Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 25

• 121 649
  • 772
  •   1
Отговори
# 345
Професор Б. Клабен: В САЩ няма безработни логопеди, студентите з … добри специалисти
Цитат
Проф. Анели Илирва от университета в Оулу, Финландия, е доказан учен в областта на диагностиката и логопедичните интервенции при лица с аутизъм.
- Проф. Илирва, аутизмът заболяване или разстройство е?
- Аутизъмът е невробиологично заболяване. Според последните проучвания в човешкото тяло има гени, които при фамилна обремененост могат да мутират. Това всъщност е и единствената досега доказана причина, другите за съжаление все още не са научно обосновани. Децата с нарушения в аутистичния спектър имат социални, емоционални и езикови проблеми. Те проявяват стереотипно поведение - всеки ден правят едно и също нещо.
- Програмата на Финландия за терапия при аутизъм е сред най-добрите в света.
- Полагаме много усилия в областта на научните изследвания с аутизъм и разполагаме с много ефективни учени. Започваме възможно най-ранна интервенция. Въпреки че аутизмът е нелечимо заболяване, колкото по-рано започне работата с децата, толкова по-големи са шансовете част от симптомите да бъдат притъпени. Разполагаме с ефективна скрининг програма, която се прилага за изследване на децата и при подобен проблем те се насочват към университетска болница.
- Какви са Вашите виждания, изостава ли България в тази област?
- Специално за аутизма има голям европейски проект, обхващащ доста страни. Целта е да се уеднаквят методите на работа в международен мащаб. Доколкото знам, България не се е включила все още в тази проект.

# 346
Основният му проблем е разбирането на нови неща, без да ги вижда т.е., за да разбере какво е зима, трябва да му го покажа на картинка.

Здравей, не знам дали е нормално да те поздравя с добре дошла  Hug
Ще ми е много полезно всяко нещо по въпрос , което ще споделиш. синът ми е със същите проблеми във слуховото възприятие. и за сега точно това са слабите му страни- естественото разбиране на езика както и обратната комуникация.

Какво прави с ресурсен в часовете за занятие?

# 347
М-да, добър превод. Направили са си труда да посочат оригинала, но не и автора, който се оказва американец, радиоводещ на здравно предаване в Хонолулу, Хаваи. Ето още нещо за него http://naturallysavvy.com/general/hesh-goldstein Два пъти дневно по 1 чаена лъжичка органична сяра в малко гореща вода и сбогом на всички болести и на аутистичното поведение!  Peace Grinning

Това е по повод на линк, пуснат днес от една майка, но тя го е изтрила. Да не се чудите, де, откъде ми е дошло на ум да пускам такива неща. Но майката не се беше появявала отдавна и сигурно има какво да сподели за нейното момченце. То трябва да е в 1-ви или 2-ри клас и тя беше споделила за възпитателните методи, които прилага съпругът й и че според нея действат. Би било интересно да разкаже.  Hug

Цитат
Проф. Анели Илирва от университета в Оулу, Финландия, е доказан учен в областта на диагностиката и логопедичните интервенции при лица с аутизъм.
- Проф. Илирва, аутизмът заболяване или разстройство е?
- Аутизъмът е невробиологично заболяване. Според последните проучвания в човешкото тяло има гени, които при фамилна обремененост могат да мутират. Това всъщност е и единствената досега доказана причина, другите за съжаление все още не са научно обосновани. Децата с нарушения в аутистичния спектър имат социални, емоционални и езикови проблеми. Те проявяват стереотипно поведение - всеки ден правят едно и също нещо.
Само дето не е работа на логопедите (дори да са с медицинско образование) да определят какво е заболяване и какво разстройство/нарушение/състояние. А що се отнася до това дали проф. Anneli Ylherva е "доказан учен в областта на диагностиката на аутизма", можем да съдим от публикациите й, които са повечето за недоносени деца и други нарушения и нито една не е конкретно за аутизма.http://www.pubfacts.com/author/Anneli+Yliherva
Това, разбира се, не е към n_alex   Simple Smile Hug

Последна редакция: пт, 26 сеп 2014, 19:36 от констанца

# 348
Два пъти дневно по 1 чаена лъжичка органична сяра в малко гореща вода и сбогом на всички болести и на аутистичното поведение!  Peace Grinning

елементарно уотсън! а ние да не знаем.

# 349
  • София
Имате ли мнения или впечатления от център Тацитус?
Внука са го водили днес, но още не съм ги видяла да разбера как е минала консултацията. Разбрах само, че са препоръчали диетата, но не съм убедена, че трябва /той няма никакви симптоми за непоносимост, а хляб може да се каже, че не яде, просто защото не дъвче твърда храна/

# 350
За Тацитус противоречиви мнения, аз не съм го посещавала, но ми е интересно, който е ходил да сподели

# 351
  • София
Чували ли сте за зависимост от кръвните групи на родителите, свързано с аутизма. За други състояния знам, но за това newsm78

# 352
Разбрах само, че са препоръчали диетата...

Защо ли не съм очудена ...
Римар тук никой сякаш няма да коментира повече този въпрос, доста е сложно. Предполагам сами ще трябва да си изграждате мнение. Ровни в темите по напред свързани с хелиране и Хамериканските лекари Кригсман и Усман. Ще ти излезе море от информация.

# 353
Ние бяхме в Тацитус но моето дете има проблеми със слуха. Не им се занимаваше с него . Казани, че може да не аутизъм а нещо умствено. И за преглед при лекарите от Америка ни поиска 9000 долара. Аз бях много изненадана тя се занимава само с "нормални" деца така се изрази Simple Smile Знаете за коя говоря Ламбовска

# 354
  • София
там току така деца не се вземат  Rolling Eyes А се борят против дискриминацията уж...

# 355
Аз бях много изненадана тя се занимава само с "нормални" деца така се изрази Simple Smile

Hug
Ау , това е било направо грубо....

# 356
За диетата БГБК не бих коментирала, ако Марк не ми беше казал, че в нашето у-ще има ново дете, което е било 5 години на тази диета и родителите били много доволни. Щом казват, сигурно е било по-зле, но е все още невербално и с куп други неща. Направих си труда да потърся нещо по-ново из научната литература и не намерих нищо повече нито "за", нито "против". Заключението е, че може да се наблюдава известно подобрение в поведението освен при децата с алергия/непоносимост към глутен/казеин и при някои от децата със стомашно-чревни проблеми. Ето нещо много кратко от Британската диетична асоциация https://www.coeliac.org.uk/coeliac-disease/associated-conditions … lications/autism/ От себе си бих добавила само, че не отговаря на истината, поддържаното от някои хора, занимаващи се професионално със спектъра, че "нито едно дете не е проговорило без БКБГ". Мнозина тук сме свидетели, че не е така.
А за "Тацитус" и американските специалисти, преди 3 години се изля много адреналин и жлъчка. Който иска, може да види дискусията и казаното от Мина, което е безапелационно и разбира се, е нейно право http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=550038.330;topicrefid=20  Simple Smile

# 357
По повод 1 октомври нещо за музикотерапията:
http://www.fnpp.uni-sofia.bg/MUZIKA/Dokladi/P_Marcheva.pdf
Цитат
В обобщение на казаното до момента, бих искала още веднъж да подчертая арт
педагогическата роля на музикалното изкуство при работа с децата със обучителни трудности,
която може да бъде разгледана в следните проекции:
„1. Като възможност за емоционално освобождаване особено при деца с хипер- или
хипоактивност, както и при неадекватни емоционални прояви (затвореност или избухливост);
2. като начин за придобиване на средства за емоционално изразяване при всички
индикатори на обучителни затруднения и особено при невъзможност за точно вербално
изразяване, като по този начин способства изграждането на нови отношения и нагласи;
3.като средство за регулиране на емоционалното състояние при -дезорганизираност;
хипер- или хипоактивност; неадекватни емоционални прояви (затвореност или избухливост);
слаба концентрация на вниманието;
4. не на последно място може да бъде източник на облекчение при осъзнаването на
лични преживявания и повишение на социалната активност, което се наблюдава при децата с
различни СОП, в това число и с обучителни трудности”

# 358
  • София
КОнстанца, да разбирам ли,  че си ЗА диетата?

# 359
Аз не останах с такова впечатление, мисля че точно обратното казва КОнстанца Flutter
Добре как може толкова прехвалено сдружение, което все е по новините като се говори за аутизъм да е толкова гнило отвътре, че и са забравили явно за какво са го създали и искат едва ли не деца в норма, пълен абсурд ми се вижда  #Crazy
Аз имам един такъв въпрос - повечето, които посещавате специалисти само едни ли са? в смисъл сега синът ми ходи в един център, но обмислям следобяд да ходи в друг на сесии/не всеки ден де/ и се чудя дали пък не е много, пък и различни специалисти, различни подходи и т.н...

Общи условия

Активация на акаунт