Православието като начин на живот 4

• 42 817
  • 740
  •   1
Отговори
# 600
hjkl; , между нас няма как да има специалисти. Това е термин характерен за научните среди. Православието говори за духовен опит, като определя за духовно опитни тези, които са познали себе си и се борят за изкореняване на своите страсти.

За нас това трудно може да се каже, предвид факта, че допускаме за пореден път един най-обикновен разговор да прерасне в спор с размяна на реплики. Ако не за друго, то поне споровете допринасят за нашето себепознание. Разбира се, ако успеем да разберем, че:

Когато се дразним от това, че другите не се съгласяват с нас, значи сме себелюбиви.
Когато мислим, че единствено нашето мнение е правилно, значи сме горди.
Когато си позволяваме да използваме остри думи, значи сме дръзки и нямаме страх Божий.
Когато се обиждаме, значи сме честолюбиви.
Когато се дразним от това, че не ни разбират правилно, значи сме нетърпеливи и нямаме любов към ближния. Мисля, че св. Иоан Златоуст беше казал, че когато другите не ни разбират, причина за това е недостатъчната ни любов към тях.

# 601
Мир, мили хора  Hug!

Чета Ви, но не мога да пиша. Ще се включа нататък.

Дядо хаджия, и аз те моля, не ни напускай. Всички си имаме кривините и всички си имаме ръбовете. Като морски камъчето като се "облъскваме" един друг и се изглаждаме.

Лунно момиче, моят изповедник за мен си е добър, прекрасен човек. Преместиха го, но ще служи в катедралният храм едва след Великден. Там не мисля обаче, че реда е да се изповядваш при конкретен свещеник. Виждала съм изповедници едновременно да провеждат изповед. Миряните минават при когото първи се освободи. Все пак трябва да се пита. От едно "минаване" през храма за ред едва ли мога да говоря.
Мога да те насоча към отец Василий в храм "Св. Никола" (ежедневни литургии) и към отец Георги в Аспарухово. И двамата много са ми помагали и са открити и сърдечни хора, всеки по свой начин.
Ежедневни литургии има в малкия храм "Свети Илия" в близост до МОЛ Варна (по липса на друга голяма средищна точка наблизо ти го обяснявам така). Там кипи и силен духовен живот, доколкото знам, но аз не съм част от него. Не мога да ти посоча име на конкретен духовник.
Успех и добре дошли в очуканият ни, все още красив и не до там силен град!

# 602
  • по пътя
Жени Калчев,   bouquet  bouquet  bouquet благодаря много.
Симпа, как имах нужда от тези твои думи, именно сега
 "Когато се дразним от това, че другите не се съгласяват с нас, значи сме себелюбиви.
Когато мислим, че единствено нашето мнение е правилно, значи сме горди.
Когато си позволяваме да използваме остри думи, значи сме дръзки и нямаме страх Божий.
Когато се обиждаме, значи сме честолюбиви.
Когато се дразним от това, че не ни разбират правилно, значи сме нетърпеливи и нямаме любов към ближния. "
Този Велик пост ми се случва често всяко едно от тези изречения EmbarassedВместо да се смирявам, се получава обратното. Трябва още работа над себе си, трябва.

# 603
Lunno momi4e Hug
Не се обезкуражавай от това, че забелязваш тези свои слабости. Борбата с тях е за цял живот. Сами не можем да се справим с тях. От нас се иска само да се смиряваме - направим ли го, победата е спечелена наполовина. Останалото върши Бог със Своята благодат.

Искам да споделя с вас едно много кратко интервю с Патриарх Кирил за изповедта. За пореден път се убеждавам колко невероятно ерудиран човек е - всяка негова дума тежи на мястото си. Надявам се да ви е полезно.

# 604
Ако сайтът има функционалност за лични съобщения, то има причина за това. В Новия Завет е казано споровете първо да се разрешават между двама души. Не е редно темата да се превръща в махленска разправия, още повече, че участниците в темата нямат представа кой какво е написал на лични

Колкото до паленето на разни неща, с риск и мен да ме изгонят от темата бих коментирала, че някои от ритуалите доста се доближават до магъоснически такива. Peace Да не говорим, че суеверието властва навсякъде, дори и в църквата и българинът от векове и преплитал езически обичаи с църковни.
Лунно момиче, според мен паленето не може да е магьосничество, ако се прави за Бога. Магьосничеството работи с помощта на тъмните сили (дори т.нар. бяла магия - т.е. всяка магия е зло). Видяхме, че има такава традиция да се пали от старозаветно време. Старият Завет описва хилядолетната борба с езичеството. Християните в Римската империя са били гонени от езичниците, хвърляни на зверовете, подлагани на нечувани мъчения. Същността на обредите не може да бъде езическа. Колкото повече научавам за езичеството, толкова повече си давам сметка за коренната разлика между православието и езичеството. Суеверието наистина битува сред хората, които четат по-малко. В момента има много литература, на хартиен и електронен носител, доста хора получават богословско образование (дори и само на ниво магистър), така че се оформя едно по-изчистено Православие, така си мисля. Някога хората са били неграмотни, нямали са достъп до литература, оттам са се получили изкривяванията. Но това не значи, че Бог не им е пращал знаци и не са имали искрена вяра, така си мисля.
hjkl; , между нас няма как да има специалисти. Това е термин характерен за научните среди. Православието говори за духовен опит, като определя за духовно опитни тези, които са познали себе си и се борят за изкореняване на своите страсти.
Симпатикония, с това съм напълно съгласна. Благодаря ти, че, като богослов, смирено го казваш.  

Последна редакция: пн, 23 мар 2015, 12:50 от hjkl;

# 605
  • В царството на игрите:)
Паленето няма нищо общо с магьосничеството и дори не знам как на някой би му хрумнало да прави този паралел newsm78 Единствена причина хартийките от нафора или олио да се горят е за да не попаднат на мръсно място. това е единствената причина! Peace

# 606
Единствена причина хартийките от нафора или олио да се горят е за да не попаднат на мръсно място Peace

Peace Кратко, точно и ясно казано!

# 607
От нас се иска само да се смиряваме - направим ли го, победата е спечелена наполовина.
Нали, толкова е просто и същевременно ужасно трудно.
Първа част.
http://dveri.bg/96yp8
Втора част.
http://dveri.bg/98kuq

# 608
  • по пътя
От нас се иска само да се смиряваме - направим ли го, победата е спечелена наполовина.
Нали, толкова е просто и същевременно ужасно трудно.
Първа част.
http://dveri.bg/96yp8
Втора част.
http://dveri.bg/98kuq
Много хубаво и полезно.  bouquet

# 609
Mama_Nana, много полезна статия. Помогна ми много Simple Smile.

# 610
Да споделя с вас една много хубава статия от Двери.бг.

# 611
  • по пътя
Зная, че е нещо много лично, но бихте ли споделили какъв ефект има върху вас изповедта? Струва ми се, че тук съществува един много тънък момент, да не решим, че това опрощава греховете ни, без да се налага да се променяме вътрешно. Ако е така, то се опорочава всичко. За съжаление често се случва да превръщаме молитвата в  пазарлък, в измолване на здраве и сбъдване на желанията-за нас и близките ни.Питат хората в интервю по телевизията за какво се молят и всички казват едно: за здраве.А не е това целта на молитвата, не е . Сещам се миналата година питат хората на Разпети петък защо минават под масата и всички твърдят, че е за здраве. Shocked Значи на този ден, те отново се молят за собственото си здраве и благополучие и журналистите то повтарят като мантра.
 Значи те не отиват в храма да общуват с Бога, да молят любов в душата и смирение, те молят здраве и благополучие.Че това си е жив пазарлък. За изповедта същото: ако няма промяна, ако няма смирение, не можем да сме толкова наивни да смятаме, че можем да вършим каквото си искаме, да мразим, да осъждаме, да негодуваме срещу хората, които не ни допадат и после всичко да се "измива" на изповед.

# 612
  • по пътя
Моля препоръчайте ми каква литература да си закупя? Днес съм решила да свърша тази работа. Благодаря!  bouquet

# 613
http://www.pravoslavieto.com/toc/index.htm

http://www.knigi.bim.bg/kategoria-pravoslavna-literatura-k174/

В двата сайта има доста предложения. Ако обаче, някой даде конкретно заглавие/я аз също ще бъда благодарна.

# 614
На мен като начало ми бяха препоръчали ,,Нашата вяра" ,,Светата Литургия" и една малка книжка за всекидневна изповед.

Общи условия

Активация на акаунт