Училищата в район Младост, София- IV част

• 107 730
  • 739
  •   1
Отговори
# 150
Благодаря, Октопод. Така казано, вече ми е по-ясно.
Да предположим, че съм обикновен човек, който мести детето си от обикновено в училище в друго такова (вярвам, че до 7ми клас термин "елитно училище" е леко смешен). Отварям, разглеждам, виждам, че едно от кварталните училища е с разширено изучаване на изкуства. То хем ни е най-удобното, хем отговаря на един от интересите на дъщеря ми - нея я влече не толкова рисуването, колкото приложните изкуства, но ето, че отговаря до някаква степен на влеченията й. Влизам на сайта и виждам, че в това училище паралелките са само с изкуства, нещо повече началните педагози са специалисти по въпросните предмети (тук концепцията, признавам, не ми е съвсем ясна). Разглеждам по-подробно и виждам това: http://www.144sou.com/144-video/video/exhibitions
което, за мен, е силно впечатляващо като постижения, особено нещата на децата в начален курс. Въпреки че детето ми обича да рисува, ходило е на допълнително рисуване, тя е много далеч от това ниво. Затова решавам да изтупам профила си тук от прахта и да попитам за повече информация отвътре, както казах всичко ми е от полза, притеснена съм, че детето ще трябва да се адаптира към доста нови неща - дом, квартал, училище, и търся максимално нетравмиращ за нея вариант. Вероятно нещата, за които си говорите, са ви съвсем ясни, защото са от ежедневието ви, но мен ме объркаха. Като го систематизира в едно изречение, ми стана по-ясно.

Ще разуча и 81во.

# 151
  • с/у ОколоМръсТното
(вярвам, че до 7ми клас термин "елитно училище" е леко смешен). .

хубаво е да повярваш, че и след 7ми клас остава все така смешен този термин. Wink
Показаните рисунки са на деца от (може би) горен курс. Демек след 8ми клас. Е, има красиви творби и на 5-7 клас. Но те все още не са изучили всички техники.
2 деца от класа на щерката (рисуване) влязоха в Рисувателното (там пък каква "боза" е...). Едното НЕ Е било на никакъв курс преди изпита, за другото не знам. Но нещата седяха по друг начин преди години. Както вече споменах, имаха по 4 уч. часа седмично ( 2 Х 2 приложно и изящно).
Най-важно е да случиш на начален педагог. А после се гледа, има ли засилено обучение по нещо си в школото, което е избрано.
И ако има такова "засилено" обучение, е добре детето да има склонност към тази сфера...

# 152
Благодаря, Шани, за мнението. Дъщеря ми е в трети клас, знам ги тия работи за добрия начален педагог, на такъв принцип избрах и досегашното ни училище. Затова и питам за отзиви от първа ръка за конкретен начален педагог, майките на деца, които са в това училище. Писах и към какво сме се насочили - паралелка с изобразително изкуство. Мислех си, че има дори вероятност да има някой отзивчив родител на дете трети клас с рисуване в 144то, което щеше да е супер, да сподели име и нещичко за класа.
Ще дам пример - в настоящото ни училище имам някакъв поглед върху началните учители за всички випуски. Общуваме с майките, разменяме впечатления, знам имена, мога да кажа по две думи за всеки учител. Ако познат ме пита, бих могла в общи линии да обясня на две, на три каква е ситуацията. Та нещо подобно си представях, като питах тук.
Засега се отказах от 119, ще проверяваме 144то и 81во.
Приятен ден!

Последна редакция: ср, 08 апр 2015, 13:11 от мартеа

# 153
мартеа, началните педагози в 144то не са с отн към профила. нашата класна няма нищо общо с часовете по изкуства.

шани, сигурно щото са на 1ви клас (но не знам и не ме интересуа какво знаят другите). за себе си знам, че са наполовина по-малко часовете от тази г. и затова казах, че за 1ви клас могат да са двойно повече, без да изпадам в подробности за мартеа.

хаотично е училището, според мен, шумно, но просто има големи и малки и няма как. столът е с прилична храна, но те изравниха храната във вс.у-ща. има кунг фу школа и др. във вокалната група Щурче участват деца не само от музик.паралелки, т.е. може да се пробвате за там, ако ви влече.

мартеа, дано някой се включи с отзиви за класен от набора, който те интересува, но ако не съм абс сигурна, че можеш да се запознаеш с бъдещия ви класен още тези дни, като ти отговорят от канцеларията, за да може да обмените няколко приказки и да придобиеш впечатление както за него, така и за процеса.

# 154
мартеа, началните педагози в 144то не са с отн към профила. нашата класна няма нищо общо с часовете по изкуства.

така ли? Виж, това сега го разбирам.
arino, благодаря за мнението, много ми е полезно.

# 155
Класната на малките художници няма понятие от предмета. Преди това е водела паралелка с профил хореография, но и там си имат учител по предмета. Има разминавания между предоставяната информация и реалността, но...

# 156

така ли? Виж, това сега го разбирам.
arino, благодаря за мнението, много ми е полезно.

но това не пречи,де. реално си представи профилът като един учебен час по музик.инструмент седмично. това за музика. предполагам е подобно и за хореография и за рисуване. отделно имат и 1 час СИП, който напр. може да бъде Щурче.
това е само мой опит и само за 1ви клас. но може да ти послужи за база за въпроси за по-горните класове за голямата ти дъщеря.

# 157
Профилът е един учебен час седмично? Мисля, че на сайта видях 2 блока по 2 часа...
Определено се ориентирам към 81 на този етап, но да видим изобщо как ще стане тая работа с местенето по никое време. Доколкото разбирам, в 81во напливът е голям и трудно се влиза в първи клас?
Каква държава, да е трудно да влезеш в първи клас в квартално училище, горките деца.

# 158
  • sofia
Моят син е 5-ти клас, с Изобразително изкуство. От 1-ви клас, че до днес има по 2 часа седмично Изящни изкуства и Приложни изкуства. До 5- ти клас профила им има и СИП ИТ, а от 5-ти клас това влиза в задължителния хорариум, а СИП имат КГА - компютърна графика и анимация.

# 159
Моят син е 5-ти клас, с Изобразително изкуство. От 1-ви клас, че до днес има по 2 часа седмично Изящни изкуства и Приложни изкуства. До 5- ти клас профила им има и СИП ИТ, а от 5-ти клас това влиза в задължителния хорариум, а СИП имат КГА - компютърна графика и анимация.
Доволни ли сте от паралелката с Изобразително изкуство след 4-ти клас?
Има ли изпит за прием в нея?

Последна редакция: ср, 08 апр 2015, 18:55 от Barbabelle

# 160
  • София-Младост
Две паралелки с рисуване има и в 39 СОУ, но какво е нивото нямам представа.

# 161
една от учителките в трети клас с рисуване в 144 е Карова
класът е хубав, тази година приеха ново дете не от началото на учебната година
другата госпожа, класна на рисуване, също е с добри отзиви
за други отзиви за училището сме писали доста в темите

# 162
bubanka, много благодаря! Много ми е ценно това конкретно мнение за трети клас!
За други подробности се ориентирах горе-долу от прочетеното из темите.

# 163
  • с/у ОколоМръсТното
Мислех си, че има дори вероятност да има някой отзивчив родител на дете трети клас с рисуване в 144то,

целия набор от учителки, които водят сега 3ти клас ги познавам.
Всички са мнооооооооого добри и да, нямат НИЩО общо с профила. Освен това, понякога се сменят учителките и профилите и не е гарантирано нищо към 15.09.

# 164
  • София
Не знам защо твърдите, че имат един час седмично профил newsm78 При нас са 3 часа седмично, един блок и един отделен. При това рязане на такива часове, което спретнаха от МОН, направо 144 са герои, че още ги опазват. Че табцьори, художници или музиканти само с тези часове няма да станат е ясно, но като цяло децата много им се радват. Общообразователната подготовка в класа ан дъщеря ми към момента е доста добра, доволна съм от учителката, забележки винаги се намират, но то няма как всичко да е идеално Wink
За съжаление средн курс, т.е. 5-7 клас, като цяло е най-проблемен в кажи-речи всички училища, но това тепърва ще го гледаме.

Общи условия

Активация на акаунт