много изчерпателна. Благодаря ти! Simple Smile

# 73
Нека се присъединим към този призив:
Хора, Майки, за довечера и утре, прогнозите са отново за бури с дъжд и градушки в цялата страна. Ето тук има молитва към Бог във време на бедствие http://www.sveta-nedelia.org/lm/nedelnipropowedi/2012/2012-05-31 … -na-bedstvie.html. Нека всички прочетем молитвата и се помолим, този път Господ да ни пощади и най-вече пострадалите хора Praynig.

Извинявам се предварително, но трябва да се престане с подобни призиви, защото отправят грешни внушения. Какво значи "да се молим този път Господ да ни пощади"??? Това да не е някакъв езически Бог на бурите, който тряба да омилостивяваме с молитви и жертвоприношения? В православна тема пишем все пак! Peace

# 74
zazo,

Коригирах си съобщението, може да направиш същото. Мисля, че проблемът е решен.

Общи условия

Активация на акаунт