Училищата в район Младост, София- IV част

• 108 384
  • 739
  •   1
Отговори
# 225
А 39-то отпада ли ти от класирането? Чух не добри отзиви за там и ще ми бъде интересно дали и твоето мнение за него съвпада с това, което съм чула.
А ти какво точно недобро си чула? Синът ми завърши първи клас там и не мога да кажа лоши неща. Абсолютно всяко училище си има недостатъци.
125 и 81 имат изискване за местоживеене, така че това че ти ги избираш, не винаги означаа, че те ще те изберат Simple Smile

Чух, че подготовката по математика и български е слаба. Това са все пак предметите, с които се влиза в средното училище. Ако основата не е добра, то и да ходи детето на курс винаги ще изостава от другите и ще чувства липсата на тази основа. Трябва наистина да е гении или и в къщи да се занимава събота и неделя с родителите си (не всеки родител е математик или пише грамотно или се разказва добре). Понякога не се замисляме каква им е програмата. От понеделник до петък - уроци, самоподготовка в занималнята (както се вижда и тук възпитателя е също толкова важен колкото и основния учител), сдруженията с чуждите езици, а там където ги няма математика  български и евентуално отново чужд език, малко спорт след 17.00ч и ги взимаме в 18.00ч. Какво пречи, възпитателя да стои до 19.00 както в ДГ? Излиза, че той даже и 4 часа не работи?! Да ще му платят пълна заплата, но така пък всички ще бъдем спокойни.

Като се приберете с детето установяваш, че и от учителя, и от възпитателя в най-лошия случай нищо не е разбрал и ако искаш да му ги обясниш за да няма дупки в материала, детето е толкова изморено, че нищо не запомня от уроците ти. Събота и неделя кое по-напред - да го изведеш да тича и скача, да отидете при баба и дядо в другия край на града (това гости отнема от половин до цял ден; ако са празници и няколко дни), да посетите музей, театър, да разтребвате заедно къщата (трябва да му се създават и навици за да не е готованко), да ходи на спорт или курс. Така годините минават и идва момента за кандидатстване за 7-8 клас и изпадаме в шок, че то нищо не знае. Тогава късно установяваме, че основата я няма. Учителката си е взела заплатата, РИО са си взели заплатите, МОН начело с тогавашния министър също са си взели заплатите и всички дружно ти отговарят, че да си гледал и избирал преди 7 години. Министърът си обещава разни работи, а корупцията и връзките си вървят. Тук-таме има някоя бяла лястовица като Касита, но останалите учители нямат нито материален, нито духовен мотив да правят добро образование.Sad

Последна редакция: чт, 28 май 2015, 11:57 от maria_73

# 226
maria, моят съвет е да се опиташ да се свържеш с тях. Не мога да си представя, че дете с такива знания и умения не е прието. Между другото изпратиха мейли и на неприетите.

# 227
Това, което видях от училищата като цяло не е добро. Тъй като сградите им са еднакви по строителен модел малко ги бъркам училищата, но всички отвън са ужасни (просто се делят на степени и незнам как да ги сравня - стари, по-стари и най-стари "паметници на културата"). Simple Smile Дворовете са в същото положение. Асфалтът е "толкова равен", че даже трева расте в дупките. Игрищата са смътно очертани и дано поне имат пари за 15-ти да ги очертаят отново. Баскетболните кошове просто липсват на места. Охраната като цяло винаги те посреща и упътват, но не винаги те записва. Междувпрочем идеята да не влизат външни лица е добра, но опорочена. Ако аз съм директор на училището, то родителската ми среща ще включва тур из него. Строявам ги и ги повеждам задължително всички да видят класните стаи на малките и на големите, бюфета, стола, физкултурния салон със съблекалните), тоалетната, библиотеката и компютърните и други специализирани кабинети (плувен басейн със съблекалните му), музикалните кабинети и тези по рисуване (говоря за училищата по изкуствата) и други подобни.
Ще кажете, че детето едвам ще влезе, но и обстановката е важна. Пари няма. Все пак ако някоя от стаите мирише на мухъл, то за какво образование говорим там?! Детето почти сигурно ще развие алергия и ще започне да отсъства от училище.

Колкото до човешкия фактор навсякъде ме посрещнаха секретарките или както там се водят. Докато подавам документите и се опитвам да разбера какви са му шансовете понякога се появят заместник-директорките. Те естествено си хвалят училището, но нивото на преподаване няма как да се разбере освен ако нямаш "братче или сестриче" или съсед. Да, ама нашите съседи са вече големи и студенти, а другите са бебета още... Затова и чета и събирам мнения тук.

Изключението е както казах в 128-мо. Там останах с добри впечатления от учителките на подготвителната група.

Гледам класация по НВО за четвърти клас, но актуална няма такава. Гледам за ориентир тази за 7 клас и матури, но както стана ясно и на слепите вече те не са класации по знания, а по подсказване.

Последна редакция: чт, 28 май 2015, 12:23 от maria_73

# 228
maria, моят съвет е да се опиташ да се свържеш с тях. Не мога да си представя, че дете с такива знания и умения не е прието. Между другото изпратиха мейли и на неприетите.

Непрекъснато си проверяваме пощите с моя мъж, но засега няма отговор. Sad Шилер направиха по-добре, защото публикуваха списъците в интернет. Да не е приятно да ти виси името сто години, но пък те са коректни и след известно време ги свалят от сайта.

Не съм сигурна в себе си, защото чувствам, че ще ме "хванат дяволите" и ще елиминирам евентуално 10-то и Луис Карол догодина. Както казваш детето ми е умно и без тях ще просперира. В крайна сметка има и други училища. Simple Smile

Последна редакция: чт, 28 май 2015, 12:31 от maria_73

# 229
  • нейде там, където ....
....
Гледам за ориентир тази за 7 клас и матури, но както стана ясно и на слепите вече те не са класации по знания, а по подсказване.

Класацията за седми клас е предимно по допълните занимания на децата извън училище.

# 230
Искам да попитам ако случайно знаете, че не разбрах -  за НВО 7 клас децата къде се явяват на изпита в своето или в друго училище? За 12-ти клас ми е ясно-ходят другаде.

# 231
  • нейде там, където ....
Искам да попитам ако случайно знаете, че не разбрах -  за НВО 7 клас децата къде се явяват на изпита в своето или в друго училище? За 12-ти клас ми е ясно-ходят другаде.

Явяват се в своето училище, с квестори от други училища.

# 232
....
Гледам за ориентир тази за 7 клас и матури, но както стана ясно и на слепите вече те не са класации по знания, а по подсказване.

Класацията за седми клас е предимно по допълните занимания на децата извън училище.

На сайта на Данибон е качена таблица, сортирането е спрямо сбора по български и математика. Има ги и допълнителните, но таблицата е "поправена" спрямо главните предмети.Simple Smile

# 233
  • нейде там, където ....
....

На сайта на Данибон е качена таблица, сортирането е спрямо сбора по български и математика. Има ги и допълнителните, но таблицата е "поправена" спрямо главните предмети.Simple Smile

Никъде няма да намериш класации по допълнителните занимания - те са най-много именно по главните предмети. Това включва курсове, уроци и всичко останало, извън часовете и домашните работи, давани от учителите.

# 234
....

Никъде няма да намериш класации по допълнителните занимания - те са най-много именно по главните предмети. Това включва курсове, уроци и всичко останало, извън часовете и домашните работи, давани от учителите.

Не сме се разбрали - аз те разбрах, че "допълнителни занимания" са физика, химия и т.н. и затова ти отговарям така. Пък ти имаш предвид, друго. Simple Smile Благодаря за отговора за 7клас и НВО. Simple Smile

# 235
  • нейде там, където ....
Физика, химия и т.н. са изучавани предмети, не занимания. Репликата ми беше към думите ти, че класациите са по подсказване. В седми клас поне, все още това не е масово явление.  Peace

И малко по темата - за учителката по човекът и природата, физика и химия в 10-то СОУ мога да кажа само хубави неща. За госпожа Хараланова по БЕЛ след 4-ти клас - също.

# 236
Намерих тази даваща храна за размисъл

https://dgachev.sharepoint.com/Documents/Doklad%20analiz%20godishen2013-2014.doc

Това е училище в Пазарджик до 12-ти клас. Това е доклад-анализ, което всяко училище трябва да прави за да отчете годишната си дейност. Файлът е дълъг, но информативен! Simple Smile Вижда се каква е материалната база, учителския състав, движението на учениците (постъпили, напуснали и ЗАЩО), брой НЕ явили се на НВО и матури и ЗАЩО, говори се за тенденции при обучението по различни предмети и т.н.

Ако тази информация задължително се публикува на сайтовете на училищата, то според мен ще е много по-ясно къде човек да си запише детето, а не да разчита на субективното мнение на съседката.

# 237
С моя мъж имаме спор:

Ако си да речем в СОУ в 7 клас се явяваш на НВО  и искаш да останеш в същото училище тогава какво правиш? Доколкото разбирам в заявлението подреждаш училища по свое усмотрение и ако посочиш само твоето държиш си изпита и оставаш в него?! Ако има наплив и те скъсат или не се класираш, то отпадаш ли за 8-ми клас?! Нали образованието е до 8 клас?!г

Училището дава ли някакъв документ, че те е записала в първи клас?!

Последна редакция: чт, 28 май 2015, 16:07 от maria_73

# 238
  • София-Младост
С моя мъж имаме спор:

Ако си да речем в СОУ в 7 клас се явяваш на НВО  и искаш да останеш в същото училище тогава какво правиш? Доколкото разбирам в заявлението подреждаш училища по свое усмотрение и ако посочиш само твоето държиш си изпита и оставаш в него?! Ако има наплив и те скъсат или не се класираш, то отпадаш ли за 8-ми клас?! Нали образованието е до 8 клас?!г

Държиш си изпита, подреждаш училищата като слагаш настоящото СОУ на първо място. Ако те приемат на първо класиране се записваш и забравяш. Ако не те приемат има второ и трето все пак.
От кога образованието е до 8клас? Що всички учат до 12-ти тогава  Mr. Green

В България основното образование е с продължителност 8 години и се осъществява на два етапа – начален (от първи до четвърти клас) и прогимназиален (от пети до осми клас).[3] Основно образование се получава в основни (първи до осми клас), начални (първи до четвърти клас) или прогимназиални училища (пети до осми клас).
Средното е от 9 до 12-ти клас.

Така, че чак след завършен осми клас се дава Диплом за завършено  основно образование.

# 239
С моя мъж имаме спор:

Държиш си изпита, подреждаш училищата като слагаш настоящото СОУ на първо място. Ако те приемат на първо класиране се записваш и забравяш. Ако не те приемат има второ и трето все пак.
От кога образованието е до 8клас? Що всички учат до 12-ти тогава  Mr. Green

В България основното образование е с продължителност 8 години и се осъществява на два етапа – начален (от първи до четвърти клас) и прогимназиален (от пети до осми клас).[3] Основно образование се получава в основни (първи до осми клас), начални (първи до четвърти клас) или прогимназиални училища (пети до осми клас).
Средното е от 9 до 12-ти клас.

Така, че чак след завършен осми клас се дава Диплом за завършено  основно образование.

Въпросът е ако те скъсат за твойто училище 7 за 8 клас и само това ти е избора (,защото си решил само там да учиш за средно образование) какво става? Учиш и 8 клас напускаш?

Общи условия

Активация на акаунт