Православието като начин на живот 4

• 42 495
  • 740
  •   1
Отговори
# 675
  • София
И в случай, че имаш в дома си куче, не трябва да го допускаш да влиза в стаята, където стоят иконите. Кучето, за разлика от котката, се счита за нечисто животно.

Не съм срещала никъде такива твърдения. Може ли по- подробно? Аз знам, че трябва да се отнасяме с любов към всяко Божие творение. Дори змията не е нечиста, а е символ на мъдрост. Защо кучето?

Редактирам се, за да кажа, че се опитах да намеря някаква информация по този въпрос, но стигнах само до исляма... тук, тук и тук  newsm78

Последна редакция: пн, 04 май 2015, 11:36 от Надето :)

# 676
Надето:), успях да открия само кратък коментар по темата от един руски свещеник.Виж тук
В руските сайтове има доста повече материали по този въпрос. Потърси там, ако търсиш нещо по-подробно по въпроса.

П.П. Аз обичам кучета и котки по равно, но църковните правила имат своя логика.
Мъжът и жената също са равни пред Бога, но жените не се допускат до служение пред св. олтар.

# 677
  • София
Благодаря. Ние имаме куче и това наистина ме смути. Въпросът е дали има такова църковно правило. Че не се допускат животни в храма е логично, но у дома...Ще питам и свещеник.

# 678
Честит празник на всички!

Една от легендите за чудесата на светеца.
http://www.pravoslavie.bg/Чудеса/едно-от-чудесата-на-свети-георги-побед/

# 679
# 680
Честит празник!
http://www.pravoslavieto.com/calendar/feasts/podvizhni/Vazneseni … ospodne/index.htm

В последно време много неща ме смущават. Обаче съм в размисъл основно над това:
http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/sv.-sinod-oficialno-obia … bylgarite-6035464

Не съм достатъчно компетентна на това решение да дам разумно обяснение. Мен (меко казано) ме изненада.
Някой от вас наясно ли е с мотивите? 
Има решение, четох го, но мотиви няма.
Църквата се обявява за анархия ли, що ли?

ПП
Да вземем да си възобновим седмичните беседи? Липсват ми на мен Simple Smile.

# 681
Честит празник и от мен! Hug

Жени, отдавна престанах да се смущавам от случващото се. Само отбелязвам фактите. Дори нямам желание да коментирам.

Винаги съм смятала, че Църквата трябва да служи на благовестието, като търси опора в Христос, а не в силните на деня. Като има тази опора в Бога, Църквата трябва да бъде опора и на обществото, като се старае да вразумява управляващите - да се моли за тях, да изобличава без страх злото и да ги подкрепя в доброто. За мен решението да се споменава на св. Литургия и царската власт е неоправдано и поражда смущение заради раздвоението, което поражда в умовете и сърцата на хората. Целта на това споменаване очевидно е декларирането на лоялност. Кому е нужно? Определено не на българският народ, очевидно и на царя също. Той самият се разграничи от това решение. Като цяло за мен това е една глупава и необмислена постъпка.

Случилото се повдига един друг, мисля по-важен въпрос - не защо възникват подобни предложения в Св. Синод, а защо Св. Синод ги превръща необмислено и безкритично в решения.
Подобни решения само сриват авторитета на БПЦ, нищо че социологическите проучвания говорят, че доверието на българският народ към нея е високо.

# 682
До някъде мога да приема мотив - Симеон е Цар Български, по Божия воля ръкоположен ... Ама толкова до някъде, че по-скоро е до никъде.

Решенията са не само безкритични, те са безпринципни и неоснователни.

# 683
  • София
 Не знам за другото, но в случая поведението на СимеонII е достойно и е пример за всеки православен християнин. Правя тези изводи от това негово писмо до Светия Синод, както и от цялото му държание, въпреки настъпилата ,хм, истерия. Аз лично нямам нищо против да се споменава името му в Светата Литургия. Цар е титла, придобита по рождение и с тайнството Миропомазание, а не политически пост. Затова не виждам намеса от страна на Св. Синод в политиката на България. Това, което и на мен ми липсва, наистина, е по- подробно обяснение на мотивите за това решение. Не че Св. Синод дължи обяснение за всяко свое решение, но в тази ситуация това би успокоило донякъде страстите.

# 684
Не знам, Наде ...
В литургията се молим за държавниците си. Хем се молим хем чисто анархически действаме ...

# 685
Мисля, че Св. Синод дължи обяснение за всяко свое решение. Освен ако счита Божия народ за "стадо" съвсем буквално, а не в алегоричния смисъл на тази дума.

Факт е, че в нашата БПЦ комуникативността е доста слабо развита - и в посока на медиите и в посока на обикновените вярващи. Обикновено дискусията следва едно решение, а не го предшества.

В случая Св. Синод би трябвало да вземе под внимание два фактора - от една страна настроенията на вярващия народ, чийто изразител би трябвало да се явява Св. Синод, а от друга - правовия ред на Р. България. По отношение личността на Симеон Сакскобурготски настроенията у народа са твърде различни (повечето май са републикански, но има и монархистични), а от правна гледна точка Симеон има особен статут, който, мисля, е без аналог в историята - цар, който е управлявал като министър-председател на република. Отчитайки сложността на ситуацията решението на Св.Синод не блести с особена мъдрост и далновидност. Не прави чест на нашите духовници да получават урок по благочестие от едно светско лице, пък било то и царска особа.

Колкото до поведението на Симеон, не подлагам на съмнение искреността му. Ще ми се да вярвам, че е плод на добър характер и възпитание, а не на политически пиар.

# 686
  • по пътя
Ще са ми много полезни дискусиите и беседите, не зная какво е било преди, но е хубаво темата да  е жива.

# 687
  • София
 Значи, наистина, много трябва да се молим за нашите държавници, защото вижте какви ги вършат- Неправомерна религиозна пропаганда в теста от матурата по БЕЛ. Това ми се струва доста по- скандално и опасно от поведението на Светия Синод. Отвлича се вниманието от това, че промиват мозъците на децата ни ... Да ни пази Господ! Ние можем да се правим на по- православни от Патриарха (перифразирам онази фраза), но в това време се случват неща, от които наистина трябва да се притесняваме.

# 688
  • по пътя
Какво наистина е накарало някой да включи подобни текстове? Лични интереси ли, явно някой е решил, че  това е модерно и трябва да  се включи. Но тук има и друг проблем, трудността да се обясни с думи прости защо е опасно. Дори и екипа на Добротолюбие не обясняват защо е опасно човек да се занимава с тези техники. Основната опасност е, че занимавайки се с тези техники човек натрупва вътрешна енергия, до тук добре, значи техниките работят и всичко би било прекрасно, но... за да спаси душата си човек Любовта винаги трябва да е повече от енергията, а душите ни са бедни на Любов-към Бог първо, към човека след това. И става проблем: човек продава душата си за сметка на натрупана енергия, по-добър живот и всичко е прекрасно, а душата умира. За да се занимаваш безопасно с йога техники, трябва любовта ти към Бога да е толкова голяма, но тогава изобщо няма нужда от техники като йога. Целта пир тях е да увеличаваш вярата в себе си, в собствените си възможности, да се стремиш да станеш съвършен, а ние християните се стремим не към съвършенство, а към Любов.

# 689

Общи условия

Активация на акаунт