Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 25

• 121 724
  • 772
  •   1
Отговори
# 195
  • Велико Търново
Затварят специализирана ТЕЛК по психични заболявания в Ловеч
Цитат
През август, когато съставите и на двете общи ТЕЛК са в платен годишен отпуск, Регионалната здравна инспекция в Ловеч ще направи преразпределение на медицинските експертни досиета на пациентите от област Ловеч, които са били планирани за освидетелстване преди публикуването на Постановление № 79, с което се разпорежда закриването на специализираните ТЕЛК.
Да разбирам ли, че РЗИ- В.Търново ще направи същото с пациентите от област В.Търново?
На мен ми е много притеснено, защото сме към РЗИ-В.Търново, а ходихме на ТЕЛК в Ловеч. Sad
Сега чакам от м.06. писмо за дата.
  Като разбереш къде ще се явявате,моля те,пише!И ние в Ловеч ходим,сега не знам,в Т-во ли?Аз септември трябва да подам за дата.

# 196
А да свалиш тест АТЕК от 73 на 7 точки за една година...е съвпадение Wink

Би ли споделила за какво става дума - споделено от майка (-и), твоя личен опит или статия/сайт.  Rolling Eyes Simple Smile

# 197
  • София
А да свалиш тест АТЕК от 73 на 7 точки за една година...е съвпадение Wink

Би ли споделила за какво става дума - споделено от майка (-и), твоя личен опит или статия/сайт.  Rolling Eyes Simple Smile

Дете, което миналата година до лято е с тежък аутизъм, невербално вече говори (е, не перфектно, но относително добре), прави опити и да пише. Майката преди пишеше редовно във форума, вече не и затова и не е удобно да пиша подробности.
В частност при Гого - китайския се увеличи. Постоянно ми говори нещо и иска да ми обясни, само дето е случил на неграмотна майка, която не владее чужди езици  Rolling Eyes Увеличи се времето, в което може да седи седнал на стол и да работи с терапевт - може да изкара и над един час (в нас не мога да се похваля, тъй като в малкото време, в което се виждаме се "гуши"=гушкаме Wink ) Започна да проявява интерес към околния свят. От бебе го водим в Зоопарка. Сега е на занималня в Пумпелина и в петък ги бяха водили там - е за пръв път е установил, че там всъщност има и животни и ги е гледал с такъв интерес (аз гледах снимки само де ). Няма ги тръшканията при промяна на стереотипите. Мога да го убедя с думи...А на кеф ли е - може да те застреля с някое ехолалично изречение, че да  Shocked и е почти винаги на място Simple Smile
Големия - увеличена концентрация най-вече. Той самия се определя като по-разумен  hahaha
Друго невербално дете с 10 процедури вече казва мама, тате. В училище отбелязват огромна промяна в него.
Статии не мога да приложа, но има една група във ФБ американска, където има много положителни постове за ХБОТ

# 198
Дете, което миналата година до лято е с тежък аутизъм, невербално вече говори (е, не перфектно, но относително добре), прави опити и да пише. Майката преди пишеше редовно във форума, вече не и затова и не е удобно да пиша подробности.
Всичко това е чудесно и за това дете и за твоите, но едва ли се дължи само или в най-значителна степен на барокамерата. Сигурно детето има много работа с логопед, психолог, има добавки, вероятно посещение на ДГ и т.н. Аз се пазя много в личен план да правя заключения (дори само за себе си) за ефекта от малкото неща, които сме прилагали като Cerebrum comp., например, въпреки че в периода на голямото "дръпване" напред по отношение на доста адекватното поведение  в "обществото" и у дома, не сме прилагали нищо друго. И дори за него, бих си позволила да бъда по-категорична само, когато видя резултати от контролирано (дори не двойно сляпо) проучване.  Peace Simple Smile И разбира се, не трябва да пренебрегваме т.нар. "израстване", което е израз най-вече на съхранената мозъчна пластичност при много от децата в съчетание със социални фактори. Преди няколко дни видях едно проучване за влиянието на децата от предучилищна група от това, дали са сред по-добри и по-малко добри в говоренето деца в норма. Оказва се, че ако нашите деца са добре приети от "бъбривковците", напредват много по-бързо в говора. Rolling Eyes

# 199
  • София
Специално въпросната майка 2 месеца преди начало на процедурата е спряла всичко - диети, добавки и тн. Било е "чисто". На градина ходи за 2 часа на ден, та кой знае какъв напредък не дължи на нея. Та ефекта си е само и единствено на камерата. Имат 170 влизания все пак Wink А говор толкова бързо няма как да се израсте - при него се появи в рамките на 3-4 месеца.
Относно

Преди няколко дни видях едно проучване за влиянието на децата от предучилищна група от това, дали са сред по-добри и по-малко добри в говоренето деца в норма. Оказва се, че ако нашите деца са добре приети от "бъбривковците", напредват много по-бързо в говора. Rolling Eyes

дай Боже да е вярно. Гого е глезльото на групата. Всички деца само го прегръщат и се радват като отиде на детска.

# 200
  • В заешката дупка
Рори,

Относно дъвкането на деколтето. Обмисляла ли си варианта това да е самостимулиращо поведение, т.нар. stimming, което е начин детото да регулира нервната си система когато е, примерно, прекалено превъзбудено - от притеснение, страх, радост, вълнение - или когато е прекалено отегчено. Stimming-ът може да е на периоди - да има такива на затишие и активизиране, в зависимост от стимулите от обкръжаващата среда. Нещо да се е случило в ДГ, примерно? Не винаги е непременно добра идея да се отстранява "този лош навик", защото това е начин детето да се чувства по-добре.

# 201
  • София
Чека, не съм Рори, да кажа в нашия случай. Специално дъвкането не му е стиминг. Забелязах, че не го прави с всички дрехи, а с определени...и то не всеки път. В събота беше с една риза - за пръв път му я облякох и докато го возех в колата и беше изял яката. Вчера беше с една тениска, която принципно редовно дъвче и разтяга и поради тази причина не му я бях слагала отдавна. не беше ядена Wink
Мен ме притеснява повече в момента яденето на хартия. Всички книги са наядени ooooh! За протокола цинк и желязо са в норма - нали се свързвало с т.нар "пика". Обаче това, че са в норма значи ли, че се усвояват правилно ме тормози? Тия дни ще се видя с една психоложка, да видим какво ще каже и тя.

# 202
Дони, надявам се да споделиш и нейното мнение.Хриси продължава да смуче палеца си преди лягане, както и да бута калъфката с трите пръстта на другата ръка по един особен начин.

# 203
  • В заешката дупка
Аз не съм сигурна, че разбрах, Доника, защо изключваш възможността дъвкането да е стиминг. Мен точно това, че не го прави с всяка блуза и не всеки път с тези, които го е правил преди, би ме навело на мисълта, че е. Защото ако го правеше със всяка блуза бих предположила, че е от дразнение от самите дрехи около врата или ако пък е само от някоя блуза - значи точно тя го дразни.

Иначе стимингът се среща и сред невротипичните. Въртенето на масури на дълга коса, примерно, или потупването с крак, или гризенето на нокти. Разликата с аутистите е, принципно, че при вторите поведението се среща в по-социалнонеприемлива форма и аутистите стимват по-често. От там и желанието от страна на родителите да "прекратят вредния навик", което е разбираемо, разбира се. (Да не говорим, че има стиминг, който може да доведе до самонараняване - удрянето на глава в стената, примерно.) От друга страна пък това може да е поведение, което да успокоява детето и да го кара да се чувства добре и опитите да се премахне могат да го направят по-неспокойно и несигурно. Иначе да се замести един начин на стиминг с друг по-социално приемлив (или който не наранява) също е вариант. Но не винги приложим. Или пък да се открият (част от) външните стимули, които предизвикват поведението, и да могат да се ограничат доколкото или ако въобще е възможно.

Последна редакция: ср, 06 авг 2014, 02:09 от ЧеКа

# 204
  • София
Ами отдавам го на това, че той от бебе има силен сукателен рефлекс. Едно от малкото кърмени бебета, които са били на диета, защото повръщаше от преяждане. За 5мин. на 3 седмици изцокваше по 150мл мляко. Наложи се да го науча да ползва биберон, за да не е постоянно на гърдите ми. Попорасна и се прехвърли на лапането на всичко. като бебе си виках - от зъби е. Порасна, но си продължава. ОК - СИД, ама каво ли не съм пробвала. Дъвчене на дъвка - за кратко и вече не желае. Отделно, че има проблем с яденето и не мога да му давам нещо за заместител просто защото той няма да го докосне... Не мога да го определя  - от изнервеност, за успокоение ли го прави. защото примерно си играе и си захапва коляното на панталона. Или пък крайчето на презрамката на гащеризона...Омотах се тотално  Crazy

# 205
Рори,

Обмисляла ли си варианта това да е самостимулиращо поведение, т.нар. stimming, което е начин детото да регулира нервната си система когато е, примерно, прекалено превъзбудено - от притеснение, страх, радост, вълнение - или когато е прекалено отегчено. Stimming-ът може да е на периоди - да има такива на затишие и активизиране, в зависимост от стимулите от обкръжаващата среда. Нещо да се е случило в ДГ, примерно? Не винаги е непременно добра идея да се отстранява "този лош навик", защото това е начин детето да се чувства по-добре.

Здравей, ЧеКа!

Всъщност съм убедена, че дъвкането на деколтетата, ръкавите, шапката, ципа, шала през зимата, опъването, усукването и дърпането на блузките в долната част на дрехата са сигнал за превъзбудена нервна система.
Само че това унищожаване на дрехите не мога да компенсирам непрекъснато с нови здрави дрехи. А и се забелязва от околните.
Сигурно си права, че това вероятно е на приливи и отливи, но когато изчезне нещо което е притеснително и се появи отново поражда притеснението, че нещо не се случва в правилната посока щом вместо да вървим напред се връщаме назад и тъй като сега очаквам тръгването на училище с притеснение дали детето ще се справи, дали неговите особености ще провокират подигравки от страна на децата и неглижиране и недоволство от страна на учителката връщането към нещо "преодоляно" ме притеснява, че той няма да се справи със стреса който ще провокира тръгването на училище.
Когато щеше да тръгва на градина през целия период на очакването беше щастлив и очакваше събитието с нетърпение, но първия учебен ден беше кошмар за него. Силната музика, многото хора, непознатата обстановка и ситуация, промяната в живота му оказаха влияние, но точно това го очаква и на 15.09 тази година. Имам известни притеснения какво ще се случи и се страхувам от това как ще реагират учителката, децата, а и родителите им.
Водих го в училището, което уж познава като сграда и местоположение от плуването в басейна, който е съвсем близо до класната му стая, но едвам стигнахме до нея и започна да ме дърпа и бута да излизаме по-бързо навън. И връщането на дъвкането на дрехите като начин за самостимулация показва повишената тревожност която вероятно ще се повиши още повече с приближаването на "големия" ден.
Съгласна съм, че трябва да има друг начин да се самоуспокоява и му бях взела от меките светещи играчки, много популярни през лятото по сергиите, но за по-малко от ден й видя сметката.
Нямам представа с какво може да се замени дъвкането и усукването на дрехи, така че хем да успокоява, хем да не се набива на очи, но определено този "лош навик" е неприемлив като начин за справяне със стреса.

Последна редакция: чт, 07 авг 2014, 07:55 от Рори72

# 206
Здравейте,много се надявам да ми помогнете със съвет!Напоследък много се измъчвам относно едни съмнения,които се появиха преди около 2 години!Става въпрос за момченцето на една моя много близка приятелка.Скоро детето ще стане на 4 години,а много малко говори.Изреченията му се състоят от две,три думи и не винаги може да му се разбере какво говори.Преди 6-7 месеца ходи на логопед и имаше ефект,но в момента не посещава!Забелязала съм,че като го питаш нещо все едно не говориш на него!На непознати и на приятели понякога казва мамо и тате.Има склонност да повтаря едно и също нещо много пъти.Последният път като ме видя ми говореше,че е наказан като думата наказан я повтори поне 20 пъти.Искам да попитам имам ли причина да се притеснявам.Проблемът е,че приятелката ми като че ли не осъзнава,че детето и има проблем.Те мислят,че поведението му е в резултат на изживян стрес!Много пъти съм мислила да споделя съмненията си,но все не мога да събера сили да и кажа.От друга страна се тормозя,че с всеки изминал ден се губи ценно време,време което може да се използва за работа с детето.Ще съм благодарна да чуя вашето мнение!

# 207
  • В заешката дупка
Разбирам те, Рори. Това какво ще предприемеш е лично решение.

Аз просто исках да спомена, че стимингът може да е много важен за детето и поне за мен, когато решавах какво да правя с моя син (гризе си ноктите) това не излизаше от главата ми. Хем не исках от нас да идва внушението, че стимингът е нещо "лошо", което трябва на всяка цена да прекрати, хем имах подобни на теб притеснения - реакции на съученици, а и си гризеше понякога ноктите до кръв. Пробвах в началото замяна с предмети, но не се получи. От време навреме се опитвах да го разсейвам с нещо или да му намеря някакво занимание с ръцете, но и това не винаги се получаваше. Исках обаче нашите опите да не бъдат натрапчиви - оставяла съм го да си гризе ноктите - не винаги съм се намесвала, уговорки и награди, още по-малко пък отнемане на привилегии или наказания - също не са били сред подходите ни. Имаше един период лятото когато дядо му в България бил решил, че ще го отучва от гризенето на нокти (нас ни нямаше, видяхме последствията само). Синът ми беше почнал да си гризе ноктите повече и даже го правеше нарочно, за да предизвика вниманието на дядо си - "Дядо, виж ме, гриза си ноктите". После като се прибрахме (живеем в чужбина) пълен игнор - и нещата си дойдоха на мястото. Говорили сме - вече като по-голям и като сам започна да се оплаква, че го болят пръстите като си гризе дълбоко - че разбираме, че така се го успокоява, но че се наранява и дали не е добре да се опита да се контролира сам и се съгласи като го видим, че го прави да му казваме ако не се усети сам. Сега (на 9 години) още си гризе ноктите, но много-много рядко. Мисля обаче, че тива е много повече свързано с израстването и развитието на нервната система, отколкото заради нашата намеса (макар и всъщност почти символична).

Иначе ресурсната му учителка си гризе ноктите  Grinning. Жена на 30 и кусур години. Та има за какво да си говоря двамата. Що се отнася до реакциите на децата - прави им впечатление по-скоро подскоците му когато е много развълнуван, а не гризенето на ноктите. Но общо взето гризенето на нокти може и да мине към що-годе социално приемливите начини на стиминг - та може и заради това. Това е моят опит.

# 208
  • София
Да се запиша и аз в темата. Моя внук /1г. и 9м./ има такива проявления, характерни за аутистичния спектър. Забелязах някои неща около годинката. Притестяваха ме някои поведенчески прояви, колкото повече чета, толкова се панирам.

# 209
На вниманието на всички мами от област В.Търново!

ТЕЛК в старата столица подновява работа на 18 август
Цитат
От 1 юли 2014 г. здравното министерство затвори специализираните ТЕЛК-ове за очни и психични болести в страната и дотогава великотърновци ходеха съответно в Плевен и Ловеч. Това неудобство вече няма да съществува, тъй като в ТЕЛК-а на Велико Търново вече са назначени съответните лекари. По очни болести ще преглежда д-р Константинова, а по психични – д-р Пенев от Ловеч.Пациентите, които са били регистрирани досега в Плевен и Ловеч, ще получат уведомителни писма, кога да се явят пред ТЕЛК във Велико Търново.

Общи условия

Активация на акаунт