Православието като начин на живот 4

• 42 500
  • 740
  •   1
Отговори
# 660
Благодаря, Наде Simple Smile Поздрави и много спокойствие желая!

# 661
  • по пътя
Здравейте Simple Smile До сега не съм участвала в темата ви. Бих искала да попитам нещо и не знам дали е удобно.
Какви са плодовете на мъдростта? Свързани ли са с ябълковото дърво или по-скоро библията е плод на мъдростта?
Simple Smile Въпросите ми не са провокативни, а за лични познания. Благодаря. Simple Smile
Мъдруването е онази вяра, които идва от разума, от главата.Затова много често може да се окаже, че някой който спазва всички правила, но е сложил разума над всичко е по-малко близък до Бога от друг, който макар и голям грешник, не спазващ никакви правила е чист в сърцето си.

# 662
Много ви моля, мили хора - извърших неща ужасни без да искам - утре ми предстои голямо изпитание - моля ви, помогнете ми с молитва, Господ ме изпитва и сърцето ми е на топка  - моля ви, молете се за мен, помогнете ми да се покая докрай, понеже не мога да се справя без вашата помощ!!!!!! Много Ви моля!

Последна редакция: сб, 18 апр 2015, 20:42 от calopsita

# 663
  • по пътя
calopsita, за всички има място в Божието сърце. Смирение и любов ти пожелавам, много притеснително звучи това, което си написала, не съм сигурна, че разбирам, но  се надявам, да не губиш надежда и любов, молитвите правят чудеса.

# 664
  • София
calopsita, Бог с теб! Дано Той просветли сърцето ти, направлява ума ти и зарадва душата ти. Каквото и да е станало, не се отчайвай, много се моли. Можеш да запишеш в църквата твоето име и на хората, които прецениш за 40 Свети Литургии-http://dobrotoliubie.blogspot.com/2014/12/40.html Понякога си мислим, че няма изход, а той просто е различен.

# 665
Христос воскресе! Не съм се включвала скоро, а отново идвам с неотговорен от предишен път въпрос: моля, препоръчайте ми добър изповедник, по възможност свещеник. Където и да е в България, ако има онази мъдрост, благост и коректност, на която се надявам - ще отида.

Наскоро "поверителният" ми, уж, разговор с един духовник, се оказа набързо изтекъл по разни направления и в момента съм много разочарована. Аман от калугери! Знам, че няма да попадна на някой светец, но наистина ли в България няма духовник, който да живее това, което проповядва?

# 666
Dixi, разбирам те напълно, мила  Hug
Преди 3г. бях поставена пред същата дилема, но който търси намира, Бог не оставя никого, търсещ, Неговата Правда и Истина. Praynig Praynig Praynig

# 667
Dixi., всеки един от нас се е сблъсквал с разочарования от духовници. Знам колко неприятно е това и колко трудно е да се преодолее подобно преживяване. Понякога душевната рана не зараства години и може да нанесе големи духовни вреди, ако не се излекува своевременно. Особено пък в този случай, когато е разклатено доверието към духовника.

Знаем, че недостойните духовници ще съди Бог, а и Неговият съд над тях няма да закъснее. Аз ще се огранича с това да изразя надеждата си, че много скоро Бог ще изцели душевната ти рана и ще те възнагради с добър духовен отец. Сигурна съм, че искреният разговор с добър духовник и изповедта ще ти помогнат да забравиш и простиш.

Не зная от кой град си, но се поогледай най-напред за свещеници в най-близкото ти обкръжение. Ежедневното или ежеседмично общуване ще ти помогне да ги опознаеш. Не се предоверявай на мнението на други християни. Представите на хората за добър духовник са различни. По-важна в случая е твоята лична преценка, а най-вече на кого ще гласуваш доверие. Ако живееш в голям град, то ще имаш възможност да събереш впечатления от свещениците в различни храмове и да избереш някой от тях.

Аз живея в голям областен град и от толкова много свещеници мога да посоча едва 5 или 6, които считам, че могат да бъдат добри изповедници. И въпреки това не бих отишла при кой да е от тях. Това е въпрос на лична преценка. Както вече казах, всичко е въпрос на доверие към духовника, а това можеш да го прецениш самата ти.

# 668
  • по пътя
Въпросът ми е относно иконите у дома, колко, къде? Имате ли специално място за молитва, където са подредени иконите или са закачени на стената( източна беше нали?)? Моето кандило е също на стената, но не зная дали няма някакви специални правила, които нарушавам?

# 669
Принципно иконите трябва да се нареждат на източната стена, но това не винаги е възможно. Иначе това е единственото правило, за което се сещам. Ако се чудиш как точно да ги подредиш, следвай реда, по който са подредени в храма - напр. Богородичната икона вляво, тази на Господ Иисус Христос - вдясно. Ако имаш разпятие, то трябва да стои най-високо над иконите.
Това е в общи линии.

И в случай, че имаш в дома си куче, не трябва да го допускаш да влиза в стаята, където стоят иконите. Кучето, за разлика от котката, се счита за нечисто животно.

# 670
  • по пътя
  bouquet Симпа. Имам разпятие, но то не става за стена.Качила съм го високо, но не мога да го сложа над тях. Само в една стая ли ги слагате или може да се слагат във всяка стая.Т.е. на едно място ли трябав да са всички или могат  да са из стаите.

# 671
Принципно може и във всяка стая да имаш икони.
А иначе, ако си правиш молитвен кът, може и да ги събереш и на едно място. Решаваш според случая.

# 672
  • по пътя
Принципно може и във всяка стая да имаш икони.
А иначе, ако си правиш молитвен кът, може и да ги събереш и на едно място. Решаваш според случая.
Благодаря, Симпа за бързите и изчерпателни отговори. Задавам глупави въпроси Embarassed, извинете ме, но все си мисля, че нещо не съм доразбрала.

# 673
Принципно иконите трябва да се нареждат на източната стена, но това не винаги е възможно.
В два от храмовете има малки параклиси. Там иконите са на север.  newsm78

# 674
В два от храмовете има малки параклиси. Там иконите са на север.  newsm78

Има много изключения от правилата - някои от които и доста фрапантни Grinning.
Напр. в параклиса на Духовната семинария (понастоящем и Академия) в Пловдив олтарът е ориентиран на север, а не на изток, както е по канон. Това не го прави неправославен - просто е изключение от правилото. Правилото обаче си остава Grinning.

Общи условия

Активация на акаунт