Училищата в район Младост, София- IV част

• 108 377
  • 739
  •   1
Отговори
# 465
Според мен има основания за притеснения.
Сдруженията се появяват там, където има проблеми с управлението на училището и съответно отлив на деца. Качеството на образованието в тях едва ли е прекрасно, щом има отлив на деца, а вероятно и на добри преподаватели.

145 е чудесен пример за това. Последните години се понапълни, но това е единствено заради сдруженията. Ръководството си е същото, методите на управление също. Сградата е занемарена и единствените подобрения са от "даренията" от родителите.  Peace

Как едни училища успяват да ремотират, поддържат и модернизират базата си, а други са там където са били преди 20г?!?

10 СОУ също е такъв пример,само,че със Сдружение Луис Карол!

# 466
Гледах в сайта на 128 СОУ, но не намерих критерии за прием в първи клас... newsm78
Да, не са ги обявили. При подаването на документи ми казаха, че децата от Младост-2 са с предимство. Само, че това не е единствения и решаващ критерий. Има други 2 критерия, които са с по-голяма тежест - деца с по-големи братя и сестри, учещи в училището и децата от предучилищна към училището. Предполагам тези критерии ги има във всички училища, но е редно да ги обявят, защото мен лично ме изненадаха неприятно. Не разбирам защо трябва да се премълчават неща, които са важни и трябва да стигнеш до отговорите със задаване на един и същи въпрос многократно.

Между другото някой наясно ли е кога ще обявят първо класиране в 128-мо, защото на мен не ми става ясно от написаното в сайта, а и не ми дадоха конкретен отговор, въпреки че бях много настоятелна. Би трябвало да е на 03.06 за всички училища, нали?

# 467
Доста разнопосочни мнение има за 128 СОУ. Разбрах, че там са само първа смяна и после занималнята е до 18,30 ч.
Имаме съседи, които преместиха детето си от 128 в 125, но не знам причината и не ми е удобно да питам. Явно има такава обаче.... newsm78

# 468
Аз също кандидатствах там (за детето ми де)и предимство е адрес в Младост -2,брат/сестра в по-горен клас и изкарана предучилищна там.Казах ми,че занималнята е до 17,30,после има опция за различни занимания,спорт или англ. език,срещу допълнително заплащане.Ще го ползвам за резервен вариант.Отзивите от познати са ми противоречиви.

# 469
  • София
И ние имаме съседи преместили детето си от 125-то в 128-мо и то в средата на 7-ми клас.Това ,което разбрах от тях е ,че доста учители напускат 125-то и част от тях са се преместили в 128-мо.Според тях нещата с 125-то не са никак добре вече .

# 470
Ще ми е интересно да споделите защо не са добре нещата в 125-то вече.
Все пак то продължава да е най-желаното училище в Младост, това не се е променило  newsm78

Даже има амбиции да става математическо училище след 5 клас, поне според сайта.

# 471
  • София
инфото ми е това ,което споделих ,но щом преподавателите му го напускат това е сигурен сигнал ,че нещата не са на добре.Според мен едно училище е това ,което е заради учителите в него ,а не заради това дали е профилирано или не .

# 472
  • София
  В средата на 7ми клас обикновено местят деца в "по-лежерни" училища. В 125то натоварването е голямо по всичко. До края. Simple Smile И някои родители решават да го спестят на децата. Хем повече време за подготовка по БЕЛ и МАТ, хем по-висока диплома.

Ако е конкретно за сегашния 7ми клас-причината е в напускането на Данков, един от Учителите по математика. Не стана ясна причината за това. За други напуснали учители не съм чула, та не е като да има текучество.  Wink

Врабчо, 125то са математическо училище в 5-7 клас, с доста сериозни успехи. Сега има идея да станат и в гимназия с математически профил, но не е ясно точно как ще стане. Тази година ще приемат първи випуск, да видим...

# 473
  • София
125то е Средно общообразователно училище, не е математическо такова, има една паралелка с математика от 5ти до 7ми клас и нищо повече. Проблемите там са много, идват от стари лаври, от твърде много протежата и от отлива на качествени учители. Така или иначе, това си е едно квартално училище, както и останалите в Младост, а напливът за там е продиктуван от липсата на друго относително работещо училище наоколо.

# 474
  • София
  Мхм. А гроздето е кисело...
  Колко да са му стари лаврите, като миналата година на матурите бяха на 8-мо мисля между софийските държавни и общински. Знам, знам, ходят на уроци...Те всички ходят, но останалите не постигат същите резултати. Примерно 128-мо е над 100 места назад при 3 пъти по-малко деца. Сигурно не им се е ходило на уроци.  Laughing
  А математическите паралелки са по 2 на випуск. Но там е с изпит, не приемат всеки. Като изключим тях, това си е едно нормално добро общинско училище. С всички плюсове и минуси.  Наистина не разбирам защо всички толкова държат да го оплюват, при положение, че резултатите на децата са повече от прилични.

# 475
  • София
Въобще не го оплювам, училище като училище, но не и математическо. Толкоз. С прекрасни резултати на някои деца и не толкова прекрасни на други. Приемат с изпит в математическите паралелки, логично е и там успеха да е висок по математика, няма нищо странно, изключително и т.н. Да, лаврите са му стари, далеч не е това, което беше преди години, не говоря преди 2 или 3, а когато наистина беше име. Това за съжаление важи за много училища, не само в младост и не само в София.

# 476
Не си позволявам често да влизам в подобни спорове, но как пък точно да не е математическо с две специализирани математически паралелки и отлични резултати на международни състезания?! Всяко училище от Младост ли има подобни резултати?

# 477
  • София
125-то имат ли съботна школа по математика за външни четвъртокласници през годината?

# 478
  • София
Не си позволявам често да влизам в подобни спорове, но как пък точно да не е математическо с две специализирани математически паралелки и отлични резултати на международни състезания?! Всяко училище от Младост ли има подобни резултати?

Ами така, не е математическо, то е СОУ, като всяко друго в Младост. Има 2 паралелки явно с математика и толкоз. Имат и паралелки с английски, това правили го английско? И с руски има, ама отдавна и руско не е. Да, 145то има прекрасни резултати по математика и на регионални, и на международни състезания. Безмислено е да дъвчем тази тема. От 1ви до 4ти клас е едно съвсем нормално училище, което е длъжно да приеме всички деца от околията, без изпит и проверки. След 5ти клас, децата, които имат способности по математика, могат да държат изпит и да влезнат в математическите паралелки. За тази цел ходят на школи и курсове, масово предпочитат СМГ, но като не стане, 125то е прекрасна опция за даровити деца по отношение н аматематиката. За съжаление един от прекрасните математици учители си тръгна, но вярвам, че ще съумеят да задържат нивото на паралелките.
Базел, преди 2 години имаше съботна школа за четвъртокланици за подготовка за математическа паралелка, сега не знам как е положението.

Последна редакция: пн, 16 май 2016, 20:30 от bubcheto15

# 479
  • София
125-то имат ли съботна школа по математика за външни четвъртокласници през годината?

Има: http://hermes125.org/activity/mathematics/#M4
Предполагам, че и догодина ще има.

Общи условия

Активация на акаунт